Dawid75 Napisano 15 października 2021 Udostępnij Napisano 15 października 2021 Dzień dobry, Rozważam zakup sprzętu stereo. Zależy mi na dynamicznym, mocnym, ale jednocześnie ciepłym brzmieniu wraz z wyraźną średnica i czystymi wysokimi tonami z dobrą przestrzenią w rozsądnym budżecie. Kolumny mogą stać w dowolnym miejscu pomieszczenia o wymiarach 6x5,5m (powierzchnia 33m2) i mogą być brzydkie jak deszczowa listopadowa noc, grunt aby porządnie grały 😁. Muzyka jakiej słucham to rock, folk, instrumentalna, filmowa i zasadniczo każda dobra muza. Budżet max taki jak w tytule. Dodatkowo chciałbym podłączyć do tego sprzętu streamer wysokiej klasy (obsługujący pliki bezstratne), który będzie odtwarzał wysokiej jakości pliki muzyczne ciągnięte z platform streamingiwych takich jak Tidal, Spotyfy itp. Dobrze by było, aby streamer'em dało się sprawnie i STABILNIE sterować poprzez aplikacje zainstalowaną na telefonie z androidem. Będę wdzięczny za podpowiedzi i sugestie wszelkie, co kupić? Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tweeter2016 Napisano 15 października 2021 Udostępnij Napisano 15 października 2021 30 metrów to już sporo, ale za 10k powinno się coś znaleźć. Przeglądając oferty sklepów natknąłem się ostatnio na zestawy KEF R3 z NAD-ami z serii C..... Nie mam pojęcia jak to zagra (sprzęt trzeba sprawdzić u siebie (akustyka) no i czy pasuje pod gusta użytkownika docelowego), ale jest to fajny zestaw, bo oddzielnie kupno kolumn i wzmacniacza kosztowałoby sporo więcej. Powyższy zestaw spodobał się mnie, Tobie wcale nie musi Jestem ciekaw co koledzy zaproponują. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dawid75 Napisano 15 października 2021 Autor Udostępnij Napisano 15 października 2021 1 godzinę temu, Tweeter2016 napisał: 30 metrów to już sporo, ale za 10k powinno się coś znaleźć. Przeglądając oferty sklepów natknąłem się ostatnio na zestawy KEF R3 z NAD-ami z serii C..... Nie mam pojęcia jak to zagra (sprzęt trzeba sprawdzić u siebie (akustyka) no i czy pasuje pod gusta użytkownika docelowego), ale jest to fajny zestaw, bo oddzielnie kupno kolumn i wzmacniacza kosztowałoby sporo więcej. Powyższy zestaw spodobał się mnie, Tobie wcale nie musi Jestem ciekaw co koledzy zaproponują. Dzięki za sugestie, ale pytanie, czy słuchałeś w ogóle tego zestawu? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tweeter2016 Napisano 16 października 2021 Udostępnij Napisano 16 października 2021 Nie słuchałem, ale to jest bez większego znaczenia (zbyt wiele rzeczy decyduje o tym, czy sprzęt dobrze brzmi - dla Ciebie i u CIebie w domu), to Tobie musi się podobać. Mnie się podoba zestaw od strony: design (ładnie wygląda), dobre firmy (model KEF R3 jest wysoce chwalony, a NAD to też wysoka półka) i lepsza cena (przy zakupie w zestawie). Traktuj to jako kolejnego kandydata do sprawdzenia i przesłuchania u siebie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dawid75 Napisano 16 października 2021 Autor Udostępnij Napisano 16 października 2021 Wszytko fajnie, ale ja chcę żeby grało a wyglądać nie musi 😁 Ale dzięki za propozycję. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tweeter2016 Napisano 16 października 2021 Udostępnij Napisano 16 października 2021 OK, zaraz koledzy coś napiszą, mam wrażenie że w weekendy jest mniejszy ruch na forum. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dawid75 Napisano 16 października 2021 Autor Udostępnij Napisano 16 października 2021 Oczekuję cierpliwie 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tweeter2016 Napisano 16 października 2021 Udostępnij Napisano 16 października 2021 2 godziny temu, Dawid75 napisał: Oczekuję cierpliwie 😉 W międzyczasie mogę polecić ciekawą recenzję zaproponowanych przez mnie KEF R3: Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 17 października 2021 Udostępnij Napisano 17 października 2021 Dnia 15.10.2021 o 20:35, Dawid75 napisał: Rozważam zakup sprzętu stereo. Zależy mi na dynamicznym, mocnym, ale jednocześnie ciepłym brzmieniu wraz z wyraźną średnica i czystymi wysokimi tonami z dobrą przestrzenią w rozsądnym budżecie. Przykładowe zestawy do odsłuchu z tymi samymi kolumnami, a z innymi wzmacniaczami. W pierwszym zestawie będzie dobry bas i wyraźna średnica oraz spokojna góra, a drugie połączanie będzie ciut żywsze, choć nieostre, bardziej wyrównanie w całym paśmie. Odtwarzacz sieciowy to już doradzą koledzy, którzy z takich zabawek korzystają, tak myślę przynajmniej. Wskazane jest, aby przed ostatecznym zakupem wypożyczyć zestaw do domu, ze względu na inne warunki akustyczne niż w salonie. https://www.tophifi.pl/stereo/zestawy-stereo/zestaw-stereo-nad-c356bee-elac-debut-reference-f5.html https://www.tophifi.pl/stereo/zestawy-stereo/c368-elac-debut-reference-f5.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dawid75 Napisano 17 października 2021 Autor Udostępnij Napisano 17 października 2021 Dzięki za propozycje. A tak przy okazji jest sens zwiększyć budżet do 20 tys złotych? Czy też może,całkiem nieźle będzie do 10tys, potem będzie dłuuugo dłuuuugo podobnie a potem znacznie lepiej do będzie dopiero w okolicach np 60 tys? 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 18 października 2021 Udostępnij Napisano 18 października 2021 Jedna z propozycji to faktycznie KEF R3 + NAD 368 lub nawet 388 kosztem wyboru na przykład Maliny z wyjściem cyfrowym. Bardzo dobry streamer na poziomie dużo droższych urządzeń. Ewentualnie niższa linia KEF Q 950 + Roksan Attessa oraz znowu Malina. Zapraszam na odsłuch oraz po wypożyczenia Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dawid75 Napisano 18 października 2021 Autor Udostępnij Napisano 18 października 2021 4 godziny temu, S4Home napisał: Jedna z propozycji to faktycznie KEF R3 + NAD 368 lub nawet 388 kosztem wyboru na przykład Maliny z wyjściem cyfrowym. Bardzo dobry streamer na poziomie dużo droższych urządzeń. Ewentualnie niższa linia KEF Q 950 + Roksan Attessa oraz znowu Malina. Zapraszam na odsłuch oraz po wypożyczenia Piotr Dzięki za propozycje - pytanie, czy jest sens zaszaleć i kupić coś w budżecie 20 tyś, czy też może proponowane zestawy "przebiją" brzmieniowo dopiero zestawy znacznie droższe - np za 50 tyś ? No i co to jest ta MALINA ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 18 października 2021 Udostępnij Napisano 18 października 2021 13 godzin temu, Dawid75 napisał: Dzięki za propozycje. A tak przy okazji jest sens zwiększyć budżet do 20 tys złotych? Czy też może,całkiem nieźle będzie do 10tys, potem będzie dłuuugo dłuuuugo podobnie a potem znacznie lepiej do będzie dopiero w okolicach np 60 tys? 😉 Do 20 000 zł to może niekoniecznie, ale pewne wyjście poza 10 000 zł mogłoby mieć sens. Masz spory metraż i dobrymi, ale małymi (tańszymi) kolumnami się go nie zagospodaruje. Jeśli kolumny mają być nowe, to myślę, że Twoje założenia mogą spełnić Bowersy 603 lub Audio Physic Classic 8. Do nich np. NAD 338 czy Yamaha R-N803. Powinno być przyzwoicie, choć pełnej namacalności dźwięku jeszcze nie będzie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tweeter2016 Napisano 18 października 2021 Udostępnij Napisano 18 października 2021 Od pewnej sumy pieniędzy, później jest tak, że zwiększenie n razy budżetu nie poprawi n razy brzmienia. Jest jeszcze gorzej - jest to zależność nieliniowa. Żeby odpowiedzieć na swoje pytanie - przesłuchaj w sklepie w sali odsłuchowej dwóch zestawów- za ok. 10 tałzenów i za 20 tałzenów. Będziesz wiedział z grubsza na co można liczyć zwiększając budżet 2x. Pamiętaj, że z zakupem sprzętu audio jest trudno o poradę, bo przy tej liczbie marek / modeli i możliwych konfiguracji nikt nie zna wszystkich możliwości, a nawet większości z nich... Ostatecznie zestaw stereo trzeba przesłuchać u siebie w domu. Dlatego musisz wybrać zestawy które się podobają, kilku kandydatów. Przesłuchać je i z nich wybrać najlepiej brzmiący. @Kraft, kolega zwiększa budżet do sporej kwoty i nadal polecasz Yamahe R-N803? Osobiście już przy 10k wybrałbym jakiś wzmacniacz zamiast amplitunera. MALINA to Raspberry Pi - minikomputer SBC (za 200-400 zł + rozszerzenia) który może służyć za streaming. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dawid75 Napisano 18 października 2021 Autor Udostępnij Napisano 18 października 2021 No tak, tylko że będąc kilka razy na Audio Show w naszej pięknej stolicy słuchałem zestawów za 5000 zł jak i zestawów za 200 tys oraz zestawów za kilka milionów. Te za kilka milionów grały wybitnie, ale chwilowo sobie na nie pozwolić nie mogę hehe. Potem grały bardzo dobrze sprzęta od Zeta Zero, za jakieś 120 tys... Potem było długo, długo nic i potem wybitnie zabrzmiały śmieszne małe "bąbelki" Devialet Phantom za jakieś 18tys. Może ja jestem głuchy, ale praktycznie żadne kolumny podłogowe (oprócz dwóch pierwszych) nie zrobiły na mnie wrażenia, ale zaraz zaraz... Jakbym był głuchy to nic by mi nie grało heh. No generalnie nie jest lekko 😁 56 minut temu, Kraft napisał: Do 20 000 zł to może niekoniecznie, ale pewne wyjście poza 10 000 zł mogłoby mieć sens. Masz spory metraż i dobrymi, ale małymi (tańszymi) kolumnami się go nie zagospodaruje. Jeśli kolumny mają być nowe, to myślę, że Twoje założenia mogą spełnić Bowersy 603 lub Audio Physic Classic 8. Do nich np. NAD 338 czy Yamaha R-N803. Powinno być przyzwoicie, choć pełnej namacalności dźwięku jeszcze nie będzie. Dzięki za rekomendacje - poszukam salonu gdzie można to odsłuchać/ wypożyczyć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 18 października 2021 Udostępnij Napisano 18 października 2021 59 minut temu, Kraft napisał: Powinno być przyzwoicie, choć pełnej namacalności dźwięku jeszcze nie będzie. Tylko taka mała dygresja , namacalność to już bardziej akustyka, niż same kolumny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 18 października 2021 Udostępnij Napisano 18 października 2021 Dnia 16.10.2021 o 22:28, Tweeter2016 napisał: W międzyczasie mogę polecić ciekawą recenzję zaproponowanych przez mnie KEF R3: padłem w 4 minucie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 18 października 2021 Udostępnij Napisano 18 października 2021 6 minut temu, tomek4446 napisał: namacalność to już bardziej akustyka, niż same kolumny. Nie mogę się zgodzić. U mnie, w identycznej akustyce, jedne kolumny potrafią grać bardzo namacalnie, a inne są całkowicie tej namacalności pozbawione. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 18 października 2021 Udostępnij Napisano 18 października 2021 16 minut temu, Dawid75 napisał: No tak, tylko że będąc kilka razy na Audio Show w naszej pięknej stolicy słuchałem zestawów za 5000 zł jak i zestawów za 200 tys oraz zestawów za kilka milionów. Te za kilka milionów grały wybitnie, ale chwilowo sobie na nie pozwolić nie mogę hehe. Potem grały bardzo dobrze sprzęta od Zeta Zero, za jakieś 120 tys... Potem było długo, długo nic i potem wybitnie zabrzmiały śmieszne małe "bąbelki" Devialet Phantom za jakieś 18tys. Może ja jestem głuchy, ale praktycznie żadne kolumny podłogowe (oprócz dwóch pierwszych) nie zrobiły na mnie wrażenia, ale zaraz zaraz... Jakbym był głuchy to nic by mi nie grało heh. No generalnie nie jest lekko A jest jeszcze gorzej bo u ciebie zagra to jeszcze inaczej. Wypożyczyłbym ze 2 może 3 zestawy kolumn i wzmacniacze i starał sie pożonglować nimi w domu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tweeter2016 Napisano 18 października 2021 Udostępnij Napisano 18 października 2021 6 minut temu, Fafniak napisał: padłem w 4 minucie Tak słaba recenzja? Czy chiński stołek / krzesło na którym siedzisz nie wytrzymało ciężaru ? Ja tego gościa kilka recenzji słuchałem i mówił dość sensownie. Dlatego go poleciłem. Aczkolwiek mnie, bez dużego doświadczenia i znajomości sprzętu o którym mówi, może być trudniej to ocenić. Ale jakby nie patrzeć na recenzje, z zestawem KEF R3 + NAD C 3... wstrzeliłem się dość dobrze, bo "branża" również go poleca, Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 18 października 2021 Udostępnij Napisano 18 października 2021 5 minut temu, Kraft napisał: U mnie, w identycznej akustyce, jedne kolumny potrafią grać bardzo namacalnie, a inne są całkowicie tej namacalności pozbawione. Sprawa jest zapewne jak wszystko co dotyczy subiektywnych doznań złożona. Byłem nausznym świadkiem przeobrażenia systemu Mariusza @MariuszZ . W skrócie , jak byłem po raz pierwszy to kontrabas z pewnością nie brzmiał jak kontrabas , po dodaniu adaptacji pokoju jest świetnie. Instrumenty nabrały naturalności / nie wspomnę o doskonałej scenie/ a system ten sam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dawid75 Napisano 18 października 2021 Autor Udostępnij Napisano 18 października 2021 Pozwolę sobie wyrazić przekonanie, że przy DOBRYM sprzęcie akustyka nie ma praktycznie znaczenia. Przekonałem się o tym, jak wybrałem się na Iron Maiden do katowickiego spodka. Był to czas, gdy wszyscy zgodnie twierdzili, że spodek ma tak złą akustykę, że po prostu się tam nie da nagłośnić koncertu. I faktycznie taki np Kult w spodku, nieco dalej od sceny brzmiał fatalnie. Polazłem na ten koncert dla jaj bo byłem przekonany, że z powodu akustyki będzie lipa. To co usłyszałem zwaliło mnie praktycznie z nóg. Dźwięk był POTĘŻNY a jednocześnie wszystkie szczegóły było wyraźnie słychać. Wtedy zrozumiałem, że to nie akustyka decyduje o brzminiu, a sprzęt i ewentualnie dźwiękowiec 😁. Kilka lat później, na stadionie w Poznaniu koncert Ironów, to była po prostu dźwiękowa PORAŻKA 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halik Napisano 18 października 2021 Udostępnij Napisano 18 października 2021 2 minuty temu, Dawid75 napisał: Pozwolę sobie wyrazić przekonanie, że przy DOBRYM sprzęcie akustyka nie ma praktycznie znaczenia. Nawet nie wiesz jak bardzo się mylisz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 18 października 2021 Udostępnij Napisano 18 października 2021 (edytowany) W przypadku tych koncertów stawiał bym zdecydowanie na wpływ pracy dźwiękowca. Wielu z nich nie chce się posłuchać jak brzmi nagłośnienie więcej niż w jednym miejscu. Nawet bardzo dobry sprzęt będzie grał kiepsko przy złej akustyce pomieszczenia. Obecnie wiele naprawić może użycie odpowiedniego DSP do tego celu. Edytowano 18 października 2021 przez MobyDick Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 18 października 2021 Udostępnij Napisano 18 października 2021 36 minut temu, tomek4446 napisał: W skrócie , jak byłem po raz pierwszy to kontrabas z pewnością nie brzmiał jak kontrabas , po dodaniu adaptacji pokoju jest świetnie. Instrumenty nabrały naturalności / nie wspomnę o doskonałej scenie/ a system ten sam Eeee... Miała być tajemnica 😉 Niestety mam podobne wrażenia i mały dylemat. Po adaptacji, która nawet nie jest profesjonalna, a taka "dam trochę" absorberów może zadziała, nie myślę o wymianie sprzętu na lepszy. Ten budżetowy zestaw daje mi tyle frajdy ze słuchania muzyki, że długo będę się zastanawiał nad czymś lepszym czyt. droższym. Prawdopodobnie musiałbym o rząd wielkości z kasą skoczyć żeby odczuć poprawę SQ w tym namacalność. No może przesadziłem trochę 🤣 może dwa budżety by trochę pomogły 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts