Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
3 godziny temu, Rafał S napisał:

A wracając do głównego wątku, jestem ciekaw, jak z perspektywy lat poszukiwań, testów i zakupów oceniasz swoje Diamondy.  Bo brzmieniowo, one chyba mają się nijak do tego, czym się ostatnimi czasy zachwycałeś.

Jeśli mógłbym dokonać bezkosztowej zamiany, to Diamondy wymieniłbym może na połowę z testowanych przeze mnie kolumn. Jeśli uwzględnić ich wzornictwo i jakość wykonania, to nawet mniej. Ogólnie, to kolumny mające już to coś, potrafiące zagrać namacalnie. Myślę, że warte swojej ceny. Największym ich mankamentem był u mnie ich zbyt obfity bas (choć zatkanie portów BR sporo poprawiło w tym względzie) oraz pewna łagodność brzmienia. Ostatnio mój gust skręcił w stronę brzmienia stawiającego na szybkość, atak, dynamikę, zaskoczenie, więc rozstanie z Diamondami stało się nieuniknione.   

Napisano (edytowany)

Czytając powyższe, aż "prosi się" zainteresowanie monitorami aktywnymi (pro). Do 10kzł jest juz naprawdę spory wybór. 

Ps: generalnie wyjscie z "pre" jest w Twoim wzmacniaczu, więc może by spróbować w "tę" stronę?

Edytowano przez Chyba Miro 84
Napisano
17 minut temu, Chyba Miro 84 napisał:

Czytając powyższe, aż "prosi się" zainteresowanie monitorami aktywnymi (pro).

Tylko ja już nie szukam. Zostały zakupione Heco Revolution 3, które spełniają oczekiwania i to by było na tyle.

Napisano
4 minuty temu, Kraft napisał:

Tylko ja już nie szukam. Zostały zakupione Heco Revolution 3, które spełniają oczekiwania i to by było na tyle.

Wierzę, ze są świetne. Ale to granie w moim stylu. Czy mają "szybkość, atak, dynamikę, zaskoczenie"? Naprawdę nie kupisz niczego żywszego - Bowersów ani Usherów? Bądź człowiekiem - spełniaj swoje marzenia i daj zarobić branży. :)

Napisano
1 minutę temu, Rafał S napisał:

Wierzę, ze są świetne. Ale to granie w moim stylu. Czy mają "szybkość, atak, dynamikę, zaskoczenie"? Naprawdę nie kupisz niczego żywszego - Bowersów ani Usherów? Bądź człowiekiem - spełniaj swoje marzenia i daj zarobić branży. :)

Te Heco są naprawdę żywe. Nie należy mylić żywości z rozjaśnieniem czy wybitną szczegółowością.

Na odsłuch Usherów zamierzam się umówić w weekend. Na szczęście mam więcej niż jedno pomieszczenie i mogę sobie skompletować więcej systemów. Zamiast Diamondów zostają wszakże Heco.

Bowersy cały czas w pamięci. Jak się trafi okazja z rynku wtórnego, to może wtedy (ale też nie na miejsce Heco - prędzej zastąpią LS50).

Napisano
9 minut temu, Kraft napisał:

Te Heco są naprawdę żywe. Nie należy mylić żywości z rozjaśnieniem czy wybitną szczegółowością.

Na odsłuch Usherów zamierzam się umówić w weekend. Na szczęście mam więcej niż jedno pomieszczenie i mogę sobie skompletować więcej systemów. Zamiast Diamondów zostają wszakże Heco.

Bowersy cały czas w pamięci. Jak się trafi okazja z rynku wtórnego, to może wtedy (ale też nie na miejsce Heco - prędzej zastąpią LS50).

Być może coś przegapiłem, ale chyba dopiero teraz poinformowałeś nas, że zakupione Heco są TYMI kolumnami - oficjalnymi następcami Diamondów. Gratulacje. :)

Napisano
3 godziny temu, Kraft napisał:

kurde... muszę je wypożyczyć. Ciekawe jak sprawią się zamontowane "pod sufitem" 

Napisano
6 godzin temu, Kraft napisał:

Ostatnio mój gust skręcił w stronę brzmienia stawiającego na szybkość, atak, dynamikę, zaskoczenie

Ja to samo uzyskałem przez wymianę wzmacniacza, a pozostawienie obecnych kolumn. Dwa wzmacniacze, te same kolumny i różnica w w/w aspektach jest naprawdę bardzo duża.

Napisano

Pozwoliłem sobie podejrzeć co tam słychać u Japończyków w ich pokojach odsłuchowych. Nie powiem podbudowało mnie to :) Szczególnie jak zobaczyłem z jaką elektroniką są spięte te stare paczki . 

No i nawet Altec się znalazł razem z Wilsonami :) 

https://www.google.com/search?q=日本オーディオリスニングルーム&rlz=1C1GCEA_enPL861PL861&sxsrf=APq-WBvpVuLtUSjMhl--W0XKpqOXu7CKZg:1648585207883&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwj7ncq9kuz2AhWNAxAIHfUuBckQ_AUoAXoECAEQAw&biw=1243&bih=559&dpr=1.1

A+W.jpg

Napisano
Dnia 28.03.2022 o 14:49, Kraft napisał:

Myślę ze to również kwestia doboru wzmacniacza. LS50 moim zdaniem nie pasują do NAD-a którego masz przy komputerze. A te Heco jak najbardziej tak.

Napisano
27 minut temu, MobyDick napisał:

Myślę ze to również kwestia doboru wzmacniacza. LS50 moim zdaniem nie pasują do NAD-a którego masz przy komputerze. 

Z Marantzem też ich słuchałem;)

I nie mówię, że brzmienie KEF-ów mi się nie podoba. Mniej emocji, za to dużo rzetelności. Przy dłuższych odsłuchach sprawdza się to doskonale. I nie zawodzą przy żadnej płycie.

Napisano

Ale te kolumny potrzebują wzmacniacza który nada im lepszego dynamicznego uderzenia na basie i dość żywej góry, bez tego stają się zbyt miękkie i gładkie. Dlatego moim zdaniem klasyczne stare NAD-y do nich odpadają.

• 2 weeks later...
Napisano
Dnia 27.03.2022 o 12:08, Kraft napisał:

Czy taki Lumin D2 za 10 000 zł to już solidny streamer?  Bo w nim siedzi jeszcze tańsza kość DACa niż w 40n;).

Wspomniałeś o Luminie D2 – czy miales okazje go słuchać? Szukam jakiegoś dobrego źródła z DACiem, ale chciałbym poznać opinie użytkowników bo z testami rożnie bywa. 

Napisano (edytowany)
11 godzin temu, FromBorg napisał:

Szukam jakiegoś dobrego źródła z DACiem

Nie słuchałem Lumina, ale jestem spokojny, że znajdziesz dobre źródło z dobrym DACem. 

Edytowano przez Kraft
Napisano
39 minut temu, Kraft napisał:

Nie słuchałem Lumina, ale jestem spokojny, że znajdziesz dobre źródło z dobrym DACem. 

Może tak, ale wolałbym nie kupować kota w worku a to już dość drogi kot. Dzięki. 

Napisano
17 minut temu, Kraft napisał:

Moim zdaniem za drogi. Ale nie zabraniam bogatym szastać kasą (żeby nie było;).

Niestety, wyciągnąłeś złe wnioski co do mojego portfela. Zupełnie bez podstaw. Musisz mieć ogromne doświadczenie skoro nie mając z czymś styczności, nie słuchając potrafisz to wycenić. To ile mogę zapłacić za D2 żeby było to adekwatne do wartości jego dźwięku? 

Napisano
4 minuty temu, Kraft napisał:

Tych nie znam.

Słuchałem Mission tylko naprawdę starych paczek z tego co kojarzę z membranami biernymi. Ale za cholerę nie mogę sobie przypomnieć dźwięku. Kurde przy tym co się dzieje z pieniądzem zacząłem rozważać zakup kolumn po prostu jako inwestycję :)