marcinmarcin Napisano 12 lutego 2021 Udostępnij Napisano 12 lutego 2021 37 minut temu, Dedal75 napisał: Że też Wam się chce 😂 Pzdr 👍😂😂😂😂😂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 12 lutego 2021 Udostępnij Napisano 12 lutego 2021 (edytowany) 3 godziny temu, TomekN napisał: Nie ma tu słowa o metodzie testów. Jak znam życie powiedziałeś: "a teraz podłączam kabel wygrzany, słuchaj jak cudownie brzmi". A on: "Wooooow!" A żona: "No faktycznie jest różnica" Widzę, że potrafisz nawet obrażać innych i czyjeś żonę, a to nie ładnie, sam pokazujesz jaki jesteś na prawdę burak. Cokolwiek napisze, ja czy @Paula Pietrzkiewicz @RLC @Eki Quantameki @lysyrafal itp. o zmianach słyszanych, to nie zmieni twojego zdania. zabetonowałeś się na swoim i ja czy inni tego nie zmieni, to jak z tymi dziadkami co głosowali na .xxx nie wytłumaczysz im, że są idiotami, bo ważne jest, że ...dostaną większe pieniądze. Nawet jak nagram taki test to i tak nie uwierzysz i będziesz szukał wyjścia z sytuacji .. a to było sugerowane, a to ukartowana kolejność... itd. to żałosne jest. Jak znam życie i tak będziesz szczekał dalej. ----- ślepy test ABX, ślepy test ABX, ślepy test ABX............ Edytowano 12 lutego 2021 przez Bogusław Kożyczkowski Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 12 lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 12 lutego 2021 (edytowany) Czy ktoś ma może coś do powiedzenia o Heco Revolution? Edytowano 12 lutego 2021 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 12 lutego 2021 Udostępnij Napisano 12 lutego 2021 1 minutę temu, Kraft napisał: Czy ktoś ma może coś do powiedzenia o Heco Revolution? Jarek! już nie będę. .. kolejne wpisy tylko na temat Heco. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 12 lutego 2021 Udostępnij Napisano 12 lutego 2021 3 minuty temu, Kraft napisał: Czy ktoś ma może coś do powiedzenia o Heco Revolution? Są super. Wszystko już napisałeś Pomijając subiektywne, indywidualne odczucia co jak gra jest coś w kolumnach co obiektywnie może oddać ich jakość. Jednym z parametrów są zniekształcenia. Porównywałeś może ten parametr z innymi paczkami? Można to REWem jakoś pomierzyć przy okazji pomiarów potrzebnych do korekcji EQ pomieszczeń. Ja ostatnio eksperymentuję z Umikiem i DDRC z DL od Tomka. Wymyśliłem, że przy okazji sprawdzę czy wyniesienie zwrotnicy na zewnątrz obudowy wpłynie jakoś na ten parametr w moich kolumienkach. Zobaczymy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 12 lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 12 lutego 2021 (edytowany) Nie mierzyłem zniekształceń. Z tego co wiem o filozofii tworzenia kolumn, którą wyznaje Fink, to dąży on do eliminacji zniekształceń wprowadzanych przez obudowę w wyższych zakresach pasma, nawet kosztem zwiększenia zniekształceń na dole. Idzie tutaj trochę pod prąd trendowi do wzmacniania obudów żebrami, które zmniejszając wibracje obudowy przesuwają jednocześnie zniekształcenia własnie w wyższe częstotliwości. Fink uważa, że zniekształcenia są najbardziej słyszalne (i najbardziej drażniące) w górze, i tam należy je czyścić, a tych na dole nie trzeba się tak bać, bo raz, że słuch lepiej je toleruje, a dwa, że podkolorowania na basie mogą nawet wzbogacić brzmienie i sprawić, że będzie bardziej atrakcyjne. Wydaje mi się, że tak własnie grają Revolution. Czyściutko w środku i na górze, ale z trochę spowolnionym basem, który jednak sprawia, że brzmienie jest lepiej wypełnione, przyjemniejsze. Żeby nie było, to najpierw naszła mnie refleksja o sposobie grania Heco, a dopiero później doczytałem, jaki Fink ma przepis na projektowanie kolumn;) Edytowano 12 lutego 2021 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 12 lutego 2021 Udostępnij Napisano 12 lutego 2021 11 minut temu, Kraft napisał: Czyściutko w środku i na górze, ale z trochę spowolnionym basem, Tu, przy innym wzmacniaczy może być inny odbiór. Pamiętasz jak testowałem wzmacniacz Audia Flight 2? ten był cholernie szybki i dokładny na basie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 12 lutego 2021 Udostępnij Napisano 12 lutego 2021 11 minut temu, Kraft napisał: Fink uważa, że zniekształcenia są najbardziej słyszalne (i najbardziej drażniące) na górze, i tam należy je czyścić, a tych na dole nie trzeba się tak bać, bo raz, że słuch lepiej je toleruje, a dwa, że podkolorowania na basie mogą nawet wzbogacić brzmienie i sprawić, że będzie bardziej atrakcyjne. O to tak. Tym bardziej sprawdzę czy wyrzucenie kondensatora o sporych gabarytach poza obudowę jakoś wpłynie na wysokie tony. Przemawia do mnie mój niepokój, że tak duży kond pod wpływem drgań działa trochę jak mikrofon i drgania przenoszone na okładziny kondensatora trochę modulują sygnał elektryczny zniekształcając go. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 12 lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 12 lutego 2021 (edytowany) 3 minuty temu, Bogusław Kożyczkowski napisał: Tu, przy innym wzmacniaczy może być inny odbiór. Membranom Quadrali Sedan Marantz jakoś nie przeszkadzał w szybszym operowaniu basem;) Edytowano 12 lutego 2021 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 12 lutego 2021 Udostępnij Napisano 12 lutego 2021 Te moje Heco, jak grały pod NADem miały inny bas niż teraz mam. Tamten był mocno głęboki i lekko spowolniony, Mac inaczej zarządza membraną, czy to wpływ DF? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 12 lutego 2021 Udostępnij Napisano 12 lutego 2021 8 minut temu, Bogusław Kożyczkowski napisał: Te moje Heco, jak grały pod NADem miały inny bas niż teraz mam. Tamten był mocno głęboki i lekko spowolniony, Mac inaczej zarządza membraną, czy to wpływ DF? Wzmacniacze lampowe zupełnie inaczej odpracowują napięciem zmiany impedancji kolumn. W lampiakach większy opór to większe napięcie odwrotnie niż w tranzystorowych. Może to inaczej brzmieć. DF jest istotny ale zasada pracy bardziej Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 12 lutego 2021 Udostępnij Napisano 12 lutego 2021 30 minut temu, MariuszZ napisał: Wzmacniacze lampowe zupełnie inaczej odpracowują napięciem zmiany impedancji kolumn. W lampiakach większy opór to większe napięcie odwrotnie niż w tranzystorowych. Może to inaczej brzmieć. DF jest istotny ale zasada pracy bardziej To wszystko prawda i chyba dlatego tu możemy troszkę inaczej opisywać bas z odsłuchu. A z drugiej strony ... magnes (jego wielkość) czy cewka albo materiał membrany też ma wpływ. Monitor Heco z taką skutecznością pasuje lampowcom. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 13 lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 lutego 2021 Dnia 12.02.2021 o 13:16, Kraft napisał: Fink uważa, że zniekształcenia są najbardziej słyszalne (i najbardziej drażniące) w górze, i tam należy je czyścić, a tych na dole nie trzeba się tak bać, bo raz, że słuch lepiej je toleruje, a dwa, że podkolorowania na basie mogą nawet wzbogacić brzmienie i sprawić, że będzie bardziej atrakcyjne. Gdzieś to też czytałem i całkowicie się z tym zgadzam. Dnia 12.02.2021 o 13:16, Kraft napisał: Wydaje mi się, że tak własnie grają Revolution. Czyściutko w środku i na górze, ale z trochę spowolnionym basem, który jednak sprawia, że brzmienie jest lepiej wypełnione, przyjemniejsze. Kraft tak jakbyś podsumował brzmienie moich kolumn. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 13 lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 13 lutego 2021 3 minuty temu, lysyrafal napisał: Kraft tak jakbyś podsumował brzmienie moich kolumn. Czyli jakich? PS Pytam, bo to będą pierwsze kolumny, które bezbłędnie oceniłem nawet ich nie słuchając;) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 13 lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 lutego 2021 To gratuluję takich umiejętności. Monitor Audio Silver 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M_8_6 Napisano 22 lutego 2021 Udostępnij Napisano 22 lutego 2021 (edytowany) No dobrze - to tak podsumowując -> jaki wzmacniacz z tymi kolumnami jest rekomendowany (budżet 3-6 tys)? Jaki subwoofer z tym wszystkim byłby odpowiedni? Dzięki! Edytowano 22 lutego 2021 przez M_8_6 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 22 lutego 2021 Udostępnij Napisano 22 lutego 2021 A co to jest subbufer ? Pzdr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M_8_6 Napisano 22 lutego 2021 Udostępnij Napisano 22 lutego 2021 Już. Dzięki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 22 lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 22 lutego 2021 (edytowany) 1 godzinę temu, M_8_6 napisał: No dobrze - to tak podsumowując -> jaki wzmacniacz z tymi kolumnami jest rekomendowany (budżet 3-6 tys)? Revolution 3 mają wysoką czułość, więc "zagrają" nawet z słabymi wzmacniaczami. Wybieraj bez skrępowania. Edytowano 22 lutego 2021 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eki Quantameki Napisano 22 lutego 2021 Udostępnij Napisano 22 lutego 2021 5 godzin temu, M_8_6 napisał: No dobrze - to tak podsumowując -> jaki wzmacniacz z tymi kolumnami jest rekomendowany (budżet 3-6 tys)? Jaki subwoofer z tym wszystkim byłby odpowiedni? Dzięki! Witam ja mam Rotel ra1572 2x 120W przy 8Om z Heco Celan Revolution3 całkiem fajnie to gra.Powinnieneś się zmieścić w cenie.Suba mam svs sb12nsd.Za 6500zł sprzedam oba.Choć nie śpieszy mi się. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 23 lutego 2021 Udostępnij Napisano 23 lutego 2021 Moim zdaniem bez subwoofera to Magnat MR 780 / MA 900 / Atoll IN 100 / Marantz PM 8006 czy Roskan K3 Każdy z nich wyciągnie z kolumn nieco inne granie. Jedne wiecej melodyjności i wokalu, drugi dynamiki czy bardzo mocnego wciągającego przekazu. Ale te warto odsłuchać. Zapraszam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 11 marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 11 marca 2021 Wideo test Revolution 3. O brzmieniu za dużo się z niego dowiedzieć nie można, ale brzmienie przecież już opisałem;) Cena podana w filmie nieaktualna. Obecnie można je dostać sporo poniżej 3500 zł. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 12 marca 2021 Udostępnij Napisano 12 marca 2021 8 godzin temu, Kraft napisał: Wideo test Revolution 3. O brzmieniu za dużo się z niego dowiedzieć nie można Jak z reszty tych filmów Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 12 marca 2021 Udostępnij Napisano 12 marca 2021 Pewnie do wyrwania w cenie aurory700 , jakby porównać obie konstrukcje dla pomieszczenia ~20m^2 , to które dadzą więcej jakości ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 12 marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 12 marca 2021 Revolution 3. Tylko trzeba jeszcze doliczyć standy;) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts