Kraft Napisano 24 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 24 stycznia 2022 50 minut temu, Agnieszka Zabłocka - Gasek napisał: Wiem, że to już wyższa półka, ale chcę zainwestować porządnie w kolumny. To tak zrób! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Agnieszka Zabłocka - Gasek Napisano 24 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 24 stycznia 2022 3 godziny temu, engajner napisał: Odpusc sobie tego Rotela. Jesli mowisz o QR3 to dobierz drozsza elektronike. Rotel nie wydobedzie z nich potencjalu. Wiem, że Rotel nie wydobędzie potencjału z QR3. Dlatego w przyszłości pewnie zmienię elektronikę. Ale na razie chcę zacząć od porządnych kolumn. Przecież kolumny to fundament każdego zestawu. Mając super elektronikę i kiepskie kolumny efekt będzie po prostu kiepski. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 24 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 24 stycznia 2022 4 godziny temu, Agnieszka Zabłocka - Gasek napisał: Czy te kolumny w ogóle zgrają się z Rotelem A11 Tribute ? Zagrają, chociaż zawsze można lepiej i przy wymianie elektroniki w przyszłości, warto je brać pod uwagę. Audiovector QR3 pomiary impedancji nie wychodzą aż tak tragicznie i mają wysoką skuteczność. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 24 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 24 stycznia 2022 18 minut temu, Agnieszka Zabłocka - Gasek napisał: Wiem, że Rotel nie wydobędzie potencjału z QR3. Tak naprawdę, to tego nie wiesz;) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Agnieszka Zabłocka - Gasek Napisano 24 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 24 stycznia 2022 4 minuty temu, Kraft napisał: Tak naprawdę, to tego nie wiesz;) Masz rację. Żeby się przekonać, to trzeba spróbować Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 24 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 24 stycznia 2022 (edytowany) 32 minuty temu, Agnieszka Zabłocka - Gasek napisał: Wiem, że Rotel nie wydobędzie potencjału z QR3. Dlatego w przyszłości pewnie zmienię elektronikę. Ale na razie chcę zacząć od porządnych kolumn. Przecież kolumny to fundament każdego zestawu. Mając super elektronikę i kiepskie kolumny efekt będzie po prostu kiepski. Merytorycznie słusznie. Tym bardziej, że łatwiej dobrać wzmacniacz do kolumn, niż odwrotnie. Ale z drugiej strony, elektronika drożeje szybciej niż kolumny. Edytowano 24 stycznia 2022 przez Rafał S Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 24 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 24 stycznia 2022 5 minut temu, Agnieszka Zabłocka - Gasek napisał: Masz rację. Żeby się przekonać, to trzeba spróbować Niekoniecznie. Działań z góry skazanych na porażkę nie warto podejmować. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Agnieszka Zabłocka - Gasek Napisano 24 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 24 stycznia 2022 8 minut temu, Kraft napisał: Niekoniecznie. Działań z góry skazanych na porażkę nie warto podejmować. Przekornie napisane Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Agnieszka Zabłocka - Gasek Napisano 24 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 24 stycznia 2022 Dziękuję Wam za wsparcie. Jednak na razie zostanę przy mniejszym budżecie. Do kolumn Audiovector QR3 wypadałoby już kupić lepszą elektronikę. No i nie połączę już tego wszystkiego kablami Melodika za 400 - 500 zł. Teraz rozważam pomiędzy: 1) Q Acoustic 3050i 2) Magnat Signature 507. Które lepsze do rocka i pomieszczenia 27 m kw. ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 24 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 24 stycznia 2022 5 minut temu, Agnieszka Zabłocka - Gasek napisał: Do kolumn Audiovector QR3 wypadałoby już kupić lepszą elektronikę. No i nie połączę już tego wszystkiego kablami Melodika za 400 - 500 zł. A co to za bzdurny savoir vivre? Do QR3 “wypada" nawet chiński wzmacniaczyk za 800 zł. Zagra pięknie. A kable Melodika to i tak zbędny luksus. Tańsze będą równie dobre. Wybieraj kolumny, jakie Ci pasują, a resztą się za bardzo nie przejmuj. Nie narzucaj sobie sztucznych, wydumanych ograniczeń. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 24 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 24 stycznia 2022 (edytowany) 14 minut temu, Kraft napisał: A co to za bzdurny savoir vivre? Do QR3 “wypada" nawet chiński wzmacniaczyk za 800 zł. Zagra pięknie. A kable Melodika to i tak zbędny luksus. Tańsze będą równie dobre. Wybieraj kolumny, jakie Ci pasują, a resztą się za bardzo nie przejmuj. Nie narzucaj sobie sztucznych, wydumanych ograniczeń. Rotel A11 Tribute podaje 50W na kanał. Zakładam, że to przy 8 omach. Pewnie około 80 przy 4 omach. Klasa AB. QR3 mają skuteczność: 87 dB i impedancję: 4 - 6 omów. Tak, jak napisał mój imiennik - źle nie będzie, ale można lepiej. Edytowano 24 stycznia 2022 przez Rafał S Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 24 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 24 stycznia 2022 50W, 80W, 120W... To co mają powiedzieć ci "biedacy", co grają na 5-, 10-, 20-watowych lampiakach? A zapewniają, że gra im cudnie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 24 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 24 stycznia 2022 Przed chwilą, Kraft napisał: 50W, 80W, 120W... To co mają powiedzieć ci "biedacy", co grają na 5-, 10-, 20-watowych lampiakach? A zapewniają, że gra im cudnie. Myślę, że powinni powiedzieć prawdę. Może mało słyszałem, ale dwukrotnie zdarzyło się, że kolumny zagrały z moimi wzmacniaczami wyraźnie gorzej niż teoretycznie powinny. A były to kolumny chwalone na forum i takie których charakterystyka powinna do moich wzmacniaczy idealnie pasować. Dziwnym trafem, za każdym razem te kolumny miały impedancję 4 omy. Mogę obwiniać ich producentów, ale obstawiam, że to jednak wzmacniacz nie dał rady, bo był za słaby. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 24 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 24 stycznia 2022 6 minut temu, Rafał S napisał: dwukrotnie zdarzyło się Jest to jakiś eksperyment, ale przyznasz, że dość skromy, by wyciągać daleko idące wnioski. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 24 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 24 stycznia 2022 7 godzin temu, Agnieszka Zabłocka - Gasek napisał: Audiovector QR3 A skąd taki pomysł/wybór? Pytam z ciekawości, nie znam tych kolumn. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 24 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 24 stycznia 2022 1 godzinę temu, Kraft napisał: A kable Melodika to i tak zbędny luksus. Tańsze będą równie dobre Heh prawdy objawione znowu 🙃 mam właśnie interkonekt fioletowy Melodiki od znajomego na probe. Wyjątkowo psuje brzmienie (przynajmniej u mnie) 😝 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 24 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 24 stycznia 2022 13 minut temu, marcinmarcin napisał: Mam właśnie interkonekt fioletowy Melodiki od znajomego na probe. Wyjątkowo psuje brzmienie (przynajmniej u mnie) 😝 Ta fioletowa seria Melodiki chyba w ogóle jest słaba. Dużo narzekań. A głośnikowe to dopiero zmulają brzmienie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 24 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 24 stycznia 2022 1 godzinę temu, marcinmarcin napisał: mam właśnie interkonekt fioletowy Melodiki od znajomego na probe. Wyjątkowo psuje brzmienie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 24 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 24 stycznia 2022 Dlatego też w przyszłości, upgread na Rotela RA1572 MKII, jest tu dobrym kierunkiem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Agnieszka Zabłocka - Gasek Napisano 24 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 24 stycznia 2022 4 godziny temu, Asia napisał: A skąd taki pomysł/wybór? Pytam z ciekawości, nie znam tych kolumn. Pomysł wziął się stąd, że one mają wyjątkowy wstęgowy głośnik wysokotonowy., co zapewnia piękną górę. Nie wiem jeszcze jak ze średnicą i basem. Muszę posłuchać. 2 godziny temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał: Dlatego też w przyszłości, upgread na Rotela RA1572 MKII, jest tu dobrym kierunkiem. Dobra, dobra. Dopiero w zeszłym roku kupiłam A11 Tribute - zresztą od Was. Chciałabym się nim jeszcze trochę pocieszyć. Zwłaszcza, że gra bardzo przyjemnie i uważam, że moc jest wystarczająca do pomieszczenia 27 m. kw. Nie wiem czy w przyszłości nie będę chciała pójść w kierunku Roksan K3 na przykład Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 24 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 24 stycznia 2022 19 minut temu, Agnieszka Zabłocka - Gasek napisał: Muszę posłuchać. To czekam (mam nadzieję) na relację. Może nie rezygnuj tak szybko z pomysłu? Wszak może być już tylko drożej... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 24 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 24 stycznia 2022 1 godzinę temu, Agnieszka Zabłocka - Gasek napisał: Dobra, dobra. Dopiero w zeszłym roku kupiłam A11 Tribute - zresztą od Was. Chciałabym się nim jeszcze trochę pocieszyć. Brawo! Podziwiam, tym bardziej, że sam nie byłem tak stały. 4 wzmacniacze i 3 pary kolumn kupione w niewiele ponad pól roku. (Dwa pierwsze piece - zwroty w ciągu 2 tygodni i wymiana na wyższy model.) A wszystko to po 25 latach ze starym zestawem Denona. 1 godzinę temu, Agnieszka Zabłocka - Gasek napisał: Pomysł wziął się stąd, że one mają wyjątkowy wstęgowy głośnik wysokotonowy., co zapewnia piękną górę. Oglądałem tego QR3 w zaprzyjaźnionym salonie. Wersja "ciemny orzech". Bardzo mi się podobał, ale nawet nie słuchałem, bo nie mam miejsca na podłogówki. Wstęgę na górze mają różne modele, również Elac Carina FS247.4 w podobnej cenie. Ciut wyższa impedancja, ale skuteczność niestety jeszcze mniejsza niż ma QR3. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 24 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 24 stycznia 2022 16 minut temu, Rafał S napisał: Ciut wyższa impedancja, ale skuteczność niestety jeszcze mniejsza niż ma QR3. Rafał, trochę za bardzo kombinujesz z tymi parametrami. Ich znaczenie w większości przypadków jest drugorzędne. Czy 85 dB, czy 87 dB, to nie ma praktycznego znaczenia. Przekręcasz po prostu gałkę głośności bardziej w prawo;). Podobnie impedancja. Tranzystor nie będzie miał problemów, czy to będzie 4 omy, czy 5. Tym bardziej, że prawdopodobnie czerpiesz informacje z katalogów firmowych, a tam króluje oszczędne gospodarowanie prawdą. To, co w katalogu ma "gorsze" parametry w rzeczywistości może mieć lepsze. Decyduje stopień bezczelności producenta. Gorsze od samych spadków impedancji są kąty fazowe tejże, a ich w katalogu nie uświadczysz. Ze spokojem zatem. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kn1234 Napisano 25 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 25 stycznia 2022 Tez prawda😀 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 25 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 25 stycznia 2022 16 godzin temu, Agnieszka Zabłocka - Gasek napisał: Wiem, że Rotel nie wydobędzie potencjału z QR3. Dlatego w przyszłości pewnie zmienię elektronikę. Ale na razie chcę zacząć od porządnych kolumn. Przecież kolumny to fundament każdego zestawu. Mając super elektronikę i kiepskie kolumny efekt będzie po prostu kiepski. Ale na odwrót tak samo. Pomijając elektronikę nawet dobre kolumny nie zagrają ciekawie. 15 godzin temu, Agnieszka Zabłocka - Gasek napisał: 1) Q Acoustic 3050i 2) Magnat Signature 507. Które lepsze do rocka i pomieszczenia 27 m kw. ? Bardziej uniwersalne są QA. Ale jeśli odsluchasz i Magnaty Ci się spodobają to moga dostarczyć wiekszej dawki przyjemności. Po prostu to kolumny nie na zakup w ciemno. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts