MariuszZ Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu 3 godziny temu, rajdek napisał: Poprawnie skonstruowany wzmacniacz to taki który wpasowuje się w pomieszczenie i indywidualny odbiór użytkownika. Z tym pomieszczeniem to się kolega zapędził Kolumny wpisują się w pomieszczenie, a wzmacniacz w kolumny. Upraszczając to zintegrowany system psychoelektroakustyczny. Na końcu wszystko wpisuje się w kształt małżowiny usznej, naszą wrażliwość i oczekiwania. Dziwi mnie, że tyle się pisze na temat wzmacniaczy recenzowanych w naszym Audio, ale nikt się nie zająknie na temat z jakimi kolumnami grał lub w jakich warunkach. Kiedyś Jarek próbował temat rozciągnąć, ale umarło. Te dyskusje nigdy się tu nie skończą bo nie ma za bardzo punktu zaczepienia lub odniesienia. Ktoś napisał mam "szybki" wzmacniacz. Ok, ale z jakimi kolumnami, w jakim pomieszczeniu. Każde pomieszczenia można opisać deskryptorami "Room slowness" i "Room interia". Jedne są pomieszczeniami "szybkimi", inne "wolnymi" w kontekście kumulowania energii i jej wygaszania. Kolumny z oczywistych względów pomijam bo to oczywista oczywistość. Zatem najszybszy wzmacniacz z wolnymi kolumnami, w pomieszczeniu z wysokim "room slowness" i dostaniemy w recenzji wzmacniacz nieprzeciętnie "wolny, zamulacz" itp. pomimo że jest szybki. Rozbieżność się pojawi w dwóch różnych środowiskach. Dyskusje będą trwały dalej i dalej. Pozdrawiam. M 2 Odpisz, cytując
rajdek Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu 6 minut temu, MariuszZ napisał: Z tym pomieszczeniem to się kolega zapędził Był nie jeden przypadek że wzmacniacz musiał mieć ograniczone wymiary i wpasować się do szafki, wielkość obudowy jest elementem konstrukcyjnym, tak że ten... 1 Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 50 minut temu, rajdek napisał: Był nie jeden przypadek że wzmacniacz musiał mieć ograniczone wymiary i wpasować się do szafki, No tak, ale tak to ja kupuje spodnie żeby z tyłka nie spadły. Wzmacniacz ma grać, a nie pasować do szafki Odpisz, cytując
rajdek Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu Jasne, trochę humoru nie zaszkodzi Odpisz, cytując
pairtick Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 1 godzinę temu, MariuszZ napisał: Dziwi mnie, że tyle się pisze na temat wzmacniaczy recenzowanych w naszym Audio, ale nikt się nie zająknie na temat z jakimi kolumnami grał lub w jakich warunkach. No ale przecież, nie podają. Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 2 godziny temu, MariuszZ napisał: Dziwi mnie, że tyle się pisze na temat wzmacniaczy recenzowanych w naszym Audio, ale nikt się nie zająknie na temat z jakimi kolumnami grał lub w jakich warunkach Ogólnie to AUDIO zawsze podkreśla, że ceni sobie dobrą równowagę tonalną i bardzo dobrą dynamikę. Można przyjąć, że na takich właśnie głośnikach (o takich cechach) testują wzmacniacze. A pomieszczenie pewnie „ustawione akustycznie” pod każdym podstawowym pomiarem pośrodku czyli znowu żadnych przegięć w jakąś stronę. Jeżeli wszystkie testy wzmaków odbywają się w tym samym pomieszczeniu i na tych samych głośnikach to można przyjąć, że wnioski są prawidłowe. Oczywiście nie mówię, że tylko AUDIO dobrze recenzuje. Z całą pewnością jest jeszcze kilka miejsc na świecie, gdzie robią to sumiennie, solidnie, profesjonalnie. 1 Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 1 godzinę temu, pairtick napisał: No ale przecież, nie podają. Może nikt nie pyta. Wracając do pomiarów odpowiedzi impulsowej czyli subiektywnie również szybkości wzmacniacza. Na gifie dwie wersje Step response czyli odpowiedź "systemu audio" na pobudzenie impulsem różniące się dość zasadniczo. Pomiary z miejsca odsłuchu w różnych warunkach lokalowo-sprzętowych. W idealnych warunkach impuls powinien wystrzelić do określonej amplitudy i powrócić do stanu ustalonego w jak najkrótszym czasie (oś pozioma). Im mniej wahnięć odpowiedzi SR tym lepiej upraszczając. Wzmacniacz nie ma z tym problemu, ale dochodzi środowisko np. kolumny, jej zwrotnice, ciężar membran, wtórna SEM w cewkach przetwornika, pomieszczenie i odbicia, fale stojące, pojawiają się opóźnienia, sygnały w przeciw fazie, z przesuniętą fazą co powoduje różne anomalie. Impuls zamiast powrócić do stanu ustalonego błąka się jak Ja ostatnio po stadionie na AVS szukając dobrego dźwięku odwiedzając te same boxy po kilka razy 🤣 Zatem pytanie zasadnicze. Czy to wzmacniacz odpowiada za subiektywnie "szybki" bas czy raczej zintegrowany system psycho-elektro-akustyczny z wszystkimi jego niedoskonałościami? Pozdrawiam. M Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu (edytowany) I na końcu wyjdzie, że 3W lampa to kiler każdego trana jak dobrze dobrać głośniki i pomieszczenie. Przecież teoretycznie jest to możliwe. Edytowano 4 godziny temu przez kaczadupa 1 Odpisz, cytując
Kraft Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu 2 godziny temu, kaczadupa napisał: Ogólnie to AUDIO zawsze podkreśla, że ceni sobie dobrą równowagę tonalną i bardzo dobrą dynamikę. Można przyjąć, że na takich właśnie głośnikach (o takich cechach) testują wzmacniacze. A pomieszczenie pewnie „ustawione akustycznie” pod każdym podstawowym pomiarem pośrodku czyli znowu żadnych przegięć w jakąś stronę. Jeżeli wszystkie testy wzmaków odbywają się w tym samym pomieszczeniu i na tych samych głośnikach to można przyjąć, że wnioski są prawidłowe. Bo ja wiem, czy możemy to wszystko założyć, Moim zdaniem nie. Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) 14 minut temu, Kraft napisał: Moim zdaniem nie. Żeby nie było, że ślepo bronię… Dla mnie cały ten test jakiś dziwny - pomieszczenie małe i wzmacniało niskie tony, jakieś Ayony się nagle pojawiły a przecież źródła to też tajemnica AUDIO. Jakoś mało profesjonalnie to wyszło. Za to bardzo komercyjnie… https://audio.com.pl/testy/stereo/aktywne-zespoly-glosnikowe/4156-dynaudio-confidence-20a Ps. Chyba nie piszemy w temacie ale Jarek wybaczy. Edytowano 2 godziny temu przez kaczadupa Odpisz, cytując
pairtick Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 5 godzin temu, pairtick napisał: No ale przecież, nie podają. 3 godziny temu, MariuszZ napisał: Może nikt nie pyta. Mariusz, nasze AUDIO, niestety ale nie podaje w swoich testach. Odpisz, cytując
Adi777 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu https://www.hifivision.com/threads/class-a-b-vs-class-d-amplifiers.86426/ https://neutrinoaudio.eu/blog/our-blog-1/post/blind-tests-comparing-high-end-audio-amplifiers-of-different-classes-and-types-tube-vs-solid-state-1 https://www.diyaudio.com/community/threads/blind-listening-tests-amplifiers.12752/ 1 Odpisz, cytując
terracan1929 Napisano 13 minut temu Napisano 13 minut temu (edytowany) Kupowałem coś na alledrogo, wyskoczyło mi reklamowe okienko z "wieża Bass Panosonic...." Pomyślałem, że zobaczę co ten Pansaonic za 7 stówek oferuje. Nooo parametry ma ... oryginalne ktoś spotkał się z takimi ? Typ wzmacniacza: 2-kanałowy wzmacniacz cyfrowy Wysoki kanał: 225 W na kanał (4 Ω, 1 kHz, 30% THD) 😬 Całkowita moc RMS w trybie stereo: 450 W 😁 Zasilanie: AC 220 - 240 V, 50 Hz Normalne użytkowanie: 60 W Moc wyjściowa PMPO: 4950 W 😳 Edytowano 11 minut temu przez terracan1929 Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 8 minut temu Napisano 8 minut temu 3 godziny temu, kaczadupa napisał: I na końcu wyjdzie, że 3W lampa to kiler każdego trana jak dobrze dobrać głośniki i pomieszczenie. Przecież teoretycznie jest to możliwe. Oczywiście, że nie każdego. Warunek porównań to żeby 3 watowym wzmacniaczem nie przekraczać mocy 300mW mierzonej napięciem sinusoidalnym na obciążeniu 8R co na moich kolumnach pozwoli słuchać muzyki z głośnością do ok. 88dB SPL. Głośność jest kluczem do zrozumienia zagadnienia. Jak dasz za głośno to przesterujesz wzmacniacz i zacznie znieksztalcać, obcinać transjenty, kompresować przestrzeń od szczytów do minimów. W taki sposób odróżnisz co gra. Przy 200mW mocy możesz próbować i twierdzić, że słyszysz różnice. Ja też mogę próbować i czasami nawet próbuję. Niestety chyba jestem głuchy bo mi się nie udaje, gdy wyrównam poziomy głośności. Hegel gra jak 3 watowy lampowiec i odwrotnie, ale dla mocy nie przekraczajacych możliwości emisji lampy. Poza tym Twoje przytyki o trzywatowym kilerze są jak listopadowy śnieg Adam. Przeminą, a wzmacniacz lampowy u mnie zostanie. Nie dlatego, że ma ograniczenia i nikt nie odkupi, ale dlatego, że ma "duszę", ktoś ręcznie go poskładał, po tym jak wymieniłem trafa na Lundhale i zrobiłem kilka innych tweaków jest to prawdopodobnie jedyny wzmacniacz w Polsce 😉 Mogę wstawić w cokoły lampy wyprodukowane w latach 40tych ubiegłego wieku i cieszyć się muzyką nie gorszą niż ta z nowoczesnego Hegla. Ty kombinujesz na swoją modłę. Szukasz, szukasz i szukasz, i ja to rozumiem życząc byś w końcu znalazł ten jedyny spełniajacy Twoje oczekiwania w zakresie tych subiektywnych deskryptorów o których tak wspaniale potrafisz pisać. Czasami nawet czuję, że jesteś tuż, tuż. Jeszcze trochę gęstości, ciepełka, jeszcze ta klamerka z nosa, trochę jasności, rozświetlenia, świeżości, otwartości, mniej luziku na basiku i może będzie git 😉 Trzymam kciuki 👍 Pozdrawiam. M 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts