Chyba Miro 84 Napisano 14 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 14 sierpnia 2020 (edytowany) Zakladam klub Marantz-a poniewaz takiego tu jeszcze nie ma Na wstepie zaznacze ze jestem w posiadaniu zestawu pm6004 i cd6004. Dodam iz w modelu pm6004 wzgledem pm6003 usuneli w newralgicznych miejscach scalaki i zastapiono je ukladami dyskretnymi, rozdzielono sekcje koncowki od pre (łączy je tylko wspolne trafo). Mozna by rzec, że sa to defakto dwa osobne moduły odseparowane ale w jednej obudowie... Wiele jest informacji w sieci na temat w/w firmy, tworzacej raczej średnio-kiepskiej jakości wzmacniacze, tym bardziej w sferze budzetowej. Nie moge sie z tym zgodzic bo jak wiadomo nie ma wzmacniaczy do wszystkich gatunków i obciazanych dowolnymi zestawami glosnikowymi, zagraja w przewidiwalny sposob. Tu raczej trzeba szukac synergii, ktora np. powstaje w połączeniu w/w z Tannoy opartych na przetwornikach dualconcentric. Temat zakladam glownie dlatego, ponieważ przeczytalem w sieci opis brzmienia w miare nowego urzadzenia czyli Pm7000N. Opisujacy brzmienie tego urzadzenia "odkrywa" podczas odsłuchu że dźwięk zmienia sie podczas pracy tegoż urzadzenia.! Poniewaz jest to osoba ktora opisuje brzmienie zestawów, dziwi mnie to bardzo ze dokonał takiego odkrycia. Przeciez to jest oczywiste. Przynajmniej dla mnie. Myslalem ze ktos kto prowadzi tego typu testy powinien byc przygotowany na to ze wzmacniacze potrzebuja roznej dlugosci czasu na dotarcie sie przed kazdym odsluchem. I nie pisze tu o dotarciu sprzetu nowego ze sklepu. https://www.avtest.pl/wzmacniacze/item/1116-marantz-pm7000n Zastanawia mnie ile osób pominęła wyroby Marantz-a poniewaz nie dali mu wystarczajaco długo pograć! I pewnie stąd moga pojawiac sie niepochlebne opinie słuchaczy. Autor testu mowi o ok 30min. W moim systemie potrzeba znacznie dłużej, by sprzet "wskoczył" w odpowiednie brzmienie. I jest to slyszalne do tego stopnia, że nie wczowajac sie za bardzo w dzwieki, nagle pojawia sie to coś... W moim przypadku to przyjemniejszy odbiór muzyki (jest kompletna), odsuniecie sceny w głąb, poprawa separacji w dalszych planach, plus jeszcze element który bardzo trudno mi zdefiniować... nazwijmy to jak chcemy... może magia musze jednak dodac ze w moim przypadku taki obraz dzwiekowy pojawia sie gdy galka potecjometru nie powędrowała jeszcze w wyzsze rejony skali... Pytanie do posiadaczy Marantzow. Czy też zachowuje sie w ten sposob wasz sprzet tej firmy? Moze nie wszystkie urzadzenia tej firmy "to" potrafią.... Z niecierpliwością czekam na Wasze opinie w w/w aspekcie dzwieku.... Pozdr. Edytowano 14 sierpnia 2020 przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salasalowski Napisano 19 października 2020 Udostępnij Napisano 19 października 2020 A widzisz, ja go ostatnio testowałem i zdecydowałem się na zakup. Prawdą jest, że od razu po uruchomieniu byłem wręcz przerażony, Testowałem równo z dużo tańszą Yamahą R-N803D. Szukałem czegoś do MA Bronze 2 + W10 co będzie miało funkcję sieciowe lecz z dobrym stopniem mocy. Yamaha to wg. mnie inna liga, a sam Marantz PM 7000N jeśli o mnie chodzi to: Odsłuch na wbudowanym DACu - Flac 24/192 USB Na + Szeroka scena. Dynamika Bas w punkt z dużą energią i precyzją. Dokładny, a może lepsze słowem będzie szczegółowy, aż za bardzo momentami. Całkiem dobrze radzi sobie z Spotify Na - Faktycznie im dłużej grany tym bardziej jest delikatniejszy i cieplejszy. Ma problem z niskim środkiem. Jest dość "jasny". Powoduję to też wg. mnie oczywiście wycofanie wokalu na rzecz sekcji instrumentalnej. Mimo moje zamiłowania do brytyjskiego brzmienia (Cambridge / Atol (francuski łącznik)) to po dłuższym przebywaniu z nim można pokazuję wiele pozytywów. Ma swój charakter chodź przy pierwszym poznaniu nie zachęca. Jest przeciwieństwem tego co na wstępie zakładałem, ale trochę się go nauczyłem słuchać i go zaakceptowałem za jego precyzje i dynamikę . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 20 października 2020 Autor Udostępnij Napisano 20 października 2020 (edytowany) 23 godziny temu, Salasalowski napisał: Faktycznie im dłużej grany tym bardziej jest delikatniejszy i cieplejszy Na minus? Czy ja wiem czy to minus... dla mnie to właśnie plusik 23 godziny temu, Salasalowski napisał: ale trochę się go nauczyłem słuchać i go zaakceptowałem za jego precyzje i dynamikę . Ja mam juz swojego kilka lat i jakoś nie mam parcia by coś zmienić w zestawie (no chyba ze eksperymenty ze źródłem typu malina ale to przez flac-i), a dodam że w słuchawkach przebieram. Edytowano 20 października 2020 przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcinus Napisano 9 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 9 stycznia 2021 Witam wszystkich. Chętnie dołączę do klubu, tylko coś tutaj niewiele się dzieje Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jax39 Napisano 9 lutego 2022 Udostępnij Napisano 9 lutego 2022 Witam Klubowiczów, Jestem posiadaczem wzmacniacza Marantz PM11-S3 który napędza kolumny Audio Physic Classic 8. W zestawie jako źródło pracuje Bluesound Node 2i. Marantz jest w moim posiadaniu od około roku, jestem jego 3 właścicielem. Wszystko grało pięknie, niestety do czasu... Ostatnio zauważyłem pewien problem - przy odsłuchu, w momencie gdy występują wysokie tony ( najczęściej gdy dźwięk przechodzi z niskiego na wysoki) słychać wyraźne zniekształcenia przy najwyższych tonach. Zniekształcenie występuje na obydwu głośnikach, zmiana źródła, wejścia oraz wyjścia głośników nie pomogły. Może ktoś ma jakiś pomysł czym to może być spowodowane lub byłby w stanie polecić dobry serwis Marantz który sprawi że zestaw znów zacznie grać jak na początku. Dołączam również próbkę dźwięku na której słychać wspomniane zniekształcenia. Będę wdzięczny za jakiekolwiek sugestie. MarantzPM11S3.mpeg Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 15 września 2022 Udostępnij Napisano 15 września 2022 Marantz 40n w grupie 5 najlepszych naszym zdaniem wzmacniaczy zintegrowanych w cenie około 10 tys. zł. Zapraszamy na film! 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karbeti Napisano 11 lutego 2023 Udostępnij Napisano 11 lutego 2023 Cisza tu okropna. Dopisuję się z Marantzem ND8006. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano 11 lutego 2023 Udostępnij Napisano 11 lutego 2023 Z czym gra Marantz? Dlaczego się na niego zdecydowałeś? W tym przedziale cenowym jest już niezły wybór… Jesteś zadowolony? Kiedyś trochę o nim myślałem bo całkiem mi się podobał. Finalnie jednak wybór padł na inne rozwiązanie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karbeti Napisano 13 lutego 2023 Udostępnij Napisano 13 lutego 2023 Dnia 12.02.2023 o 00:51, sonique napisał: Z czym gra Marantz? Dlaczego się na niego zdecydowałeś? W tym przedziale cenowym jest już niezły wybór… Jesteś zadowolony? Kiedyś trochę o nim myślałem bo całkiem mi się podobał. Finalnie jednak wybór padł na inne rozwiązanie. A dlaczego nie? Intuicyjna obsługa, ponoć niezły DAC, podłączyłem do niego TV za pomocą optyka, poza tym mam słabość do Marantza. Czy jestem zadowolony? No pewnie że tak🎵😄 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jazzsky Napisano 19 lutego 2023 Udostępnij Napisano 19 lutego 2023 Hej, u mnie PM8006 & ND8006 ładnie gra z Fyne Audio F502SP 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Molak Napisano 23 lutego 2023 Udostępnij Napisano 23 lutego 2023 To i ja dołączę do klubu. U mnie gra Marantz Cinema 50 z AudioVector QR3 i QRC 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mar12 Napisano 17 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 17 kwietnia 2023 Witam dolaczam do klubu Marantz 2015 w trakcie remontu. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Leinz Napisano 3 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 3 czerwca 2023 Dnia 14.08.2020 o 18:33, Chyba Miro 84 napisał: Zakladam klub Marantz-a poniewaz takiego tu jeszcze nie ma Na wstepie zaznacze ze jestem w posiadaniu zestawu pm6004 i cd6004. Dodam iz w modelu pm6004 wzgledem pm6003 usuneli w newralgicznych miejscach scalaki i zastapiono je ukladami dyskretnymi, rozdzielono sekcje koncowki od pre (łączy je tylko wspolne trafo). Mozna by rzec, że sa to defakto dwa osobne moduły odseparowane ale w jednej obudowie... Wiele jest informacji w sieci na temat w/w firmy, tworzacej raczej średnio-kiepskiej jakości wzmacniacze, tym bardziej w sferze budzetowej. Nie moge sie z tym zgodzic bo jak wiadomo nie ma wzmacniaczy do wszystkich gatunków i obciazanych dowolnymi zestawami glosnikowymi, zagraja w przewidiwalny sposob. Tu raczej trzeba szukac synergii, ktora np. powstaje w połączeniu w/w z Tannoy opartych na przetwornikach dualconcentric. Temat zakladam glownie dlatego, ponieważ przeczytalem w sieci opis brzmienia w miare nowego urzadzenia czyli Pm7000N. Opisujacy brzmienie tego urzadzenia "odkrywa" podczas odsłuchu że dźwięk zmienia sie podczas pracy tegoż urzadzenia.! Poniewaz jest to osoba ktora opisuje brzmienie zestawów, dziwi mnie to bardzo ze dokonał takiego odkrycia. Przeciez to jest oczywiste. Przynajmniej dla mnie. Myslalem ze ktos kto prowadzi tego typu testy powinien byc przygotowany na to ze wzmacniacze potrzebuja roznej dlugosci czasu na dotarcie sie przed kazdym odsluchem. I nie pisze tu o dotarciu sprzetu nowego ze sklepu. https://www.avtest.pl/wzmacniacze/item/1116-marantz-pm7000n Zastanawia mnie ile osób pominęła wyroby Marantz-a poniewaz nie dali mu wystarczajaco długo pograć! I pewnie stąd moga pojawiac sie niepochlebne opinie słuchaczy. Autor testu mowi o ok 30min. W moim systemie potrzeba znacznie dłużej, by sprzet "wskoczył" w odpowiednie brzmienie. I jest to slyszalne do tego stopnia, że nie wczowajac sie za bardzo w dzwieki, nagle pojawia sie to coś... W moim przypadku to przyjemniejszy odbiór muzyki (jest kompletna), odsuniecie sceny w głąb, poprawa separacji w dalszych planach, plus jeszcze element który bardzo trudno mi zdefiniować... nazwijmy to jak chcemy... może magia musze jednak dodac ze w moim przypadku taki obraz dzwiekowy pojawia sie gdy galka potecjometru nie powędrowała jeszcze w wyzsze rejony skali... Pytanie do posiadaczy Marantzow. Czy też zachowuje sie w ten sposob wasz sprzet tej firmy? Moze nie wszystkie urzadzenia tej firmy "to" potrafią.... Z niecierpliwością czekam na Wasze opinie w w/w aspekcie dzwieku.... Pozdr. Witam kolegów, jestem posiadaczem Marantza 5015. Faktycznie sprzęt wymagał wygrzania a do tego wiele spędzonych godzin samych ustawień, a jest ich sporo. Nie porównuję dźwięku do wzmacniacza stereo, bo AVR nigdy mu nie dorówna, ale miedzy markami można już to robić i Marantz naprawdę dobrze wypada. Wstęp zrobiony , przy okazji podzielę się z problemem jaki mam. Marantz po wyłączeniu w nocy, rano wchodzę do pokoju a on potrafi sam się włączyć i to zawsze na Heos. Czy ktoś miał kiedyś taki problem? Na innych forach nigdzie nie znalazłem żadnej wzmianki na ten temat. Korzystam z Home Media Server do udostępniania plików muzyczny, może ten program nie współpracuje z Marantzem. Dziękuję za pomoc Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 3 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 3 czerwca 2023 33 minuty temu, Jacek Leinz napisał: Nie porównuję dźwięku do wzmacniacza stereo, bo AVR nigdy mu nie dorówna, To akurat nieprawda. AVR to też wzmacniacz, tylko ma po prostu więcej kanałów;). Elektrycznie i technologicznie różnicy nie ma - części te same. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 4 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 4 czerwca 2023 4 godziny temu, KrólKiczu napisał: nie wnosi nic do klubu. Proszę o jego usunięcie i przeniesienie do stosownego działu Daj się wygadać wszystkim w kwestii zniekształceń, bo uczestniczy parę osób. Jak zakończą to sprawy uporządkuję. Może przeniosę do tematu bardziej ogólnego o wzmacniaczach. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wing0 Napisano 4 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 4 czerwca 2023 (edytowany) Jedyne foto jakie mam sprzed wielu lat Marantza pierwszy system stereo taki poważniejszy powiedzmy, ale nie pierwszy który dobrze wspominam z perspektywy czasu. Wazon robił robotę 😜 Żeby nie było że Marantza nie mailem Edytowano 4 czerwca 2023 przez Wing0 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 4 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 4 czerwca 2023 2 godziny temu, Wing0 napisał: Jedyne foto jakie mam sprzed wielu lat Marantza pierwszy system stereo taki poważniejszy powiedzmy, ale nie pierwszy który dobrze wspominam z perspektywy czasu. Wazon robił robotę 😜 Żeby nie było że Marantza nie mailem Co to za Elacze? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wing0 Napisano 4 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 4 czerwca 2023 FS 137. Ładniutkie były. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 4 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 4 czerwca 2023 Informacyjnie. Posty o brzmieniu ampli vs wzmaki przeniosłem do tematu "Czy wzmacniacze mają brzmienie". Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
essewissa Napisano 5 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 5 czerwca 2023 Czy to prawda, ze Marantze Nd8006 bardzo się grzeją. Wyczytałem w jednej z recenzji, że jest to wada ND8006, jest bardzo ciepły podczas pracy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 5 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 5 czerwca 2023 ND czy PM? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
essewissa Napisano 5 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 5 czerwca 2023 (edytowany) 42 minuty temu, KrólKiczu napisał: ND czy PM? ND, odtwarzacz Edytowano 5 czerwca 2023 przez essewissa Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandor Clegane Napisano 13 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 13 sierpnia 2023 Dnia 3.06.2023 o 12:50, Jacek Leinz napisał: Witam kolegów, jestem posiadaczem Marantza 5015. Faktycznie sprzęt wymagał wygrzania a do tego wiele spędzonych godzin samych ustawień, a jest ich sporo. Nie porównuję dźwięku do wzmacniacza stereo, bo AVR nigdy mu nie dorówna, ale miedzy markami można już to robić i Marantz naprawdę dobrze wypada. Wstęp zrobiony , przy okazji podzielę się z problemem jaki mam. Marantz po wyłączeniu w nocy, rano wchodzę do pokoju a on potrafi sam się włączyć i to zawsze na Heos. Czy ktoś miał kiedyś taki problem? Na innych forach nigdzie nie znalazłem żadnej wzmianki na ten temat. Korzystam z Home Media Server do udostępniania plików muzyczny, może ten program nie współpracuje z Marantzem. Dziękuję za pomoc Też mam 5015 i u mnie nigdy takich problemów nie było. Nie pamiętam, żeby jakoś zmieniał swoje brzmienie z czasem, raczej od początku byłem zadowolony z dźwięku, ale muszę też przyznać, że to mój pierwszy amplituner i nie mam za bardzo porównania z innymi.... Gra z serią 3000i od Q Acoustics i Rel ht1205. Polecam takie połączenie 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 13 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 13 sierpnia 2023 W sumie nigdy nie wrzucałem tutaj zdjęć, może czas na to najwyższy 5 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wing0 Napisano 13 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 13 sierpnia 2023 O Panie ładna tam na dole pojemność? Gry ? Filmy czy muzyka? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts