Fafniak Napisano 2 lipca 2020 Udostępnij Napisano 2 lipca 2020 Ja chcę dowiedzieć się tylko dlaczego monitory nie spełniają "jakiejś" normy HiFi 7 godzin temu, Karol64208 napisał: możesz prosić, ale jakie kolumny masz RLS Nereida II RLS Callisto IV RLS ELARA II KEF iQ3 Knight II ATC SCM 11 (cholera chyba... no dosć duże były z metalową siatka) tych słuchałem przypomnę powiedziałeś (kolejny raz) że : 16 godzin temu, Karol64208 napisał: monitory nie nadają się do poprawnego odbioru stereo. A jeżeli pod hasłem "monitory" rozumiesz studyjne "bliskiego" pola, to słuchałem na 100% (Adam, KRK, JBL) A obecnie w tej chwili mam TSM puris 200 i konfrontuję je z RLS Oberon II Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 2 lipca 2020 Udostępnij Napisano 2 lipca 2020 (edytowany) 9 godzin temu, Chyba Miro 84 napisał: Ponieważ @Karol64208 nie odpowiedział jeszcze to nieco wyprzedze Go i napisze jak to wyglada z mojej strony. Otóż jak podaje ten artykuł, norma din 45500 o ktorej mowa zostala wprowadzona przez naszych zachodnich sąsiadów. Ale jak to w "dojczlandzie" zawsze proboja ukryc haczyk tak jak zreszta w tym wypadku. 20-20khz +-3dB jest wzgledem 1kzh a nie "sredniej spl". Oznacza to tyle ze moga zrobic dowolne kolumny a pasmo w okolicach 1khz mocno obniżyć co da im w/w certyfikat spelniajacy normy hi-fi. Myślę, że te wszystkie dyskusje z @Karol64208 są o tyle bezsensowne, że opierają się na jednym wielkim błędzie założycielskim. Otóż Karol, i za nim inni dyskutanci, założyli, że cytowana norma dotyczy wszystkich urządzeń Hi-Fi, także kolumn. Otóż tak nie jest. Te mityczne 20-20000 Hz przy +-3 dB, to parametry jakie musi spełniać WZMACNIACZ Hi-Fi. ...no i to właściwie kończy spór. Fafniak może już spokojne słuchać swoich kolumienek bez zgrzytania zębami ze strachu, że coś tam, coś tam;) Edytowano 2 lipca 2020 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 2 lipca 2020 Udostępnij Napisano 2 lipca 2020 (edytowany) 2 godziny temu, Kraft napisał: Otóż Karol, i za nim inni dyskutanci, założyli, że cytowana norma dotyczy wszystkich urządzeń Hi-Fi, także kolumn. Otóż tak nie jest. Te mityczne 20-20000 Hz przy +-3 dB, to parametry jakie musi spełniać WZMACNIACZ Hi-Fi. Norma DIN dla wzmacniacza Dla glosnikow.. I jeszcze taki bonusik.... Edytowano 2 lipca 2020 przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 2 lipca 2020 Udostępnij Napisano 2 lipca 2020 (edytowany) 21 minut temu, Chyba Miro 84 napisał: Czyli Karol miał rację, choć niechcący. 96 dB efektywności i impedancja nie spadająca poniżej 4 omów? Jeśli tak, to raczej nikt z nas nie słucha muzyki na sprzęcie Hi-Fi. To czego my właściwie słuchamy??? Lo-Fi? PS o odchyleniach impedancji nie większych niż 20% już nie wspomnę, bo współczesne kolumny mają ten parametr raczej na poziomie kilkuset procent. Edytowano 2 lipca 2020 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 2 lipca 2020 Udostępnij Napisano 2 lipca 2020 28 minut temu, Kraft napisał: 96 dB efektywności No to lipa https://www.hifi.pl/porady/kolumny-efektywnosc-katalog-pomiar.php Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 2 lipca 2020 Udostępnij Napisano 2 lipca 2020 W związku z moim poprzednim wpisem proszę o poradę jakie kolumny kupić by mieć HI FI , bo właśnie 100 pozycji mi odpadło Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 2 lipca 2020 Udostępnij Napisano 2 lipca 2020 (edytowany) 3 minuty temu, tomek4446 napisał: W związku z moim poprzednim wpisem proszę o poradę jakie kolumny kupić by mieć HI FI , bo właśnie 100 pozycji mi odpadło Nie ma takich.....! Nawet @Karol64208 takich nie ma Edytowano 2 lipca 2020 przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 2 lipca 2020 Udostępnij Napisano 2 lipca 2020 @tomek4446, z tego, co pamiętam Karol ma T+M (modelu nie pamiętam), więc szukaj w ich portfolio. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 2 lipca 2020 Udostępnij Napisano 2 lipca 2020 3 minuty temu, Chyba Miro 84 napisał: Nawet @Karol64208 takich nie ma To insynuacja !!! Na pewno ma! , @Karol64208 powiedz , że masz ? T+M nie znalazłem na liście, a więc te 96 dB to pewnie mają z palcem w d.... i 12 uBarów nie z jednego metra a z dwóch na spokojnie Karol to takie luźne żarty , nie obraź się. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fortepiano Napisano 2 lipca 2020 Udostępnij Napisano 2 lipca 2020 (edytowany) Boenicke W 13 mają 89 db. Szczerze, nie patrzę na parametry przy odsłuchach ale spojrzałem teraz z ciekawości czy zaliczą się. Edytowano 2 lipca 2020 przez Fortepiano Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 2 lipca 2020 Udostępnij Napisano 2 lipca 2020 (edytowany) Chyba załamalismy wlasnie rynek audio 😜 I gdzie tu highend jak nawet do hi-fi nie zaliczaja sie buhaha chodzi mi o wszelakiej masci sprzety za grube pieniadze Edytowano 2 lipca 2020 przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 2 lipca 2020 Udostępnij Napisano 2 lipca 2020 Moment. A co mówią normy Hi-Fi o parametrach słuchawek? Może chociaż tutaj da się coś wiernie posłuchać? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 2 lipca 2020 Udostępnij Napisano 2 lipca 2020 Ale spokojnie Panowie. Jesli mamy za mala skutecznosc to mozna to zniwelowac mocniejszym wzmacniaczem, a zejscie 20hz +-3dB mozna obejsc dokupujac subwoofer lub najlepiej dwa! I tym oto sposobem mamy system hi-fi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 2 lipca 2020 Udostępnij Napisano 2 lipca 2020 To już łatwiej o hi-end bo tu nie ma żadnych norm i wzmacniacze na lampach 2A3 z mocą 3W na kanał dają radę. Do nich faktycznie warto mieć do dużego pomieszczenia kolumny o skuteczności 96 dB/W. W mniejszych lub przynajmniej średnich pomieszczeniach dają radę kolumny o mniejszej skuteczności. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 2 lipca 2020 Udostępnij Napisano 2 lipca 2020 Zastanawiajace jest naprawde dlaczego tak wysrobowane normy wprowadzono? Trudno mi sobie wyobrazic takie zestawy ktore maja plaska charakterystyke i max. spadek 3dB na 20hz. Toz to conajmniej wilson audio wattpuppy , focal grand utopia lub inne tego pokroju.... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 2 lipca 2020 Udostępnij Napisano 2 lipca 2020 Dla pasywnych kolumn w typowym pomieszczeniu mieszkalnym takie parametry są niemożliwe do uzyskania. Tak wysoka skuteczność ( 96dB ) jest zwykle okupiona tym że kolumny nie są w stanie zbyt nisko schodzić z basem nawet przy dużej średnicy głośnika basowego. Do tego do uzyskiwania poziomów głośności nawet bardzo wysokich potrzeba wtedy bardzo małej mocy, dla większości wzmacniaczy pracujących w klasie AB oznacza to pracę przy wysokich zniekształceniach i często słyszalnym szumie niezależnym od głośności. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 2 lipca 2020 Udostępnij Napisano 2 lipca 2020 no to właśnie wyp... 2 pary kolumn przez okno... nie mają 96 imbecyli skuteczności... Czyli zostają na celowniku klipshe heresy ... żona jak te koszmarki zobaczy to mnie wyprowadzi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 2 lipca 2020 Udostępnij Napisano 2 lipca 2020 50 minut temu, Chyba Miro 84 napisał: Toz to conajmniej wilson audio wattpuppy Kurde, a już miałem kupić Wilsona Sashe , już klikałem " kup" ! A tu się okazuje , że to jakaś tandeta 16 minut temu, Fafniak napisał: Czyli zostają na celowniku klipshe heresy ... Wstrzymał bym się z zakupem, aż ktoś zweryfikuje te 99 dB Ale w summie ..... tańsze niż Wilson Sasha ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 2 lipca 2020 Udostępnij Napisano 2 lipca 2020 ale te klipshe słuchałem - warto 😎 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 2 lipca 2020 Udostępnij Napisano 2 lipca 2020 43 minuty temu, tomek4446 napisał: Kurde, a już miałem kupić Wilsona Sashe , już klikałem " kup" ! A tu się okazuje , że to jakaś tandeta Wstrzymał bym się z zakupem, aż ktoś zweryfikuje te 99 dB Ale w summie ..... tańsze niż Wilson Sasha ? Zapomnijcie o Klipshach. Nie spełniają kryterium max. 20% odchyłki w całym pasmie od impedancji znamionowej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 2 lipca 2020 Udostępnij Napisano 2 lipca 2020 To ja się przerzucam na filatelistykę A tak poważniej to trzeba by wyjaśnić o co tutaj chodzi z tą normą . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 2 lipca 2020 Udostępnij Napisano 2 lipca 2020 (edytowany) Myślę, że z tymi wyśrubowanymi parametrami kolumn w DIN sprawa była taka, że starano się je dopasować do ówczesnych mało wydajnych wzmacniaczy. Później niektóre z nich straciły na znaczeniu. Edytowano 2 lipca 2020 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 2 lipca 2020 Udostępnij Napisano 2 lipca 2020 24 minuty temu, Kraft napisał: Zapomnijcie o Klipshach. Nie spełniają kryterium max. 20% odchyłki w całym pasmie od impedancji znamionowej. matko...!!!! Albo Kraft... co robić ???? jak żyć???? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 2 lipca 2020 Udostępnij Napisano 2 lipca 2020 1 godzinę temu, Fafniak napisał: ale te klipshe słuchałem - warto 😎 Nasz kolega przerzucil sie z chario na te wlasnie.... wiadomo o kogo chodzi... mr.W Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 2 lipca 2020 Udostępnij Napisano 2 lipca 2020 3 minuty temu, Fafniak napisał: matko...!!!! Albo Kraft... co robić ???? jak żyć???? To już pytanie do Karola. Ja nie wiem. A tak serio, to sam się zaczynam do audio(filstwa) zniechęcać. Strasznie ono przeszkadza w słuchaniu muzyki, a od gonienia króliczka już mam zakwasy. Nie wiem, czy nie pójść za myślą Tomka. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts