Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Panowie - tak czytam Waszą dyskusję o przewodach, listwach itd, itd i ..... aż mi wstyd bo u mnie co prawda oddzielna instalacja ale cały czas czekam na elektryka który podłaczy to wszystko pod licznik i oddzielny bezpiecznik. Na razie wszystko działa na przedłużaczu z warsztatu w sąsiednim pomieszczaniu, Co prawda warsztat mój i jesli słucham to żadne elektronarzędzia nie działają i instalacja w warsztacie też oddzielna.  Całe szczęście, że miejscowość niewielka i zakłóceń jak na lekarstwo.

Edytowano przez Rega
Napisano

@tomek4446, wracając do "kapliczek", czy horny nie są zbyt natarczywe w stosunku do pozostałego dźwięku w pokoju.

Pytam bo słucham czasami kolumn z hornami, ale w sali ok 90m2 i jest super, stojąc ok 3-4m od nich to dźwięk staje się zdominowany.

Miałem też okazję posłuchać u kolegi w pokoju ok 16m2 to już było raczej męczenie uszów.

Napisano (edytowany)
26 minut temu, Rega napisał:

aż mi wstyd bo u mnie co prawda oddzielna instalacja

Roman , jak bym tak miał to bym cierpliwie czekał i nie marudził :) Ja muszę się dzielić prądem z 12 sąsiadami w klatce schodowej.  Odkąd skończyłem z kompletowaniem systemu moją uwagę zaczynają niebezpiecznie absorbować rzeczy na które nie zwracałem w ogóle uwagi , jak kable lub BEZPIECZNIKI , a ściślej bezpiecznik.

https://www.gigawatt.pl/produkt/wylacznik-instalacyjny-gigawatt-g-c16a/

głównie chodzi o to , że czasem , raz lub dwa w m-cu gdy załączam monobloki wyskakuje mi bezpiecznik. Znajomy elektryk twierdzi , że to coś tak jak przy uruchamianiu flexa , duży prąd jest pobierany przy rozruchu i " korki" mogą wyskoczyć. Ten bezpiecznik powinien temu zapobiec , lub nie ? Co o tym myślicie ?

Edytowano przez tomek4446
Napisano
13 minut temu, Karol64208 napisał:

czy horny nie są zbyt natarczywe w stosunku do pozostałego dźwięku w pokoju.

Nie odnotowałem takiego zjawiska , właściwie to nie odnotowuje obecnie w ogóle obecności kolumn , choć patrząc na ich gabaryty ciężko uwierzyć. Piszę teraz jak najbardziej poważnie i nie jest to oderwanie dźwięku od kolumn , tylko całkowite ich zniknięcie jako emiterów dźwięku. Muzyka jest w pokoju i tyle , źródło jest nie do ustalenia.

10 minut temu, Rega napisał:

A nie pomógłby układ miękkiego startu?

Dotknąłeś sedna , tak się zapędziłem , w najkrótszy tor sygnału , że ich nie posiadam. Dlatego u mnie ważna jest kolejność włączania i wyłączania poszczególnych elementów.

Napisano (edytowany)
12 minut temu, tomek4446 napisał:

zmienił się przedwzmacniacz

to co to przedtem miałeś, sam przedwzmacniacz dużo nie wnosi do budowy dźwięku, chyba że jest to  spaprany  projekt¬¬.

2 minuty temu, tomek4446 napisał:

Na to pytanie będę mógł odpowiedzieć dopiero w niedzielę.

czekam na Twoją opinię.

Pozdr.

Edytowano przez Karol64208
Napisano
3 minuty temu, Karol64208 napisał:

to co to przedtem miałeś, sam przedwzmacniacz dużo nie wnosi do budowy dźwięku, chyba że jest to jakaś spaprany  projekt

Czy mam to rozumieć jako prowokacje ?

Karol a co po za trójdrożnymi kolumnami ma wg. Ciebie wpływ na dźwięk ? Może to nie dużo , ale miałem 9 szt dzielonek i o dwa więcej samych pre i zawsze to pre kształtowało brzmienie. Często zamieniałem pre zostawiając tą samą końcówkę i dźwięk się zmieniał . Np. Vincent SP-331 z oryginalnym pre był wg. mnie nie do zaakceptowania , ale z Yamahą C-70 było już nieźle. Nie chce już pisać o tak skrajnych przypadkach jak moja przesiadka dwa tygodnie temu z RME na Blazebirda. 

No chyba , że te wszystkie 11 - ście pre miało wady projektowe :) 

Napisano (edytowany)

Czytam takie wątki zafascynowana. Jak operą - nic nie rozumiem, ale jakoś wciąga.

10 minut temu, tomek4446 napisał:

ale miałem 9 szt dzielonek i o dwa więcej samych pre

Czytałbyś forum o pomiarach sprzetu to byś uniknął tylu błędów 😁.

6 godzin temu, Wito76 napisał:

widok przekraczający kobiecą wrażliwość.

Bosze, sama tak zrobiłam.  Smutna konstatacja z tego wypływa.Ale posprzątałam.

A aluzja o butach czy torebce dość czytelna 😁.

Edytowano przez Asia
Napisano
5 minut temu, Asia napisał:

Jak operą - nic nie rozumiem, ale jakoś wciąga.

ja mam tak jak żona zaczyna mówić o przewadze nowej torebki nad starą :) 

9 minut temu, Asia napisał:

Czytałbyś forum o pomiarach sprzetu to byś uniknął tylu błędów

Dzięki , zapiszę to sobie markerem na kompie :) 

Napisano

Temat wątku to "Pytanie z zakresu prądu i elektryki". Ostatnie posty totalny off-top, ale właśnie za to lubię to forum i ludzi tutaj. Człowiek czyta/pisze i czuje się jak z dobrymi znajomymi czy rodziną na grillu.

Napisano

Zazwyczaj nie wkracza (jestem dość cierpliwy - podobnie jak @Redakcja AUDIO ), dopiero jak już jest totalne przegięcie...

Tylko szkoda sytuacji, w których użytkownicy obrzucają się błotem (a najczęściej czymś innym, ale o podobnej konsystencji... ) i pełno OT. A ulubionym tekstem jest spór na temat "grania czy niegrania kabli", konieczności zakupu niskoschodzących kolumn trójdrożnych i pozornej trosce o pieniądze innych użytkowników (by nie wydawali na "niepotrzebne" dodatki).  
A przez to niektórzy dość skutecznie rozwalają fajne wątki, a innych zniechęcają do pisania ...

Pozdrawiam

Napisano
20 minut temu, RoRo napisał:

A ulubionym tekstem jest spór na temat "grania czy niegrania kabli", konieczności zakupu niskoschodzących kolumn trójdrożnych i pozornej trosce o pieniądze innych użytkowników (by nie wydawali na "niepotrzebne" dodatki).  

Dzięki za czuwanie nad poziomem Forum.

Napisano

Myślę że @RoRo będzie tolerancyjny i pozwoli na ostatni OT:14_relaxed: i na odpowiedź  @tomek4446

9 godzin temu, tomek4446 napisał:

No chyba , że te wszystkie 11 - ście pre miało wady projektowe

krótko, zadaniem preampa jest wzmocnić sygnał neutralnie, z wyjątkiem kiedy posiada korekcję to wtedy może zmieniać dźwięk.

Pozdr.:D

• 2 weeks later...
Napisano (edytowany)

Tomek - pamiętasz bezpieczniki w takim małym pudełeczku, które Ci pokazywałem? One są z tym ,,audiofilskim białym piaskiem,, wewnątrz😉. Nawet nigdy ich nie sprawdzałem. Leżą już w tym pudełku od kilku lat. Może już nabrały mocy? Czas sprawdzić. Założę pięć - jeden po drugim. To dopiero będzie efekt!🤣.

Edytowano przez Rega
Napisano
11 minut temu, Rega napisał:

Tomek - pamiętasz bezpieczniki w takim małym pudełeczku,

Pamiętam ! Roman wpinaj te bezpieczniki ! Ja mam co prawda jeden , ale za to większy :) Zobaczysz , świat dźwięku będzie piękniejszy .

7 minut temu, Były-Forumowicz napisał:

U mnie elektryka zrobiona ostatni ES dwa przewody na dwa podwójne gniazdka

Szczęściarz , ja nie mam tak dobrze. Zdołałem na tablicy wyodrębnić tylko wszystkie gniazdka w salonie , gdzie mam sprzęt stereo ale też KD i TV. Tam jutro zainstaluje ten bezpiecznik.