hlary Napisano 10 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 10 sierpnia 2021 (edytowany) Mam pytanie, które rozbudza na nowo temat jak rzeka. Konkretnie grają sobie Tannoy Revolution XT 6F. Kolumny są ustawione w stosunku do słuchacza prawie w trójkącie równobocznym. Rozstawione są ok. 2,40 m. Od nich do słuchacza jest ok. 3 m. Pokój raczej też jest przyjaźnie "akustyczny", czyli dywan przed kolumnami, z tyłu za słuchaczem jest okno ale z firankami i zasłonami. Tworzy to naturalne wytłumienie. Kolumny są ustawione pod lekkim kątem kierunku obok za uszy. Czy ustawiać je na wprost przed siebie czy skierowane lekko za uszy słuchacza (jak teraz) czy też skierować wprost na słuchacza ? Cenne będą rady osób, które znają się na akustyce i tych kolumnach. Z mojego doświadczenia wynika, że skierowane na słuchacza zawężały scenę. Skierowane za uszy słuchacza robią już szerszą scenę. Ale dopiero jak podejdę bliżej (tak z 2 m od kolumn) pojawia się jeszcze większa scena. Noooo, mogę je przestawiać. Ale to zabiera mnóstwo czasu i energii. Nie mówiąc o rysach na podłodze. Właśnie po takiej metodzie prób i błędów wybrałem ustawienie lekko pod kątem za uszy słuchacza. Edytowano 10 sierpnia 2021 przez hlary Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no_i_fajnie Napisano 10 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 10 sierpnia 2021 1 minutę temu, hlary napisał: Z mojego doświadczenia wynika, że skierowane na słuchacza zawężały scenę. Skierowane za uszy słuchacza robią już szerszą scenę. Ale dopiero jak podejdę bliżej (tak z 2 m od kolumn) pojawia się jeszcze większa scena. Noooo, mogę je przestawiać. Ale to zabiera mnóstwo czasu i energii. Nie mówiąc o rysach na podłodze. Właśnie po takiej metodzie prób i błędów wybrałem ustawienie lekko pod kątem za uszy słuchacza. Sam sobie skomentowales i opowiedziales. Na logike, jak ktos moze Ci lepiej doradzic, jesli sam probowales paru ustawien? A do przesuwania polecam zwykly filc meblowy za pare groszy, nic nie porysujesz, tylko wtedy bez nozek. A wydaje mi sie, ze mnostwo czasu i energii jest warte tego, zeby po wszystkim siasc sobie z drinkiem i byc zadowolonym Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hlary Napisano 10 sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 10 sierpnia 2021 Jak zadać pytanie, by samemu na nie odpowiedzieć ? Jak płacę obniżyć podwyższając ? To jest sztuka. Ha ha ha Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no_i_fajnie Napisano 10 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 10 sierpnia 2021 Faktycznie, zabawne. Wytlumacz mi, jak ktos moze Ci doradzic przez internet, czy lepiej ustawic kolumny lekko za uszy słuchacza (jak teraz) czy też skierować wprost na słuchacza? A jesli przesuniesz sie 50cm obok na kanapie, albo druga osoba obok Ciebie juz bedzie slyszala inaczej? Masz juz zestaw i jesli nie chcesz go zmieniac, to zostaje Ci ustawianie kolumn do jakiegos satysfakcjonujacego momentu, do tego mowisz, ze akustyka w pomieszczeniu jest okej, to jesli ktos da Ci tu rade, zebys kolumne przesunal metr blizej, zamiast samemu sie przesuwac, bo bedzie wieksza scena, jak napisales, to nie bedzie szkoda podlogi? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hlary Napisano 10 sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 10 sierpnia 2021 Bardziej chodzi o to jak je ustawiać. Spotkałem się z 2 szkołami. Jedna jest za ustawianiem na wprost, a druga ustawianiem kierunkowym na słuchacza. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no_i_fajnie Napisano 10 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 10 sierpnia 2021 (edytowany) sprobowales jednej i drugiej, z tego, co czytam, ale ciezko pomoc, jesli dalej nie wiemy, czego oczekujesz.. Edytowano 10 sierpnia 2021 przez no_i_fajnie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 10 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 10 sierpnia 2021 (edytowany) 1 godzinę temu, hlary napisał: Noooo, mogę je przestawiać. Ale to zabiera mnóstwo czasu i energii. Nie mówiąc o rysach na podłodze. Właśnie po takiej metodzie prób i błędów wybrałem ustawienie lekko pod kątem za uszy słuchacza. Mozesz tanim kosztem zrobić sobie "ślizgacze". Potrzeba 4zł i filc samoprzylepny. W czterech monetach 1złotowych lekko nawiercasz dołek w centralnej części monety (w nim wstawisz kolec kolumny), a pod każdą złotówkę podklejasz filc. Jeśli masz równy parkiet/panele to nie powinno być problemów z przesowaniem kolumn. Gdy już znajdziesz odpowiednie akustycznie miejsce, wyjmujesz monetki z filcem. Pozdr. Edytowano 10 sierpnia 2021 przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 11 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 11 sierpnia 2021 To nie jest temat rzeka. Nawet bym powiedział że to jeden z prostszych tematów. Mianowicie zaczynasz od tego co podaje producent w instrukcji. A później..... mieniasz po swojemu i sprawdzasz. Nie ma totalnie żadnego znaczenia że ktoś ma dokładnie ten sam wzmak i kolumny. Ale ma inne pomieszczenie i oczekiwania. Dlatego ustawi jak KEN skręcone mega przed siebie a ktoś inny da na wprost. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 11 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 11 sierpnia 2021 To taka sama sytuacja jak gdybyś miał u siebie w mieszkaniu 2 wzmacniacze i pytał na forum, który lepszy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 11 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 11 sierpnia 2021 9 godzin temu, hlary napisał: Bardziej chodzi o to jak je ustawiać. Metod jest mnóstwo , najlepsza z moich doświadczeń to jako punkt wyjścia trójkąt równoboczny, a potem modyfikujemy na słuch. Wiem jedno , nie słyszałem jeszcze dobrej sceny z kolumn, które są dostawione do tylnej ściany. Możesz spróbować metody Cardasa https://www.audiofanatyk.pl/podstawy-akustyki-i-rozmieszczania-glosnikow-stereo/ http://www.cardas.com/room_setup_main.php http://www.cardas.com/room_setup_calculators.php Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 11 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 11 sierpnia 2021 Mnie by się przydałyby audiofilskie podstawki samojezdne o regulowanym kącie nachylenia i obrotu. Coś jak elektrycznie regulowane lusterka w samochodzie. 🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 11 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 11 sierpnia 2021 3 minuty temu, Asia napisał: Mnie by się przydałyby audiofilskie podstawki samojezdne o regulowanym kącie nachylenia i obrotu. Coś jak elektrycznie regulowane lusterka w samochodzie. 🙂 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 11 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 11 sierpnia 2021 Nooo, też od razu pomyślałam o tym pracusiu 👍. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 11 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 11 sierpnia 2021 Nie ma jednej reguły i wiele zależy od akustyki pomieszczenia, naszych preferencji oraz całego toru. W takim przypadku pozostaje jedynie metoda prób i błędów. W celu uniknięcia porysowania podklej pod kolumny filc. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hlary Napisano 11 sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 11 sierpnia 2021 Dzięki za wypowiedzi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 11 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 11 sierpnia 2021 4 godziny temu, Asia napisał: Mnie by się przydałyby audiofilskie podstawki samojezdne o regulowanym kącie nachylenia i obrotu. Coś jak elektrycznie regulowane lusterka w samochodzie. Dostałem weny by coś takiego zaprojektować. Muszę znaleźć trochę czasu, w sumie nie było by to nawet bardzo trudne. Drobne silniczki krokowe, zdalne sterowanie... Takie sprawy które mam na co dzień bo robimy między od zera podzespoły dla https://slidekamera.com/ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 11 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 11 sierpnia 2021 Bosssko, do testów ustawień byłoby to ogromne ułatwienie. Jeszcze kwestia synchronizacji ustawień między kolumnami a punktem odsłuchowym . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 12 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 12 sierpnia 2021 Ale jest kilka kolumn które są na kółkach. Więc to raczej nie problem zrobić podstawki pod kolumny nawet podłogowe które będą na kółeczkach. Lata temu widziałem takie rozwiązanie na sąsiednim forum. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 12 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 12 sierpnia 2021 21 godzin temu, Butler napisał: Dostałem weny by coś takiego zaprojektować. Muszę znaleźć trochę czasu, w sumie nie było by to nawet bardzo trudne. Drobne silniczki krokowe, zdalne sterowanie... Takie sprawy które mam na co dzień bo robimy między od zera podzespoły dla https://slidekamera.com/ Najlepiej na granitach! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts