Fafniak Napisano 19 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 19 grudnia 2021 10 minut temu, Karaluch napisał: Kupujesz sobie szacunek na blokach, tych audiofilskich oczywiście. Jak ktoś ci podskoczy to walisz "mam klocek za 50k", wstawiasz fotę i pozamiatane. Lepsze wrażenie robią rozbudowane stopki z całą masą kabli Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 19 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 19 grudnia 2021 Kraft, podoba mi się Twoje spojrzenie na audio, sprawiasz wrażenie człowieka, który chce mieć, że się tak wyrażę, otwarte oczy na zagadnienia z tym związane. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 19 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 19 grudnia 2021 @Adi777, jest gdzieś na forum taki wykres przedstawiający wzrost jakości w stosunku do cen. Pewnie jest to spore uproszczenie, ale warto się z nim zapoznać. To co napisał @Karaluch też jest dużym uproszczeniem, ale pewnie w tym sporo prawdy. Pomijając fakt, że w oczach innych audiofili stajemy się kimś "lepszym" i godnym wstapienia do ich grona, sami czujemy się lepiej, bo oto mamy coś wyjątkowego, niedostępnego dla przeciętnego Kowalskiego. A mówiąc poważnie - myślę, że wszystko zależy od tego jak odbieramy dźwięk i czego oczekujemy kupując droższe klocki. Niektórzy (wystarczy przejrzeć forum) spodziewają się Bóg wie jakiego efektu, zmieniając jeden element systemu na droższy. Jak się później okazuje, przeskok jest, ale nie tak wielki jak oczekiwała dana osoba. Inni natomiast dla niewielkiej poprawy jakiegoś aspektu brzmienia, który dla zwykłego odbiorcy muzyki jest nieistotnym niuansem, są gotowi zapłacić grube tysiące. Problem tego forum jest taki, że jedna i druga grupa stara się na siłę wmówić wszystkim, że ma rację. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 19 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 19 grudnia 2021 Dla "zwykłego Kowalskiego" sprzęt za 6-9 tyś to jest abstrakcja Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karaluch Napisano 19 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 19 grudnia 2021 Owszem, ale chodzi tu nie tyle o cenę, ile o fakt, że przeciętny Kowalski nie widzi powodu, by tyle wydawać na audio, skoro muzy można słuchać na głośniczkach Logitecha. W sumie to ja też nigdy nie kupiłbym klocka za 50k, nawet gdybym spał na pieniądzach, bo jest to dla mnie bezsensowny overkill. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 19 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 19 grudnia 2021 9 godzin temu, Kraft napisał: BAT VK80i A czy mógłbyś dla odmiany podać trochę wzmacniaczy poprawnie skonstruowanych (czyli nie wpływających na brzmienie)? Najlepiej jadąc od dołu wg. cen. Jestem ciekaw ile co najmniej trzeba wydać na taki dobrze skonstruowany. Czy przypadkiem nie zaczynają się od kilkudziesięciu tysięcy? Bo jeśli tak, to dla większości forumowiczów jest to już dyskusja teoretyczna. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 19 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 19 grudnia 2021 10 minut temu, Karaluch napisał: W sumie to ja też nigdy nie kupiłbym klocka za 50k, nawet gdybym spał na pieniądzach, Oj, myślę, że w takich sytuacjach nie ma co gdybać 😉 Przed chwilą, Rafał S napisał: A czy mógłbyś dla odmiany podać trochę wzmacniaczy poprawnie skonstruowanych (czyli nie wpływających na brzmienie)? Nie powinno być - w jak najmniejszym stopniu wpływających na brzmienie? 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karaluch Napisano 19 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 19 grudnia 2021 5 minut temu, Adi777 napisał: Oj, myślę, że w takich sytuacjach nie ma co gdybać 😉 Znam siebie na tyle, że mogę stwierdzić z przekonaniem graniczącym z pewnością, iż nigdy nie kupiłbym jeansów za 10k, butów za 10k czy wzmacniacza za 50k. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 19 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 19 grudnia 2021 16 minut temu, Rafał S napisał: A czy mógłbyś dla odmiany podać trochę wzmacniaczy poprawnie skonstruowanych (czyli nie wpływających na brzmienie)? Zdecydowana większość dostępnych na rynku*. Nie chce mi się teraz wertować parametrów, ale myślę, że chińskie wzmacniaczyki poniżej 1000 zł też się załapią do tej kategorii. Żyć, nie umierać! * zakładamy oczywiście, że dajemy im pograć w ich limitach, na miarę ich wydajności. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 19 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 19 grudnia 2021 Nie zamykamy. Są jeszcze do pokonania schody z kolumnami i akustyką. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halik Napisano 19 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 19 grudnia 2021 Żródlo też w zasadzie jakiekolwiek czy zasada obojetnosci tyczy tylko wzmaka ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 19 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 19 grudnia 2021 3 minuty temu, halik napisał: Żródlo też w zasadzie jakiekolwiek czy zasada obojetnosci tyczy tylko wzmaka ? Sorry, ale źródło też w zasadzie obojętne. Nawet gramofon ujdzie (jeśli tylko tolerujemy trzaski). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 19 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 19 grudnia 2021 14 minut temu, Kraft napisał: Zdecydowana większość dostępnych na rynku*. Nie chce mi się teraz wertować parametrów, ale myślę, że chińskie wzmacniaczyki poniżej 1000 zł też się załapią do tej kategorii. Żyć, nie umierać! * zakładamy oczywiście, że dajemy im pograć w ich limitach, na miarę ich wydajności. Czyli jeśli wezmę przypadkowe dwa wzmacniacze powyżej 5 tys., to z dużym prawdopodobieństwem oba będę poprawne, czyli zabrzmią identycznie, tak? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 19 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 19 grudnia 2021 3 minuty temu, Rafał S napisał: Czyli jeśli wezmę przypadkowe dwa wzmacniacze powyżej 5 tys., to z dużym prawdopodobieństwem oba będę poprawne, czyli zabrzmią identycznie, tak? Jeśli żaden z nich nie będzie lampą, to prawdopodobnie tak. Oczywiście odsłuchiwane na ślepo. Bo z widocznością, to Audiolab doda dołu, a Yamaha będzie syczeć;) 25 minut temu, misiek x napisał: Czyli wystarczy kupic chinski wzmacniaczyk za mniej niz 1000 i mamy nirwanę, super. Zamykamy forum 🤣 No to jeszcze raz. Ślepy test wzmacniaczyka za parę stówek w sali pełnej audiofilów. Zaczyna się w 30:28. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 19 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 19 grudnia 2021 może po prostu o przywoitą na myszach, dlaczego wy zawsze chcecie "na bogato" - macie problem z finansami ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 19 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 19 grudnia 2021 2 minuty temu, misiek x napisał: 100% zgadne który gra. Być może. Nie wiem, czy Twój jest "poprawny". Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 19 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 19 grudnia 2021 1 minutę temu, Kraft napisał: Jeśli żaden z nich nie będzie lampą, to prawdopodobnie tak. Oczywiście odsłuchiwane na ślepo. Bo z widocznością, to Audiolab doda dołu, a Yamaha będzie syczeć;) Właściwie to już jest kabaret, a ja wyłamuję się z konwencji zadając pytania na serio. Ale jednak zapytam. Naprawdę w to wierzysz? Że ci wszyscy audiofile (z forum i nie tylko), ci, którzy przez dekady przewalili tony sprzętu - że oni wszyscy są... jacy właściwie? Głusi? Głupi? Zmanipulowani? Również ci goście, którzy (wbrew systemowi) odrestaurowują stary sprzęt? A może ktoś im wszystkim za te opinie płaci? Kto? Tylko Ty jeden, po przeczytaniu tekstów zmarłego 91-latka, dostąpiłeś prawdy i masz odwagę ją głosić? Naprawdę wspaniale się Ciebie czytało, dopóki pisałeś o tym, czego sam doświadczyłeś. Było to subiektywne, obarczone wpływem reszty toru, ale unikatowe i - po prostu Twoje. I mam wielką nadzieję, że jeszcze wrócisz do pisania o swoich odsłuchach i subiektywnych wrażeniach, a nie o tym, co przeczytałeś i obejrzałeś w necie i co rzekomo jest jedyną słuszną wersją. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 19 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 19 grudnia 2021 (edytowany) Zgadzam się. Coś w tym wszystkim z kabaretu jest. 8 minut temu, Rafał S napisał: Również ci goście, którzy (wbrew systemowi) odrestaurowują stary sprzęt? O przepraszam. Przeciwko vintage nic nie mam. Sam mam ponad 40-letni wzmacniacz. I tak się składa, że słucham na nim znacznie częściej niż na Marantzu. * w sumie, to mam dwa ponad 40-letnie wzmacniacza. Jeden to nawet Sansui;) Edytowano 19 grudnia 2021 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karaluch Napisano 19 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 19 grudnia 2021 9 minut temu, Rafał S napisał: Że ci wszyscy audiofile (z forum i nie tylko), ci, którzy przez dekady przewalili tony sprzętu - że oni wszyscy są... jacy właściwie? Głusi? Głupi? Zmanipulowani? Ja myślę - i oczywiście mówię tylko za siebie - że oni nie są ani głupi, ani też tacy do końca zmanipulowani. Myślę, że w głębi duszy domyślają się, że wiele z tej "magii" audio to tylko iluzja, ale iluzja na tyle przyjemna, że pozwalają sobie na tę ignorancję. Wg mnie nie ma w tym absolutnie nic nagannego - dopóki nie tworzy się kast zwalczających ludzi wygarniających pewne fakty. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 19 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 19 grudnia 2021 I po co Ken Ishiwata grzebał i psuł wzmacniacze Marantza wydając ich "zepsute" wersje i jeszcze dzięki temu zdobył uznanie i szacunek na całym świecie. Przecież ten należy się dla... ... gdyby spotkał na swojej drodze Krafta, gdyby... ale za to my, użytkownicy tego forum mamy to szczęście, że odnaleźliśmy prawdę co zwie się Kraft. Podsumowując dyskusję, kupujemy wzmacniacz Topping, DAC Topping, transport Topping a paczki to wystarczy poczytać recenzje Krafta (100% prawda, nieomylność, geniusz) i wybrać to czego szukamy w brzmieniu. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 19 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 19 grudnia 2021 3 minuty temu, kaczadupa napisał: I po co Ken Ishiwata grzebał i psuł wzmacniacze Marantza wydając ich "zepsute" wersje i jeszcze dzięki temu zdobył uznanie i szacunek na całym świecie. A po co odpukujemy w niemalowane albo ściskamy kciuki? Ludzie potrzebują w życiu odrobiny magii. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 19 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 19 grudnia 2021 No to sprawdź i mi powiedz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 19 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 19 grudnia 2021 Przecież z tego sprawdzenia nic nie wyniknie. No, tylko jedno, że miśkowi x podoba się dźwięk "poprawny" lub "niepoprawny". Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 19 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 19 grudnia 2021 12 minut temu, Kraft napisał: A po co odpukujemy w niemalowane albo ściskamy kciuki? Ludzie potrzebują w życiu odrobiny magii. Chłopie jak Ty kręcisz. Tak zakręcisz za każdym razem, jak Ci w danej chwili pasuje. Jedyny problem jest taki, że to wyraźnie widać Kraft Chociaż patrząc nawet przez prmyztat tego wątku chyba już większość osób zrozumiała jaki cyrk tu sobie zrobiłeś. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 19 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 19 grudnia 2021 No to kończę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts