hlary Napisano 11 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 11 sierpnia 2022 Kolumny Fyne nie mają jeszcze swojego klubu. A zatem zakładam. Ja mam Fyne F502SP i mam je podłączone pod Pier Audio MS-680 SE. Kolumny mają uziemienie i powiem, ze chyba to działa. Bo syn wcześnie sygnalizował, ze słyszy pewne zaburzenia dźwięku, a po uziemienie już ich nie było. Syn nie mieszka z nami. Załączam zdjęcie pięknych Fyne 2 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos Napisano 1 września 2022 Udostępnij Napisano 1 września 2022 Potwierdzam, mam F501sp i ich uziemienie to było jak postawienie "kropki nad i"😎. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irencjo Napisano 2 września 2022 Udostępnij Napisano 2 września 2022 ale te Fyne na zdjęciu to chyba seria 700 jest a nie F502sp Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 2 września 2022 Udostępnij Napisano 2 września 2022 Dnia 11.08.2022 o 23:14, hlary napisał: zdjęcie pięknych Fyne Przepiękne są. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariol Napisano 12 maja 2023 Udostępnij Napisano 12 maja 2023 W jakim rozstawieniu słuchacie F502SP? Z jakiej odległości? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 13 maja 2023 Udostępnij Napisano 13 maja 2023 Dnia 2.09.2022 o 11:24, irencjo napisał: ale te Fyne na zdjęciu to chyba seria 700 jest a nie F502sp To jsst chyba F1-10 albo F1-12. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariol Napisano 8 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 8 czerwca 2023 Od tygodnia jestem posiadaczem F502SP. Z przystąpieniem do klubu czekałem, żeby moja decyzja nie była na fali uniesienia. Powiem krótko: jest ok. A teraz czeka mnie przesłuchanie płytoteki od nowa. 5 4 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 9 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 9 czerwca 2023 21 godzin temu, mariol napisał: Od tygodnia jestem posiadaczem F502SP. Z przystąpieniem do klubu czekałem, żeby moja decyzja nie była na fali uniesienia. Powiem krótko: jest ok. A teraz czeka mnie przesłuchanie płytoteki od nowa. Gratuluję. Też bym się może zainteresował ale obawiam się że są dla mnie za duże. Szkoda bo nie są zbyt drogie. W kazdym razie raz jeszcze gratuluję i życzę przyjemności z odsłuchów. 👍 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hlary Napisano 11 czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 11 czerwca 2023 U mnie grają na 22 m2 i jest OK Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 11 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 11 czerwca 2023 Z pewnoscia tylko ze u mnie metraż jest mniejszy a i kolumny stoją trochę na drodze do okna. Z ich wymiarami mogłoby być ciasno. Ich szerokość to jak 2 razy moje kolumny tak więc odpadają. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawko69 Napisano 11 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 11 czerwca 2023 Czy szerokość podawana przez producenta to szerokość samej skrzynki.czy skrzynki z podstawą? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 11 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 11 czerwca 2023 Często podają osobno Z i bez podstawki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawko69 Napisano 11 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 11 czerwca 2023 Tak ale tutaj podają jeden wymiar 338 mm. Może ktoś to zweryfikować? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariol Napisano 11 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 11 czerwca 2023 Szerokość 338mm jest z podstawą. Natomiast wysokość (przynajmniej u mnie) najkorzystniej ustawić na kolcach na maksa. Związane to jest z basem, który naprawdę jest solidny, mocny i soczysty. Ale to wszystko zależy od systemu. Mój pier audio ms680se naprawdę robi się gorący, tyle prądziska potrzebują te kolumny, żeby fajnie zagrały. Ale jak zagrają, to już bajka. Świetnie prezentują szczegółowość, drugi plan już wcale nie jest taki drugi, że trzeba się wsłuchiwać., żeby wyłapać szczegóły. Po prostu jest. Dla mnie klasyczne kawałki rockowe wybrzmiewają jak z kosmosu, szybko, czystko, z podziałem na każdy instrument, a nie na jeden hałas. Fokale czyste i pięknie wyeksponowane, Dzisiaj słuchałem Lionel Richie, po prostu miazga i gęsia skórka. Kolumny raczej do delektowania się muzyką. Aby uzyskać, zamierzony efekt musiałem dostroić system ( poprzednio focal aria 948 gdzie było dużo wysokich a w fyne mi brakowało) zmieniłem rca PAD neptune na chord signature oraz lampę. Całe szczęście obie rzeczy miałem w szufladzie, więc obyło się bez dodatkowych kosztów. Wszystkie zmiany przeprowadzałem powoli, dlatego po tylu dniach dopiero piszę coś więcej o tych kolumnach. Jeżeli f502 są za duże, to może f501sp będą pasować. Przed kupnem fyne rozważałem sonus faber cremona auditor, gdyż szukałem mniejszych kolumn od focali. Ostatecznie jednak podłogówka przeważyła, i po focalach, fyne wydają się takie małe 😉 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 11 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 11 czerwca 2023 Co takiego w zasadzie jest zmienionego w 501sp vs 501 ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawko69 Napisano 12 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 12 czerwca 2023 9 godzin temu, mariol napisał: Szerokość 338mm jest z podstawą. Natomiast wysokość (przynajmniej u mnie) najkorzystniej ustawić na kolcach na maksa. Związane to jest z basem, który naprawdę jest solidny, mocny i soczysty. Ale to wszystko zależy od systemu. Mój pier audio ms680se naprawdę robi się gorący, tyle prądziska potrzebują te kolumny, żeby fajnie zagrały. Ale jak zagrają, to już bajka. Świetnie prezentują szczegółowość, drugi plan już wcale nie jest taki drugi, że trzeba się wsłuchiwać., żeby wyłapać szczegóły. Po prostu jest. Dla mnie klasyczne kawałki rockowe wybrzmiewają jak z kosmosu, szybko, czystko, z podziałem na każdy instrument, a nie na jeden hałas. Fokale czyste i pięknie wyeksponowane, Dzisiaj słuchałem Lionel Richie, po prostu miazga i gęsia skórka. Kolumny raczej do delektowania się muzyką. Aby uzyskać, zamierzony efekt musiałem dostroić system ( poprzednio focal aria 948 gdzie było dużo wysokich a w fyne mi brakowało) zmieniłem rca PAD neptune na chord signature oraz lampę. Całe szczęście obie rzeczy miałem w szufladzie, więc obyło się bez dodatkowych kosztów. Wszystkie zmiany przeprowadzałem powoli, dlatego po tylu dniach dopiero piszę coś więcej o tych kolumnach. Jeżeli f502 są za duże, to może f501sp będą pasować. Przed kupnem fyne rozważałem sonus faber cremona auditor, gdyż szukałem mniejszych kolumn od focali. Ostatecznie jednak podłogówka przeważyła, i po focalach, fyne wydają się takie małe 😉 Dzięki za wyczerpujące info. Możesz zmierzyć szerokość samej skrzykni? Jak daleko masz odstawione kolumny od ściany i mebli? Pytam bo mam dosyć nieustawne pomieszczenie i nie wiem czy nie będzie mi się wzbudzał bas. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariol Napisano 12 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 12 czerwca 2023 szerokość skrzynki 25cm, głębokość 34cm, Pomieszczenie mam przeznaczone tylko do odsłuchów więc z mebli to tylko kanapa, stolik na sprzęt i ustrojstwa do akustyki. Za kolumnami mam skosy dachowe a boczne ściany to 2m Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawko69 Napisano 12 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 12 czerwca 2023 12 godzin temu, Artur Brol napisał: Co takiego w zasadzie jest zmienionego w 501sp vs 501 ? W serii SP zastosowano przetworniki z serii 700 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 12 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 12 czerwca 2023 Czekam na pierwsze odsłuchy moich 702 Zastanawiają mnie opinie, iż 502sp są trudne do napędzenia czy też są jakimś tam wyzwaniem dla wzmacniaczy. To trochę zastanawiające bo te kolumny mają całkiem wysoką skuteczność 92dB a ich impedancja na niskich częstotliwościach nie schodzi poniżej 6ohm. Można powiedzieć że są to kolumny 6 ohm (prawdziwe 6ohm). To by raczej wskazywało, iż nawet taka lampa 300B powinna dać sobie z nimi radę. No nic posłuchamy zobaczymy:) u mnie będą docelowa sterowane lampą GM70 -wzmacniacz SE o mocy 30W. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 12 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 12 czerwca 2023 24 minuty temu, Slawko69 napisał: W serii SP zastosowano przetworniki z serii 700 👍 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariol Napisano 12 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 12 czerwca 2023 elektron6 tutaj ciekawy opis 702: http://stereoikolorowo.blogspot.com/2020/03/gosniki-podogowe-fyne-audio-f702.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 12 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 12 czerwca 2023 (edytowany) Dzięki to czytałem ale to wiadomo jak to piszą - jest ogólny kult "pędzenia" każdej jednej kolumny wzmacniaczem min. 100W a najlepiej 250W taka moda nie ważne czy kolumna schodzi do 6 ohm czy 2,5ohm czy ma skuteczność 92 dB czy też 86 dB. Okazuje się że pod lampę tak naprawdę nie ma już kolumn...cóż w artykule piszą wymijająco, iż z 300B nie to żeby było źle...:) Edytowano 12 czerwca 2023 przez elektron6 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 12 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 12 czerwca 2023 @elektron6 zaskoczyłeś mnie. Wkraczasz w nowy etap 🙂. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 12 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 12 czerwca 2023 (edytowany) 18 minut temu, Asia napisał: @elektron6 zaskoczyłeś mnie. Wkraczasz w nowy etap 🙂. Nie ma nudy zmieniałem systemy, zmieniam i zapewne jeszcze sporo zmienię:) Tak teraz mam zamiar posłuchać coś nowszego - F702. GM70 to taki powrót do przeszłości bo kiedyś już miałem monobloki MPW na tej lampie (pozbycie się tych monobloków nie było jednak dobrym rozwiązaniem choć obecna konstrukcja będzie liczę nawet i lepsza). Mam jeszcze kilka pomysłów na kolejne zmiany. Oczywiście kilka wzmacniaczy i kolumn vintage pozostaje ze mną i będzie na zmianę odsłuchiwana. Edytowano 12 czerwca 2023 przez elektron6 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 12 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 12 czerwca 2023 1 godzinę temu, elektron6 napisał: Czekam na pierwsze odsłuchy moich 702 Zastanawiają mnie opinie, iż 502sp są trudne do napędzenia czy też są jakimś tam wyzwaniem dla wzmacniaczy. To trochę zastanawiające bo te kolumny mają całkiem wysoką skuteczność 92dB a ich impedancja na niskich częstotliwościach nie schodzi poniżej 6ohm. Można powiedzieć że są to kolumny 6 ohm (prawdziwe 6ohm). Pomiary dla Fyne 702 z niemieckiego Audio są następujące: minimum impedancji 2,6 omy przy 80 Hz, skuteczność 85 dB/2V1m. No to skoro 502 SP mają te same głośniki... W tym samym Audio zwykłym 502 zmierzono 87 dB/2V1m. W naszym Audio wyszła im czułość 91 dB/2,83V1m Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts