jackov15 Napisano 26 listopada Napisano 26 listopada Dnia 25.11.2025 o 11:59, il Dottore napisał: Korzystając z pobytu na łonie Ojczyzny kupiłem kilogram Bazzary Piacerepuro (Piacerepuro znaczy po polsku Czystaprzyjemność ). Kuzynka mówi, że fajna, choć d*** nie urywa. Zobaczymy... A w domu już czekają dostarczone z Orfeoshop w Czeskich Budziejowicach następujące egzemplarze: 1/ Czarny Murzynek czyli Lucaffe Mister Exclusive - moja podstawowa kawa od lat. Mogę nic innego nie pić. 2/ Lucaffe Piccolo & Dolce: ta podobno jest mocniejsza od Murzynka bo ma dodatek 10% Robusty w mieszance. Jeszcze nigdy nie piłem - dam znać, czy dobra. 3/ Bristot Tiziano - też ludzie chwalą, więc kupiłem kilogram na próbę. Jeśli nie próbowałeś jeszcze, to polecam New York Extra(tą z dodatkiem ziaren Blue Mountain). Co zaś do kawy, jakiś czas temu przekonałem się do kaw świeżo palonych, wcześniej nie przykładałem do tego większej uwagi i jest dobrze, bardzo dobrze. Ale cóż, muszę pomyśleć o zakupie ekspresu kolbowego, bo jednak automat, mimo że praktycznie bezobsługowy, to nie zrobi dobrego, gęstego espresso :< a przynajmniej ten co posiadam. Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 26 listopada Napisano 26 listopada @Wing0 będzie 😁. Decydentka skoczyła oczko wyżej,bo tam podobno jakieś udoskonalenia tego co było w c8 zaaplikowano,no i jakąś dodatkową kawę umie robić ta c9-tka. Kobieta😁. Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 26 listopada Napisano 26 listopada 2 godziny temu, jackov15 napisał: bo jednak automat, mimo że praktycznie bezobsługowy, to nie zrobi dobrego, gęstego espresso Zwykła maszynka na dźwignię u moich albańskich mechaniorów (zdjęcia wrzucałem wyżej) na ESE pody robi pyszne espresso gęste jak smoła. Dziś piłem Americano w kawiarni - zapłaciłem 13 złotych i wyszedłem zdegustowany. Niby lokal full profeska a kawa gorsza niż w moim warsztacie samochodowym. Za to u Grycana spoko wodza! Niby sieciówka a Americano dużo lepsze! Wypiłem z przyjemnością. Ekspres już kupiony to korzystając z Black Friday kupiłem jeszcze maszynkę do obcinania palców. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 29 listopada Napisano 29 listopada Dzisiaj zrobiłem eksperyment. W większości porad o parzeniu kawy w kawiarce jest mowa o nalewaniu gorącej wody , by napar był robiony szybko i kawa miała jak najkrótszy kontakt z kawiarką. Zwykle wlewałem wodę ok. 60 st. , dzisiaj wlałem z czajnika zaraz po zagotowaniu. Różnica w smaku kawy diametralna na plus dla wody z czajnika. Kawa pozbyła się tego specyficznego aromatu kawiarki , bardziej przypominała tą z ekspresu. Dobrałem też idealny dla mnie stopień zmielenia. trochę mniejsza ziarnistość od polecanej , czyli owszem jak ziarenka piasku tylko takiego drobnego. 2 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 30 listopada Napisano 30 listopada @Adi777, @tomek4446, @Wing0 sprzęt dotarł w piątek. Tylko wywaliłem z kartonu,bo trwały przygotowania do sobotniej gościny. W sobotę uruchomienie ,kawa techniczna do zlewu ,no i poznajemy się 😁. Pierwsze wrażenia. Mimo wszystko kompaktowo, choć nie tak, jakbym chciał. Plastik fantastik,no ale dzięki temu nie waży 50 kg . Wykończenie hi- gloss w czerni uwielbia kurz i odciski. Znalazłem patent- bardzo miękki pędzel kosmetyczny do makijażu,świetnie zbiera i pozwala czyścić zakamarki ,np.wloty powietrza. Menu wyświetlacza całkiem sensowne,a jestem analogowy. No i najważniejsze ,kawa ma moc,spienianie działa. To tak na szybko,bo właśnie wróciłem z pogotowia i będę wiózł szwagra do szpitala. Będzie żył 😁. Wracając do ekspresu jest parę opcji do wypróbowania,to zajmie trochę czasu. Wczoraj walnąlem chyba z 6 kaw,trza się hamować, bo i ja pójdę do szpitala😁 3 Odpisz, cytując
Chyba Miro 84 Napisano 30 listopada Napisano 30 listopada 10 godzin temu, Nowy75 napisał: Wczoraj walnąlem chyba z 6 kaw,trza się hamować, bo i ja pójdę do szpitala😁 Heh to w expresach jest najgorsze. "Cyk, pyk" (🤪) i już pyszna kawa gotowa. U mnie też niepochamowanie w... piciu 😇 Odpisz, cytując
Adi777 Napisano 30 listopada Napisano 30 listopada (edytowany) 10 godzin temu, Nowy75 napisał: Plastik fantastik,no ale dzięki temu nie waży 50 kg . Za nie plastik fantastik pewnie z dwa razy tyle trzeba by wydać. Edytowano 30 listopada przez Adi777 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 30 listopada Napisano 30 listopada 1 minutę temu, Chyba Miro 84 napisał: Heh to w expresach jest najgorsze. "Cyk, pyk" (🤪) i już pyszna kawa gotowa. U mnie też niepochamowanie w... piciu 😇 Niebezpieczeństwo jest😁. Póki co przeciągająca się delegacja skutecznie odcina nie od ekspresu w tygodniu ,do świąt 😁 Odpisz, cytując
Chyba Miro 84 Napisano 30 listopada Napisano 30 listopada 2 minuty temu, Nowy75 napisał: Niebezpieczeństwo jest😁. W sumie to... Idę zrobić "cyk, pyk". 😜 zaraz będzie kawa, skoro o tym mowa 😇 1 Odpisz, cytując
Adi777 Napisano 30 listopada Napisano 30 listopada W MediaMarkt jest za 855€. 2 minuty temu, Chyba Miro 84 napisał: W sumie to... Idę zrobić "cyk, pyk". 😜 zaraz będzie kawa, skoro o tym mowa 😇 Późno 1 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 30 listopada Napisano 30 listopada Przed chwilą, Adi777 napisał: Za nie plastik fantastk pewnie z dwa razy tyle trzeba by wydać To też, zresztą,dobrze wygląda. Wszyscy internetowi sprzedawcy twierdzą,że zadaniem serii C jest złapanie klienta na pyszną kawę i przyjazną obsługę,by kiedyś sięgnął głębiej do kieszeni i kupił np. serię Z. Przyznam, że się udaje,nawet rozbieranie ociekacza jest proste jak drut,wszystkie elementy pozornie luźno się składają,ale w efekcie nie ma żadnych zakamarków,gdzie wciśnie się brud. Wszystko łatwo opłukać i wysuszyć. Niby banał,ale ile znamy urządzeń,gdzie mamy mnóstwo głupich i niewygodnych rozwiązań. Widać tu przemyślany projekt. 3 minuty temu, Adi777 napisał: Późno Po dzisiejszych szpitalnych wojażach cyknąlem dwie😁 2 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano Sobota o 08:36 Napisano Sobota o 08:36 Poranek po powrocie z delegacji,trzy kawy na dzień dobry! 😁 Po pierwszej,Jura domagała się zasypania, więc nastąpiła zmiana gatunku z lavazzy na orlenowską arabikę,a wraz z tym radykalna zmiana smaku naparu na łagodniejszy. Czyli zabawa w poszukiwanie smaku rozpoczęta.Przy okazji na życzenie pomysłodawczyni kupna ekspresu wypróbowaliśmy funkcję parzenia z mniejszej ilości kawy i w niższej temperaturze- light brew- i ten sposób bardziej jej odpowiada, także poznajemy się z Jurą dalej. 1 Odpisz, cytując
pairtick Napisano Niedziela o 18:52 Napisano Niedziela o 18:52 AQNI5E3a_jUCQJ_HPoQhBmn9Xo2IcLL97SgRnv1WXu2D6jAi1XbBjAJ1NypVTI5jz0brAn7CddaiggXWTZ5kOCzdRQCn1Oainyw8QXO-J9IMKQ.mp4 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano Niedziela o 19:09 Napisano Niedziela o 19:09 @pairtick to wygląda jak zaciąganie mineralnej w Nowy Rok,a nie picie kawy 😁 Odpisz, cytując
il Dottore Napisano Wtorek o 16:39 Napisano Wtorek o 16:39 Dnia 26.11.2025 o 14:27, jackov15 napisał: Ale cóż, muszę pomyśleć o zakupie ekspresu kolbowego, To myśl szybko. Wciąż mamy okres Black Friday i np Bezera BZ10 w super cenie u Helmuta. Nie ma PID ale cena boska, wygląda jak milion dolarów, wszyscy testujący zgadzają się że kawa wychodzi super. No i to logo - rozkosz dla oka każdego fana Alfa Romeo, bo firma jest z Mediolanu! https://www.diecrema.de/collections/bezzera/products/espressomaschinen-bezzera-bz10 A ja się raczę czarnym Murzynkiem i przysięgam że w oryginalnej filiżance smakuje jeszcze lepiej. 3 minuty temu, il Dottore napisał: To myśl szybko. Wciąż mamy okres Black Friday i np Bezera BZ10 w super cenie u Helmuta. Nie ma PID ale cena boska, wygląda jak milion dolarów, wszyscy testujący zgadzają się że kawa wychodzi super. No i to logo - rozkosz dla oka każdego fana Alfa Romeo, bo firma jest z Mediolanu! https://www.diecrema.de/collections/bezzera/products/espressomaschinen-bezzera-bz10 Wielką zaletą BZ10 jest czas gotowości do pracy od włączenia - wynosi on 7-8 minut. Nie daj się zwieść wyglądowi - grupa wygląda jak E61 z syfonem cyrkulacyjnym, ale to własny patent Bezery: w grupie masz elektryczne elementy grzejne. Także nie czekasz 30 minut na kawę, jak w przypadku klasycznej grupy E61. A ja się raczę czarnym Murzynkiem i przysięgam że w oryginalnej filiżance smakuje jeszcze lepiej. Odpisz, cytując
il Dottore Napisano Wtorek o 17:07 Napisano Wtorek o 17:07 (edytowany) A propos Mediolanu: zagadka - który polski król miał logo Bezzery w swojej pieczęci królewskiej? Dnia 30.11.2025 o 20:00, Chyba Miro 84 napisał: Heh to w expresach jest najgorsze. "Cyk, pyk" (🤪) i już pyszna kawa gotowa. U mnie też niepochamowanie w... piciu 😇 Ja na ręcznej kolbie właśnie zaliczyłem dziś trzecią ale coś mi mówi, że to nie jest koniec... Ja po kawie śpię lepiej, niż bez. Edytowano Wtorek o 17:15 przez il Dottore 2 Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Dziś wjeżdża nowa kawunia kupiona w Orfeoshop (Czeskie Budziejowice) - polecam ten sklep internetowy! Kakao Van Houten od nich to POEZJA! W porównaniu z ich kakałkiem te nasze to są zmiotki z podłogi magazynu portowego w Hamburgu. Ta kawa ma dodatek 10 czy 20% Robusty więc powinna być mocniejsza od Murzynka. Zobaczymy. Odpisz, cytując
Recommended Posts