Mprezi Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 22 minuty temu, lpomis napisał: Nieźle Mariusz. Dobra robota, widać naprawcowanie. Dobrze się czytało. Mam pytanie odnośnie Klipschów. Pamiętam, że na wcześniejszych pomiarach miały one dość spory dołek w okolicy (bodajże) 5kHz - taka cecha fabryczna. Powyższe wykresy są bez DSP, a dołka brak. Z czego to wynika? Większe wygładzanie? Co do Dali - mam ostatnio jakieś dziwne przemyślenia, że niekoniecznie są to kolumny do małych pomieszczeń. One faktycznie ten średni basik eksponują dość mocno. Dociążona na swój sposób i podbarwiona średnica też swoje dokłada. Dobrze robi im trochę swobody w ustawieniu (więcej niż mniej). Zgadzam się. Brakuje mi czasami w nich wspomnianej przez Ciebie szklistości na wysokich. Jest ładnie, ale gładko. Luz, no przestań, wierzę RUBIKORE 2 mam w całkiem sporej przestrzeni około 35m2 i to jest właśnie wystarczający dźwięk jak dla do dłuższego słuchania. One grają duzymmm dźwiękiem i bas jest spory ale zdecydowanie lepszy niż w podlogowkach z bass reflexes od spodu. 1 Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 37 minut temu, lpomis napisał: Z czego to wynika? Większe wygładzanie? Klipsch w fabryce podłącza odwrotnie (w przeciwfazie) jeden z przetworników bo konstruktor uznał, że lepiej brzmi. Ja podłączam w fazie czyli koherentnie czasowo. Brzmi na moje ucho tak samo, ale jest poprawnie technicznie. Wysyłałem zapytania do konstruktora, ale bez odzewu. Pozdrawiam. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 7 minut temu, MariuszZ napisał: Klipsch w fabryce podłącza odwrotnie (w przeciwfazie) jeden z przetworników bo konstruktor uznał, że lepiej brzmi. Ja podłączam w fazie czyli koherentnie czasowo. Brzmi na moje ucho tak samo, ale jest poprawnie technicznie. Kwintesencja audiofila. Przytarga do chałupy i już kombinuje jak poprawić konstruktora Słuchałem Menuetów w małym pomieszczeniu i szczęka mi opadła jak potrafią zabrzmieć tak niepozorne kolumienki. 2 Odpisz, cytując
lpomis Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 37 minut temu, Mprezi napisał: bas jest spory ale zdecydowanie lepszy niż w podlogowkach z bass reflexes od spodu Co masz na myśli pisząc lepszy? Z jakimi kolumnami z bas refleksem od spodu je porównywałeś? Wydaje mi się, że nie ma co generalizować. 27 minut temu, MariuszZ napisał: Klipsch w fabryce podłącza odwrotnie (w przeciwfazie) Ciekawe. Czy to znaczy, że takie PMC też w podobny sposób kombinuje ze swoimi kolumnami? Praktycznie wszystkie ich modele mają pokaźny dołek w okolicy 150-200Hz. Zerknij na pomiary np. tutaj: https://audio.com.pl/testy/stereo/kolumny-glosnikowe/3901-pmc-prodigy5 Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 12 minut temu, lpomis napisał: Ciekawe. Czy to znaczy, że takie PMC też w podobny sposób kombinuje ze swoimi kolumnami? To kolumna dwudrożna więc odpada teoria, że ten dołek na 180Hz to odwrotnie podłączony przetwornik. Za niska częstotliwość. Taka anomalia byłaby na czestotliwości podziału zwrotnicy. Tu jest ewidentnie dziura w charakterystyce przetwornika. Wzięli z dziurą, ale pewnie lepszy do TLa i tweetera. Kompromis Odpisz, cytując
lpomis Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Tutaj 3 drogi i taka sama sytuacja. Najnowszy wypust od PMC. https://audio.com.pl/testy/stereo/kolumny-glosnikowe/4143-pmc-prophecy-9 Odpisz, cytując
pairtick Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu (edytowany) 2 godziny temu, Rega napisał: Pamiętam , jak w czasie pierwszego naszego spotkania, (...) włączyłem Wam dla ,,jaj, Menuety i .... nie byliście w stanie stwierdzić , czy grają JBL czy Menuety😉 Tak to już bywa... z audiofilami 😜 Edytowano 4 godziny temu przez pairtick Odpisz, cytując
Rega Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu (edytowany) A ja porównywałem Menuety z Chario Syntar 300, które mają bas reflex włąśnie od spodu. Jeśli chodzi o bas to wypadło na korzyść Chario, choć średnie i scena lepsza były w Menuetach. Chario z tranzystorem nawet ok, ale z lampą przepadły w przedbiegach ze starymi i taniutkimi Coral10SA-5A, o budowie zamkniętej. A były kupione właśnie z myślą o lampie. A nawiasem mówiąc , kolumny z BR od dołu potrzebują specjalnie skonstruowanych standów. Na zwykłych lub bez się nie sprawdzają. 18 minut temu, pairtick napisał: Tak to już bywa... z audiofilami 😜 Stały razem - mieli prawo😉 Edytowano 4 godziny temu przez Rega 1 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Wytłumaczenie czemu PMC ma dziurę na dole... Na rys. 3 pokazujemy sposób pracy obudowy. Osłabienie na charakterystyce głośnika (zielonej) przy 44 Hz to prawidłowy i zaplanowany efekt rezonansu ćwierćfalowego linii, przy którym jej otwór silnie promieniuje (charakterystyka niebieska); gdy w linii ułoży się cała fala (częstotliwości cztery razy wyższej), wówczas otwór będzie promieniował w przeciwnej fazie do głośnika i na charakterystyce wypadkowej (czerwonej) powstanie zapadłość – właśnie przy 180 Hz. 1 Odpisz, cytując
Chyba Miro 84 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu (edytowany) 2 godziny temu, MariuszZ napisał: Klipsch w fabryce podłącza odwrotnie (w przeciwfazie) jeden z przetworników bo konstruktor uznał, że lepiej brzmi. Ja podłączam w fazie czyli koherentnie czasowo. Brzmi na moje ucho tak samo, ale jest poprawnie technicznie. Wysyłałem zapytania do konstruktora, ale bez odzewu. Pozdrawiam. Czytałem ze lepiej też brzmi podłączenie w pewnych kolumnach oba sredniotonowce w przeciwfazie (widocznie takie praktyki sa stosowane), tak wiec jesli jest jakaś różnica na plus na "ucho" to warto tak podłączać. W końcu liczy sie satysfakcja z odsłuchów 😇 Edytowano 3 godziny temu przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując
Recommended Posts