Bogusław 66 Napisano 11 stycznia 2022 Napisano 11 stycznia 2022 57 minut temu, g88 napisał: Ja czekam aż Qobuz wejdzie do PL, choć udało mi się kupić licencję na rok i gra sobie od dwóch miesięcy Oby więcej szczęśliwców to spotkało. Odpisz, cytując
lpomis Napisano 11 stycznia 2022 Napisano 11 stycznia 2022 Zadziwia mnie podejście Spotify. Naobiecywali hifi, nic z tego nie wyszło. Poczytajcie sobie ich oficjalne forum. Ludzie są autentycznie wkurzeni, powstało w tej sprawie kilka rozrośniętych wątków. Odpowiedź supportu firmy zawsze wygląda tak samo: „na chwilę obecną nie mamy na ten temat nic do powiedzenia”. Tak się traktuje swoich użytkowników? To jest kpina. Przy Spotify trzyma mnie ich świetna aplikacja, rekomendacje, algorytm polecania nowej muzyki i usługa connect. A to w sumie sporo. Odpisz, cytując
Asia Napisano 11 stycznia 2022 Napisano 11 stycznia 2022 Może być i tak, że Spotify bez żalu pożegna ten ułamek spośród swoich użytkowników, którzy łakną lepszej jakości. Przez ostatnie parę miesięcy miałam większość serwisów streamingowych i gdyby nie obniżka cen w Tidal (postanowiłam spróbować ponownie z uwagi na fakt, że mogę przesyłać z aplikacji bezpośrednio na Sonosa) to zostawiłabym Deezer. Spotify i tak mam i mieć będę bo córka korzysta i nie jest skłonna do zmiany. Jak będę zmieniać Sonosa to się będę zastanawiać ale to któryś tam element w kolejności. Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 12 stycznia 2022 Napisano 12 stycznia 2022 1 godzinę temu, pirlo81 napisał: Pewnie moje pytanie Ci umknęło więc spróbuję jeszcze raz. Gdzie znalazłeś dane o ilości użytkowników Spotify w Polsce? Dobre pytanie. Te 8-9 milionów to pewnie około połowa gospodarstw domowych w naszym kraju. Odpisz, cytując
Dasiy Napisano 15 stycznia 2022 Napisano 15 stycznia 2022 Mamy rok 2022, a Spotify Lossless jeszcze się nie ukazał. I właśnie znalazłem tę złą wiadomość: https://www.androidcentral.com/spotify-hifi-lossless-tier-delayed-indefinitely Spotify opóźnia swoją długo wyczekiwaną funkcję dla użytkowników premium w nieskończoność. Może powinienem zwrócić się do Tidal, aby uzyskać HIFI streaming utworów, ponieważ właśnie zostałem obdarowany konwerterem muzyki Tidal o nazwie Tidizer. Nie sądzę, że jest to najlepszy wybór. Ale po prostu spróbuj. Odpisz, cytując
lpomis Napisano 1 kwietnia 2023 Napisano 1 kwietnia 2023 https://www.theverge.com/2023/3/14/23639674/spotify-hifi-co-president-still-coming Spotify HiFi jest już niby technicznie gotowe. Może w tym roku się doczekamy 🤮 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 1 kwietnia 2023 Napisano 1 kwietnia 2023 14 minut temu, lpomis napisał: https://www.theverge.com/2023/3/14/23639674/spotify-hifi-co-president-still-coming Spotify HiFi jest już niby technicznie gotowe. Może w tym roku się doczekamy 🤮 Myślisz? Ja już nie mam od kilkuku lat, poświęciłem na poczet Deezera. Z Qobuzem też obiecywali lata temu, a jak jest każdy wie. Odpisz, cytując
Amarok Napisano 1 kwietnia 2023 Napisano 1 kwietnia 2023 ...but we’re going to do it in a way where it makes sense for us... Póki co, jeszcze nie widzą sensu. Odpisz, cytując
MacieQ Napisano 1 kwietnia 2023 Napisano 1 kwietnia 2023 Ja również olałem Spoti na rzecz Amazon Music ...no i Tidal od czasu do czasu Odpisz, cytując
sonique Napisano 1 kwietnia 2023 Napisano 1 kwietnia 2023 Nie widzę już dzisiaj żadnej wartości dodanej ani niczego wyjątkowego w Spotify względem TIDAL a tym bardziej Deezer. Sytuacja podobna jak ta z iOS a Android. Wiele lat temu - przepaść na korzyść iOS. Android był przy nim mocno niepełnosprawny i amatorski. Dzisiaj jednak różnice w zasadzie żadne. Spotify miał sporą przewagę rynkową wiele lat temu. Dzisiaj z tego nie zostało już nic o co warto walczyć. Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 2 kwietnia 2023 Napisano 2 kwietnia 2023 A gdzie Tidal i Qobuz? Chyba w tych 10%. Odpisz, cytując
tomasz1w Napisano 2 kwietnia 2023 Napisano 2 kwietnia 2023 6 godzin temu, DiBatonio napisał: A gdzie Tidal i Qobuz? Chyba w tych 10%. Na to wygląda. Z naszego punktu widzenia wydaje się to dziwne, ale globalnie pewnie tak wychodzi. 1 Odpisz, cytując
sonique Napisano 2 kwietnia 2023 Napisano 2 kwietnia 2023 Dla porównania dane z 2018r. - różnica raptem 5 lat a sytuacja diametralnie inna. Nie rozumiem dlaczego Spotify nie próbuje utrzymać klientów wprowadzając chociaż „program ratunkowy minimum” czyli usługi skopiowane od konkurencji (np. HiFi). Odpisz, cytując
klimkr Napisano 2 kwietnia 2023 Napisano 2 kwietnia 2023 30 minut temu, J4Z napisał: Czyli Spotify stabilnie. Co mają ratować? To są koszta, a gwarancji nie ma że ludzie przejdą. Co roku puszczają newsy badając rynek. Widocznie nie opłaca się im. Stabilnie, czyli ciągły wzrost, niestety strat także https://musically.com/2023/01/31/spotify-ended-2022-with-205m-subscribers-and-489m-active-users/ Raczej na gwałt muszą szukać zysków niż ponosić kolejne koszty na HiFi. Zwłaszcza, że ci co chcą lepszej jakości, już dawno odeszli do innych serwisów… Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 2 kwietnia 2023 Napisano 2 kwietnia 2023 Trzeba pamietać, że chyba to Spotify ma największą bazę muzyki wszelakiej, tak mi się zdaje. Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 2 kwietnia 2023 Napisano 2 kwietnia 2023 20 godzin temu, Amarok napisał: ...but we’re going to do it in a way where it makes sense for us... Póki co, jeszcze nie widzą sensu. Tu tłumaczenie jest inne 20 godzin temu, J4Z napisał: ...ale zrobimy to w sposób, jaki będzie to miało dla nas sens... tak. Ja też tak to rozumiem. 18 godzin temu, sonique napisał: Nie widzę już dzisiaj żadnej wartości dodanej ani niczego wyjątkowego w Spotify względem TIDAL a tym bardziej Deezer. A ja nadal widzę. Co prawda korzystam z Tidal i Spotify ale podpowiadanie piosenek albo playlist dla nie to działa nieporównywalnie lepiej na zielonym. 18 godzin temu, J4Z napisał: A gdzie tu Tidal? Tidal by miał tak mało. Hmm no w sumie może być popularny u nas nie wiadomo jak w USA. Co bardziej polecacie Amazona czy Apple na skosztowanie? Odpisz, cytując
Amarok Napisano 2 kwietnia 2023 Napisano 2 kwietnia 2023 13 minut temu, Piotr Sonido napisał: Tu tłumaczenie jest inne tak. Ja też tak to rozumiem. Bo to nie było tłumaczenie, tylko moje zdanie (co myślę) na powyższy cytat...wypowiedź Spotify. Z resztą nie ważne. Skurczy im sie rynek do 15%, to może wtedy znajdą odpowiedni sposób, taki by to miało dla nich sens. 😃 1 Odpisz, cytując
Marcin Molak Napisano 2 kwietnia 2023 Napisano 2 kwietnia 2023 12 minut temu, Amarok napisał: Bo to nie było tłumaczenie, tylko moje zdanie (co myślę) na powyższy cytat...wypowiedź Spotify. Z resztą nie ważne. Skurczy im sie rynek do 15%, to może wtedy znajdą odpowiedni sposób, taki by to miało dla nich sens. 😃 Tylko, że pewnie dla 99% osób - jakość lepsza niż 320kb mogłaby nie istnieć (celowo trochę wyolbrzymiam). Kiedyś spotkałem się jednak z opinią, że my jesteśmy otoczeni dźwiękiem o wysokiej kompresji przez co lepszy jakościowo dźwięk staje się dla nas nienaturalny (a wręcz odbieramy go jako gorszy jakościowo). Żeby poczuć różnice trzeba ludzie musieliby najpierw chcieć porównać jakość i pewnie zainwestować w sprzęt, który by podkreślił jakość utworów. A w dobie telefonów i słuchawek BT bardziej liczy się wygoda i szeroki wybór wykonawców. 2 Odpisz, cytując
klimkr Napisano 3 kwietnia 2023 Napisano 3 kwietnia 2023 14 godzin temu, Piotr Sonido napisał: Co bardziej polecacie Amazona czy Apple na skosztowanie? Jak masz streamer z obsługą Amazon Music to zacząłbym od tego. A jak nie to Windows/Android lepiej chyba spróbować najpierw Amazona, a przy MacOS/iOS lepiej Apple Music. Funkcjonalność obu serwisów sprawdzić można na każdej platformie. Jedynie Apple Music na Windows wymaga iTunes (staroć, ale z Airplay), albo Apple Music Preview (tylko Win11, trzeba pobrać ze sklepu US), nie ma Airplay...). Do przetestowania Hires praktycznie konieczny jest zewnętrzny DAC. W przypadku Apple Music najlepiej podłączyć go do iPhone/iPad, w MacOS konieczny LosslessSwitcher lub ręczne przełączanie wyjścia przez Midi (inaczej nie ma bitperfect). Z Windows Apple Music chyba nie ma (wydaje mi się, że jest tylko AAC), na Andoidzie jest, ale nie testowałem. 1 Odpisz, cytując
Michał Gałązka Napisano 3 kwietnia 2023 Napisano 3 kwietnia 2023 Wspaniały wątek, ciekawe ile jeszcze lat będziemy się zastanawiać kiedy Spotify wprowadzi to co obiecuje od kilku lat:) Faktycznie mają to albo nas trochę w pupie . Ja się przyznam, że długo broniłem spotify, traktowałem jako tester albumów, które chce kupić na CD albo FLAC. Ostatnio wziąłem subskrypcję Tidal ( co prawfa zwykła wersja HiFi) ale przyznam się szczerze, że od tego czasu już praktycznie na spotify nie wchodzę. Jedyny problem był z bardzo kijową obsługą tidala na HEOSie. ale to ogarnąłem aplikacją bubble UPnP. Nie jest idealnie ale nawet na moim zwykłym sprzęcie słyszę znaczną różnicę w dźwięku. Czy wróciłbym do Spotify? bardzo możliwe, ale im później Spotify wprowadzi ten pakiet tym mniejsze szanse na to, bo po prostu się przyzwyczaję do Tidala. Odpisz, cytując
maxredaktor Napisano 3 kwietnia 2023 Napisano 3 kwietnia 2023 Ja Spotify mam, ale praktycznie w ogóle nie korzystam. Służy rodzinie. I mi już specjalnie nie zależy, czy będzie wersja Hi Fi, czy nie. Tidala też sobie odpuściłem, zostawiłem Deezera. Odpisz, cytując
Adam1971 Napisano 3 kwietnia 2023 Napisano 3 kwietnia 2023 Ja Mam Spotify Do Słuchania w Tle (Zwykłe OOG 320) Tak Samo Dla Rodziny Dzieci Dużo Uzywają Dla Prawdziwego Odsłuchu Mam Deezer Hi Fi Oraz Tidal (Jakość Flac) Odpisz, cytując
klimkr Napisano 3 kwietnia 2023 Napisano 3 kwietnia 2023 1 godzinę temu, Michał Gałązka napisał: Jedyny problem był z bardzo kijową obsługą tidala na HEOSie. ale to ogarnąłem aplikacją bubble UPnP. U mnie na HEOSie najlepiej działa Amazon. Chodzi hires do 192/24 i taniej niż Tidal HiFi (też mam). 1 Odpisz, cytując
Marcin Molak Napisano 3 kwietnia 2023 Napisano 3 kwietnia 2023 Ja jedynie żałuje, że Apple Music nie jest jeszcze dostępne na szeroką skale w rozwiązaniach firm trzecich. Wówczas i z Tidala bym zrezygnował. Przy cenie Apple One to najtańsza platforma streamingowa z porządną jakością. Szkoda też że Qobuz olewa nasz rynek … Odpisz, cytując
Recommended Posts