Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cześć wszystkim,

To mój 1 post dlatego proszę nie strzelajcie:) Mam gorącą prośbę o pomoc w wyborze super zestawu stereo. Mam spory salon o powierzchni 35m + otwarta kuchnia. Chciałbym w kwocie 15k kupić kolumny podłogowe, wzmacniacz, streamer oraz CD. Słucham głównie rock, muzyka filmowa, elektronika. Słuchałem już Cambridge AXR100 z Fyne 502 (nawet przyjemnie grało), CA81 z Dali Oberon 7 też mi się podobało, CA81 z Monitor Audio Silver 500 też. Nie miałem jeszcze okazji posłuchać Pylon Diamond 28, B&W 603 S2, Triangle Borea BR08, Q Acoustic 3050i oraz Magnat MR780, żadnego z NAD, Rotel, Atoll, Hegel, Roksan. Przez ostatnie 10 słuchałem muzyki z ampitunera Onkyo TX-SR507 i kolumn Rubicon RP-A6F i najwyższy czas na zmiany.  Chciałbym na nowo poczuć radość ze słuchania muzyki.

Nie ukrywam że nie mam dużego doświadczenia a muzyka ma dla mnie wielkie znaczenie. Będę wdzięczny za wasze cenne sugestie dot. konfiguracji w/w sprzętu oraz być może inne zestawienia.

Z góry dziękuję za pomoc i weźcie proszę pod uwagę że nie każdy jest audiofilem  :)

Pozdrawiam,

Marek 

Napisano (edytowany)

Heco Revolution 7 + NAD338 + NAD C538 + pięć absorberów FiberSTANDARD 120×60 na pierwsze odbicia. 15 000 i masz hi-fi z prawdziwego zdarzenia. Tylko musisz to jeszcze z sensem ustawić. Nie gdzieś w rogu, dopchnięte do ściany.

Edytowano przez Kraft
Napisano
15 minut temu, Artsky napisał:

@Krakft ale pryma aprylis dopiero za rok nastepny 😉

To nie prima aprilis, to zwykłe wróżenie z fusów. 

Robienie akustyki na samych panelach PT80 jest też całkiem zabawne, no dobra  niech bedzie, że chybione.

Napisano

Gdzie NAD 338 do takich kolumn. Kraft nieco przeginasz już z olewaniem elektroniki :P

Serio.

Heco Revolution 7 to się zgadzam ale napędzane Atoll IN 100, Magnat MA 900

CXA81 mozna bby faktycznie podłącyć do Silver 500, czy Fyne F 502

W tym budżecie masz już trochę wyboru. Coś już odsłuchałeś. nie bardzo z Twoim postem wynika jakie masz wnioski.

Zalecam Ci udac się na kolejne odsłuchy. Dobrze by było gdyby jednak na 3 odsłuchane systemy 1 bardziej przypadł Ci do gustu a na przykłąd 1 mniej.

Ale trochę to rozumiem bo robisz znaczny przeskok z tego co masz teraz. Więc takie systemy będa grac lepiej. Więc moja rada poświeć na odsłuch nieco więcej czasu.

Zapraszamy

Piotr

Napisano
Przed chwilą, Kraft napisał:

@absolute beginner, może wrzucisz zdjęcia lub rysunki Twojego pomieszczenia. Zobaczymy, co z ustawieniem kolumn i ewentualną aranżacją akustyczną. 

Od tego bym zacząl "doradzanie"

potem :

8 minut temu, J4Z napisał:

To co się spodoba pożycz do domu bo możesz się zdziwić. 

Napisano

Bo dopiero znalazłem czas na napisanie czegoś ?

Wybacz ale teraz coraz więcej czasu spędzam na discogsie :D, na sensowniejszych działaniach.

1 godzinę temu, S4Home napisał:

Gdzie NAD 338 do takich kolumn

Co jest nei tak z tym NADem ?

Napisano
12 godzin temu, absolute beginner napisał:

Chciałbym w kwocie 15k kupić kolumny podłogowe, wzmacniacz, streamer oraz CD

Na początek ograniczył bym zakupy do kolumn, wzmacniacza i streamer-a

CD zostawiłbym na później 

Napisano
2 minuty temu, J4Z napisał:

a absorbcja wyciąć górę. Jak żyć? 

Bez przesady. Jeden czy dwa panele nie wytną Ci góry. Jak masz obawy, to idź w hybrydę z płytą binarną. Ładne to i uspokoisz sumienie. 

Napisano
13 godzin temu, absolute beginner napisał:

Mam spory salon o powierzchni 35m + otwarta kuchnia

Pomyśl o jakichś fajnych podłogówkach.
W sklepach tophifi mają nadal fajną promocję na NAD C368+B&W 603. To jest naprawdę okazja bo obecnie nie dostaniesz nigdzie NAD'a, tylko u nich w zestawie.
A biorąc pod uwagę że wszystkie ceny idą do góry to cena tego zestawu jest świetna (same głośniki już podrożały i komplet kosztuje prawie tyle co u nich ze wzmakiem).
Polecam Ci więc posłuchać sobie powyższego zestawu i jeśli Ci będzie odpowiadać to bierz i uciekaj żeby Ci nikt nie zabrał ;)

Napisano
41 minut temu, Fafniak napisał:

Bo dopiero znalazłem czas na napisanie czegoś ?

Wybacz ale teraz coraz więcej czasu spędzam na discogsie :D, na sensowniejszych działaniach.

Co jest nei tak z tym NADem ?

Z nim nic. Ale moim zdaniem do tych heco potrzeba czegoś więcej.

Piotr

Napisano

Witajcie!
Do propozycji wzmacniaczy dorzucić możemy Audiolaba 6000A Play/Omnia. Świetnie również sprawdza się Quad Artera Solus Play.
Z kolumn możemy zaproponować chociażby Focale Chora 826, Pylony Diamond 28, Dali Oberon 7.

Przede wszystkim zapraszamy na odsłuch - mamy wszystko na miejscu, można posłuchać :)

Napisano
9 godzin temu, LML napisał:

Pomyśl o jakichś fajnych podłogówkach.
W sklepach tophifi mają nadal fajną promocję na NAD C368+B&W 603. To jest naprawdę okazja bo obecnie nie dostaniesz nigdzie NAD'a, tylko u nich w zestawie.
A biorąc pod uwagę że wszystkie ceny idą do góry to cena tego zestawu jest świetna (same głośniki już podrożały i komplet kosztuje prawie tyle co u nich ze wzmakiem).
Polecam Ci więc posłuchać sobie powyższego zestawu i jeśli Ci będzie odpowiadać to bierz i uciekaj żeby Ci nikt nie zabrał ;)

Cześć, również myślałem o tym zestawie jako 1 z opcji. Pytanie czy dla mojej powierzchni będzie wystarczający zapas mocy?

Napisano

Obawiam się że trzeba by szukać czegoś właśnie wśród Edifierów :) . Dobre kolumny aktywne podłogowe z zasady potrzebują przedwzmacniacza do którego się je podłączy. I tu problem, aby znaleźć takie i zmieścić się w budżecie. 

Napisano

W przypadku kolumn aktywnych często taniej wychodzi zakup wzmacniacza zintegrowanego z wejściem z przedwzmacniacza, co niepotrzebnie dubluje końcówki mocy. Wskazana jest też wtedy możliwość użycia kabli symetrycznych XLR do długich połączeń. To również ogranicza wybór preampa.

Napisano
13 godzin temu, absolute beginner napisał:

Cześć, również myślałem o tym zestawie jako 1 z opcji. Pytanie czy dla mojej powierzchni będzie wystarczający zapas mocy?

Jestem prawie pewien, że wystarczą. Pod warunkiem że akustykę w miare fajnie ogarniesz i echo nie będzie biegać po pokoju. Unikaj pustych ścian i podłóg (im większy barłok w domu tym lepiej ;)
odsłuchaj sobie najpierw