Artur Charicki Napisano 24 marca 2022 Udostępnij Napisano 24 marca 2022 Pany czemu słuchając muzyki przez Tidal Connect jakość jest hifi a nie master? Oczywiście przez wiim i wszystko po optyku na max jakość. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 24 marca 2022 Udostępnij Napisano 24 marca 2022 3 minuty temu, Artur Charicki napisał: Pany czemu słuchając muzyki przez Tidal Connect jakość jest hifi a nie master? Oczywiście przez wiim i wszystko po optyku na max jakość. Artur, ta aktualizacja będzie dopiero na koniec kwietnia. Póki co w Tidalu - CD quality 16/44. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzik Napisano 24 marca 2022 Udostępnij Napisano 24 marca 2022 36 minut temu, Felix1 napisał: To jest o tyle bardziej skomplikowane, że tak jak już pisałem - to nie kwestia zer i jedynek, bo te MUSZĄ dotrzeć nienaruszone. To kwestia ewentualnego syfu w sygnale elektrycznym, ewentualnie jittera. Tyle, że z tym powinien sobie radzić DAC i większość obecnie produkowanych radzi sobie bardzo dobrze, więc różnic nie będzie. Zgadza się, wyżej o tym pisałem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FromBorg Napisano 24 marca 2022 Udostępnij Napisano 24 marca 2022 1 godzinę temu, Tomasz S. napisał: Artur, ta aktualizacja będzie dopiero na koniec kwietnia. Póki co w Tidalu - CD quality 16/44. A ktoś usłyszy różnicę pomiędzy hi-fi a master? 16/44 wystarczy do przekazania dźwięku najwyższej dostępnej naszej percepcji jakości. Przecież to jakość płyty cd. Tak ze to akurat wada tylko dla fanów cyferek. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 24 marca 2022 Udostępnij Napisano 24 marca 2022 @FromBorg nie mam pojęcia, może słyszy. Może dla testu chce sprawdzić. W każdym razie tam gdzie coś wiem staram się odpowiadać. Sam sprawdzałem pliki w wyższej rozdzielczości, nie dlatego ,że potrzebuje takich tylko dla testu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mar Ka Napisano 24 marca 2022 Udostępnij Napisano 24 marca 2022 Panowie A co Wasze 01010101 ma wspólnego z Wiim mini??? Dlaczego robicie offtop tutaj? Załóżcie sobie Swój Własny Wątek o zerach i jedynkach i tam skrobcie do woli! Chwalicie się wiedzą, osiągnięciami, wykonywaną pracą...Netykiety niestety brak 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FromBorg Napisano 24 marca 2022 Udostępnij Napisano 24 marca 2022 33 minuty temu, Tomasz S. napisał: @FromBorg nie mam pojęcia, może słyszy. Może dla testu chce sprawdzić. W każdym razie tam gdzie coś wiem staram się odpowiadać. Sam sprawdzałem pliki w wyższej rozdzielczości, nie dlatego ,że potrzebuje takich tylko dla testu. I co Ci wyszło? Bo u mnie eksperyment z SACD to jakaś katastrofa – jakość w odbiorze gorsza niż zwykłego cd. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzik Napisano 24 marca 2022 Udostępnij Napisano 24 marca 2022 57 minut temu, FromBorg napisał: A ktoś usłyszy różnicę pomiędzy hi-fi a master? Nie, a poza tym "master" to najczęściej przepróbkowane hi-fi, a nie żadne studyjne pliki. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Charicki Napisano 24 marca 2022 Udostępnij Napisano 24 marca 2022 1 godzinę temu, FromBorg napisał: A ktoś usłyszy różnicę pomiędzy hi-fi a master? 16/44 wystarczy do przekazania dźwięku najwyższej dostępnej naszej percepcji jakości. Przecież to jakość płyty cd. Tak ze to akurat wada tylko dla fanów cyferek. Dziękuję za info. Pozdro Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 24 marca 2022 Udostępnij Napisano 24 marca 2022 1 godzinę temu, FromBorg napisał: I co Ci wyszło? Bo u mnie eksperyment z SACD to jakaś katastrofa – jakość w odbiorze gorsza niż zwykłego cd. Wyszło,że wiernie przekazuje do Daca , tzn jak plik był 176kHz to dość otrzymywał 176kHz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mar Ka Napisano 24 marca 2022 Udostępnij Napisano 24 marca 2022 2 godziny temu, Felix1 napisał: Czyli rozumiem, że mamy dyskutować tylko i wyłącznie o aplikacji WiiM, pomijając jego wpływ (lub brak wpływu) na jakość dźwięku? Ok, w takim razie przepraszam. Aplikacja jest fajna. Można zamknąć wątek... A tak poważnie, w dyskusji pojawiają się zwykle różne wątki i argumenty. Jeżeli są one w jakiś sposób związane z tematem głównym, to chyba jest ok, prawda? A te zera i jedynki są związane z tym, do czego służy WiiM, czyli chyba jednak są na miejscu. W końcu to forum dyskusyjne, czy może się mylę? A może ktoś określi jakie wpisy są na miejscu, a jakie nie? Tylko kto to ma zrobić i na jakiej podstawie? Tak,to forum dyskusyjne. Wątek dotyczy jednak Wiim mini i został wydzielony z innej dyskusji o Bluesound Node. Ideą wydzielenia wątku było zebranie informacji o Wiim mini,oraz opinie użytkowników/posiadaczy urządzenia. Taka treść może być bardzo pomocna dla innych.A tak, trzeba przebrnąć przez wypociny okraszone hejtem i zero-jedynkami. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wito76 Napisano 24 marca 2022 Udostępnij Napisano 24 marca 2022 4 godziny temu, Mar Ka napisał: Dlaczego robicie offtop tutaj? Do pewnego momentu było tu fajnie, potem przyszedł jeden głuchy ze swoimi teoriami i klasyka tego forum, zrobił się syf. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzik Napisano 24 marca 2022 Udostępnij Napisano 24 marca 2022 Jest "fajnie" dopóki wszyscy się zgadzają i padają sobie nawzajem w ramiona, gratulując sobie nawzajem usłyszanych różnic po zakupie nowych kabli USB czy tam audiofilskich naklejek poprawiających brzmienie. Robi się niefajnie, kiedy przychodzi ktoś racjonalny, z kim nie da się wygrać na argumenty. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mar Ka Napisano 24 marca 2022 Udostępnij Napisano 24 marca 2022 7 minut temu, Felix1 napisał: Co do zer i jedynek to się zgodzę, ale gdzie np. z mojej strony "hejt"? Nie kierowałem nic do nikogo personalnie.Chciałem prosić o trzymanie się tematu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 24 marca 2022 Udostępnij Napisano 24 marca 2022 4 minuty temu, Dzik napisał: Robi się niefajnie, kiedy przychodzi ktoś racjonalny, z kim nie da się wygrać na argumenty. Mówisz o mnie? 😁 Bo chyba sobie nimbu racjonalności nie chcesz samozwanczo przypisać? Za krótki w kiełkach Dziku jesteś 🤪 Podaj mi proszę jak zmierzyć smak kiełbasy i smak wina? No może jeszcze jakaś Amirową procedurę na pomiar zapachu.... Nasze zmysły, nasz odbiór i wuj Ci oraz Amirowi do tego 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klimkr Napisano 24 marca 2022 Udostępnij Napisano 24 marca 2022 2 minuty temu, marcinmarcin napisał: Nasze zmysły, nasz odbiór i wuj Ci oraz Amirowi do tego 😉 Amir może w końcu powie, czy Wiim jest bitperfect jako transport - nie na podstawie gdybania tylko testów. Ale na razie na ASR jest równie jałowa dyskusja m.in. o Airplay 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzik Napisano 24 marca 2022 Udostępnij Napisano 24 marca 2022 10 minut temu, marcinmarcin napisał: Podaj mi proszę jak zmierzyć smak kiełbasy i smak wina? No może jeszcze jakaś Amirową procedurę na pomiar zapachu.... A co ma smak kiełbasy do sygnału ze streamera? 0_o Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomaz75 Napisano 24 marca 2022 Udostępnij Napisano 24 marca 2022 2 godziny temu, Dzik napisał: A co ma smak kiełbasy do sygnału ze streamera? 0_o A to kiełbasa z dzika?,czy to forum kulinarne,?przepraszam, chyba zabłądziłem. 🤨 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 24 marca 2022 Udostępnij Napisano 24 marca 2022 8 godzin temu, Felix1 napisał: Upraszczając, jeżeli DAC zachowuje się różnie w zależności od zastosowanego kabelka (o długości 1 czy 1.5m) lub źródła cyfrowego, to znaczy że konstruował go "artysta", a nie inżynier. Być może ma problem ze stabilnością zegara i "jitter rejection"? A Być może "artysta” Zatem wszystkie DACi są zrobione przez artystów . Sygnal w przewodzie coaxialnym płynie w domenie napięciowej, czyli wartość napięcia definiuje stan logiczny 0 lu 1, który w dacu konwertowany jest do postaci cyfrowej. A wiec skoro w przewodzie płynie napięcie i prąd to nie widzę problemu, żeby skorelować ten fakt z prawem Ohma. Do tego dochodzi impedancja falowa i dopasowanie wej/wyj urządzeń ze sobą połączonych jest jeszcze kilka innych aspektów, ale jak połączyć te wszystkie elementy, to nie widzę przeszkód, żeby przewody miały wpływ na brzmienie. Furutech Evolution II Digi RCA brzmi zupełnie inaczej niż AQ Carbon lub jakiś WW starlight. Wystarczy te przewody ze sobą porównać w konkretnym secie, a zera i jedynki odstawić na bok na ten czas. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzik Napisano 24 marca 2022 Udostępnij Napisano 24 marca 2022 19 minut temu, DiBatonio napisał: Sygnal w przewodzie coaxialnym płynie w domenie napięciowej, czyli wartość napięcia definiuje stan logiczny 0 lu 1, który w dacu konwertowany jest do postaci cyfrowej. A wiec skoro w przewodzie płynie napięcie i prąd to nie widzę problemu, żeby skorelować ten fakt z prawem Ohma. Do tego dochodzi Przez USB przesyłane są pakiety danych - w sensie dane w paczkach. Jest to proces kontrolowany i w razie błędu pakiet wysyłany jest do skutku, aż zgodzi się suma kontrolna. Dane oczywiście są buforowane. Sytuacja jest więc DOSŁOWNIE zero-jedynkowa - albo się zgadza, albo się nie zgadza. Nie ma tu więc absolutnie miejsca na żaden cudowny wpływ kabla czy czegokolwiek innego, jest to wręcz nielogiczne. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klimkr Napisano 24 marca 2022 Udostępnij Napisano 24 marca 2022 3 minuty temu, Dzik napisał: Przez USB przesyłane są pakiety danych - w sensie dane w paczkach. Jest to proces kontrolowany i w razie błędu pakiet wysyłany jest do skutku, aż zgodzi się suma kontrolna. Dane oczywiście są buforowane. Sytuacja jest więc DOSŁOWNIE zero-jedynkowa - albo się zgadza, albo się nie zgadza. Nie ma tu więc absolutnie miejsca na żaden cudowny wpływ kabla czy czegokolwiek innego, jest to wręcz nielogiczne. Ale mowa była o: 27 minut temu, DiBatonio napisał: Sygnal w przewodzie coaxialnym płynie w domenie napięciowej, czyli wartość napięcia definiuje stan logiczny 0 lu 1, który w dacu konwertowany jest do postaci cyfrowej. A wiec skoro w przewodzie płynie napięcie i prąd to nie widzę problemu, żeby skorelować ten fakt z prawem Ohma. USB to wyższa abstrakcja niż płynące napięcie etc.. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 24 marca 2022 Udostępnij Napisano 24 marca 2022 35 minut temu, tomaz75 napisał: A to kiełbasa z dzika?,czy to forum kulinarne,?przepraszam, chyba zabłądziłem. 🤨 Spokojnie przerobimy do winka będzie jak znalazł 😃 chodzi o to że nasze zmysły pozostają poza pewnymi schematami pomiarowymi... nie jesteśmy w stanie zmierzyć smaku, zapachu, a jednak nam pachnie i smakuje. Z dźwiękiem wydaje nam się że możemy zmierzyć. I owszem możemy pewne rzeczy zmierzyć i faktycznie bardzo się to przydaje (sam używam zaawansowanego EQ do korekty niedostatków pomieszczenia) ale uważam że jest bardzo dużo niemierzalnych aspektów dźwięku które decydują często o tym czy nam się podoba czy nie.... Dla szpeców z ASR jak się coś dobrze mierzy to dobrze gra... a to g.... prawda Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
T Z6 Napisano 24 marca 2022 Udostępnij Napisano 24 marca 2022 Dziekujemy wam "specjalisci" za zjebanie tak fajnego watku. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 24 marca 2022 Udostępnij Napisano 24 marca 2022 Oczywiście, bo jedyne co to trzeba się poklepywać po pupciach że kazde źródło gra tak samo, te zera i jedynki 😁 Ale fakt że jak wpadnie Dzik to rozwali wszystko 👍 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 24 marca 2022 Udostępnij Napisano 24 marca 2022 6 minut temu, Felix1 napisał: Źródło, nie. Transport cyfrowy, o ile nie mamy DACa robionego przez "artystę", tak. Rme Adi 2FS to faktycznie dłubany przez artystę dac 🤪 I każdy transport gra na nim trochę inaczej Mało tego to Adi gra inaczej z liniowym/impulsowym Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts