Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Dnia 3.05.2022 o 17:16, iFi Audio napisał:

Oczywiście! Każdy dostanie siarczystego buziaka od Pana Jarka z szatni i rabat 25% na zakup tego urządzenia w Audiomagic :)

Dla pozostałych uczestników Forum również znajdzie się rabacik na IFI Zen One Signature 😉

• 3 weeks later...
Napisano (edytowany)

Jestem po swoich testach. Porównywałem tego DACa z Toppingiem d70s MQA. Nigdy nie pisałem recenzji więc po prostu napiszę co zauważyłem w postaci "suchych" faktów i dorzucę kilka fotek :)

Więc przede wszystkim w moim systemie różnica jest dość spora na korzyść Toppinga jak na 1k PLN różnicy w momencie kiedy go kupowałem. Scena jest szersza, dźwięk ma więcej detali i bas jest bardziej dociążony.

Natomiast kilka ważnych rzeczy które się pojawiły w związku z kompatybilnością z Raspberry Pi 4 oraz systemem Volumio:

- Połączenie dołączonym kablem USB 3.0 powodowało, że Volumio rozpoznawał urządzenie ale rzucał komunikatami, że nie może się z ifi połączyć

- Połączenie moim kablem USB 2.0 (WW Ultraviolet) działało i mogłem przesyłać muzykę przez Volumio

- Niestety przy ww. połączeniu USB 2.0 przy plikach MQA wyższej rozdzielczości na Tidal connect co kilka sekund DAC przełączał jakość utworu - kolory na wyświetlaczu się zmieniały. Mogłem swobodnie słuchać utworów tylko w jakości 44.1 KHZ, w pozostałych przypadkach słychać było irytujące przerwy. Nie wiem czy to kwestia rpi czy Volumio ale z Toppingiem nie mam tych problemów

Nie chcę żeby to co napisałem wyżej zabrzmiało jak hejt, po prostu w moim systemie DAC się nie sprawdził :)

IMG_3361.thumb.jpg.584db30df4ebd196155003ca5bd4cc63.jpgIMG_3360.thumb.jpg.c2413df446589eeff3808f6352767ad6.jpgIMG_3359.thumb.jpg.e50d1c83d4196316ddc9b3546dd82d1d.jpg

Edytowano przez kosciukus
Napisano
Przed chwilą, tomek4446 napisał:

Czekam na urządzenie , jeszcze nie miałem przyjemności :) 

A Ok, bo myślałem, ze to po kolei z listy idzie :) To nawet lepiej bo ja obecnie na rozjazdach służbowych wiec miałbym mało czasu na testy :)

Napisano
15 minut temu, mateolo2 napisał:

@tomek4446 @no_i_fajnie @lpomis

A jak tam Wasze recenzje?

Jeśli chodzi o sprzęt sam w sobie, to nie można się do niczego przyczepić, wszystko działa poprawnie - tak, jak powinno. Na papierze i technicznie też wygląda super. Jeśli o mnie chodzi, to niestety nie zauważyłem za bardzo różnic w dźwięku (przynajmniej takich, jak opisują koledzy), w porównaniu z innym sprzętami, więc osobiście wybrałbym po prostu coś tańszego. Test i urządzenie potraktowałem, jako kolejną ciekowstkę i sprawdzenie siebie, ale jednak dalej DLA MNIE, to kolumny grają główną rolę w całym systemie :) Chociaż jeśli miałbym inne pudełka z iFi, to na pewno bym się zastanowił, bo wtedy pasuje, jak nic innego do kompletu.

Napisano (edytowany)

protip: załączniki z racji rozmiarów najlepiej otwierać w nowych zakładkach

1.thumb.png.f3036c054bfdbe6caaa652bc719d5d05.png

2.thumb.png.df16f3d2eaf4ad3d40efb583a59c0242.png

+ bonus: mała sesja zdjęciowa

1.thumb.jpg.b94545fc66e8f33cb58a55e5c8901143.jpg

2.thumb.jpg.8d0ca1120d29092315a4fd8b9521a22b.jpg

3.thumb.jpg.da9e94bb51470d26b4acf9cec0bd74f2.jpg

4.thumb.jpg.d806b089ef50a3d32bcbb3104a37fc9b.jpg

5.thumb.jpg.5c47b421df42cdada71151e10e12aa50.jpg

8.thumb.jpg.2f5cbf792cf60e407f45606a0246d9ad.jpg

1230580170_ifizengif.thumb.gif.fdd5197bbb1695a9b65e017868ff2cbe.gif

Serdeczne podziękowania dla iFi Audio Polska za możliwość wypożyczenia i odsłuchu.

Edytowano przez lpomis
Napisano

Jak Ci się udało gwizdnąć test Karasińskiemu? ;)

Ogólnie bardzo fajnie wygląda większość sprzętu od iFi. Ocznie człowiek od razu to kupuje. Podobna sztuka jeżeli chodzi o wygląd udała się Naimowi z serią Uniti. Estetycznie, nowocześnie, ekskluzywnie to wygląda a jak pokazuje rynek, chwytliwy wygląd to połowa (ta większa) sukcesu. 

Gratki recki Wojtas, fajnie graficznie to wyszło. 

Napisano

@lpomis I co ? Można było ? :)

Zawsze mówiłem , że w każdym człowieku tkwią ogromne pokłady możliwości. Wystarczy odpowiednia motywacja :)

Brawo Wojtek.

P.S.

Moje ulubiony fragmenty to uproszczając " jest nie najlepiej , ale pewnie producent tak chciał " . 😂

Napisano

A mnie zastanawia czy ten przetwornik aż tak wyraźnie  podbarwia. Podbite niskie tony i od górnego środka do końca osłabienie.

Przecież już przy liniowych środku i wysokich tonach a tylko podniesionych niskich tonach brzmienie będzie ciepłe a tu jest jeszcze osłabienie po drugiej stronie. To musi być wręcz zduszone, zagotowane, zgaszone granie. 

Napisano
8 minut temu, kaczadupa napisał:

Przecież już przy liniowych środku i wysokich tonach a tylko podniesionych niskich tonach brzmienie będzie ciepłe a tu jest jeszcze osłabienie po drugiej stronie. To musi być wręcz zduszone, zagotowane, zgaszone granie. 

Nie wiem czy mnie czytasz czy mnie ignorujesz 😉 ale jako właściciel tego DACa pozwolę sobie odnieść się do tego co napisałeś Ty i Wojtek. 

Zgadzam się z tym, że bas rzeczywiście jest podkreślony. Porównywałem ten DAC z toppingiem e30 i lampucerą Arka z forum i tutaj mogę zgodzić się z Wojtkiem co do basu. Jest go więcej, ale to nie są jakieś ilości zalewajace średnicę. Nie wydaje mi się też, co chyba może potwierdzić kolega @Arko55 I @soberowy, że góra w tym DACu jest przygaszona. Nie jest na pewno tak wyrazista jak w przetworniku z hegla, ale wg mnie nie można mówić o jakimś zduszeniu górnej części pasma. Trzeba też wziąć poprawkę na to, że hegel, którego ma @lpomis ma tej góry sporo więcej a bas jest tam punktowy i mega zwarty.

Takie są moje subiektywne odczucia. 

Napisano

Ja trochę za mało słuchałem u Seby żeby powiedzieć jak to do końca jest z barwą, na 1 rzut ucha dobrze się zgrywał ifi pod względem barwy do marantza i ATC, napewno z moją lampucera dźwięk był jaśniejszy z mniejszym basem i ciepłem, i tu dalej zależy kto czego oczekuje, mi się wydaje że nieco cieplejszy dac z łagodna góra może się dobrze sprawdzić bo sam jestem zwolennikiem barwnego grania, dążenie do jak największej neutralności mnie powoli męczy.

Wydaje mi się że to co słyszałem u siebie z DACem Aresa 2 to dopiero można mówić o stonowanej, dziwnej górze pasma. 

Generalnie Marantz może być nieco jasny a ATC stonowane lekko i tu dalej wychodzi punkt wyjścia, bo dźwięk w żadnym sensie nie idzie w mocne odchyły barwy 

Napisano
23 godziny temu, lpomis napisał:

protip: załączniki z racji rozmiarów najlepiej otwierać w nowych zakładkach

+ bonus: mała sesja zdjęciowa

1.thumb.jpg.b94545fc66e8f33cb58a55e5c8901143.jpg

2.thumb.jpg.8d0ca1120d29092315a4fd8b9521a22b.jpg

3.thumb.jpg.da9e94bb51470d26b4acf9cec0bd74f2.jpg

4.thumb.jpg.d806b089ef50a3d32bcbb3104a37fc9b.jpg

5.thumb.jpg.5c47b421df42cdada71151e10e12aa50.jpg

8.thumb.jpg.2f5cbf792cf60e407f45606a0246d9ad.jpg

1230580170_ifizengif.thumb.gif.fdd5197bbb1695a9b65e017868ff2cbe.gif

Serdeczne podziękowania dla iFi Audio Polska za możliwość wypożyczenia i odsłuchu.

A ja cie kręcę… ale recenzja. PRO.  No to chyba pozamiatane…. Gratulacje. 

Ja nie umiem takiego graficznego dokumentu nawet stworzyć.

Brawo!

Napisano
9 godzin temu, mateolo2 napisał:

Ja nie umiem takiego graficznego dokumentu nawet stworzyć.

Pocieszę Cię , nie jesteś sam. Ja z Szefem przez dwa tygodnie próbowaliśmy zrobić tabelkę w Excelu  i kurna nie wyszło :) 

Napisano
Dnia 26.05.2022 o 22:52, lpomis napisał:

Podziw i uznanie Wojtku @lpomis za super recenzję. W pierwszej chwili sądziłem, że teks i zdjęcia są wklejone z jakiegoś czasopisma. Dopiero gdy zobaczyłem podpis "WS" a na zdjęciach w tle białe Audio Phisic Sitary, które poznaję, bo przecież były u mnie, to uwierzyłem :)

Napisano
Przed chwilą, MMarek napisał:

Podziw i uznanie Wojtku @lpomis za super recenzję. W pierwszej chwili sądziłem, że teks i zdjęcia są wklejone z jakiegoś czasopisma. Dopiero gdy zobaczyłem podpis "WS" a na zdjęciach w tle białe Audio Phisic Sitary, które poznaję, bo przecież były u mnie, to uwierzyłem :)

Ja wczoraj rozmawiałem z moim kolegą i napomknął, że lpomis wkleił jakiś test z gazety, w którym mój ifi wypadł tak sobie 😉.

Napisano
15 minut temu, seba3002 napisał:

Ja wczoraj rozmawiałem z moim kolegą i napomknął, że lpomis wkleił jakiś test z gazety, w którym mój ifi wypadł tak sobie 😉.

Wkleił, czy nie wkleił, ale zdjęcia są prawdziwe. Sprawdzałem exif pliku zdjęciowego, i na 100% to zdjęcia z aparatu Wojtka :). Poza tym te znajome Sitary w tle.

Napisano
24 minuty temu, MMarek napisał:

Wkleił, czy nie wkleił, ale zdjęcia są prawdziwe. Sprawdzałem exif pliku zdjęciowego, i na 100% to zdjęcia z aparatu Wojtka :). Poza tym te znajome Sitary w tle.

Nie, no oczywiste, że nie wkleił. Ale jest to tak profesjonalnie zrobione, ze niektórzy myślą, że to skan z gazety 😝.