Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
41 minut temu, muzofan napisał:

Chętnie też bym zaprosił do siebie takich znawców dobrego brzmienia :) . Ciekawy jestem jak wypadłby mój system w oczach kogoś obcego i osłuchanego ;) 

Kolego @muzofan, nie jestem ani znawcą ani osobą osłuchaną 🙂, ale lubię poznawać nowych ludzi, dzielić się z nimi swoimi spostrzeżeniami i jeśli takie osoby jak ja też wchodzą w grę, a zaproszenie Tomka @tomek4446 jest wciąż aktualne, to będąc w Łodzi, chętnie zawitam i u Ciebie 🙂.

Napisano

Śledzę to forum na bieżąco, w miarę ;) . Ciekawy jestem opinii innych melomanów na temat kolumn ATC serii klasycznej. Dla mnie to jest koniec drogi. Ostatnio zacząłem słuchać muzyki z Hdtracks zamiast Tidal i jest już pełna nirvana.

Napisano
4 godziny temu, muzofan napisał:

Chętnie też bym zaprosił do siebie takich znawców dobrego brzmienia

O! Ziomal ! Znawcą nie jestem , ale możesz już włączyć wodę na herbatę :) 

jak byś chciał chętnie poznam osobiście właściciela kolumn których nigdy nie było dane słyszeć.

Napisano

Moim zdaniem w tego typu kolumnach jeśli chodzi o bas, to problem moze stanowić nie tyle możliwość do niskiego jego zejścia co,  jego natężenie w odniesieniu do reszty pasma. Większe kolumny zwykle oferują go po prostu więcej. Dlatego oceny sytuacji można dokonać tylko doświadczalnie.

Napisano

nie podchwytliwe, zwyczajne.

Chcę mieć u siebie pełny dzwięk we wszystkich pasmach i serio nie wiem czy to się da.

Co wstawię większe kolumny to mi sie wzbudza pierwszy mod pomieszczenia i du.a. Monitory pięknie brzmią, ale to monitory, więc  o pełni pasma nie może byc mowy. Kombinuję z rezonatorem HH  strojonym na tę częstotliwość ale jak na razie  z miernym skutkiem.

Stąd pytanie, czy warto mocować się z fizyką (16m2) i szukać do sutku kolumn zamkniętych, których na rynku znowu tak dużo nie ma, czy wybrać bezpieczne monitory, dołożyć i zestroić suba, i zapomnieć o temacie ?

Napisano (edytowany)

Kolego @halik, a bardzo brakuje Ci tych najniższych częstotliwości 🙂? Mam podobnej wielkości pomieszczenie (14m) i każde większe MONITORY w tym pomieszczeniu stwarzały problem z basem. A że jest to pokój dzienny, z którego korzystam nie tylko ja, adaptacja akustyczna w grę nie wchodzi. Ale doskonale sprawdzają się w tym pokoiku monitory z obudową zamkniętą lub linią transmisyjną (atc scm7 i pmc 25.21). Nie uświadczę w nich co prawda tak niskiego basu jak w większych dynaudio czy buchardtach, ale jest on w zamian za to świetnie prowadzony i nie ma z nim najmniejszych problemów 🙂.

Edytowano przez seba3002
Napisano

Ja nie mowie o kolumnach co schodzą do 14 hz mam moda na 38 i to niestety mi przeszkadza. Nie zostawię tego tak. Tylko czy fizycznie to jest osiągalne czy walka z wiatrakami? 761867396_prawywaterfall.jpg.0f829642fe813162baa2d3a387153cb8.jpg.d3272e709669502172c3c205ac68e4a5.jpg

Tak to u mnie wygląda jesli chodzi o bas. Sami widzice ten wulkan 

Napisano
Dnia 24.10.2021 o 15:04, seba3002 napisał:

Kolego @muzofan, nie jestem ani znawcą ani osobą osłuchaną 🙂, ale lubię poznawać nowych ludzi, dzielić się z nimi swoimi spostrzeżeniami i jeśli takie osoby jak ja też wchodzą w grę, a zaproszenie Tomka @tomek4446 jest wciąż aktualne, to będąc w Łodzi, chętnie zawitam i u Ciebie 🙂.

Jak będziesz na Pomorzu,  zapraszam do siebie (Słupsk). Wycieczkę nad morze do Ustki, na rybkę zapewniam :)

Napisano
29 minut temu, Marek Muszyński napisał:

Jak będziesz na Pomorzu,  zapraszam do siebie (Słupsk). Wycieczkę nad morze do Ustki, na rybkę zapewniam :)

Cóż, do Ustki mam raptem 720 km 😛, ale będąc na Pomorzu chętnie skorzystam z zaproszenia 🙂

Napisano
2 minuty temu, Dedal75 napisał:

@seba3002 Myślę że nie ruszyłbyś w dalszą drogę 😉 

Pochodzę z miasta w którym na porodówce nowonarodzonym chłopcom wszywano esperal pod łopatkę profilaktycznie 😁 . Pzdr

Hmmm, w sumie pracuje w firmie transportowej. Gdybym wsiadł w odpowiedniego TIRa, mógłbym zwiedzić całą Polskę 🙂. Kto wie, może naprawdę się skuszę 🙂

Napisano
9 minut temu, Dedal75 napisał:

@seba3002 Myślę że nie ruszyłbyś w dalszą drogę 😉 

Pochodzę z miasta w którym na porodówce nowonarodzonym chłopcom wszywano esperal pod łopatkę profilaktycznie 😁 . Pzdr

Wobec tego proponuję z daleka omijać Olsztyn😉, jeśli nie chcesz narazić się na skutki marskości wątroby. Bardziej polecam skrecić na zachód i odwiedzić pomorze zachodnie. A poza tym z Gniezna do Ustki przez Olsztyn to zupełnie NIE PO DRODZE. Koledzy z Gniezna mogą potwierdzić.

Napisano (edytowany)

Noooo, może. Byłem w Olsztynie już baaaadzo dawno, bo w 1975 roku. Piękne miasto. Mieszkałem w dzielnicy Kortowo, a do planetarium biegałem co kilka dni na różne programy😄.

Edytowano przez Rega
literówka