jackov15 Napisano Środa o 14:27 Napisano Środa o 14:27 Dnia 25.11.2025 o 11:59, il Dottore napisał: Korzystając z pobytu na łonie Ojczyzny kupiłem kilogram Bazzary Piacerepuro (Piacerepuro znaczy po polsku Czystaprzyjemność ). Kuzynka mówi, że fajna, choć d*** nie urywa. Zobaczymy... A w domu już czekają dostarczone z Orfeoshop w Czeskich Budziejowicach następujące egzemplarze: 1/ Czarny Murzynek czyli Lucaffe Mister Exclusive - moja podstawowa kawa od lat. Mogę nic innego nie pić. 2/ Lucaffe Piccolo & Dolce: ta podobno jest mocniejsza od Murzynka bo ma dodatek 10% Robusty w mieszance. Jeszcze nigdy nie piłem - dam znać, czy dobra. 3/ Bristot Tiziano - też ludzie chwalą, więc kupiłem kilogram na próbę. Jeśli nie próbowałeś jeszcze, to polecam New York Extra(tą z dodatkiem ziaren Blue Mountain). Co zaś do kawy, jakiś czas temu przekonałem się do kaw świeżo palonych, wcześniej nie przykładałem do tego większej uwagi i jest dobrze, bardzo dobrze. Ale cóż, muszę pomyśleć o zakupie ekspresu kolbowego, bo jednak automat, mimo że praktycznie bezobsługowy, to nie zrobi dobrego, gęstego espresso :< a przynajmniej ten co posiadam. Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano Środa o 14:51 Napisano Środa o 14:51 @Wing0 będzie 😁. Decydentka skoczyła oczko wyżej,bo tam podobno jakieś udoskonalenia tego co było w c8 zaaplikowano,no i jakąś dodatkową kawę umie robić ta c9-tka. Kobieta😁. Odpisz, cytując
il Dottore Napisano Środa o 16:39 Napisano Środa o 16:39 2 godziny temu, jackov15 napisał: bo jednak automat, mimo że praktycznie bezobsługowy, to nie zrobi dobrego, gęstego espresso Zwykła maszynka na dźwignię u moich albańskich mechaniorów (zdjęcia wrzucałem wyżej) na ESE pody robi pyszne espresso gęste jak smoła. Dziś piłem Americano w kawiarni - zapłaciłem 13 złotych i wyszedłem zdegustowany. Niby lokal full profeska a kawa gorsza niż w moim warsztacie samochodowym. Za to u Grycana spoko wodza! Niby sieciówka a Americano dużo lepsze! Wypiłem z przyjemnością. Ekspres już kupiony to korzystając z Black Friday kupiłem jeszcze maszynkę do obcinania palców. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 10 minut temu Napisano 10 minut temu Dzisiaj zrobiłem eksperyment. W większości porad o parzeniu kawy w kawiarce jest mowa o nalewaniu gorącej wody , by napar był robiony szybko i kawa miała jak najkrótszy kontakt z kawiarką. Zwykle wlewałem wodę ok. 60 st. , dzisiaj wlałem z czajnika zaraz po zagotowaniu. Różnica w smaku kawy diametralna na plus dla wody z czajnika. Kawa pozbyła się tego specyficznego aromatu kawiarki , bardziej przypominała tą z ekspresu. Dobrałem też idealny dla mnie stopień zmielenia. trochę mniejsza ziarnistość od polecanej , czyli owszem jak ziarenka piasku tylko takiego drobnego. Odpisz, cytując
Recommended Posts