Rafał S Napisano 15 lipca Napisano 15 lipca Z tego, co widzę, ten Audionet Humboldt ciągnie 160 watów na biegu jałowym. Czyli duży prąd spoczynkowy przekładający się pewnie na równie duży dźwięk. A w połączeniu z podanym odstępem od szumu i mocą - uszami wyobraźni słyszę już potężne i dynamiczne granie bez utraty szczegółów w skali mikro. Odpisz, cytując
Chyba Miro 84 Napisano 15 lipca Napisano 15 lipca Najgorsze co można "sobie zrobić", to wyobrazić sobie dany dzwięk, zanim się go usłyszyszy na żywo. A później zdziwienie gdy ktoś napomknie o psychoakustyce czy innych zjawiskach percepcji... Co oczywiście nie wyklucza ze może dane brzmienie faktycznie występować 😎 Odpisz, cytując
jarek_xiaomi Napisano 15 lipca Napisano 15 lipca Zintegrowany wzmacniacz w słuchawkach bluetoth niekiedy brzmi lepiej niż drogie, duże sprzęty ... Na moich Redmi Buds 6 Lite daje rade, charakterystyczne ciepełko w górnych pasmach... Tylko musisz ustawić dobrą jakość (na spotify jest opcja ustawienia jakości dźwięku na Wysoką)... porównywałem z HD650 kolegi i nie słychać różnicy... no może xiaomi minimalnie lepsze Odpisz, cytując
pairtick Napisano 15 lipca Napisano 15 lipca 7 minut temu, jarek_xiaomi napisał: Zintegrowany wzmacniacz w słuchawkach bluetoth niekiedy brzmi lepiej niż drogie, duże sprzęty ... Na moich Redmi Buds 6 Lite Tyle tylko, że wzmacniacz masz w słuchawkach. Tak że ten 🤔 Odpisz, cytując
michaudio Napisano 15 lipca Napisano 15 lipca 2 godziny temu, jarek_xiaomi napisał: Zintegrowany wzmacniacz w słuchawkach bluetoth niekiedy brzmi lepiej niż drogie, duże sprzęty ... Tu jak sądzę bardziej chodzi o słuchanie "z przystawienia". Każdy przetwornik brzmi lepiej w bliskim polu, przy mniejszym wpływie akustyki. Dlatego niektórzy preferują słuchawki, jednak dla mnie brak w nich absolutnej podstawy, czyli czucia muzyki całym ciałem, niezależnie od poziomu głośności. Także kolumny słuchane z bliska "drożeją", ale tu dużo zależy od możliwości rozstawienia w pomieszczeniu tak kolumn jak i miejsca odsłuchowego. 1 Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 24 lipca Napisano 24 lipca Dnia 7.07.2025 o 12:59, majkel74 napisał: Ktos spyta: jaka kopułka jest w P3ESR: metalowa czy jedwabna? A ja grzecznie odpowiem: metalowa (alu). I przy niewłaściwym sprzęcie to słychać. Kiedy jednak sprzęt jest właściwy to dobrze się przydaje do odtwarzania gitary. https://banbye.com/watch/v_6rjdEEJvDQQU I nie, nie każdy wzmacniacz gra tak samo na Herbatnikach. Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 24 lipca Napisano 24 lipca Także metalowych kopułek nie ma co się bać. Całe życie jechałem na tekstylnych ale teraz stwierdzam, że poza światem jedwabnych kopułek wysokotonowych też istnieje życie. 😉 https://banbye.com/watch/v_Eg5jPX54H6wT https://banbye.com/watch/v_UgDJ9QG7iIg4 Powiadają, że najlepszy jest beryl... Odpisz, cytując
Kraft Napisano 5 godzin temu Autor Napisano 5 godzin temu (edytowany) Po mocnym tekście Alana Shaw z Harbetha, że wzmacniacze się nie liczą, a grają tylko kolumny, mamy kolejny głos w sprawie ze strony producenta kolumn. Tym razem swój osąd, w nieco łagodniejszej postaci, przedstawiła firma Vienna Acoustics. Cytuję: "Głośniki są najważniejszym ogniwem w każdym systemie odtwarzania muzyki, wywierając największy wpływ na jakość dźwięku. Powód jest prosty: ze wszystkich komponentów systemu, głośnik ma najtrudniejsze zadanie, a mianowicie przekształcenie energii elektrycznej w energię akustyczną. Znaczenie doboru głośników jest tym większe, że głośniki charakteryzują się największą różnicą w jakości dźwięku między poszczególnymi produktami." Ustosunkował się do tego w teście wiedeńskich kolumn redaktor Kisiel (czyli w sumie kolejny wytwórca kolumn głośnikowych - Akustyk), przedstawiając poglądy Vienny w tych słowach (a nawet dodając do nich co nieco: "Ze spraw ogólnych warto zwrócić uwagę na podkreślane znaczenia kolumn głośnikowych w systemie. Niby nic dziwnego, skoro Vienna zajęła się właśnie tą dziedziną, ale obecnie mało który producent stawia sprawę tak jednoznacznie – zespoły głośnikowe mają największy wpływ, bowiem mają najtrudniejszą robotę do wykonania, zamieniając energię elektryczną na akustyczną, co można nie tylko zrozumieć, ale też łatwo usłyszeć. Zespoły głośnikowe najbardziej różnią się między sobą… nie tylko wyglądem, ale właśnie brzmieniem. Mają wpływ większy niż wzmacniacze i odtwarzacze. Kable w ogóle nie są wymienione. W pełni się z tym zgadzamy." Kto kolejny odważny? Edytowano 5 godzin temu przez Kraft Odpisz, cytując
majkel74 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu A gdzie Kisiel pisze że wzmacniacze nie grają? I co jest odważnego w tezie, że głośniki są najważniejsze? Chyba każdy się z tym zgodzi? Odpisz, cytując
Kraft Napisano 5 godzin temu Autor Napisano 5 godzin temu (edytowany) Doświadczenie forumowe mówi, że nie każdy;) Patrz np. "najważniejsze jest źródło!" Edytowano 5 godzin temu przez Kraft 1 Odpisz, cytując
Wing0 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu @Kraft sądzę że dla producenta kabli to one są najważniejsze a dla producenta whisky to jej wpływ na odbiór muzyki jest najważniejszy :). 5 1 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu (edytowany) Jarek, nasz Magazyn AUDIO, test Pana Kisiela a głośniki to chyba Jego ulubione Wilson Audio (wnioskuję po tym ile pracy wkłada w opis głośników tego producenta na tle innych testów, ewidentnie czuć zafascynowanie i uznanie - pewnie zasłużone). A teraz do meritum https://audio.com.pl/testy/stereo/kolumny-glosnikowe/4049-wilson-audio-the-watt-puppy i jaki to wzmacniacz zaleca Pan Kisiel oraz w jakim celu? Sugerowany wzmacniacz, który trochę dociepli. Edytowano 4 godziny temu przez kaczadupa Odpisz, cytując
pairtick Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 23 minuty temu, Wing0 napisał: @Kraft sądzę że dla producenta kabli to one są najważniejsze a dla producenta whisky to jej wpływ na odbiór muzyki jest najważniejszy :). Odpisz, cytując
Wing0 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu @pairtick Heheh genialny nagrobek :). Odpisz, cytując
pairtick Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 1 godzinę temu, Kraft napisał: Alana Shaw z Harbetha, że wzmacniacze się nie liczą, a grają tylko kolumny Jeżeli na jego kolumnach wszystkie wzmacniacze grają tak samo, to ja mam w głębokim poważaniu jego kolumny. Sorry. Odpisz, cytując
Kraft Napisano 4 godziny temu Autor Napisano 4 godziny temu (edytowany) 24 minuty temu, kaczadupa napisał: i jaki to wzmacniacz zaleca Pan Kisiel oraz w jakim celu? Sugerowany wzmacniacz, który trochę dociepli. Nie zapominajmy, że nie wszystkie wzmacniacze są „prawidłowo” skonstruowane. Edytowano 4 godziny temu przez Kraft Odpisz, cytując
pairtick Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 9 minut temu, Wing0 napisał: @pairtick Heheh genialny nagrobek :). A wiesz, że przez jakiś czas, zarabiał na życie prowadząc zakład farbiarski? Malowanie tkanin - bieliźniarstwo. Jan Stanisławski Taką pieczątką stemplował dyplomy doktora mniemanologii stosowanej 😁 1 Odpisz, cytując
AudioTube Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Mam wątpliwości, czy te Wilsony nadadzą się do średnio i ultra cichych odsłuchów. Odpisz, cytując
Wing0 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 1 minutę temu, AudioTube napisał: ultra cichych Hehe to poziom dla rodzin z dziećmi w M1? Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 9 minut temu, AudioTube napisał: Mam wątpliwości, czy te Wilsony nadadzą się do średnio i ultra cichych odsłuchów. Do średnio cichych raczej tak. Miałem okazję ich słuchać przy różnych poziomach głośności - dawały radę. 3 Odpisz, cytując
pairtick Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 3 minuty temu, KrólKiczu napisał: Do średnio cichych raczej tak. Miałem okazję ich słuchać przy różnych poziomach głośności - dawały radę. Jakieś konkrety, w dB? Odpisz, cytując
AudioTube Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu (edytowany) Zapędziłem się z tym „cichym” odsłuchem. Się skupiłem, kilka spokojnych oddechów i za oknem szum wiatru nawet przeszkadza. Korzystniej słuchawki założyć. Usłyszę więcej i rodzina się nie przebudzi. Tylko szkoda, bo werbla jak z kolumny całego nie usłyszę. Z „basem” tej przeszkody już nie mam. Edytowano 3 godziny temu przez AudioTube Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 48 minut temu, pairtick napisał: Jeżeli na jego kolumnach wszystkie wzmacniacze grają tak samo, to ja mam w głębokim poważaniu jego kolumny. Z Twojej pozycji masz pełne prawo! Ja się z nim nie zgadzam. Sugden gra inaczej na Herbatnikach i Fosi gra inaczej. Mało tego - normalny A21 grał inaczej niż Signature. Myślę, że z racji swojej profesji on słyszy tylko głośniki. W ogóle podejście ma luzackie - np nie zaleca żadnych konkretnych standów. Ludzie wymyślają do Harbetha lekkie, plastikowe, ażurowe... a on mówi, że i na półce pożna postawić i też pięknie. Odpisz, cytując
pairtick Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 15 minut temu, il Dottore napisał: Myślę, że z racji swojej profesji on słyszy tylko głośniki. Alan Shaw – Designer, Harbeth Audio Tak patrząc w internecie, to raczej dość tajemnicza postać. Odpisz, cytując
Recommended Posts