Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Dnia 25.11.2025 o 11:59, il Dottore napisał:

Korzystając z pobytu na łonie Ojczyzny kupiłem kilogram Bazzary Piacerepuro (Piacerepuro znaczy po polsku Czystaprzyjemność :) ). Kuzynka mówi, że fajna, choć d*** nie urywa. Zobaczymy...

piacerepuro.jpg

A w domu już czekają dostarczone z Orfeoshop w Czeskich Budziejowicach następujące egzemplarze:

1/ Czarny Murzynek czyli Lucaffe Mister Exclusive - moja podstawowa kawa od lat. Mogę nic innego nie pić. 

Zrzut ekranu 2025-11-25 110242.png

2/ Lucaffe Piccolo & Dolce: ta podobno jest mocniejsza od Murzynka bo ma dodatek 10% Robusty w mieszance. Jeszcze nigdy nie piłem - dam znać, czy dobra. 

Zrzut ekranu 2025-11-25 110500.png

3/ Bristot Tiziano - też ludzie chwalą, więc kupiłem kilogram na próbę. 

Zrzut ekranu 2025-11-25 110654.png

Jeśli nie próbowałeś jeszcze, to polecam New York Extra(tą z dodatkiem ziaren Blue Mountain).

Co zaś do kawy, jakiś czas temu przekonałem się do kaw świeżo palonych, wcześniej nie przykładałem do tego większej uwagi i jest dobrze, bardzo dobrze. 

Ale cóż, muszę pomyśleć o zakupie ekspresu kolbowego, bo jednak automat, mimo że praktycznie bezobsługowy, to nie zrobi dobrego, gęstego espresso :< a przynajmniej ten co posiadam.

Napisano
2 godziny temu, jackov15 napisał:

bo jednak automat, mimo że praktycznie bezobsługowy, to nie zrobi dobrego, gęstego espresso

Zwykła maszynka na dźwignię u moich albańskich mechaniorów (zdjęcia wrzucałem wyżej) na ESE pody robi pyszne espresso gęste jak smoła. Dziś piłem Americano w kawiarni - zapłaciłem 13 złotych i wyszedłem zdegustowany. :( Niby lokal full profeska a kawa gorsza niż w moim warsztacie samochodowym. 

kawa.jpg

Za to u Grycana spoko wodza! Niby sieciówka a Americano dużo lepsze! Wypiłem z przyjemnością. 

grycan.jpg