A_ndy Napisano 28 kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 28 kwietnia 2017 Witam, a u mnie nareszcie odpowiednie towarzystwo dla 907MR... z epoki, kiedy monitory wyglądały okazale Pozdrawiam, Andy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregor.G Napisano 28 kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 28 kwietnia 2017 Witam wszystkich, Jestem nowym użytkownikiem forum i najpierw chciałem się przywitać,nie jestem jeszcze posiadaczem Sansui ale właśnie mam zamiar nabyć model Sansui 5050 ogólnie to niewiem za dużo na ten temat,wiec chciałbym prosić Was o kilka porad na co zwrócić uwagę przy oględzinach przed ewentualnym zakupem? poz.Gregor Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario100007 Napisano 29 kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 29 kwietnia 2017 Andy, to Diatony z tego co widzę. Jaki to model? A na marginesie ciekawe zdjęcie z ukrytą perspektywą... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
A_ndy Napisano 29 kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 29 kwietnia 2017 (edytowany) 8 godzin temu, mario100007 napisał: Andy, to Diatony z tego co widzę. Jaki to model? Mariusz, wiesz że mam do Diatone słabość, niemal tak dużą jak do Sansui :))) Głośniki to Diatone DS-505, protoplasta sławnych DS-5000. W porównaniu do DS-800, których dotychczas używałem, pomimo obudowy bez bass-refleksu, schodzą znacznie niżej z basem. Zresztą nie ma co ich porównywać, 505 kosztowały trzy razy więcej niż DS-800 w tamtych latach... kosztowały tyle co SANSUI AU-alpha 907i! Cieszę się nimi dopiero 2 dni, za wcześnie na podsumowania. Jak się wszystko wyklaruje... będziesz jako pierwszy mógł odsłuchać i krytykować :))) Pozdrawiam, Andy Edytowano 29 kwietnia 2017 przez A_ndy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
A_ndy Napisano 29 kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 29 kwietnia 2017 19 godzin temu, Gregor.G napisał: Witam wszystkich, Jestem nowym użytkownikiem forum i najpierw chciałem się przywitać,nie jestem jeszcze posiadaczem Sansui ale właśnie mam zamiar nabyć model Sansui 5050 ogólnie to niewiem za dużo na ten temat,wiec chciałbym prosić Was o kilka porad na co zwrócić uwagę przy oględzinach przed ewentualnym zakupem? poz.Gregor Witaj Gregor, 5050 to fajny amplituner i niezły wybór na start. Seria "G" oraz x0x0, z 9090 na czele to warte uwagi produkty vintage Sansui, bardzo muzykalne i bajecznie wyglądające. Najlepiej mieć wyższe modele (od G-8000 lub 7070) i pewność, że są na oryginalnych częściach! Jeśli nie masz znajomego, który zna się na sprzęcie, to sprawdź w necie jak 5050 powinien wyglądać w środku (tranzystory Sankena itp) i poproś o zdjęcie obudowy. Ceny to już inna historia... szaleństwo i loteria ;( Powodzenia przy zakupie, Andy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario100007 Napisano 29 kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 29 kwietnia 2017 Trzeba przyznać że specyfikacja tych kolumn wygląda obiecująco. Będzie ciekawie ;-). Te modele jeszcze mają klasyczny wygląd ale późniejsze modele na prawdę wyróżniają się z tłumu!!! To było widać też na tych co miałeś. Wygląd i wykończenie ecsclusive w tonie gold. Gratuluję Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 29 kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 29 kwietnia 2017 Piękne kolumny... jak wyglada sprawa ich .... żywotności? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 29 kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 29 kwietnia 2017 Seria amplitunerów x0x0 to bardzo udana seria konkurująca z keenwoodami i marantzami w tamtej epoce. Ich dzwięk jest mocno ocieplony choć i tak nie tak jak keenwoodów. Bardzo je chwalę choć szukałbym raczej od 7070 wzwyż. Bardzo ładny mebelek cieszący oko i ucho. Niestety ich ceny są wysokie...za wysokie. Szukałbym poza granicami kraju. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
A_ndy Napisano 29 kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 29 kwietnia 2017 1 godzinę temu, Fafniak napisał: Piękne kolumny... jak wyglada sprawa ich .... żywotności? Wygląda to tak, że Diatone sprzedaje specjalny preparat do nasączania zawieszeń nisko i średniotonowego... reszta bezobsługowa i długowieczna Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 29 kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 29 kwietnia 2017 Nie miałem pojęcia że "takie cuś" istnieje Zawieszenie jest piankowe? Membrany są papierowe czy z czegos innego ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
A_ndy Napisano 29 kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 29 kwietnia 2017 (edytowany) Moim zdaniem Sansui pasuje towarzystwo Diatone, obie marki to legendy... smutne że podzieliły ten sam los... likwidacja produkcji Nie będę się rozpisywał o głośnikach bo sporo informacji jest w necie a to przecież temat o Sansui. Obiecuję naskrobać jeszcze trochę jak posłucham więcej muzyki. Pozdrawiam, Andy PS. Pani w moim avatarze też stoi koło głośniczka Diatone (Mitsubishi)!!! Edytowano 29 kwietnia 2017 przez A_ndy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 30 kwietnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 30 kwietnia 2017 Tak A_ndy masz rację kolumny Diatone to legenda. Tak jak piszesz nadal jest sporo informacji na ich temat w internecie. Zdarza się też, że Diatony pojawiają się, choć bardzo rzadko, na polskich portalach ogłoszeniowych. Czekamy na Twoje dalsze wrażenia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregor.G Napisano 1 maja 2017 Udostępnij Napisano 1 maja 2017 Witam Sansui 5050 juz zakupione ogledziny przeprowadziłem sa i były to tylko powierzchowne gdyż i tak z tego bym nie wiedział jestem raczej tylko uzytkownikiem,ale po przyjeżdzie do domu oczywiście otworzyłem i zajrzałem do środka,wiec z tego co widzę to nie ma diody od stacji stereo i dwie lampki od podświetlenia nie świecą a raczej nie łączą.A tak to wygląda I tu mam pytanie do Was jak zamontować brakującą diodę do podświetlenia stereo,dokładnie w które miejsce się podłączyć?raczej nie powinno być trudne(,nie posiadam schematu) i co myślicie na wymianę podświetlenia na LED z tego co sie doliczyłem 6-żarówek+dioda do podświetlenia stacji stereo.Pytanie następne to jakie kolumny pytam raczej o Sansui lub Marantz chodzi mi raczej aby to przypominało jak najbardziej stan fabryczny. poz.Grzegorz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czubsi Napisano 6 maja 2017 Udostępnij Napisano 6 maja 2017 (edytowany) Na forum widzę totalna cisza ... No tak żeby trochę rozruszać towarzystwo ... Nie jest żadną tajemnicą, ze zawsze mimo posiadania topowych modeli miałem sentyment do 907XR ... A to gadali że te żółte boczki a że nie ma regulacji a że za bardzo minimalistyczna ... a ja Wam powiem , że mimo kilkunastu lat trwania przy Sansui dostałem egzemplarz 907XR do tego stopnia zaskakujący , że zarówno ja jaki mój kolega do teraz nie możemy zrozumieć dlaczego gra tak jak gra ... Zdziwienie moje osiągnęło apogeum gdy przytargałem 907 limited i porównałem 1 do 1 ... no i ... cóż ... jedyna różnica jaką mogę oficjalnie potwierdzić to to, ze 907XR gra po prostu z większym rozmachem ! Niech faktem potwierdzającym moją dekonsternację będzie to, że ... rozebrałem ten wzmacniacz na części szukając przyczyn takiego stanu rzeczy ! (to samo zresztą wcześniej zrobił mój kolega ... ) No i - nie znalazłem nic ! Wszystko zdaje się być takie jak w fabrycznej XR ! Jedyne co zostało zrobione to czyszczenie selektorów , przekaźników i bardzo dokładne strojenie a przyznać muszę, ze zestroił się wzorcowo ! a na koniec coś Wam pokażę .... Sami oceńcie czy lepiej ... Edytowano 6 maja 2017 przez czubsi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
A_ndy Napisano 6 maja 2017 Udostępnij Napisano 6 maja 2017 Jaka cisza... słuchamy muzyki! Fajnie wyszło, chociaż i tak wolę te z mojej MRki... też Twoje dzieło Ja wciąż przesuwam głośniki, w pokoiku 15 mkw każdy centymetr ruchu tymi "potworami" w lewo/prawo czy przód/tył zmienia ilość basu, przestrzeni a nawet brzmienie instrumentów!. Nie obejdzie się bez paneli akustycznych. Szykuje się duuużo pracy, znaczy odsłuchów Pozdrawiam, Andrzej Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Samcro Napisano 7 maja 2017 Udostępnij Napisano 7 maja 2017 Witam Koleżeństwo Ponieważ zaczynam mieć więcej sprzętów niż pokoi zatem: - oddam w bardzo dobre ręce AU-Alpha 907XR. Możliwa sprzedaż jako: - zestaw z Cd- Alpha 917XR lub - zestaw z cd Alpha 507. - w komplecie z audio-balanced custom trafo 2kVa z AirLink. Sprzęt w stanie idealnym, wymienione peer na wieloobrotowe, gniazda głośnikowe na WBT 0710Cu, selektory były rozebrane i wyczyszczone - wszystko ok 9 miesięcy temu. Sprzęt codziennie używany po kilka godzin. Ta 907XR jest jedną z dwóch 907XR MOD, które były zrobione. Co i jak i przez kogo zostało zrobione wielokrotnie było opisane na forum, podobnie to, jak gra ten wzmacniacz. Niektórzy z Kolegów znają / słyszeli ten wzmacniacz, więc wiedzą jak doskonałym jest sprzętem. Custom trafo - opisałem także na forum. Zainteresowanych zapraszam na PW Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darian31 Napisano 9 maja 2017 Udostępnij Napisano 9 maja 2017 (edytowany) Dnia 6.05.2017 o 23:06, A_ndy napisał: Jaka cisza... słuchamy muzyki! Hej Witam to na ta ciszę ...... I jeszcze.... i jeszcze...... Edytowano 9 maja 2017 przez Darian31 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 9 maja 2017 Udostępnij Napisano 9 maja 2017 Piękna 717dr. Zupełnie jak moja ;). I jeszcze jedno Darian. Nie mowiłeś, ze masz Ad Fontesa. Gratulacje. Piękny drapak. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czubsi Napisano 9 maja 2017 Udostępnij Napisano 9 maja 2017 (edytowany) Super Darian ! Cieszę się, że jest kolejna 2105 w naszym kraju !!! Oczywiście czekam na opis wrażeń !!!! Fajnie, że dopadłeś czarny egzemplarz - wygląda mi to na kontakt z panem z Sankt Petersburga :-) .... Edytowano 9 maja 2017 przez czubsi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darian31 Napisano 9 maja 2017 Udostępnij Napisano 9 maja 2017 15 minut temu, czubsi napisał: Super Darian ! Cieszę się, że jest kolejna 2105 w naszym kraju !!! Oczywiście czekam na opis wrażeń !!!! Fajnie, że dopadłeś czarny egzemplarz - wygląda mi to na kontakt z panem z Sankt Petersburga :-) .... Witaj Pawle dokładnie tak. Coś tam udało się dogadać, trwało to,kilka m-cy, ale warto. Pre jest nieco sfatygowane na bokach, pewnie przydałaby się renowacja drewna ale środek wyglada super. Koncowka jak nowa, w środku idealnie - nie ma śladów ingerencji czy zużycia wyglada świeżo z mała naleciałością pyłku. Rozgrywa się jedno co powiem to tyle, ze jest rozmach, jeśli coś może wyciskać resztki soków z sytemu to ten zestaw. wazne, że scena jest idealnie wysrodkowana, przy 907 musiałem chwilkę pograć, żeby się ulozylo Jeszcze się odezwę, narazie zbieram "szczękę" z podłogi Pozdrowienia dla Wszystkich Darek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darian31 Napisano 9 maja 2017 Udostępnij Napisano 9 maja 2017 (edytowany) Witek czesc No powiem Ci ze cd 717dr sprawdza się super a ad fontes stoi u mnie od ponad roku, tez powiem, ze im bardziej zacne towarzystwo to gra zdecydowanie lepiej. Ostatnio po jakiejś imprezce porównywałem dyvision bell floydow w wersji cd i vinyl. Towarzystwo oczywiście nie wiedziało z jakiego źródła podaje i co? ano w głosowaniu wygrał drapak, dziwek był zdecydowNie świerzy i bardziej naturalny.... ot co pozdrowienia Darek PS Dobre masz oko :))) Edytowano 9 maja 2017 przez Darian31 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Samcro Napisano 9 maja 2017 Udostępnij Napisano 9 maja 2017 No Panie, gratuluję! Zacny zestaw bardzo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 9 maja 2017 Udostępnij Napisano 9 maja 2017 Na piękne kobiety i doskonaly sprzęt mam oko. Gratuluję 2105. W czerni jej do twarzy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darian31 Napisano 9 maja 2017 Udostępnij Napisano 9 maja 2017 (edytowany) No Piotrek Ciebie to będzie trudno dogonić, ale cieszy jak kolegom się podoba widzimy się w przyszłym tygodniu pozdrawiam Panowie zrobiłem tez zestawienie 907 i 2105.... No jest to kawał kloca, do mojej szafki nie wejdzie, będzie stała w saloniku audio. po kilku godzinach grania powiem tak: zmiana 607 na 907 to był duży przeskok, można powiedzieć skok o klasę w górę, natomiast teraz to różnica jest i to nawet spora, ale z pewnością nie o klasę, to wielkość w każdym aspekcie to tak jakby rezerwa mocy w stosunku do reszty systemu powodowała lekkość reprodukcji i przy tym detaliczność i wyrazistość, mam wrażenie, ze z tego zestawienia wycisnąłem już max możliwości i aż dziw ile tego jest. Poczekamy jak się napasie prądem ten potwór.... pozdrawiam i chyba dzisiaj już po spaniu Edytowano 9 maja 2017 przez Darian31 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pygar Napisano 10 maja 2017 Udostępnij Napisano 10 maja 2017 Darian31 Każda końcówka musi zasmakować odpowiednią ilość prądu inaczej nie pokaże na co ją tak naprawdę stać. Owocnego karmienia i dużo radości ze słuchania muzyki, całkiem na nowo i praktycznie od początku :-). Pozdrawiam Pygar Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts