Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Z tego, co widzę, ten Audionet Humboldt ciągnie 160 watów na biegu jałowym. Czyli duży prąd spoczynkowy przekładający się pewnie na równie duży dźwięk. A w połączeniu z podanym odstępem od szumu i mocą - uszami wyobraźni słyszę już potężne i dynamiczne granie bez utraty szczegółów w skali mikro. :) 

Napisano

Najgorsze co można "sobie zrobić", to wyobrazić sobie dany dzwięk, zanim się go usłyszyszy na żywo. A później zdziwienie gdy ktoś napomknie o psychoakustyce czy innych zjawiskach percepcji... ;)

Co oczywiście nie wyklucza ze może dane brzmienie faktycznie występować 😎

Napisano

Zintegrowany wzmacniacz w słuchawkach bluetoth niekiedy brzmi lepiej niż drogie, duże sprzęty ... Na moich Redmi Buds 6 Lite daje rade, charakterystyczne ciepełko w górnych pasmach... Tylko musisz ustawić dobrą jakość (na spotify jest opcja ustawienia jakości dźwięku na Wysoką)... porównywałem z HD650 kolegi i nie słychać różnicy... no może xiaomi minimalnie lepsze

Napisano
7 minut temu, jarek_xiaomi napisał:

Zintegrowany wzmacniacz w słuchawkach bluetoth niekiedy brzmi lepiej niż drogie, duże sprzęty ... Na moich Redmi Buds 6 Lite

Tyle tylko, że wzmacniacz masz w słuchawkach. Tak że ten 🤔

Napisano

2 godziny temu, jarek_xiaomi napisał:

Zintegrowany wzmacniacz w słuchawkach bluetoth niekiedy brzmi lepiej niż drogie, duże sprzęty ... 

Tu jak sądzę bardziej chodzi o słuchanie "z przystawienia".

Każdy przetwornik brzmi lepiej w bliskim polu, przy mniejszym wpływie akustyki.

Dlatego niektórzy preferują słuchawki, jednak dla mnie brak w nich absolutnej podstawy, czyli czucia muzyki całym ciałem, niezależnie od poziomu głośności.

Także kolumny słuchane z bliska "drożeją", ale tu dużo zależy od możliwości rozstawienia w pomieszczeniu tak kolumn jak i miejsca odsłuchowego.

• 2 weeks later...
  • 2 months later...
Napisano (edytowany)

Po mocnym tekście Alana Shaw z Harbetha, że wzmacniacze się nie liczą, a grają tylko kolumny, mamy kolejny głos w sprawie ze strony producenta kolumn. Tym razem swój osąd, w nieco łagodniejszej postaci, przedstawiła firma Vienna Acoustics. Cytuję:

"Głośniki są najważniejszym ogniwem w każdym systemie odtwarzania muzyki, wywierając największy wpływ na jakość dźwięku. Powód jest prosty: ze wszystkich komponentów systemu, głośnik ma najtrudniejsze zadanie, a mianowicie przekształcenie energii elektrycznej w energię akustyczną. Znaczenie doboru głośników jest tym większe, że głośniki charakteryzują się największą różnicą w jakości dźwięku między poszczególnymi produktami."

Ustosunkował się do tego w teście wiedeńskich kolumn redaktor Kisiel (czyli w sumie kolejny wytwórca kolumn głośnikowych - Akustyk), przedstawiając poglądy Vienny w tych słowach (a nawet dodając do nich co nieco:

"Ze spraw ogólnych warto zwrócić uwagę na podkreślane znaczenia kolumn głośnikowych w systemie. Niby nic dziwnego, skoro Vienna zajęła się właśnie tą dziedziną, ale obecnie mało który producent stawia sprawę tak jednoznacznie – zespoły głośnikowe mają największy wpływ, bowiem mają najtrudniejszą robotę do wykonania, zamieniając energię elektryczną na akustyczną, co można nie tylko zrozumieć, ale też łatwo usłyszeć.

Zespoły głośnikowe najbardziej różnią się między sobą… nie tylko wyglądem, ale właśnie brzmieniem. Mają wpływ większy niż wzmacniacze i odtwarzacze. Kable w ogóle nie są wymienione. W pełni się z tym zgadzamy."

Kto kolejny odważny?

Edytowano przez Kraft
Napisano (edytowany)

Jarek, nasz Magazyn AUDIO, test Pana Kisiela a głośniki to chyba Jego ulubione Wilson Audio (wnioskuję po tym ile pracy wkłada w opis głośników tego producenta na tle innych testów, ewidentnie czuć zafascynowanie i uznanie - pewnie zasłużone). 
A teraz do meritum
https://audio.com.pl/testy/stereo/kolumny-glosnikowe/4049-wilson-audio-the-watt-puppy

i jaki to wzmacniacz zaleca Pan Kisiel oraz w jakim celu?  Sugerowany wzmacniacz, który trochę dociepli. 
IMG_6041.png.82b37086e18be517975163bb12d8bcd1.png

Edytowano przez kaczadupa
Napisano
1 godzinę temu, Kraft napisał:

Alana Shaw z Harbetha, że wzmacniacze się nie liczą, a grają tylko kolumny

Jeżeli na jego kolumnach wszystkie wzmacniacze grają tak samo, to ja mam w głębokim poważaniu jego kolumny. Sorry.

Napisano (edytowany)
24 minuty temu, kaczadupa napisał:

i jaki to wzmacniacz zaleca Pan Kisiel oraz w jakim celu?  Sugerowany wzmacniacz, który trochę dociepli. 
IMG_6041.png.82b37086e18be517975163bb12d8bcd1.png

Nie zapominajmy, że nie wszystkie wzmacniacze są „prawidłowo” skonstruowane.

Edytowano przez Kraft
Napisano
9 minut temu, Wing0 napisał:

@pairtick

Heheh genialny nagrobek :). 

A wiesz, że przez jakiś czas, zarabiał na życie prowadząc zakład farbiarski?

Malowanie tkanin - bieliźniarstwo.

Jan Stanisławski

Taką pieczątką stemplował dyplomy doktora mniemanologii stosowanej 😁 

Napisano
9 minut temu, AudioTube napisał:

Mam wątpliwości, czy te Wilsony nadadzą się do średnio i ultra cichych odsłuchów. 

Do średnio cichych raczej tak. Miałem okazję ich słuchać przy różnych poziomach głośności - dawały radę. 

Napisano (edytowany)

Zapędziłem się z tym „cichym” odsłuchem. Się skupiłem, kilka spokojnych oddechów i za oknem szum wiatru nawet przeszkadza. 
Korzystniej słuchawki założyć. Usłyszę więcej i rodzina się nie przebudzi. Tylko szkoda, bo werbla jak z kolumny całego nie usłyszę. Z „basem” tej przeszkody już nie mam.

Edytowano przez AudioTube
Napisano
48 minut temu, pairtick napisał:

Jeżeli na jego kolumnach wszystkie wzmacniacze grają tak samo, to ja mam w głębokim poważaniu jego kolumny.

Z Twojej pozycji masz pełne prawo! :) 

Ja się z nim nie zgadzam. Sugden gra inaczej na Herbatnikach i Fosi gra inaczej. Mało tego - normalny A21 grał inaczej niż Signature. 

Myślę, że z racji swojej profesji on słyszy tylko głośniki. :) W ogóle podejście ma luzackie - np nie zaleca żadnych konkretnych standów. Ludzie wymyślają do Harbetha lekkie, plastikowe, ażurowe... a on mówi, że i na półce pożna postawić i też pięknie. :)