Remi Franek Napisano 15 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 15 czerwca 2020 ale wtedy cala frajda z szukania Kraftowi sie skończy ... przecież to chodzi o to aby tego Króliczka cały czas gonić Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 15 czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 15 czerwca 2020 8 minut temu, Remi Franek napisał: ale wtedy cala frajda z szukania Kraftowi sie skończy ... przecież to chodzi o to aby tego Króliczka cały czas gonić Eee... Przecież za rok lub dwa można zacząć zabawę od nowa. Nawet zakup czegoś dobrze wpisującego się w nasz gust nie chroni przecież przed myślą o kolejnej zmianie;) 46 minut temu, MobyDick napisał: W takim razie myślę że pora na KEF R500 . No właśnie. Tylko to, czy R500 są lepsze od tańszych Q750 nie jest chyba wcale przesądzone. Konstrukcyjnie i jakościowo nie ma o czym mówić - R500 wymiatają. Co do brzmienia są jednak pewne wątpliwości. W gazetkach, np. w Stereoplay tańszy model dostał wyższą notę - 56 vs 54 punkty (starsze Q700 - 54). Ciekawy passus znajdziemy też w recenzji Q550 w Audio: "KEF Q550 zajmują miejsce oczekiwane w takim "układzie sił" - powielają równowagę znaną już z R500. Elementów różnicujących obydwie konstrukcje też jest sporo, i nawet nie chodzi o to, że R500, jako pochodzące z wyższej serii, "muszą" być lepsze, bo wcale nie muszą, skoro aktualna seria Q jest nowsza, a R500 zostały już zastąpione przez R5." Może R500 są lepsze niż Q 750, ale przydałby się odsłuch porównawczy, by to potwierdzić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 15 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 15 czerwca 2020 Tak to już jest. Jedni pną się w górę, nabierają doświadczenia, dzięki temu wiedzą , co można jeszcze poprawić/zmienić, ..Ogólnie "coś robią" aby znaleźć swoje optimum. inni tylko biedolą o kolejnych modelach "przetestuj te i przetestuj tamte" ciekawe? ile z tych polecanych sami słuchali? inni się się nabijają (chyba z zazdrości) i bredzą coś o gonieniu króliczka. Co się dzieje?? PS. Jarek ...wybacz, że zakłócam temat, ale szlak mnie trafia od takiego jęczenia. Też czytam "kwieciste" testy... ale życie nauczyło, że testy w necie ... często odbiegają od tych w realu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 15 czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 15 czerwca 2020 (edytowany) Z jednej strony wiem, że te wszystkie testy, rankingi, polecenia tak sobie oddają rzeczywistość. Z drugiej - jak z setki kolumn, które znajdują się w moim zasięgu, wytypować tych kilka wartych bliższej uwagi? Wszystkich przecież nie dam rady przesłuchać, by wyrobić sobie zdanie osobiście. Nie mam na to lepszego pomysłu, niż czytać i analizować "na sucho", by na tej podstawie wybierać te, które dają największe szanse na sukces. Na końcu i tak jest odsłuch kontrolny w domu, więc nawet jeśli jakaś recenzja mnie zwiedzie, to ten zwód będzie miał krótkie nóżki. Stracę czas, ale i tak nie kupię. Jeśli ktoś ma lepszy sposób na zakup sprzętu, to zamieniam się w słuch. Edytowano 15 czerwca 2020 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 15 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 15 czerwca 2020 12 minut temu, Kraft napisał: Jeśli ktoś ma lepszy sposób na zakup sprzętu, to zamieniam się w słuch. Nie wiem na czym miałaby polegać lepszość. 1. Ja założyłem sobie sztywną granicę cenową. Wyciągnąłem z tyłka. Tyle, bo tyle. 2. Ponownie uznałem, że i tak wszystkiego nie przesłucham i wszędzie nie pojadę, więc wybrałem 3 sklepy, które odwiedziłem na odsłuchy. 3. Dałem sobie czas 2 miesiące. Bo tak. 4. Po odsłuchach pożyczyłem do domu. Wybrane kolumny nie miały wielkich deficytów przy odsłuchu u mnie. Wybrałem i zapłaciłem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 15 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 15 czerwca 2020 Jedni mają dreszcze słuchając muzyki , inni przeglądając recenzję i przebierając rączkami co by tu następnego sprawdzić To taki efekt "nagrody" , przy wypożyczeniach nic Nas nie kosztującej Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 16 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 16 czerwca 2020 Tyle ze Kraft miał juz R300. Nie spodziewam się "o mój Boże to jest to" względem R500 Dyanudio i Audio Physic + ewentualnie wspomniana kilka razy Opera i zrób sobie wakacje Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 16 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 16 czerwca 2020 Może tabelka pomoże Kraftowi wybrać kolumny, lub przynajmniej ukierunkuje co szukać / wypożyczać / albo wyciągnie wnioski ile traci i zrobi wakacje Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 16 czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 16 czerwca 2020 (edytowany) Trochę odbiegamy. Chętnie poczytam wasze wpisy o kolejnych opcjach w poniższym wątku: Tutaj proponuję trzymać się tematów związanych z Bowersem. Edytowano 16 czerwca 2020 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 16 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 16 czerwca 2020 (edytowany) 2 minuty temu, Kraft napisał: Tutaj proponuję trzymać się tematów związanych z Bowersem. tylko taka mała ściągawka, podpowiedź jak szukać Dodam tylko że tony niskie są słabiej słyszalne od średnio-tonowych dźwięków. Edytowano 16 czerwca 2020 przez Karol64208 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 16 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 16 czerwca 2020 4 godziny temu, S4Home napisał: Tyle ze Kraft miał juz R300. Nie spodziewam się "o mój Boże to jest to" względem R500 Dyanudio i Audio Physic + ewentualnie wspomniana kilka razy Opera i zrób sobie wakacje Testował nowsze R3 i ma to być jakiś postęp w stosunku do R300. Testowanie starszych R500 nie powinno być takim zejściem w dół w stosunku do większych kolumn z niższej serii jak zejście z B&W 706 do 603. W R3 to co głównie nie zadowalało to potrzeba lepszego basu. R500 powinny to zapewnić bez podnoszenia budżetu na R5. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 17 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 17 czerwca 2020 A tak. Bo słuchał R3jek ok ok. 22 godziny temu, Karol64208 napisał: Może tabelka pomoże Kraftowi wybrać kolumny, lub przynajmniej ukierunkuje co szukać / wypożyczać / albo wyciągnie wnioski ile traci i zrobi wakacje Z tej tabelki wygląda że potrzebujemy kolumny grające liniowo od 15 HZ do 4400 HZ Po co nam zatem słuch do 20 000 HZ i po co robią kolumny do 40 000 HZ ? Wystraczy do 4400 HZ. Hurra. Dzieki Karol!. Wieszam ta tabelkę w naszej salce odsłuchowej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 17 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 17 czerwca 2020 1 godzinę temu, S4Home napisał: Wystraczy do 4400 HZ. Hurra. Dzieki Karol!. Wieszam ta tabelkę w naszej salce odsłuchowej. no, chyba wiesz że to nie wszystkie podane są instrumenty, twój optymizm jest za wczesny. Jak by tylko te były to muzyka była by uboższa. A dlaczego kolumny do 40kHz to nie wiem, może zaimponować górnym pasmem, bo dolne jest słabe? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Remi Franek Napisano 17 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 17 czerwca 2020 Dnia 11.06.2020 o 23:21, Kraft napisał: Mój Marantz jest znacznie słabszy od tej Yamahy i dał radę. Nie wyłączył się ani razu;) PS Ale na maksa nie grałem. Góra siedemdziesiąt parę decybeli w piku. 70db to prawie nie słychać Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 17 czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 17 czerwca 2020 Dlatego o tym wspominam, bo wiem, że wielu słucha głośniej. Dla mnie tyle jest akurat. Być może jednak moje odczucia z testów nie są miarodajne dla wyższych głośności. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 18 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 18 czerwca 2020 21 godzin temu, Karol64208 napisał: A dlaczego kolumny do 40kHz to nie wiem, może zaimponować górnym pasmem, bo dolne jest słabe? Albo żeby mogły spełniać certyfikaty Hi RES! Dla Ciebie to istotne przecież. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 18 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 18 czerwca 2020 1 godzinę temu, S4Home napisał: Dla Ciebie to istotne przecież. każdy kupuje co mu się podoba, bo tak obecnie większość kupuje, kolor, fason, a nie jakość. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 19 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 19 czerwca 2020 A tu akurat się z Tobą zgadzam i tez dam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 22 czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 22 czerwca 2020 (edytowany) Link do obszernego testu i pomiarów 603-jek. https://www.audioholics.com/tower-speaker-reviews/b-w-603 Autor zwraca w nim uwagę na to, że dość pofalowaną charakterystykę Bowersów w górnym pasmie, można nieco wyrównać dogięciem kolumn w kierunku słuchacza (a właściwie ich nie doginaniem). Charakterystyka wydaje się najrówniejsza, gdy kolumny stoją równolegle do tylnej ściany (30-degree). Autor sugeruje nawet, że takie ustawienie było przez Bowersa brane pod uwagę jako podstawowe. U mnie się akurat nie sprawdziło, ale mam niesymetryczny układ pomieszczenia. Brak dogięcia kolumn skutkował u mnie zwiększeniem odbić od jednej ze ścian i przesunięciem w jej kierunku sceny stereo. Edytowano 22 czerwca 2020 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 22 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 22 czerwca 2020 albo równolegle, albo 30°. Ale ten wodospad po 1.5kHz daje poważne problemy ze środkiem pasma no i z budową sceny, wokalu, itd. Spadek dość gwałtowny powyżej 10kHz. A masz gdzieś co dzieje się poniżej 200Hz? bo nie pokazano, czyżby było aż tak źle. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 22 czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 22 czerwca 2020 Równolegle do ściany, czyli ok. 30 stopni między liną prostopadłą do głośników, a miejscem odsłuchu. To to samo. Zmierzenie w domowych warunkach pasma poniżej 200 Hz jest problematyczne, dlatego często ten zakres pomija się w tego typu pomiarach. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 22 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 22 czerwca 2020 39 minut temu, Kraft napisał: Równolegle do ściany, czyli ok. 30 stopni między liną prostopadłą do głośników, a miejscem odsłuchu. To to samo. jak wiesz to nie jest właściwy pomiar, powinny kolumny ustawione na słuchacza, inaczej słuchasz bocznych efektów - poza właściwym strumieniem fal. Czy to jest poprawne? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 22 czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 22 czerwca 2020 Tak się mierzy. Tak się ustawia. Nie mieszaj. Wszystko jest w porządku. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek Pszczoła Napisano 22 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 22 czerwca 2020 3 godziny temu, Kraft napisał: Autor sugeruje nawet, że takie ustawienie było przez Bowersa brane pod uwagę jako podstawowe. U mnie się akurat nie sprawdziło, ale mam niesymetryczny układ pomieszczenia. Brak dogięcia kolumn skutkował u mnie zwiększeniem odbić od jednej ze ścian i przesunięciem w jej kierunku sceny stereo. U mnie z B&W 606 było identycznie - nie dało się usłyszeć wyrównania charakterystyk z powodu mocnych odbić od bocznych ścian (bez ustrojów tłumiących odbicia) przy ustawieniu równoległym do ściany za kolumnami Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 23 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 23 czerwca 2020 Jest wiele kolumn które sie tak ustawia Karolu. Tak zaleca położenie swoich kolumn Dali na hybrydowych górach. Takie ustawienie dopuszcza (w instrukcji) PMC. Nie widzę problemu z utratą informacji w ten sposób a faktycznie góra się łagodzi w miejscu odsłuchu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts