Piotrexed Napisano 6 listopada 2021 Udostępnij Napisano 6 listopada 2021 (edytowany) Dzień dobry. Posiadam wyżej wymieniony amplituner. Przeszkadza mi trochę ocieplone brzmienie moich aktualnych głośników, gdyż wolę jasne lub zimne. Najchętniej wziąłbym kolumny, w których bas pojawia się tylko w ostateczności, a i tak jest schowany gdzieś za resztą. Lubię się delektować wokalem np. Alicii Keys albo szczegółowym brzmieniem instrumentów pozbawionym basowej otoczki w muzyce akustycznej. Budżet się zobaczy, jeśli trzeba dozbieram, ale póki co powiedzmy 5 tys. za parę. Gdzie można ewentualnie przesłuchać zestawów? Edytowano 6 listopada 2021 przez Piotrexed Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrexed Napisano 7 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 7 listopada 2021 Chciałbym odsłuchać Dali Opticon 1. Czy w okolicach Krakowa jest taka możliwość? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miras23 Napisano 7 listopada 2021 Udostępnij Napisano 7 listopada 2021 (edytowany) 23 godziny temu, Piotrexed napisał: Dzień dobry. Posiadam wyżej wymieniony amplituner. Przeszkadza mi trochę ocieplone brzmienie moich aktualnych głośników, gdyż wolę jasne lub zimne. Najchętniej wziąłbym kolumny, w których bas pojawia się tylko w ostateczności, a i tak jest schowany gdzieś za resztą. Lubię się delektować wokalem np. Alicii Keys albo szczegółowym brzmieniem instrumentów pozbawionym basowej otoczki w muzyce akustycznej. Budżet się zobaczy, jeśli trzeba dozbieram, ale póki co powiedzmy 5 tys. za parę. Gdzie można ewentualnie przesłuchać zestawów? Takie rozwiązanie może okazać się ciekawe, ale na krótki czas. Brak basu, bądź jego minimum z czasem zacznie pokazywać swoje rogi. Nie napisałeś, jaką masz elektronikę... -Jeśli do 5 tysięcy, to ja zacząłbym od czegoś bardzo przejrzystego, z wypchniętym środkiem, ale z nie złą podstawą basową (jednak) - Elac Carina 243.4. - posłuchaj sobie w Tophifi w Krakowie, i tyle na razie. Edytowano 7 listopada 2021 przez Miras23 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrexed Napisano 7 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 7 listopada 2021 1 minutę temu, Miras23 napisał: Takie rozwiązanie może okazać się ciekawe, ale na krótki czas. Brak basu, bądź jego minimum z czasem zacznie pokazywać swoje rogi. Nie napisałeś, jaką masz elektronikę... -Jeśli do 5 tysięcy, to ja zacząłbym od czegoś bardzo przejrzystego, z wypchniętym środkiem, ale z nie złą podstawą basową (jednak) - Elac Carina 243.4. - posłuchaj sobie w Tophifi w Krakowie, i tyle na razie. W tytule wątku napisałem Yamaha R-N602 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 7 listopada 2021 Udostępnij Napisano 7 listopada 2021 (edytowany) Sądząc po Opticonach 1 pomieszczenie masz niezbyt duże. W takim razie polecam Ci także do odsłuchania Bowersy 707. Wspaniałe kolumny, jeśli ktoś zaakceptuje ich nieco skromny bas (ale dobry motorycznie i nieźle rozciągnięty). PS jakie masz teraz głośniki? Edytowano 7 listopada 2021 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miras23 Napisano 7 listopada 2021 Udostępnij Napisano 7 listopada 2021 3 minuty temu, Piotrexed napisał: W tytule wątku napisałem Yamaha R-N602 Zwracam honor No to z tymi Elacami jest szansa aby to zagrało według Twojego konceptu ale mus odsłuchu... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrexed Napisano 7 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 7 listopada 2021 (edytowany) Aktualnie mam nowe Wharfedale Diamond 11.2. Szukam progresu względem nich. Wcześniej słuchałem na Yamaha NX-E800 i podobało mi się, że w nich nie było zbyt ciepło. W Wharfedale jest dla mnie trochę za ciepło przy muzyce akustycznej oraz wokalach, z drugiej strony do muzyki elektronicznej oraz filmów są bardzo dobre. Edytowano 7 listopada 2021 przez Piotrexed Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 7 listopada 2021 Udostępnij Napisano 7 listopada 2021 A pomieszczenie jakie duże? Kolumny jak ustawione? Standy? Półka? Jak daleko od ścian? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrexed Napisano 7 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 7 listopada 2021 (edytowany) Pokój 4 x 4,7 m. Kolumny stoją przy dłuższej ścianie, a jako standy kupiłem małe regały o wysokości niecałych 90cm. Głębokość regałów jest mniej więcej długości kolumny czyli jakieś 30 cm, na szerokości kilka cm zapasu dla kolumny, takie dopasowane te regały. Odległość kolumn od ściany tylnej i bocznej to po 60 cm. Jeden cienki regał muszę przestawić za drugą stronę komody, żeby było symetrycznie, a za kolumnami identyczny odstęp. Do bocznych ścian jest po równo 60 cm. Edytowano 7 listopada 2021 przez Piotrexed Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 8 listopada 2021 Udostępnij Napisano 8 listopada 2021 ELACi nie spasują do Twojego dzwieku który szukasz.Waflr mogły Ci nie siąść. Jeśli faktycznie chcesz brnąć w totalnie drugą stronę to ja polecam Monitor audio Bronze 100. Albo Magnat Signature 503. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 8 listopada 2021 Udostępnij Napisano 8 listopada 2021 9 godzin temu, Piotrexed napisał: Pokój 4 x 4,7 m. Kolumny stoją przy dłuższej ścianie, a jako standy kupiłem małe regały o wysokości niecałych 90cm. Głębokość regałów jest mniej więcej długości kolumny czyli jakieś 30 cm, na szerokości kilka cm zapasu dla kolumny, takie dopasowane te regały. Odległość kolumn od ściany tylnej i bocznej to po 60 cm. Jeden cienki regał muszę przestawić za drugą stronę komody, żeby było symetrycznie, a za kolumnami identyczny odstęp. Do bocznych ścian jest po równo 60 cm. Nie jest źle, ale widzę co najmniej dwa problemy. masz o jakieś 20-30 cm za wysokie standy. To może wpływać np. na balans tonalny. Próbowałeś może odwrócić kolumny do góry nogami? Może sprawdzisz, czy to coś zmieni w odbiorze? Dwa, to równa odległość kolumn od ścian tylnej i bocznej. To może podbijać bas. Może spróbuj te odległości zróżnicować, zrób np. 50 i 70 cm. *Odległość kolumn od ściany tylnej i bocznej to po 60 cm - a jak podajesz te odległości? Mierząc do środka przedniej ścianki, czy odpowiednio do ścianki tylnej i bocznej? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrexed Napisano 8 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 8 listopada 2021 Aha, czyli źle mierzyłem, bo od ścianki tylnej i bocznej, a nie od środka przetwornika. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrexed Napisano 8 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 8 listopada 2021 Co to jest? Było dodane do kolumn. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 8 listopada 2021 Udostępnij Napisano 8 listopada 2021 Akurat Wharfedale z serii Diamond ( 11 czy 12 ) to właśnie ma być takie granie "ciepłe" z mocnym środkiem i gładką górą. Jeżeli ma być dużo więcej góry i basu w sam raz to ja bym kupił Triangle Esprit Comete Ez czy Focal Aria 906. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 8 listopada 2021 Udostępnij Napisano 8 listopada 2021 (edytowany) 37 minut temu, Piotrexed napisał: Co to jest? Było dodane do kolumn. To są najprawdopodobniej samoprzylepne gumowe nóżki do tych kolumn. Dzięki nim powinny stać stabilniej na płaskiej powierzchni niż położone bezpośrednio na niej. Jeszcze lepiej jest takie kolumny przylepić masą do mocowania plakatów do ściany. To takie skrzyżowanie plasteliny z gumą do żucia ( niejadalne ) . Edytowano 8 listopada 2021 przez MobyDick Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 8 listopada 2021 Udostępnij Napisano 8 listopada 2021 Cześć, Warunki są średnie ale zawsze można sobie poradzić. Jeśli cenisz sobie przestrzenne brzmienie z detaliczną górą to koniecznie zwróć uwagę na Magnat Signature 503. Alternatywą byłyby Focal Aria 906, które zaprezentują szerszą scenę dźwiękową oraz bardziej zróżnicowany bas. Góra jest także szczegółowa i posiada lepsze "rozpylenie", średnica względem Magnatów będzie pełniejsza i nieco bliższa. Zapraszam na odsłuch oraz po wyceny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrexed Napisano 8 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 8 listopada 2021 14 godzin temu, Kraft napisał: Nie jest źle, ale widzę co najmniej dwa problemy. masz o jakieś 20-30 cm za wysokie standy. To może wpływać np. na balans tonalny. Próbowałeś może odwrócić kolumny do góry nogami? Może sprawdzisz, czy to coś zmieni w odbiorze? Dwa, to równa odległość kolumn od ścian tylnej i bocznej. To może podbijać bas. Może spróbuj te odległości zróżnicować, zrób np. 50 i 70 cm. *Odległość kolumn od ściany tylnej i bocznej to po 60 cm - a jak podajesz te odległości? Mierząc do środka przedniej ścianki, czy odpowiednio do ścianki tylnej i bocznej? Zrobić 70 cm do tylnej ściany, a 50 cm do bocznej? Podobno oddalanie od tylnej ściany zmniejsza bas. Zrobiłem coś podobnego tylko bardziej. Do bocznej ściany przysunąłem na oko i od tylnej odsunąłem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 8 listopada 2021 Udostępnij Napisano 8 listopada 2021 I co? Jakieś zmiany? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrexed Napisano 8 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 8 listopada 2021 (edytowany) Jest możliwe. Nie skupiałem się tak bardzo i trudno mi ocenić. Możliwe, że się poprawiło. Posłucham może z dzień jeszcze i może zostanę przy nich. Podobno dobrą opcją jest jeszcze zatkanie dziury bass reflex. Zakleiłbym ją taśmą klejącą w 3/4. Jednak perspektywa zmiany na jasne jest kusząca. Tzn. basu jest nadal zbyt wiele, ale może poszło w dobrą stronę. Np. teraz w Robert Miles - Children mam cały czas towarzystwo pomruku, który przeszkadza w cieszeniu się melodią. To jest jak to się nazywa... uplifting trance? W takiej muzyce nie powinno być ciągłego basowego pomruku. Ja mam taki gust, że z tego kawałka bas bym wyciął całkowicie i zostawił samą górę. Poproszę o propozycje kolumn, które tak zagrają, najlepiej do tego z jeszcze większą sceną, chociaż ta i tak jest duża i w sumie wystarczająca. W zasadzie to ciepło jest dla mnie jedynym problem w pozostałych aspektach te kolumny zaspakajają moje potrzeby. Jest jeszcze taka opcja, że przyzwyczaiłem się do jasnych kolumn Yamahy i po czasie się odzwyczaję. Edytowano 8 listopada 2021 przez Piotrexed Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrexed Napisano 8 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 8 listopada 2021 (edytowany) Brzmienie Pianocrafta mi się w sumie podobało, choć czasami obniżałem tam jeszcze bas. Które kolumny dadzą zbliżony balans, charakterystykę do kompletów Pianocraft? Może być trochę jaśniej. Uważam, że Yamahy zestawy są świetnie dopasowane. Choć wziąłbym coś jeszcze jaśniejszego. Edytowano 8 listopada 2021 przez Piotrexed Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrexed Napisano 8 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 8 listopada 2021 (edytowany) Słucham Enya i tu też przeszkadza bas. Edytowano 8 listopada 2021 przez Piotrexed Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 8 listopada 2021 Udostępnij Napisano 8 listopada 2021 11 godzin temu, Tomasz S. napisał: Akurat Wharfedale z serii Diamond ( 11 czy 12 ) to właśnie ma być takie granie "ciepłe" z mocnym środkiem i gładką górą. Jeżeli ma być dużo więcej góry i basu w sam raz to ja bym kupił Triangle Esprit Comete Ez czy Focal Aria 906. Triangle Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 8 listopada 2021 Udostępnij Napisano 8 listopada 2021 (edytowany) Sprawdź Audiovector QR1. Oszczędne (neutralne) na basie, barwa delikatnie w stronę chłodu, przepiękna prezentacja wokali (w szczególności kobiecych), świetnie rozproszona góra pasma. Edytowano 8 listopada 2021 przez lpomis 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 8 listopada 2021 Udostępnij Napisano 8 listopada 2021 Jak mogłem na to nie wpaść od początku JMR Lucia !!! Powinny być idealne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 8 listopada 2021 Udostępnij Napisano 8 listopada 2021 10 minut temu, Tomasz S. napisał: JMR Lucia !!! Powinny być idealne. To też ciekawy kierunek. Z tym, że pokój odsłuchowy kolegi ma prawie 20m2. To może być moim zdaniem już troszkę dużo jak dla Lucii. Takie QR1 będą też jaśniejsze w ogólnym odbiorze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts