Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
2 minuty temu, Fafniak napisał:

To stadium objawów klinicznych, początki to były jak zacząłeś czytać porady "bardziej doświadczonych"

Może ktoś napisać co niby ten wiimi namieszał na rynku ?

Z pewnoscia pokazal, ze da sie zrobic tanie urzadzenie, ktore w domenie cyfrowej przekaze dokladnie to, co bylo do odtworzenia, co stawia pod znakiem zapytania zasadnosc kupowanie Bog wie czego, przy czym calosc z zachowanie prostoty obslugi. Jakis tam cel zostal osiagniety, skoro pojawiaja sie niedrogie streamery rowniez od duzych graczy, bywa ze i z modulami od Linkplay.

Napisano
14 minut temu, siwmad napisał:

To po co w takim razie w droższych modelach jest taka duża uwaga poświęcona na sekcje zasilania?

Nie wystarczy ładowarka od iphona. Ja się nie kłucę, bardziej dopytuje ponieważ dopiero uczę się chodzić w świecie audio, a nie lubię wydawać kasy na zbędne akcesoria.

Po to, żeby Ci co wydają więcej pieniędzy na te modele widzieli różnicę względem zwykłej ładowarki do iPhone. Chciałbyś zapłacić 2 lub 3 razy tyle I dostać zwykła ładowarkę? 

Napisano (edytowany)

Mysle ze bylo, ale wiekszosc konkurencji potrafila prosto ale kiepsko, albo dobrze ale skomplikowanie.

23 minuty temu, siwmad napisał:

Szybka szczepionka na mojego wirusa :)

To po co w takim razie w droższych modelach jest taka duża uwaga poświęcona na sekcje zasilania?

Nie wystarczy ładowarka od iphona. Ja się nie kłucę, bardziej dopytuje ponieważ dopiero uczę się chodzić w świecie audio, a nie lubię wydawać kasy na zbędne akcesoria.

Bo zasilanie ma znaczenie. Sek w tym, ze w audio niezle sprawdza sie dewiza "co dobre, to drogie, a co drogie, to niekoniecznie dobre". Implikacja, nie rownowaznosc.

Edytowano przez Mariusz Kopacki
Napisano

Mam już listwę filtrująca i zrobiłem serie testów pod kątem zasilania wiima. Aktualnie jak słucham z ładowarki iPhone wpiętą w gniazdo filtrowane (Taga) to nie słyszę różnicy w stosunku do powerbanku. Mój wcześniejszy zachwyt to chyba efekt placebo i słaba pamięć muzyczna. Też odpoczynek od słuchania i spacer na świeżym powietrzu. Nie wiem o co chodzi ale może mi się mój Wiim wygrzał ponieważ odrazu po otwarciu grał inaczej niż napęd CD a teraz nie jestem w stanie odróżnić na tym samym DAC-u.  Więc Powerbank idzie na sprzedaż. Zaraz się okaże, że zamówiony D50s też nic nie zmieni w moim torze audio.

Napisano

Ja zostawiłem listwe Tomanka tylko dla ładnego wygladu.Nic nie zmienia ani nie psuje.Tak samo przewody zasilajace zostały dla efektu wizualnego.Zostawiłem te ładniejsze a reszte sprzedałem.Ciesze sie muzyką.Okres choroby mam juz za soba...😋

Napisano
13 minut temu, siwmad napisał:

Mam już listwę filtrująca i zrobiłem serie testów pod kątem zasilania wiima. Aktualnie jak słucham z ładowarki iPhone wpiętą w gniazdo filtrowane (Taga) to nie słyszę różnicy w stosunku do powerbanku. Mój wcześniejszy zachwyt to chyba efekt placebo i słaba pamięć muzyczna. Też odpoczynek od słuchania i spacer na świeżym powietrzu. Nie wiem o co chodzi ale może mi się mój Wiim wygrzał ponieważ odrazu po otwarciu grał inaczej niż napęd CD a teraz nie jestem w stanie odróżnić na tym samym DAC-u.  Więc Powerbank idzie na sprzedaż. Zaraz się okaże, że zamówiony D50s też nic nie zmieni w moim torze audio.

Jakkolwiek wymyslnie zasilac bedziesz WiiMa, byleby nie czyms uszkodzonym, na jego cyfrowym wyjsciu bedzie wciaz to samo. Jego wygrzewanie to kolejne placebo.

Napisano

Lekko w temacie, odnosnie wplywu transmisji cyfrowej na analog - szumy rejestrowane na Cosmos ADC polaczonym kablem niezbalansowanym do DAC ADI-2 na tym samym USB hubie. W otoczeniu mnostwo roznych kabli.

Bialy - petla masowa, zasilanie na 50 Hz i harmoniczne, peak na 8 kHz zwiazany bezposrednio z USB.

Zielony - prosta linia.

Jedyna roznica w systemie to wpiety izolator USB bezposrednio przed ADC.

image.png.552c7f34105da77429afd843a8fb7e6d.png

Napisano

Jestem teraz w pracy i mam jakieś przymglenie myślowe. Chcę zgrać płytę CD do flac i grać na wiim. Czy z telefonu IOS lub Android zrobię DLNA lub jakiegoś nas-a w taki sposób żeby wiim widział pliki flac? W tym momencie jeszcze nie potrzebuje kupować domowego NAS-a. Chcę sprawdzić jak będzie grał flac natywnie ale nie przez protokół bluetooth czy airplay2. Nie mam  doświadczeni w udostępnianiu plików w DLNa itp.  

Napisano
3 minuty temu, siwmad napisał:

Jestem teraz w pracy i mam jakieś przymglenie myślowe. Chcę zgrać płytę CD do flac i grać na wiim. Czy z telefonu IOS lub Android zrobię DLNA lub jakiegoś nas-a w taki sposób żeby wiim widział pliki flac? W tym momencie jeszcze nie potrzebuje kupować domowego NAS-a. Chcę sprawdzić jak będzie grał flac natywnie ale nie przez protokół bluetooth czy airplay2. Nie mam  doświadczeni w udostępnianiu plików w DLNa itp.  

Plik lokalnie na telefonie, udostepniony streamerowi poprzez aplikacje WiiM Home.

Napisano

Wiim home pliki locale na telefonie z androidem widzi bez problemu.  Mam problem z iPhone za cholerę nie wiem jak zrobić żeby widział pliki, które wgrałem. Udało się komuś odtworzyć plik z muzyka zapisana lokalnie na iPhone?

Napisano

Chciałem oficjalnie napisać, że żegnam się z moim Wiim mini nie dlatego, że był zły. Wręcz przeciwnie tak mi się spodobał, że zamieniłem go na PRO :) 

Dziękuję wszystkim za wsparcie i odpowiedzi na moje pytania. Trzymam dalej kciuki za rozwój mini ponieważ w swojej kategorii jest świetny.

• 1 month later...
Napisano

Też mam dwa Wiimy ale nigdy ich nie sprzedam 🙂 W obu nic się nie wyłamało a z jednym kombinowałem i parę razy wyciągałem i wkładałem optyka. Poza tym moje ucho porównywało go z kolegi node 2i i nie słyszało różnicy na moim systemie. Zresztą kolega też nie słyszał różnicy 🙂 Ot tacy z nas audiofile heh

Napisano
49 minut temu, Artur Charicki napisał:

Też mam dwa Wiimy ale nigdy ich nie sprzedam 🙂 W obu nic się nie wyłamało a z jednym kombinowałem i parę razy wyciągałem i wkładałem optyka. Poza tym moje ucho porównywało go z kolegi node 2i i nie słyszało różnicy na moim systemie. Zresztą kolega też nie słyszał różnicy 🙂 Ot tacy z nas audiofile heh

Ja wole Noda.Mam tego najnowszego i Wiim u mnie przegrał z Nodem....