Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
46 minut temu, 1Ender napisał:

Należy rozgraniczyć system za 5k nowy, a używany. Nowy nie da Ci takich wrażeń odsłuchowych jak używany za tę samą kwotę. Za 3,5k - 4k można kupić kolumny używane, które w latach produkcji kosztowały 14-15k. W zależności od czasu w którym były produkowane, można przyjąć, że dziś wydalibyśmy za produkt tej klasy 20-30k. Ten poziom jakościowy nie jest do osiągnięcia kupując nowy z gwarancją.

Pozdrawiam

Tak, to prawda, ostatnio zacząłem przeglądać jakieś ogłoszenia w tym celu i widzę ogromną różnicę w cenach.

Napisano

Za dobre kolumny które nie są po serwisach, mają dobry stan i w czasie swojej produkcji kosztowały 15K nie da się teraz 4K. Takie jest moje zdanie.

Ceny sprzetu używanego także poszły teraz mocno do góry.

To prawda że różnica w cenie jest olbrzymia. Dotyka to tak samo audio jak i samochody, telefony czy laptopy.

Są urządzenia oraz ludzie którzy po prostu chcą nowe. I tacy którzy akceptują używany.

Ale ceny tych drugich tak samo mocno teraz idą w górę. No chyba że produkt nie jest już na oryginalnych podzespołach co się zdarza.

Piotr

Napisano
1 godzinę temu, S4Home napisał:

Za dobre kolumny które nie są po serwisach, mają dobry stan i w czasie swojej produkcji kosztowały 15K nie da się teraz 4K. Takie jest moje zdanie

Ja takie kupiłem!

Pozdrawiam

• 2 weeks later...
Napisano

Jako że zacząłem temat, to go dokończę.

U zagranicznego kolegi posłuchałem kolumn zupełnie inaczej brzmiących niż te, których słuchałem wcześniej: Dynavoice DM-6. Bardzo mi się spodobało ich brzmienie, szczegółowość, scena. I postanowiłem je kupić, tyle że u niego grały z jakimś skandynawskim wzmacniaczem vintage, a ja chciałbym kupić coś nowego, niedużego. 

Może ktoś mi coś poleci do nich, jeśli je zna: Nad 316? Cambridge axa35, argon sa1 (czyli Nad), Topping MX3? Najchętniej kupiłbym Audiolaba 6000A, bo mi się bardzo podoba jego wygląd, ale myślę, żeby zacząć od czegoś tańszego o połowę i kiedyś może zmienić, jak mi przestanie wystarczać.

Napisano (edytowany)

A niech tam w rozczarowaniu dźwiękiem ;)

Mam sprzęt od dwu lat ten sam.

Odsłuch ten sam czyli pliki ( moje ripy CD ) z kompa po USB na DAC dalej po RCA do wzmaka i na kolumny.

Otoczenie w pokoju to samo.

I teraz:

- Słuchając tych samych kawałków* w/w warunkach, ale w różnych okresach czasu, słyszę je inaczej... Używam wtedy nastaw korektora w kompie aby wyciągnąć to moje "zwykłe słyszenie". Zmieniam na inne, też osłuchane wcześniej, i też bez korektora się nie obejdzie. Po mniej więcej tygodniu lub dwu, wracam do odsłuchu tych samych kawałków i znów zmiana nastaw EQ bo nie słyszę ich jak powinienem...

Wygląda na to że pogoda/otoczenie/stres/radość wpływa na moją jakość słuchu...

* - kawałki znam na pamięć - ich brzmienie (tak mi się wydaje)

Edytowano przez gienas
dopisek
Napisano
Dnia 23.11.2021 o 22:52, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Jeśli masz niedaleko salon Tophifi, to zapraszam Cię w imieniu kolegów do wypożyczenia, to Ci znacząco pomoże w podjęciu właściwej decyzji.

Dnia 23.11.2021 o 23:14, wilson napisał:

Czyli Tophifi wypożycza też sprzęt? 

Dobrze wiedzieć.

Top HiFi nie wypożycza kolumn. Przerabiałem to niedawno. Wzmacniacze tak, ale kolumn nie.
A to, jakby nie było utrudnia poszukiwania sprzętu dla siebie.

Pozdrawiam

Napisano

nie jest to, to samo. Już to kiedyś tłumaczyliśmy.

Wypożyczenie uzgadniamy z klientem na dowolny czas. Wysyłamy sprzęt który jest szansą że jest wygrzany, chodź tu nie zawsze. I natychmiast oddajemy fundusze.

A najważniejsze, i to mowie Ci z doświadczenia. Jeśli jakiś sklep oficjalnie mówi że nie wypożycza a pozna Twoj zakup jako taką próbe sprawdzenia może robić problemy z zwrotem takiego sprzetu. Ja tak kiedyś miałem.

Dnia 26.11.2021 o 09:13, 1Ender napisał:

Ja takie kupiłem!

Pozdrawiam

Phonar Laser 250? Czy o których mówisz? Te kolumny nie kosztowały tyle.

Piotr

Napisano
20 godzin temu, chudeusz09 napisał:

Zwykle "branża" traktuje zakup przez internet z przysługującą możliwością zwrotu  jako wypożyczenie właśnie. Czyli w teorii każdy zakup przez internet można potraktować jako wypożyczenie 😉

Nie takie wypożyczanie mam na myśli. To zwykła zabawa w kotka i myszkę.
Mówie o sytuacji kiedy wchodzę osobiście do salonu,  który na forach pisze że pożycza sprzęt. A po wejściu słyszę, że nie do końca. Tak nie powinno to wyglądać.
Nie wiem jak jest w S4Home, Q21, gdzie bywałem na odsuchach. W samych rozmowach wydają sie te salony bardzo otwarte. Top HiFi trochę przekłamuje, ponieważ jak wspomniałem wcześniej kolumn nie pozyczają. 

Pozdrawiam
Piotr

Napisano

Nie bardzo rozumiem o jakiej zabawie w kotka i myszkę piszesz 🤔. Kupujesz towar przez internet bez możliwości sprawdzenia, więc przysługuje Ci prawo do zwrotu. Część branży tu obecnej właśnie na takich zasadach sprzęt "wypożycza" i wcale z tym się nie kryje. 

Napisano
32 minuty temu, pietrek napisał:

Top HiFi trochę przekłamuje, ponieważ jak wspomniałem wcześniej kolumn nie pozyczają.

A to ciekawe, bo mi wypożyczyli jednorazowo dwie pary, ale ja pojechałem ubrany w garnitur i krawat. Żartowałem z tym garniturem :)

Napisano
55 minut temu, pietrek napisał:

Top HiFi trochę przekłamuje, ponieważ jak wspomniałem wcześniej kolumn nie pozyczają. 

Podobno zależy to od konkretnego salonu

W Warszawie w sklepie przy Andersa - nie chcą wypożyczyć i to samo w alejach niepodległosci

Napisano
1 godzinę temu, chudeusz09 napisał:

Nie bardzo rozumiem o jakiej zabawie w kotka i myszkę piszesz 🤔. Kupujesz towar przez internet bez możliwości sprawdzenia, więc przysługuje Ci prawo do zwrotu. Część branży tu obecnej właśnie na takich zasadach sprzęt "wypożycza" i wcale z tym się nie kryje. 

No może faktycznie źle to nazwałem.

40 minut temu, Marek Muszyński napisał:

A to ciekawe, bo mi wypożyczyli jednorazowo dwie pary, ale ja pojechałem ubrany w garnitur i krawat. Żartowałem z tym garniturem :)

🙂 No nie pomyślałem, aby się wystroić. 🙂

24 minuty temu, Fafniak napisał:

Podobno zależy to od konkretnego salonu

W Warszawie w sklepie przy Andersa - nie chcą wypożyczyć i to samo w alejach niepodległosci

W Częstochowie jest jeden i nie pożyczają.

Napisano
14 godzin temu, pietrek napisał:

Mówie o sytuacji kiedy wchodzę osobiście do salonu,  który na forach pisze że pożycza sprzęt. A po wejściu słyszę, że nie do końca. Tak nie powinno to wyglądać.
Nie wiem jak jest w S4Home, Q21, gdzie bywałem na odsuchach. W samych rozmowach wydają sie te salony bardzo otwarte. Top HiFi trochę przekłamuje, ponieważ jak wspomniałem wcześniej kolumn nie pozyczają. 

No niestety tak jest. Ja się z tym spotkałem wcześniej i jak mówiłem zostałem na to zpłany. Dlatego radzę uważać i dlatego jak otwieraliśmy salon to było to jedno z głównych zmian na rynku. Swobodne pożyczanie sprzetu.

Jeśli mamy to nie ma problem.

Kolumny także polecamy.

14 godzin temu, chudeusz09 napisał:

Część branży tu obecnej właśnie na takich zasadach sprzęt "wypożycza" i wcale z tym się nie kryje. 

My tak nie robimy. Może niektórzy tu obecni tak działają i to działa. Ale jak kupisz u tych którzy tego nie praktykują to uwierz że możesz usłyszeć jak ja lata temu.

"Udowodnię Panu że produkt był używany"

To wycinek z regulaminu:

"Jeżeli towar uległ natomiast uszkodzeniu, sprzedawca ma prawo żądania od konsumenta zapłaty odszkodowania za zmniejszenie wartości zakupionej rzeczy."

13 godzin temu, Adi777 napisał:

A nie powinien. 

Zgadzam się.

Piotr

Napisano

Piotr, zgadza się, można udowodnić klientowi, że towar był używany, bo przecież jak sprawdzić sprzęt nie używając go? 😉 Tu nie chodzi o "praktykowanie" tego przez sklepy, a zwyczajnie o prawo zwrotu, które kupującemu przysługuje. 

Napisano
1 godzinę temu, S4Home napisał:

No niestety tak jest. Ja się z tym spotkałem wcześniej i jak mówiłem zostałem na to zpłany. Dlatego radzę uważać i dlatego jak otwieraliśmy salon to było to jedno z głównych zmian na rynku. Swobodne pożyczanie sprzetu.

Jeśli mamy to nie ma problem.

Kolumny także polecamy.

My tak nie robimy. Może niektórzy tu obecni tak działają i to działa. Ale jak kupisz u tych którzy tego nie praktykują to uwierz że możesz usłyszeć jak ja lata temu.

"Udowodnię Panu że produkt był używany"

To wycinek z regulaminu:

"Jeżeli towar uległ natomiast uszkodzeniu, sprzedawca ma prawo żądania od konsumenta zapłaty odszkodowania za zmniejszenie wartości zakupionej rzeczy."

Zgadzam się.

Piotr

Wystarczy kupowac ma allegro i mozesz zwracac ze smartem za darmo .  Kupujać bezposrednio w sklepie moze byc problem a jeszcze trzeba wysylac na wlasny koszt .  Akurat w przypadku audio opcja wypozyczenia powinna byc normalna , sam jako laik sie o tym przekonalem kupujac a36 ktore taki mi sklep przez telefon zachwalal .... a wyszla jedna wielka kupa