Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
3 godziny temu, engajner napisał:

Odpusc sobie tego Rotela. Jesli mowisz o QR3 to dobierz drozsza elektronike. Rotel nie wydobedzie z nich potencjalu. 

Wiem, że Rotel nie wydobędzie potencjału z QR3. Dlatego w przyszłości pewnie zmienię elektronikę. Ale na razie chcę zacząć od porządnych kolumn. Przecież kolumny to fundament każdego zestawu. Mając super elektronikę i kiepskie kolumny efekt będzie po prostu kiepski. 

Napisano
4 godziny temu, Agnieszka Zabłocka - Gasek napisał:

Czy te kolumny w ogóle zgrają się z Rotelem A11 Tribute ?

Zagrają, chociaż zawsze można lepiej i przy wymianie elektroniki w przyszłości, warto je brać pod uwagę.

Audiovector QR3 pomiary impedancji nie wychodzą aż tak tragicznie i mają wysoką skuteczność.

Napisano (edytowany)
32 minuty temu, Agnieszka Zabłocka - Gasek napisał:

Wiem, że Rotel nie wydobędzie potencjału z QR3. Dlatego w przyszłości pewnie zmienię elektronikę. Ale na razie chcę zacząć od porządnych kolumn. Przecież kolumny to fundament każdego zestawu. Mając super elektronikę i kiepskie kolumny efekt będzie po prostu kiepski. 

Merytorycznie słusznie. Tym bardziej, że łatwiej dobrać wzmacniacz do kolumn, niż odwrotnie. :) Ale z drugiej strony, elektronika drożeje szybciej niż kolumny.

Edytowano przez Rafał S
Napisano
5 minut temu, Agnieszka Zabłocka - Gasek napisał:

Masz rację. Żeby się przekonać, to trzeba spróbować :) 

Niekoniecznie. Działań z góry skazanych na porażkę nie warto podejmować. 

Napisano
5 minut temu, Agnieszka Zabłocka - Gasek napisał:

Do kolumn Audiovector QR3 wypadałoby już kupić lepszą elektronikę. No i nie połączę już tego wszystkiego kablami Melodika za 400 - 500 zł. 

A co to za bzdurny savoir vivre? Do  QR3 “wypada" nawet chiński wzmacniaczyk za 800 zł. Zagra pięknie. A kable Melodika to i tak zbędny luksus. Tańsze będą równie dobre. Wybieraj kolumny, jakie Ci pasują, a resztą się za bardzo nie przejmuj. Nie narzucaj sobie sztucznych, wydumanych ograniczeń. 

Napisano (edytowany)
14 minut temu, Kraft napisał:

A co to za bzdurny savoir vivre? Do  QR3 “wypada" nawet chiński wzmacniaczyk za 800 zł. Zagra pięknie. A kable Melodika to i tak zbędny luksus. Tańsze będą równie dobre. Wybieraj kolumny, jakie Ci pasują, a resztą się za bardzo nie przejmuj. Nie narzucaj sobie sztucznych, wydumanych ograniczeń. 

Rotel A11 Tribute podaje 50W na kanał. Zakładam, że to przy 8 omach. Pewnie około 80 przy 4 omach. Klasa AB. QR3 mają skuteczność: 87 dB i impedancję: 4 - 6 omów. Tak, jak napisał mój imiennik - źle nie będzie, ale można lepiej.

Edytowano przez Rafał S
Napisano
Przed chwilą, Kraft napisał:

50W, 80W, 120W... To co mają powiedzieć ci "biedacy", co grają na 5-, 10-, 20-watowych lampiakach? A zapewniają, że gra im cudnie. 

Myślę, że powinni powiedzieć prawdę. :) 

Może mało słyszałem, ale dwukrotnie zdarzyło się, że kolumny zagrały z moimi wzmacniaczami wyraźnie gorzej niż teoretycznie powinny. A były to kolumny chwalone na forum i takie których charakterystyka powinna do moich wzmacniaczy idealnie pasować. Dziwnym trafem, za każdym razem te kolumny miały impedancję 4 omy. Mogę obwiniać ich producentów, ale obstawiam, że to jednak wzmacniacz nie dał rady, bo był za słaby.

Napisano
1 godzinę temu, Kraft napisał:

A kable Melodika to i tak zbędny luksus. Tańsze będą równie dobre

Heh prawdy objawione znowu 🙃 mam właśnie interkonekt fioletowy Melodiki od znajomego na probe. Wyjątkowo psuje brzmienie (przynajmniej u mnie) 😝

Napisano
13 minut temu, marcinmarcin napisał:

Mam właśnie interkonekt fioletowy Melodiki od znajomego na probe. Wyjątkowo psuje brzmienie (przynajmniej u mnie) 😝

Ta fioletowa seria Melodiki chyba w ogóle jest słaba. Dużo narzekań. A głośnikowe to dopiero zmulają brzmienie.  :) 

Napisano
4 godziny temu, Asia napisał:

A skąd taki pomysł/wybór? Pytam z ciekawości, nie znam tych kolumn.

Pomysł wziął się stąd, że one mają wyjątkowy wstęgowy głośnik wysokotonowy., co zapewnia piękną górę.

Nie wiem jeszcze jak ze średnicą i basem. Muszę posłuchać. 

2 godziny temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Dlatego też w przyszłości, upgread na Rotela RA1572 MKII, jest tu dobrym kierunkiem. 

Dobra, dobra. Dopiero w zeszłym roku kupiłam A11 Tribute - zresztą od Was. Chciałabym się nim jeszcze trochę pocieszyć. Zwłaszcza, że gra bardzo przyjemnie i uważam, że moc jest wystarczająca do pomieszczenia 27 m. kw. Nie wiem czy w przyszłości nie będę chciała pójść w kierunku Roksan K3 na przykład :)

Napisano
19 minut temu, Agnieszka Zabłocka - Gasek napisał:

Muszę posłuchać. 

To czekam (mam nadzieję) na relację. Może nie rezygnuj tak szybko z pomysłu? Wszak może być już tylko drożej...

Napisano
1 godzinę temu, Agnieszka Zabłocka - Gasek napisał:

Dobra, dobra. Dopiero w zeszłym roku kupiłam A11 Tribute - zresztą od Was. Chciałabym się nim jeszcze trochę pocieszyć.

Brawo! :) Podziwiam, tym bardziej, że sam nie byłem tak stały. 4 wzmacniacze i 3 pary kolumn kupione w niewiele ponad pól roku. (Dwa pierwsze piece - zwroty w ciągu 2 tygodni i wymiana na wyższy model.) A wszystko to po 25 latach ze starym zestawem Denona. :)

1 godzinę temu, Agnieszka Zabłocka - Gasek napisał:

Pomysł wziął się stąd, że one mają wyjątkowy wstęgowy głośnik wysokotonowy., co zapewnia piękną górę.

Oglądałem tego QR3 w zaprzyjaźnionym salonie. Wersja "ciemny orzech". Bardzo mi się podobał, ale nawet nie słuchałem, bo nie mam miejsca na podłogówki. Wstęgę na górze mają różne modele, również Elac Carina FS247.4 w podobnej cenie. Ciut wyższa impedancja, ale skuteczność niestety jeszcze mniejsza niż ma QR3.

Napisano
16 minut temu, Rafał S napisał:

Ciut wyższa impedancja, ale skuteczność niestety jeszcze mniejsza niż ma QR3.

Rafał, trochę za bardzo kombinujesz z tymi parametrami. Ich znaczenie w większości przypadków jest drugorzędne. Czy 85 dB, czy 87 dB, to nie ma praktycznego znaczenia. Przekręcasz po prostu gałkę głośności bardziej w prawo;). Podobnie impedancja. Tranzystor nie będzie miał problemów, czy to będzie 4 omy, czy 5. Tym bardziej, że prawdopodobnie czerpiesz informacje z katalogów firmowych, a tam króluje oszczędne gospodarowanie prawdą. To, co w katalogu ma "gorsze" parametry w rzeczywistości może mieć lepsze. Decyduje stopień bezczelności producenta. Gorsze od samych spadków impedancji są kąty fazowe tejże, a ich w katalogu nie uświadczysz. Ze spokojem zatem.

Napisano
16 godzin temu, Agnieszka Zabłocka - Gasek napisał:

Ale na odwrót tak samo.

Pomijając elektronikę nawet dobre kolumny nie zagrają ciekawie.

15 godzin temu, Agnieszka Zabłocka - Gasek napisał:

1) Q Acoustic 3050i

2) Magnat Signature 507.

Które lepsze do rocka i pomieszczenia 27 m kw. ?

Bardziej uniwersalne są QA. Ale jeśli odsluchasz i Magnaty Ci się spodobają to moga dostarczyć wiekszej dawki przyjemności. Po prostu to kolumny nie na zakup w ciemno.

Piotr