Skocz do zawartości

RME DAC ......... i nie tylko :)

Recommended Posts

Napisano

Panowie ...zadałem proste 2 pytania a rozpętała się 💩burza 🤦. Oczekiwałem tylko odpowiedzi czy warto a jeśli tak to jakie liniowce brać pod uwagę a Wy skaczecie sobie do gardeł ...WTF ??? Skorzystałem z wiedzy na ten temat znalezionej w necie i wybrałem 2 modele które będą testowane w pierwszej kolejności ...wielkie dzięki tym którzy zdołali udzielić choćby krótkiej odpowiedzi na zadane pytania. Wasze zdrowie 🥃🤘

Napisano
11 minut temu, Aprox napisał:

Skorzystałem z wiedzy na ten temat znalezionej w necie i wybrałem 2 modele które będą testowane w pierwszej kolejności .

Cześć. 

A możesz napisać jakie ?

Bierzesz pod uwagę MuzgAudio?

Napisano
11 minut temu, Aprox napisał:

Oczekiwałem tylko odpowiedzi

Jesteś naiwnym audiofoolem że wierzysz ze coś takiego jak zasilacz liniowy może coś zmienić. Zapomnij, przestań, wszystko gra tak samo, to tylko zera i jedynki. 

Niestety atmosferę wprowadzają niesłyszace, mądre ludki, które zrobią wszystko żeby innym zepsuć odrobinę radości 🙄

Napisano
7 godzin temu, DiBatonio napisał:

Cześć. 

A możesz napisać jakie ?

Bierzesz pod uwagę MuzgAudio?

Czołem ...Oczywiście że biorę ale jako pierwsze "do golenia" pójdą Keces Audio P3 i Sbooster BOTW. Bardziej chyba skłaniam się w kierunku Keces-a gdyż to 2 liniowce w jednym - na chwilę obecną potrzebuję tylko jednego zasilania ale kto wie co będzie za tydzień czy miesiąc 😁

Napisano

@Aprox

Nie ukrywam że cena w wysokości połowy wartości RME to dla mnie jest abstrakcja ale to twój wybór.

Natomiast ja zwracam uwagę że prawdopodobnie kończą się czasy taniej energii i po prostu wybierałbym zasilacz z wyłącznikiem.

Napisano (edytowany)
18 minut temu, Fafniak napisał:

@Aprox

Nie ukrywam że cena w wysokości połowy wartości RME to dla mnie jest abstrakcja ale to twój wybór.

Natomiast ja zwracam uwagę że prawdopodobnie kończą się czasy taniej energii i po prostu wybierałbym zasilacz z wyłącznikiem.

Z tego co się zorientowałem to MuzgAudio czy Tomanek też będą w cenie w granicach 1-1.1 tysiąca zł. Keces ma w sobie w 2 liniowce a prawdopodobnie drugie zasilanie niebawem będzie mi potrzebne tak więc jeśli chodzi o cenę wyjdzie prawie to samo. A wyłączniki z tego co wiem mają wszystkie.

Edytowano przez Aprox
Napisano (edytowany)
9 godzin temu, Aprox napisał:

Keces ma w sobie w 2 liniowce a prawdopodobnie drugie zasilanie

Konrad z  MuzgAudio w rozmowie ze mną mówił, że nie wchodzi w konstrukcje zasilaczy 2w1, coś mu nie pasuje w takich rozwiązaniach. Keces jeszcze nie ma jakiejś wyrabanej ceny w kosmos.

Dobre opinie mają Farad, kiedyś miałem okazję kupić w świetnych pieniądzach świetny zasilacz liniowy upTone JS-2 bez kabelków w komplecie, ale te bym sobie sam sprawił,  tak jak zrobilem do  MuzgAudio 😉 Niestety 9bsluguje tylko do 12V na wyj, a ja potrzebowałbym jeszcze jeden z 15V na wyj.

No i musiałem obejść się smakiem.

Nostromo brałem pod uwagę, ale odpuściłem, później wyszło u kolegi z forum, że jednak MuzgAudio robi więcej dobrego niż Nostromo, jednak jest droższy niestety.

Edytowano przez DiBatonio
Napisano (edytowany)
26 minut temu, marcinmarcin napisał:

Muzg mam ten z zielonym pstrykiem

Ten "pstryk" wqr.a, bo w nocy świeci jak lampka nocna 😀

Po gwarancji, zamieniam to na coś innego.😁

Napisano (edytowany)

Z polskich producentów to właśnie MuzgAudio jest w pierwszej kolejności brany pod uwagę ...Keces ma bardzo dobre opinie w testach a jego cena biorąc pod uwagę że to 2w1 jest rozsądna, nie mówiąc już o aspektach wizualnych 💪🤩, w innych znowu testach znakomicie wypada Sbooster BOTW i każdy z nich wg testujących inaczej wpływa na jakość dźwięku. Dlatego nigdy nie wiadomo jak dany model liniowca wpłynie na akurat posiadany zestaw klocków. Wniosek jest tylko jeden - kupić i przetestować, i albo sprzęt zostanie albo wróci do sprzedawcy . @DiBatonio poleca Farada ...i owszem z tego co znalazłem w sieci bardzo dobry liniowiec - chwalony był model Farad Super3 ale tutaj zaczynamy wkraczać na coraz wyższy poziom cenowy 😁💰

Edytowano przez Aprox
Napisano (edytowany)
4 minuty temu, Aprox napisał:

@DiBatonio poleca Farada ...i owszem z tego co znalazłem w sieci bardzo dobry liniowiec - chwalony był model Farad Super3 ale tutaj zaczynamy wkraczać na coraz wyższy poziom cenowy 😁

To kliknij sobie w upTone JS-2 zobaczysz, co to wysoki pułap cenowy za zasilacz, ale bebechy zacne, zwłaszcza trafka. 

Ja mogłem mieć za 1/4 tej ceny, niestety napięcia nie podeszły, ale trzymałem stworka w ręku, jakość na bardzo wysokim poziomie, niejeden producent audio sprzętu nie ma tak sztywnej i dobrej konstrukcji obudowy.

Keces jak widzę ma 15V wyj, teraz już za późno 🙃

Napisano (edytowany)
6 minut temu, DiBatonio napisał:

To kliknij sobie w upTone JS-2 zobaczysz, co to wysoki pułap cenowy za zasilacz, ale bebechy zacne, zwłaszcza trafka. 

Ja mogłem mieć za 1/4 tej ceny, niestety napięcia nie podeszły. 

Keces jak widzę ma 15V wyj, teraz już za późno 🙃

Widziałem, widziałem 😁🤯. Noo gdybym miał klocki za "pierdyliard" złotych to miałbym go na uwadze ...ale że nie mam to mój poziom rozsądnej ceny jest trochę niższy 😁 - no ale za 1/4 ceny to mogłeś brać by pogonić dalej - prędzej czy później chętny by się znalazł 😁💰

Edytowano przez Aprox
Napisano
1 godzinę temu, DiBatonio napisał:

Niestety 9bsluguje tylko do 12V na wyj, a ja potrzebowałbym jeszcze jeden z 15V na wyj.

Lata świetlne temu wykonałem zasilanie na dużym toroidzie właśnie okolice 15v na wyjsciu (do testów gratów caraudio) - bo takie najłatwiej i najtaniej było wykonać. Gdzies tu nawet wrzuciłem "lekki opis i zdjęcie" 

Ach co to były za czasy gdy trafo toroidalne 300VA kosztowało 80zł!

Napisano
1 godzinę temu, Aprox napisał:

Mniemam że owe 84 w nicku @Chyba Miro 84 to rocznik urodzenia ...a jeśli się nie mylę to ja zaliczam się już do dinozaurów 🦣😆😂

hehehe, dzieci mam starsze 🤣 ; a w temacie u mnie adi ma oryginalny zasilacz i jest debeściak, najlepszy zakup w ostanich latach a było tego trochę

• 1 month later...
Napisano (edytowany)
Dnia 5.02.2021 o 21:45, Gość napisał:

No dobra Panowie. Jeśli bit-perfect i DSD już opanowane to mam dla Was coś żeby się nie nudziło ;)

Dawno kiedyś w instrukcji RME znalazłem coś takiego >>>

956422961_Screenshot(222).thumb.png.501640d9fb36a754e8a80668ccf83537.png

DIGICheck - to aplikacja RME do pobrania na Mac/Windows. Przy jej pomocy można monitorować sporo parametrów,  jak widać z opisu powyżej. 

Aplikacja o pobrania tutaj  (należy kliknąć "select software" dla wyboru DIGICheck Mac/Win) >>> https://www.rme-audio.de/downloads.html

Więcej do poczytania tutaj  >>>  https://www.rme-audio.de/digicheck.html   

76725639_Screenshot(223).thumb.png.115c9aa8909bd30009482faee9a4aec1.png

Zaciekawiła mnie funkcja "Bit Statistics & Noise" >>> 

Shows the true resolution of audio signals as well as errors and DC offset. Includes Signal to Noise measurement in dB and dBA, plus DC measurement.

A tutaj zrzut ekranu "Bit Statistics & Noise" kiedy gram z laptopa/Foobar > USB > RME        >>>

428758413_Screenshot(221).png.3c416f524c2afd50272e7dddee2c082e.png

- Przyznam, że nie do końca umiem odczytać wszystkie dane.  W ogóle to rzadko podłączam laptop Win do RME i nie miałem nigdy czasu się tymi rzeczami zająć.  Mnóstwo funkcji i różnych okienek do włączenia/monitorowania...   sam nie wiem czego bo zbyt dużo tego dla mnie. Zapewne większość z tych rzeczy służy do nagrywania i monitorowania konwersji A/D ale być może kogoś z Was zaciekawi ten DIGICheck w połączeniu z RME.

Aplikacja działa również z RME wersji DAC >>>

1256121175_Screenshot(225).thumb.png.f80bbe8aec859d3cf030bae41b340177.png

Tutaj inne przykładowe okna kiedy gram z lapka po USB do RME >>>

816623026_Screenshot(209).thumb.png.3f755839dbecfca4daf4d051ad085824.png

1280435462_Screenshot(224).png.9af4978af7a9d45087c05b36a8002c98.png

Wiem ze dawno to bylo ale...Pobralem to ustrojstwo ze strony RME i na kompie mam cos takiego.Nic nie dziala.Dlaczego?.System Windows 10.

IMG_20220907_133322799.jpg

Edytowano przez T Z6