Skocz do zawartości

Jakie kolumny do 10 tys ;)

Recommended Posts

Napisano

Cześć szukam kolumn do około 8-10 tys zł. Mogą być używane lub nowe. 
Salon ma 32 m2
Muzyka do głównie rock i metal. 50% na 50% pliki z Tidala / Vinyle
Posiadam wzmacniacz Atoll In100 Signature (za parę miesięcy chce kupić coś innego, np. IN 200 lub Hegel H90/95)
Głośniki podstawkowe Monitor Audio Silver
DAC SMSL SU-9 + Rassbery Pi jako streamer
Gramofon + preamp Fezz Audio Gaia 
CD Marantz CD 67 SE

W sumie to nie mam zastrzeżeń co do mojego zestawu, ale mam wrażenie, że kolumny będą lepsze na takiej powierzchni ;) 
Lubię dźwięk analityczny, dynamiczny ze sprężystym basem i górą w dobrej rozdzielczości. 
Chciałbym też szerszą scenę i lepszą separację instrumentów. 

Co znalazłem: 

Dali Opticon 6 MK2

Dali Oberon 7 C

Heco Celan Revolution 7

Focal Aria 926

Tannoy Precision 6.2 LE

Kef R5

Kef q950

Bowers 603 S2

Bowers 704 S2

Zdjęcie pokoju poniżej, słucham na jego prawej połowie ;) 

111.jpeg

Napisano

w 32 metrach ja widział bym jednak podłogowe.

Ale zastanawia mnie Twój wybór.

Bo masz już sprzęt, powinieneś wiedzieć czego słuchać a wstępny typ jest podparty tylko ceną.

Część z produktów z Twojej listy moim zdaniem możesz spokojnie zostawić na koniec, jesli zostanie czasu. KEF Q oraz Tannoy 6.2 ( bardzo dobre kolumny ale do nieco mniejszych pomieszczeń), Oberon 7C - to kolumny aktywne. Płacisz w nich za wzmacniacz którego masz. Zagra to na obecnym poziomie.

Revolution, Rki od KEFA czy po prostu wikesze Monitor Audio na przykład 500tki sprawdź w pierwszej kolejnosci.

Zapraszam na odsłuch.

Piotr

Napisano
10 minut temu, S4Home napisał:

Revolution, Rki od KEFA czy po prostu wikesze Monitor Audio na przykład 500tki sprawdź w pierwszej kolejnosci.

To by były moje trzecie MA, bo wcześniej miałem Bronze 100 ;) 
Zdecydowanie wolę podłogowe. Czyli zacząć od Opticonów, R5 i Focal Aria ? Czy coś jeszcze można dołożyć do tej listy ? 

Napisano
5 minut temu, Tomasz S. napisał:

Aria to świetny kompan dla Atolla. O ile będą odpowiadały Ci w rocku to moim zdaniem jedno z najlepszych połączeń.  Tylko nie wiem jak pod ten skos je wciśniesz.

Teraz mam 117 cm z tymi MA na stojakach a Focal Aria 926 ma 103 cm. Więc da radę bez problemu ;)

Napisano

@g88w takim razie koniecznie je sprawdź. Jeżeli zmienisz kiedyś na Atolla in200 signature też będą pasować. Z Heglem może być w rocku za ostro. Z Atollem powinno być tak jak oczekujesz czyli dużo dynamiki, bas nie przytłaczający sprężysty , dużo góry i powietrza. Przynajmniej ja to połączenie tak zapamiętałem.

Napisano
22 godziny temu, g88 napisał:

W sumie to nie mam zastrzeżeń co do mojego zestawu, ale mam wrażenie, że kolumny będą lepsze na takiej powierzchni ;) 

To zmień na podłogówki Silver 300 lub 500 serii 6G (która jest obecnie na wyprzedaży) lub 7G (nowa).

Napisano

Ja bym obstawiał B&W 603 pod Twoje preferencje. Grają analitycznie ze świetną sceną i sprężystym basem. Nie wiem tylko jak Atoll się z nimi zgada. Wydaje mi się, że potrzebują wydajniejszego i  lepszej klasy pieca żeby dobrze zagrać.  Bowersów słuchałem dwa razy i za każdym razem wrażenie na mnie robiła scena, dynamika i detaliczność tych kolumn.  Jak lubisz taki przekaz to jest to wręcz obowiązkowa pozycja do odsłuchania :)

Napisano

Pewnie, że nie. Ale to jest opinia większej liczby osób, nie jednej. Pamiętam po prostu wypowiedzi z innego forum (AS), a to dlatego, że Hegel mnie interesował (w sumie nadal uważam je za ciekawe).

3 godziny temu, S4Home napisał:

Czy to się wszystkim podoba?

Tak, żeby się wszystkim podobało, to jeszcze nie było takiego wzmacniacza na świecie czy kolumn.  Podobnie jest z każdym innym produktem, komputerami, smarkfonami czy samochodami.

Napisano

Dzięki za porady, będę się zatem umawiał na odsłuchy i mimo wszystko wezmę też 2,3 pary kolumn do domu, żeby sprawdzić jak w moich warunkach zagrają ;) 
Dam znać po odsłuchach. 

Napisano

Tak patrzę na zdjęcie na początku posta i wychodzi mi, że mam bardzo podobne pomieszczenie. Czy z lewa strona jest odbiciem lustrzanym prawej? Tam też jest skos?

Czy jesteś zadowolony z warunków akustycznych? Próbowałeś inaczej ustawić kolumny?

Ja mam ustawienie prostopadłe do Twojego, czyli kolumny pod skosami. Ale mam jednak ścianki kolankowe ciut wyżej. Z moich obserwacji tak jest lepiej, szczególnie jeśli narzekasz na szerokość sceny.

Generalnie zmierzam do tego, że może z budżetu na kolumny warto byłoby część przeznaczyć na adaptację akustyczną. No chyba że jesteś pewien, że tak jak jest jest dobrze.

Napisano

Tak, lewa strona jest odbiciem prawej. Z akustyką dopiero walczę,  ale jedną ścianę ze skosem już zrobiłem. 
Mam już zamówione pianki akustyczne na drugi skos i na ścianę przed głośnikami. 
Za głośnikami też będą pochłaniacze, tylko muszę zrobić je na zamówię, bo do ściany z prawej można coś przykleić, ale z lewej strony głośnik stanie przed oknem balkonowym 

skos 2.jpg

skos.jpg

Napisano
1 godzinę temu, g88 napisał:

Tak, lewa strona jest odbiciem prawej. Z akustyką dopiero walczę,  ale jedną ścianę ze skosem już zrobiłem. 
Mam już zamówione pianki akustyczne na drugi skos i na ścianę przed głośnikami. 
Za głośnikami też będą pochłaniacze, tylko muszę zrobić je na zamówię, bo do ściany z prawej można coś przykleić, ale z lewej strony głośnik stanie przed oknem balkonowym 

Miałem podobny pomysł z tymi piankami ale się wstrzymałem. Jest różnica? Uważasz że to coś poprawia? W tych skosach jest dużo wełny mineralnej więc pewnie i tak jest sporo pochłaniania.