Dzik Napisano 5 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 5 kwietnia 2022 6 minut temu, Rega napisał: W 2016 miałem Genelec 8020A . (...) Granie okrojone. Czego się spodziewałeś po monitorku, który ma 14 cm szerokości, że wywali szyby z okien? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wing0 Napisano 5 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 5 kwietnia 2022 Miałem monitory studyjne ADAMa i Yamahy nie do słuchania na dłuższą metę, tzn można ale w żaden sposób nie rwały czterech liter. Ot takie granie dobre do PC do gier, You tuba i okazjonalnego słuchania muzyki przy gotowaniu. Nawet je rozstawiałem na podstawkach w miejscu systemu odsłuchowego, no nie zagościły na stałe. A dyskusja ogólnie spoko odkrywanie na nowo dawno odkrytych prawd. Wymarli już chyba starsi wyjadacze i nowe orły rwą się do lotu niosąc w szponach tą samą już nadgryzioną rybę ;). Audiowit pamiętaj następnym razem jak będziesz widział jakieś monitory czy to u znajomych czy w pracy rób zdjęcia z datą i machającym realizatorem inaczej nikt ci nie uwierzy.... 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 5 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 5 kwietnia 2022 3 minuty temu, Dzik napisał: Możesz z innego źródła, jeśli twoja religia nie pozwala ci czytać ASR. To nie religia , a może ? Nie wiem , zastanowię się ? Chodzi mi o to , że naprawdę znudziło mi się przeglądanie wykresów Amira i czytanie postów typu " dzięki Amir , a już miałem kupić ...... " , albo " kurde jutro pójdę i kupię , dzięki Amir " . Nie sądzisz , że to przynosi więcej szkody niż pożytku ? ludzie nie słuchają systemu tylko opierają się na kreskach wykresu , ba nawet nie na kreskach , bo guzik z nich rozumieją , tylko na opinii jakiegoś gościa. Dzik , to nie jest normalne ? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 5 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 5 kwietnia 2022 Od wywalania szyb mam KEF 107 (18 Hz). Spodziewałem się szerszego spektrum dźwięku, a zagrało jak własnie pierdziawki. Zwyczajnie źle. Może dla kogoś kto uzywał niewielkich monitorów słabej jakości to byłoby nienajgorzej. Trochę podbarwiony bas, jak mogłem ocenić ,,na ucho,, bo nie mierzyłem, gdzieś w ok 60-70Hz. Niżej nie ma nic. Trochę wzmocnionych wysokich. Ogólnie nic ciekawego. Nawet średnie jakieś takie bez polotu. Może dlatego, że to niski model, ale NIE polecam. @Chyba Miro 84 pisałem Ci o nich już kiedyś. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 5 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 5 kwietnia 2022 12 minut temu, Wing0 napisał: Miałem monitory studyjne ADAMa i Yamahy Jakie modele? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wing0 Napisano 5 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 5 kwietnia 2022 A żebym to pamiętał, Adamy miały dwie dmuchawy od frontu dość spore jak na monitory były, Yamaha z białą membrana jakaś starsza chyba ns10 to były. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 5 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 5 kwietnia 2022 (edytowany) Możesz wyjaśnić, dlaczego do gier, Youtube , i niezobowiązującego słuchania, a nie do poważnego? Edytowano 5 kwietnia 2022 przez Adi777 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 5 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 5 kwietnia 2022 Już te zagrały o niebo lepiej. Sam je wziąłem z niewielkiego studia. Oczywiście za pozwoleniem. Ale też nie zagrzały u mnie miejsca. Sprzedałem. Puszka od piwa dla porównaia wielkości😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 5 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 5 kwietnia 2022 21 minut temu, Wing0 napisał: Miałem monitory studyjne ADAMa i Yamahy nie do słuchania na dłuższą metę, tzn można ale w żaden sposób nie rwały czterech liter. Ot takie granie dobre do PC do gier, You tuba i okazjonalnego słuchania muzyki przy gotowaniu. Nawet je rozstawiałem na podstawkach w miejscu systemu odsłuchowego, no nie zagościły na stałe. A dyskusja ogólnie spoko odkrywanie na nowo dawno odkrytych prawd. Wymarli już chyba starsi wyjadacze i nowe orły rwą się do lotu niosąc w szponach tą samą już nadgryzioną rybę ;). Audiowit pamiętaj następnym razem jak będziesz widział jakieś monitory czy to u znajomych czy w pracy rób zdjęcia z datą i machającym realizatorem inaczej nikt ci nie uwierzy.... Nie mogę tego robić. Bluruje nawet logo właścicieli sprzętu. Chcę być powazny w branży. Nie będę dla grupy gowniazy ujawniał zdjęć realizatorów. Nie wszyscy są poważnymi ludźmi ale cześć chce nimi pozostać. Nie robiłem zdjęć innych sprzętów bo np trwa nagranie i trochę głupio wparowywać i mówić, " Cześć Piotrek, chcę zrobić zdjęcie Twoich Dynek na forum :))) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzik Napisano 5 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 5 kwietnia 2022 10 minut temu, tomek4446 napisał: Nie sądzisz , że to przynosi więcej szkody niż pożytku ? ludzie nie słuchają systemu tylko opierają się na kreskach wykresu , ba nawet nie na kreskach , bo guzik z nich rozumieją , tylko na opinii jakiegoś gościa. Dzik , to nie jest normalne ? Nie sądzę, bo pomiary po prostu są, jakie są i w tym swoim byciu są bezstronne. Nie da się ich oszukać, można jedynie popełnić jakiś błąd, ale wtedy wybuchają awantury na kilkadziesiąt stron, bo są tam inni użytkownicy, którzy je weryfikują. Dokładność pomiarów nie jest stuprocentowa, ale nawet 75%-owa dokładność to nieporównywalnie cenniejsze informacje niż czyjaś stronnicza poezja. “Starzy wyjadacze” boją się pomiarów, bo odbierają im to, co dla nich tak ważne, czyli ich nieomylne złote ucho, niedostępną dla plebsu jakość i całą tą otoczkę niesamowitości w audio. Niestety powtarzanie, że “pomiary nie grają” jest tylko i wyłącznie kompromitujące. 15 minut temu, Rega napisał: Spodziewałem się szerszego spektrum dźwięku To jest chyba drugi najmniejszy model, więc IMO trudno od niego oczekiwać "szerszego spektrum". 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 5 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 5 kwietnia 2022 Mi się podoba wygląd studyjniaków - oczywiście nie wszystkich, taki surowy, coś innego niż typowe kolumny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzik Napisano 5 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 5 kwietnia 2022 3 minuty temu, audiowit napisał: Chcę być powazny w branży. Nie będę dla grupy gowniazy ujawniał zdjęć realizatorów. Nie wszyscy są poważnymi ludźmi ale cześć chce nimi pozostać. No widzisz, w swojej łaskawości obnażyłeś przed gówniarzami cyca, a oni zamiast uklęknąć i spijać mleko absolutnej mądrości jeszcze śmieją się z tych umorusanych, pamiętających króla Ćwieczka monitorów. To jest ignorancja, ale już taka bestialska. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 5 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 5 kwietnia 2022 3 minuty temu, Dzik napisał: “Starzy wyjadacze” boją się pomiarów, bo odbierają im to, co dla nich tak ważne, czyli ich nieomylne złote ucho, niedostępną dla plebsu jakość i całą tą otoczkę niesamowitości w audio. Niestety powtarzanie, że “pomiary nie grają” jest tylko i wyłącznie kompromitujące. Bo nie grają ! Dzik , " starzy wyjadacze" nie wybierają sprzętu dla innych osób, tylko dla siebie bazując na wieloletnich odsłuchach. To Amir mówi co jest dobre , a co złe , co komuś będzie grać , a co nie ma prawa . Widzisz różnicę ? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wing0 Napisano 5 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 5 kwietnia 2022 (edytowany) Dzik ty nawet sutka żeś nie obnażył, a mleko leci wartkim strumieniem łykane przez gówniarzy łapczywie. Wiesz w którą stronę strumień skierować A propos cyckowych spraw Edytowano 5 kwietnia 2022 przez Wing0 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 5 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 5 kwietnia 2022 Ciekawy temat na tym drugim forum: https://www.audiostereo.pl/topic/158277-monitory-studyjne-vs-hi-fi/#comment-5507673 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzik Napisano 5 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 5 kwietnia 2022 5 minut temu, tomek4446 napisał: Dzik , " starzy wyjadacze" nie wybierają sprzętu dla innych osób, tylko dla siebie bazując na wieloletnich odsłuchach. Sprawiasz wrażenie myślącego człowieka. Jak myślisz, dla kogo ja kupiłem swój sprzęt – dla zmarłej babci? Przestańcie bezrefleksyjnie powtarzać te głupie komunały. Pomiary pełnią rolę informacyjną – tylko tyle i aż tyle. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 5 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 5 kwietnia 2022 @Dzik zdziwiłbyś się bardzo jak mogą zagrać niektóre pamietające króla Ćwieka kolumny. Nie twierdzę, że wszystkie starocie grają dobrze, ale są wyjątki. Nie wierzysz - zapraszam do posłuchania. Szybko zmienisz zdanie po odsłuchaniu kolumn starszych od Ciebie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 5 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 5 kwietnia 2022 Drugi komentarz mówi chyba wiele. Przynajmniej z mojego punktu widzenia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 5 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 5 kwietnia 2022 Wierz mi Dziku, że dla Ciebie cacka bym nie dał. Może Ci się wydaje, że jesteś pępkiem wszechświata. Piszemy na forum, czytasz go nie tylko Ty. Sorki wszystkich jeśli rozwiałem marzenia o sprzęcie studyjnym. Ale takie Altec, Urei niektore jbl czy Lipiński , czemu nie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 5 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 5 kwietnia 2022 (edytowany) 9 minut temu, tomek4446 napisał: Bo nie grają ! Dzik , " starzy wyjadacze" nie wybierają sprzętu dla innych osób, tylko dla siebie bazując na wieloletnich odsłuchach. To Amir mówi co jest dobre , a co złe , co komuś będzie grać , a co nie ma prawa . Widzisz różnicę ? W 90 % nie zgadzam się z Dzikiem 👍 ale pomiary, neutralność i monitory studyjne to nie takie złe rzeczy... Taniutkie monitory Yamaha hs zagrały lepiej z moje komórki niż niejedna audiofilska wydumka za ciężkie pieniądze 🙄 z CD za przynajmniej 10k Dodam że ich nie kupilem... Jakoś mi nie leży ta koncepcja do końca... Edytowano 5 kwietnia 2022 przez marcinmarcin Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 5 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 5 kwietnia 2022 3 minuty temu, marcinmarcin napisał: Taniutkie monitory Yamaha hs zagrały lepiej z moje komórki niż niejedna audiofilska wydumka za ciężkie pieniądze 🙄 z CD za przynajmniej 10k Idę po chrust 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzik Napisano 5 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 5 kwietnia 2022 2 minuty temu, audiowit napisał: Sorki wszystkich jeśli rozwiałem marzenia o sprzęcie studyjnym. Marzenia ściętej głowy. 3 minuty temu, Rega napisał: zdziwiłbyś się bardzo jak mogą zagrać niektóre pamietające króla Ćwieka kolumny. Być może, ale my dyskutowaliśmy o aktualnych Genelecach, w tym tych flagowych, a nie o modelu z lat 90., którego zdjęciem audiowit próbował dodać sobie autorytetu w tej dyskusji. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wing0 Napisano 5 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 5 kwietnia 2022 (edytowany) Przerabiałem kiedyś temat telefonu jako źródła minijack mmmmm ależ to było granie 😀😀😀. Ahhh ten minijack Nie ma to jak własne doświadczenie. Studyjne kilka lat temu już były takie rozkminy że lepsze od tych słodkich komercjalnych, klasa D lepsza od AB czy A, jakże dobrze smaemu się przekonać ile w tym prawdy. Panowie DATy do użytku domowego i studyjne, szpulowce, płyty winylowe, maliny, jeżyny, arbuzy to wszystko już było na serio :). Edytowano 5 kwietnia 2022 przez Wing0 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 5 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 5 kwietnia 2022 @Wing0 punkt widzenia zalezy od .... stanu posiadania. Dla niektórych minijack będzie dobrym rozwiązaniem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 5 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 5 kwietnia 2022 1 minutę temu, Wing0 napisał: Przerabiałem kiedyś temat telefonu jako źródła minijack mmmmm ależ to było granie 😀😀😀. Ahhh ten minijack Wiesz, na co dzien gram z usbridge signature z dobrą konfiguracją moode i qobuzem 😁 wpięte do RME Adi na którym mam zrobione DSP, ale coś trzeba było podłaczyć w sklepie muzycznym... To co usłyszałem było całkiem całkiem 🙃 1 minutę temu, Rega napisał: @Wing0 punkt widzenia zalezy od .... stanu posiadania. Dla niektórych minijack będzie dobrym rozwiązaniem. I kula w płot 😁 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts