Dro Mader Napisano 15 września 2021 Autor Udostępnij Napisano 15 września 2021 43 minuty temu, slaw0001 napisał: Oczywiście. Gdzie temu zaprzeczyłem? Nigdzie. Nie chodzi o spór a o doprecyzowanie mojego zdania. Heco Aurora 1000 są niestety zbyt ciepłe i jednocześnie mało precyzyjne. To nie muszą być wady bo słuchałem już kolumn duzo droższych i brzmiących mniej przyjemnie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaw0001 Napisano 15 września 2021 Udostępnij Napisano 15 września 2021 3 godziny temu, Dro Mader napisał: Nigdzie. Nie chodzi o spór a o doprecyzowanie mojego zdania. Heco Aurora 1000 są niestety zbyt ciepłe i jednocześnie mało precyzyjne. To nie muszą być wady bo słuchałem już kolumn duzo droższych i brzmiących mniej przyjemnie. Czyli co planujesz? Tak tylko z ciekawości pytam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariol Napisano 15 września 2021 Udostępnij Napisano 15 września 2021 Ok. Chwilę posiedziałem i znalazłem MQA w ustawieniach Onkyo. Już tłumaczę. Pilotem wybierasz setup -> option -> ok -> digital out (musi być włączony na on) -> wychodzisz z digital out -> przycisk w dół i masz w menu aktywny MQA dig out -> wybierasz on. i już. Reasumując muszą być włączone cyfrowe wyjścia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 16 września 2021 Udostępnij Napisano 16 września 2021 22 godziny temu, mariol napisał: Od kilku tygodni mało używam tidala, ale wczoraj z ciekawości zajrzałem i faktycznie odtwarza tylko w AAC. Wcześniej grało w flac. Jak przez mgłę pamiętam ( nie dam sobie obciąć koniuszka paznokcia), że podczas pierwszych ustawień gdzieś było MQA, ale je wyłączyłem. Te ustawienia może są nie w Onkyo tylko w Tidal. Zaloguj się na komputerze i sprawdź. Może trzeba zrobić reset Onkyo i ponownie wykonać ustawienia. Czytałeś instrukcję? Może ustawienia są w oryginalnej aplikacji Onkyo? Jest o tym już osobny temat. To aktualizacja. Ale jakoś to już użytkownicy obchodzą. Poszukaj. 21 godzin temu, Dro Mader napisał: Roksan K3 nie jest żadna inwestycja. Fakt, zdrożał bardzo, ale to i tak daleko mniej niż realna inflacja. Sądzę, że obecnie nie istnieje coś takiego jak dobra inwestycja, chyba że masz informacje co za chwilę ma zdrożeje o kilkaset procent. Pisałem pod tym kątem gdyż uzywane też zdrożały. Zatem może nie wiem uda Ci się go sprzedać w cenie zakupu. Skoro nabrałeś doświadczenia a nic nie straciłeś to jest inwestycja. 21 godzin temu, Dro Mader napisał: No właśnie nie wiem bo nie mogę sprawdzić jak słychać MQA!!!! Zapytaj tych co rzekomo słyszą. Czy wezmą udział w tescie MP3 vs FLAC 16 godzin temu, Kubad napisał: Ludzie zabijają się o mqa Znaczy marketing działa Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaw0001 Napisano 16 września 2021 Udostępnij Napisano 16 września 2021 17 godzin temu, Dro Mader napisał: Dlatego by dźwięk byl wierny oryginałowi ale z lubianymi cechami lepiej mieć neutralne kolumny https://badabum.pl/recenzje/kolumny/audio-physic-classic-8 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dro Mader Napisano 16 września 2021 Autor Udostępnij Napisano 16 września 2021 13 godzin temu, mariol napisał: Ok. Chwilę posiedziałem i znalazłem MQA w ustawieniach Onkyo. Już tłumaczę. Pilotem wybierasz setup -> option -> ok -> digital out (musi być włączony na on) -> wychodzisz z digital out -> przycisk w dół i masz w menu aktywny MQA dig out -> wybierasz on. i już. Reasumując muszą być włączone cyfrowe wyjścia. Znalazłem ta funkcje kilka dni temu. Żadnej zmiany nie wnosi bo korzystam z RCA a nie wyjść cyfrowych. Jeśli u Ciebie w takiej konfiguracji odblokowało to spróbuję jeszcze raz. 2 godziny temu, S4Home napisał: Jest o tym już osobny temat. To aktualizacja. Ale jakoś to już użytkownicy obchodzą. Poszukaj. Jeśli tak to biorę się dziś za szukanie. Fajna "aktualizacja" 2 godziny temu, S4Home napisał: Pisałem pod tym kątem gdyż uzywane też zdrożały. Zatem może nie wiem uda Ci się go sprzedać w cenie zakupu. Skoro nabrałeś doświadczenia a nic nie straciłeś to jest inwestycja Odkąd zauważyłem, że tak zdrożały faktycznie myśl o jego sprzedaży mocno za mną chodzi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prezes83 Napisano 16 września 2021 Udostępnij Napisano 16 września 2021 9 minut temu, Dro Mader napisał: Znalazłem ta funkcje kilka dni temu. Żadnej zmiany nie wnosi bo korzystam z RCA a nie wyjść cyfrowych. Jeśli u Ciebie w takiej konfiguracji odblokowało to spróbuję jeszcze raz. Aplikacja w telefonie pokazuje Ci jaki format jest odtwarzany, nic to nie zmienia. Maks z tidala to AAC na chwilę obecną. 10 minut temu, Dro Mader napisał: Odkąd zauważyłem, że tak zdrożały faktycznie myśl o jego sprzedaży mocno za mną chodzi. Weź pod uwagę, że na nowy inny też wydasz więcej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dro Mader Napisano 16 września 2021 Autor Udostępnij Napisano 16 września 2021 13 godzin temu, slaw0001 napisał: Czyli co planujesz? Tak tylko z ciekawości pytam. Wydaje się mi, że żadne ewolucje w moim systemie nie dadzą efektu który chce osiągnąć. Potrzebuję więc rewolucji. Korzystając z tych ogromnych cen K3 pewnie go sprzedam. Sprzedam też kolumny. Niestety, choć te podlinkowane przez Ciebie są bardzo fajne to i trochę na tą chwilę poza moimi możliwościami finansowymi. Niosą też ryzyko kolejnego nieudanego dla mnie eksperymentu. Najchetniej to skopiowałbym system o którym wczesniej wspomniałem bo po co szukać skoro już coś jest znalezione. I tu też problem bo Polk Audio A9 są już nieosiągalne (i drogie) a Atoll 200 dość drogi. Poczytałem testy, przejrzałem fora. Może tak : da się jeszcze kupić model A7 - podobno gra tak samo jeśli idzie o rodzaj dźwięku tylko trochę mniej donośnie. Wzmacniacz - może Atoll in100? Chyba bardzo podobny do 200. Albo zepnę się jak to tylko możliwe i kupę ta dwusetke. Używanych jakoś nie widzę żeby zaoszczędzić. Poza teraz to używane i tak są w zasadzie w cenie nowych... 3 minuty temu, prezes83 napisał: Weź pod uwagę, że na nowy inny też wydasz więcej. Napisałem wyżej o swoich cwanych planach 4 minuty temu, prezes83 napisał: Aplikacja w telefonie pokazuje Ci jaki format jest odtwarzany, nic to nie zmienia. Maks z tidala to AAC na chwilę obecną. Tego się właśnie obawiam. Cholera, niby prosta sprawa a tak je skomplikowali że nic nie wiadomo a jak już człowiek coś zaczyna chwytać to kolejna aktualizacja, zmiana i bezsensowana jazda od nowa. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubad Napisano 16 września 2021 Udostępnij Napisano 16 września 2021 7 godzin temu, S4Home napisał: Znaczy marketing działa Marketing to podstawa, zresztą zawsze lepiej mieć coś więcej względem konkurencji. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 16 września 2021 Udostępnij Napisano 16 września 2021 Dnia 15.09.2021 o 14:36, Dro Mader napisał: No widzisz, a mi chodzi o to że nie mam jak tego u siebie zrobić I jaki jest Twoj powód unikania MQA? U mnie powód jest bardzo prosty. Szukam brzmienia muzykalnego, naturalnego. MQA jest to podrasowane brzmienie z ostrzejszą górą i odchudzoną średnicą. Na plus w niektórych przypadkach jest przestrzeń oraz dynamika. Najlepiej zawsze samemu posłuchać i ocenić, bo efekt może być różny Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dro Mader Napisano 16 września 2021 Autor Udostępnij Napisano 16 września 2021 Dnia 15.09.2021 o 15:06, slaw0001 napisał: Oczywiście. Gdzie temu zaprzeczyłem? Nigdzie. Nie chodzi o spór a o doprecyzowanie mojego zdania. Heco Aurora 1000 są niestety zbyt ciepłe i jednocześnie mało precyzyjne. To nie muszą być wady bo słuchałem już kolumn duzo droższych i brzmiących mniej przyjemnie. Faktycznie coś ostro na Tidalu się pomerdało. U mnie na Onkyo wygląda to tak. Jeśli odtwarzam cos z USB mam informacje, także na wyświetlaczu o rodzaju i jakości pliku : Jeśli odtwarzam przez aplikacje Onkyo, także. I tu widać że jest tragedia : AAC 96kbps mimo że w samym Tidalu widnieje on jako HiFi Gdy na telefonie wybieram plik Master i odtwarzam do na telefonie, mam informacje, że jest w takiej właśnie jakości. Da się gdzieś sprawdzić jego parametry? Ale po połączeniu z Onkyo bezpośrednio przez aplikacje Tidal a nie apke odtwarzacza jakość automatycznie zmienia się na Hifi. I znów - czy da się sprawdzić jaki relanie plik dociera do odtwarzacza? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prezes83 Napisano 16 września 2021 Udostępnij Napisano 16 września 2021 Chyba na siłę próbujesz sobie udowodnić, że onkyo nie odtwarza Master przez Tidala. Btw... słyszysz jakieś różnice? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dro Mader Napisano 16 września 2021 Autor Udostępnij Napisano 16 września 2021 12 minut temu, prezes83 napisał: Chyba na siłę próbujesz sobie udowodnić, że onkyo nie odtwarza Master przez Tidala. Btw... słyszysz jakieś różnice? A co to ma do rzeczy? Szukam rozwiązania problemu i odpowiedzi na kilka pytań. Twoje pytanie porusza całkowicie inny problem. Jeśli możesz pomóc w poszukiwaniu odpowiedzi na powyzsze, będę wdzięczny, jeśli nie, z pewnością znajdziesz mnóstwo wątkow ma temat tego co, kto i jak słyszy, tutaj nie wprowadzaj chaosu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 17 września 2021 Udostępnij Napisano 17 września 2021 Mconnect? Spróbuj tego 10 godzin temu, prezes83 napisał: słyszysz jakieś różnice? 10 godzin temu, Dro Mader napisał: A co to ma do rzeczy? :P:P:P:P Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaw0001 Napisano 17 września 2021 Udostępnij Napisano 17 września 2021 13 godzin temu, Dro Mader napisał: I tu widać że jest tragedia : AAC 96kbps mimo że w samym Tidalu widnieje on jako HiFi Z tego co czytałem na innych formach to jest to problem Pioneera i Onkyo, który zaczą się po wgraniu jakiejs ostatniej aktualizacji. 13 godzin temu, Dro Mader napisał: Ale po połączeniu z Onkyo bezpośrednio przez aplikacje Tidal a nie apke odtwarzacza jakość automatycznie zmienia się na Hifi. Pionner i Onkyo nie obsługuja Tidal connect tylko to idzie via chromcast, który to, w tej wbudowanej w streamer wersji, nie obsłguje formatu MQA. Tak to zapamiętałem, jak jeszcze miałem Pioneera N50AE. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halik Napisano 17 września 2021 Udostępnij Napisano 17 września 2021 (edytowany) Aż sam u siebie sprawdziłem, rzeczywiście Onkyo nie odtwarza MQA. Onkyo nauczyło się od Telewizji Polskiej, płacisz za możliośc (jak abonament) 🙂 . Urządzenie potrafi, a kto by się przejmował odbiorcą końcowym. Edytowano 17 września 2021 przez halik błąd Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariol Napisano 17 września 2021 Udostępnij Napisano 17 września 2021 Temat tidala i Onkyo już był opisany w temacie: Onkyo tx-8270 odtwarza Tidal tylko w AAC. A tekst michal40 "a bylo CD z przeplywnoscia 1412kbps.. a teraz cieszą się jak cos powyzej 192kb uda się zlapac 😆" jest trafiony w dziesiatkę. Podaję link do aktualizacji Onkyo: https://www.intl.onkyo.com/support/firmware/ns-6170.html https://www.onkyo.com/manual/sup/upd/mqa_onk.pdf Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dro Mader Napisano 17 września 2021 Autor Udostępnij Napisano 17 września 2021 50 minut temu, mariol napisał: Temat tidala i Onkyo już był opisany w temacie: Onkyo tx-8270 odtwarza Tidal tylko w AAC. A tekst michal40 "a bylo CD z przeplywnoscia 1412kbps.. a teraz cieszą się jak cos powyzej 192kb uda się zlapac 😆" jest trafiony w dziesiatkę. Podaję link do aktualizacji Onkyo: https://www.intl.onkyo.com/support/firmware/ns-6170.html https://www.onkyo.com/manual/sup/upd/mqa_onk.pdf Wielkie dzięki. I tak, w pełni zgadzam się z tym co przytoczyłeś. Najlepiej to po prostu by było kupić jakiś solidny CD i odbudować kolekcje płyt póki nie wszyscy na to wpadli i ich ceny są rozsądne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Johan Napisano 22 września 2021 Udostępnij Napisano 22 września 2021 Dnia 14.09.2021 o 19:01, Dro Mader napisał: Czyli jednak powinienem zmienić odtwarzacz... Tylko, że niekoniecznie w innym na plikach MQA uzyskam jakość dźwięku wyższa niż w tym Onkyo na HiFi. Pod względem realnej inflacji śmiało gonimy Wenezuela i całkiem możliwe, że się nam uda. Choć to ogólnoswiatowy trend, trzeba uczciwie przyznać że jesteśmy w tym wybitni. Roksan z Heco Aurora robi się jazgotliwy i męczący a z Heco Aurora 1000 dodatkowo zagłusza to bas. Deezer chyba nie ma odpowiednika plików MQA Tidala a tylko HiFi. Ale może się mylę? Jeśli tak to spróbuję. Witam Osobiście sluchałem Deezera,ale ostatnio przesiadłem się na Apple Music Za 19,90 można posłuchać w Dolby Atmos, bezstratnej jakości , a także plików w jakości HI RES. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 23 września 2021 Udostępnij Napisano 23 września 2021 Skoro jedna aktualizacja to zepsuła to inna to może naprawić. Kwestia czy Sharp i VOXX będą to chcieli zrobić. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Johan Napisano 23 września 2021 Udostępnij Napisano 23 września 2021 Dnia 14.09.2021 o 19:01, Dro Mader napisał: Czyli jednak powinienem zmienić odtwarzacz... Tylko, że niekoniecznie w innym na plikach MQA uzyskam jakość dźwięku wyższa niż w tym Onkyo na HiFi. Pod względem realnej inflacji śmiało gonimy Wenezuela i całkiem możliwe, że się nam uda. Choć to ogólnoswiatowy trend, trzeba uczciwie przyznać że jesteśmy w tym wybitni. Roksan z Heco Aurora robi się jazgotliwy i męczący a z Heco Aurora 1000 dodatkowo zagłusza to bas. Deezer chyba nie ma odpowiednika plików MQA Tidala a tylko HiFi. Ale może się mylę? Jeśli tak to spróbuję. Witam Dezeer faktycznie nadaje tylko pliki w FLAC, ale robi to naprawdę wyjątkowo dobrze. Natomiast w poszukiwaniu dobrego strumienia zawędrowałem do Apple Music i tak dopiero znalazłem to co potrzebuję, a zaznaczam, że mój sprzęt obsługuje Master ( onkyo tx 8390). Jak na razie jestem zadowolony to raczej nie wrócę ( nigdy nie mów nigdy) znów do innych serwisów. Z Tidalem miałem przygodę, kilkakrotnie w ciągu 2 lat korzystałem z ich serwisu, ale nie nie przekonali co do stosunku jakosć/kasa więc szukałem alternatywy błąkając się po różnych serwisach. Nie chcę narzekać, ale apka Onkyo nie chce współpracować ze sprzętem więc wybieram AirPLay lub Chromecasta . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxredaktor Napisano 23 września 2021 Udostępnij Napisano 23 września 2021 A nie jest tak, że Airplay wspiera jedynie 24bity/44.1 kHz, czyli jakość tylko trochę lepsza of CD? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duzy213 Napisano 28 listopada 2021 Udostępnij Napisano 28 listopada 2021 jest aktualizacja... wszystko ok Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts