Kraft Napisano 24 stycznia 2022 Napisano 24 stycznia 2022 50 minut temu, Agnieszka Zabłocka - Gasek napisał: Wiem, że to już wyższa półka, ale chcę zainwestować porządnie w kolumny. To tak zrób! Odpisz, cytując
Agnieszka Zabłocka - Gasek Napisano 24 stycznia 2022 Napisano 24 stycznia 2022 3 godziny temu, engajner napisał: Odpusc sobie tego Rotela. Jesli mowisz o QR3 to dobierz drozsza elektronike. Rotel nie wydobedzie z nich potencjalu. Wiem, że Rotel nie wydobędzie potencjału z QR3. Dlatego w przyszłości pewnie zmienię elektronikę. Ale na razie chcę zacząć od porządnych kolumn. Przecież kolumny to fundament każdego zestawu. Mając super elektronikę i kiepskie kolumny efekt będzie po prostu kiepski. Odpisz, cytując
lysy Napisano 24 stycznia 2022 Napisano 24 stycznia 2022 4 godziny temu, Agnieszka Zabłocka - Gasek napisał: Czy te kolumny w ogóle zgrają się z Rotelem A11 Tribute ? Zagrają, chociaż zawsze można lepiej i przy wymianie elektroniki w przyszłości, warto je brać pod uwagę. Audiovector QR3 pomiary impedancji nie wychodzą aż tak tragicznie i mają wysoką skuteczność. Odpisz, cytując
Kraft Napisano 24 stycznia 2022 Napisano 24 stycznia 2022 18 minut temu, Agnieszka Zabłocka - Gasek napisał: Wiem, że Rotel nie wydobędzie potencjału z QR3. Tak naprawdę, to tego nie wiesz;) Odpisz, cytując
Agnieszka Zabłocka - Gasek Napisano 24 stycznia 2022 Napisano 24 stycznia 2022 4 minuty temu, Kraft napisał: Tak naprawdę, to tego nie wiesz;) Masz rację. Żeby się przekonać, to trzeba spróbować Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 24 stycznia 2022 Napisano 24 stycznia 2022 (edytowany) 32 minuty temu, Agnieszka Zabłocka - Gasek napisał: Wiem, że Rotel nie wydobędzie potencjału z QR3. Dlatego w przyszłości pewnie zmienię elektronikę. Ale na razie chcę zacząć od porządnych kolumn. Przecież kolumny to fundament każdego zestawu. Mając super elektronikę i kiepskie kolumny efekt będzie po prostu kiepski. Merytorycznie słusznie. Tym bardziej, że łatwiej dobrać wzmacniacz do kolumn, niż odwrotnie. Ale z drugiej strony, elektronika drożeje szybciej niż kolumny. Edytowano 24 stycznia 2022 przez Rafał S Odpisz, cytując
Kraft Napisano 24 stycznia 2022 Napisano 24 stycznia 2022 5 minut temu, Agnieszka Zabłocka - Gasek napisał: Masz rację. Żeby się przekonać, to trzeba spróbować Niekoniecznie. Działań z góry skazanych na porażkę nie warto podejmować. Odpisz, cytując
Agnieszka Zabłocka - Gasek Napisano 24 stycznia 2022 Napisano 24 stycznia 2022 8 minut temu, Kraft napisał: Niekoniecznie. Działań z góry skazanych na porażkę nie warto podejmować. Przekornie napisane Odpisz, cytując
Agnieszka Zabłocka - Gasek Napisano 24 stycznia 2022 Napisano 24 stycznia 2022 Dziękuję Wam za wsparcie. Jednak na razie zostanę przy mniejszym budżecie. Do kolumn Audiovector QR3 wypadałoby już kupić lepszą elektronikę. No i nie połączę już tego wszystkiego kablami Melodika za 400 - 500 zł. Teraz rozważam pomiędzy: 1) Q Acoustic 3050i 2) Magnat Signature 507. Które lepsze do rocka i pomieszczenia 27 m kw. ? Odpisz, cytując
Kraft Napisano 24 stycznia 2022 Napisano 24 stycznia 2022 5 minut temu, Agnieszka Zabłocka - Gasek napisał: Do kolumn Audiovector QR3 wypadałoby już kupić lepszą elektronikę. No i nie połączę już tego wszystkiego kablami Melodika za 400 - 500 zł. A co to za bzdurny savoir vivre? Do QR3 “wypada" nawet chiński wzmacniaczyk za 800 zł. Zagra pięknie. A kable Melodika to i tak zbędny luksus. Tańsze będą równie dobre. Wybieraj kolumny, jakie Ci pasują, a resztą się za bardzo nie przejmuj. Nie narzucaj sobie sztucznych, wydumanych ograniczeń. Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 24 stycznia 2022 Napisano 24 stycznia 2022 (edytowany) 14 minut temu, Kraft napisał: A co to za bzdurny savoir vivre? Do QR3 “wypada" nawet chiński wzmacniaczyk za 800 zł. Zagra pięknie. A kable Melodika to i tak zbędny luksus. Tańsze będą równie dobre. Wybieraj kolumny, jakie Ci pasują, a resztą się za bardzo nie przejmuj. Nie narzucaj sobie sztucznych, wydumanych ograniczeń. Rotel A11 Tribute podaje 50W na kanał. Zakładam, że to przy 8 omach. Pewnie około 80 przy 4 omach. Klasa AB. QR3 mają skuteczność: 87 dB i impedancję: 4 - 6 omów. Tak, jak napisał mój imiennik - źle nie będzie, ale można lepiej. Edytowano 24 stycznia 2022 przez Rafał S Odpisz, cytując
Kraft Napisano 24 stycznia 2022 Napisano 24 stycznia 2022 50W, 80W, 120W... To co mają powiedzieć ci "biedacy", co grają na 5-, 10-, 20-watowych lampiakach? A zapewniają, że gra im cudnie. Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 24 stycznia 2022 Napisano 24 stycznia 2022 Przed chwilą, Kraft napisał: 50W, 80W, 120W... To co mają powiedzieć ci "biedacy", co grają na 5-, 10-, 20-watowych lampiakach? A zapewniają, że gra im cudnie. Myślę, że powinni powiedzieć prawdę. Może mało słyszałem, ale dwukrotnie zdarzyło się, że kolumny zagrały z moimi wzmacniaczami wyraźnie gorzej niż teoretycznie powinny. A były to kolumny chwalone na forum i takie których charakterystyka powinna do moich wzmacniaczy idealnie pasować. Dziwnym trafem, za każdym razem te kolumny miały impedancję 4 omy. Mogę obwiniać ich producentów, ale obstawiam, że to jednak wzmacniacz nie dał rady, bo był za słaby. Odpisz, cytując
Kraft Napisano 24 stycznia 2022 Napisano 24 stycznia 2022 6 minut temu, Rafał S napisał: dwukrotnie zdarzyło się Jest to jakiś eksperyment, ale przyznasz, że dość skromy, by wyciągać daleko idące wnioski. Odpisz, cytując
Asia Napisano 24 stycznia 2022 Napisano 24 stycznia 2022 7 godzin temu, Agnieszka Zabłocka - Gasek napisał: Audiovector QR3 A skąd taki pomysł/wybór? Pytam z ciekawości, nie znam tych kolumn. Odpisz, cytując
marcinmarcin Napisano 24 stycznia 2022 Napisano 24 stycznia 2022 1 godzinę temu, Kraft napisał: A kable Melodika to i tak zbędny luksus. Tańsze będą równie dobre Heh prawdy objawione znowu 🙃 mam właśnie interkonekt fioletowy Melodiki od znajomego na probe. Wyjątkowo psuje brzmienie (przynajmniej u mnie) 😝 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 24 stycznia 2022 Napisano 24 stycznia 2022 13 minut temu, marcinmarcin napisał: Mam właśnie interkonekt fioletowy Melodiki od znajomego na probe. Wyjątkowo psuje brzmienie (przynajmniej u mnie) 😝 Ta fioletowa seria Melodiki chyba w ogóle jest słaba. Dużo narzekań. A głośnikowe to dopiero zmulają brzmienie. Odpisz, cytując
Kraft Napisano 24 stycznia 2022 Napisano 24 stycznia 2022 1 godzinę temu, marcinmarcin napisał: mam właśnie interkonekt fioletowy Melodiki od znajomego na probe. Wyjątkowo psuje brzmienie Odpisz, cytując
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 24 stycznia 2022 Napisano 24 stycznia 2022 Dlatego też w przyszłości, upgread na Rotela RA1572 MKII, jest tu dobrym kierunkiem. Odpisz, cytując
Agnieszka Zabłocka - Gasek Napisano 24 stycznia 2022 Napisano 24 stycznia 2022 4 godziny temu, Asia napisał: A skąd taki pomysł/wybór? Pytam z ciekawości, nie znam tych kolumn. Pomysł wziął się stąd, że one mają wyjątkowy wstęgowy głośnik wysokotonowy., co zapewnia piękną górę. Nie wiem jeszcze jak ze średnicą i basem. Muszę posłuchać. 2 godziny temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał: Dlatego też w przyszłości, upgread na Rotela RA1572 MKII, jest tu dobrym kierunkiem. Dobra, dobra. Dopiero w zeszłym roku kupiłam A11 Tribute - zresztą od Was. Chciałabym się nim jeszcze trochę pocieszyć. Zwłaszcza, że gra bardzo przyjemnie i uważam, że moc jest wystarczająca do pomieszczenia 27 m. kw. Nie wiem czy w przyszłości nie będę chciała pójść w kierunku Roksan K3 na przykład Odpisz, cytując
Asia Napisano 24 stycznia 2022 Napisano 24 stycznia 2022 19 minut temu, Agnieszka Zabłocka - Gasek napisał: Muszę posłuchać. To czekam (mam nadzieję) na relację. Może nie rezygnuj tak szybko z pomysłu? Wszak może być już tylko drożej... Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 24 stycznia 2022 Napisano 24 stycznia 2022 1 godzinę temu, Agnieszka Zabłocka - Gasek napisał: Dobra, dobra. Dopiero w zeszłym roku kupiłam A11 Tribute - zresztą od Was. Chciałabym się nim jeszcze trochę pocieszyć. Brawo! Podziwiam, tym bardziej, że sam nie byłem tak stały. 4 wzmacniacze i 3 pary kolumn kupione w niewiele ponad pól roku. (Dwa pierwsze piece - zwroty w ciągu 2 tygodni i wymiana na wyższy model.) A wszystko to po 25 latach ze starym zestawem Denona. 1 godzinę temu, Agnieszka Zabłocka - Gasek napisał: Pomysł wziął się stąd, że one mają wyjątkowy wstęgowy głośnik wysokotonowy., co zapewnia piękną górę. Oglądałem tego QR3 w zaprzyjaźnionym salonie. Wersja "ciemny orzech". Bardzo mi się podobał, ale nawet nie słuchałem, bo nie mam miejsca na podłogówki. Wstęgę na górze mają różne modele, również Elac Carina FS247.4 w podobnej cenie. Ciut wyższa impedancja, ale skuteczność niestety jeszcze mniejsza niż ma QR3. Odpisz, cytując
Kraft Napisano 24 stycznia 2022 Napisano 24 stycznia 2022 16 minut temu, Rafał S napisał: Ciut wyższa impedancja, ale skuteczność niestety jeszcze mniejsza niż ma QR3. Rafał, trochę za bardzo kombinujesz z tymi parametrami. Ich znaczenie w większości przypadków jest drugorzędne. Czy 85 dB, czy 87 dB, to nie ma praktycznego znaczenia. Przekręcasz po prostu gałkę głośności bardziej w prawo;). Podobnie impedancja. Tranzystor nie będzie miał problemów, czy to będzie 4 omy, czy 5. Tym bardziej, że prawdopodobnie czerpiesz informacje z katalogów firmowych, a tam króluje oszczędne gospodarowanie prawdą. To, co w katalogu ma "gorsze" parametry w rzeczywistości może mieć lepsze. Decyduje stopień bezczelności producenta. Gorsze od samych spadków impedancji są kąty fazowe tejże, a ich w katalogu nie uświadczysz. Ze spokojem zatem. 2 Odpisz, cytując
S4Home Napisano 25 stycznia 2022 Napisano 25 stycznia 2022 16 godzin temu, Agnieszka Zabłocka - Gasek napisał: Wiem, że Rotel nie wydobędzie potencjału z QR3. Dlatego w przyszłości pewnie zmienię elektronikę. Ale na razie chcę zacząć od porządnych kolumn. Przecież kolumny to fundament każdego zestawu. Mając super elektronikę i kiepskie kolumny efekt będzie po prostu kiepski. Ale na odwrót tak samo. Pomijając elektronikę nawet dobre kolumny nie zagrają ciekawie. 15 godzin temu, Agnieszka Zabłocka - Gasek napisał: 1) Q Acoustic 3050i 2) Magnat Signature 507. Które lepsze do rocka i pomieszczenia 27 m kw. ? Bardziej uniwersalne są QA. Ale jeśli odsluchasz i Magnaty Ci się spodobają to moga dostarczyć wiekszej dawki przyjemności. Po prostu to kolumny nie na zakup w ciemno. Piotr Odpisz, cytując
Recommended Posts