mateolo2 Napisano 27 listopada 2022 Udostępnij Napisano 27 listopada 2022 (edytowany) Chłopaki…. o co biega 🤣 Mam sobie włączony wzmacniacz, nie gra muzyka. Moja współlokatorka z sąsiedniego pomieszczenia uruchamia suszarkę do włosów i pojawia się we wzmacniaczu dźwięk buczacego trafo (taki delikatny). Wylacza suszarkę i trafo jest ciche?!?! Kabel zasilający mam dobrej klasy, listwę mam z filtrami szumów. WTF? Kto rozwiąże te zagadkę ma u mnie piwo. Edytowano 27 listopada 2022 przez mateolo2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkk Napisano 27 listopada 2022 Udostępnij Napisano 27 listopada 2022 Zmień współlokatorkę/funduj fryzjera/kup jej inną suszarkę Coś Ci sieje po sieci 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateolo2 Napisano 27 listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 27 listopada 2022 (edytowany) 2 godziny temu, mkk napisał: Zmień współlokatorkę/funduj fryzjera/kup jej inną suszarkę Coś Ci sieje po sieci Hahahahahah! Mam w domu instalacje z lat 60/70… to pewnie to Edytowano 27 listopada 2022 przez mateolo2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 27 listopada 2022 Udostępnij Napisano 27 listopada 2022 (edytowany) I tak pewnie dźwięk pracujacej suszarki z pokoju obok jest głośniejszy niż owe zakłócenie, wiec nawet jesli wyeliminujesz (buczenie), to i tak głos suszarki bedzie utrudniał odsłuch. "Olej" to po prostu Edytowano 27 listopada 2022 przez Chyba Miro 84 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateolo2 Napisano 27 listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 27 listopada 2022 58 minut temu, Chyba Miro 84 napisał: I tak pewnie dźwięk pracujacej suszarki z pokoju obok jest głośniejszy niż owe zakłócenie, wiec nawet jesli wyeliminujesz (buczenie), to i tak głos suszarki bedzie utrudniał odsłuch. "Olej" to po prostu Nie No hahah nie chodzi o to. Bałem się po prostu ze trafo jak zaczyna tal buczeć ot tej suszarki to sie niszczy czy cos Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 27 listopada 2022 Udostępnij Napisano 27 listopada 2022 30 minut temu, mateolo2 napisał: Nie No hahah nie chodzi o to. Bałem się po prostu ze trafo jak zaczyna tal buczeć ot tej suszarki to sie niszczy czy cos Jprdl ten znowu coś usłyszał 😆😆😆 A skąd wiesz, że to trafo? Słuchasz trafa? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateolo2 Napisano 27 listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 27 listopada 2022 1 godzinę temu, DiBatonio napisał: Jprdl ten znowu coś usłyszał 😆😆😆 A skąd wiesz, że to trafo? Słuchasz trafa? Hahahahaha No a co może buczeć. Buczy tam gdzie jest trafo. Tak Panowie generalnie wyglada nerwica natręctw - ale spokojnie - leczę się na to 🤣🤣🤣 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 27 listopada 2022 Udostępnij Napisano 27 listopada 2022 37 minut temu, mateolo2 napisał: Hahahahaha No a co może buczeć. Buczy tam gdzie jest trafo. W głośnikach może też buczeć, ja bym na Twoim miejscu to sprawdził 😆😆😆 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateolo2 Napisano 27 listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 27 listopada 2022 7 minut temu, DiBatonio napisał: W głośnikach może też buczeć, ja bym na Twoim miejscu to sprawdził 😆😆😆 🤣🤣🤣🤣 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 28 listopada 2022 Udostępnij Napisano 28 listopada 2022 7 godzin temu, mateolo2 napisał: Tak Panowie generalnie wyglada nerwica natręctw - ale spokojnie - leczę się na to 🤣🤣🤣 I jak Ci idzie? 😂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 28 listopada 2022 Udostępnij Napisano 28 listopada 2022 Jak nam wszystkim pewnie Ale nie przejmuj się tym. Spotkałem się z podobnymi "skutkami" wysokiego zużycia prądu. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateolo2 Napisano 28 listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 28 listopada 2022 6 godzin temu, Adi777 napisał: I jak Ci idzie? 😂 Ja widać 🤣 ale staram sie 🤣 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateolo2 Napisano 10 grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 10 grudnia 2022 Dnia 28.11.2022 o 07:50, Piotr Sonido napisał: Jak nam wszystkim pewnie Ale nie przejmuj się tym. Spotkałem się z podobnymi "skutkami" wysokiego zużycia prądu. Dnia 27.11.2022 o 21:00, Chyba Miro 84 napisał: I tak pewnie dźwięk pracujacej suszarki z pokoju obok jest głośniejszy niż owe zakłócenie, wiec nawet jesli wyeliminujesz (buczenie), to i tak głos suszarki bedzie utrudniał odsłuch. "Olej" to po prostu Czyli co, powiedzcie konkretnie. jak kobita suszy włosy, a mi wtedy buczy trafo to można śmiało słuchać dalej muzy? Nie uszkodzi to wzmaka? Co ciekawe sprawdziłem napięcie w gniazdku przy włączonej i wyłączonej suszarce - bez zmian. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 10 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 10 grudnia 2022 14 minut temu, mateolo2 napisał: Czyli co, powiedzcie konkretnie. jak kobita suszy włosy, a mi wtedy buczy trafo to można śmiało słuchać dalej muzy? Nie uszkodzi to wzmaka? Co ciekawe sprawdziłem napięcie w gniazdku przy włączonej i wyłączonej suszarce - bez zmian. Ty weź żonie sprezentuj podchoinkę nową suszarkę z silnikiem bezszcotkowym 😁 A ultimetrem co Ty chcialeś zmierzyć zakłócenia? Naprawdę myślałeś, że wartość napięcia będzie Ci skakać na skali jak chodzi suszarka? 😆 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 10 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 10 grudnia 2022 Na szybko w wzmacniaczu dołóż do gniazda zasilania między fazę a punkt neutralny kondensator 100nF/630V AC serii X2. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 10 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 10 grudnia 2022 3 minuty temu, elektron6 napisał: Na szybko w wzmacniaczu dołóż do gniazda zasilania między fazę a punkt neutralny kondensator 100nF/630V AC serii X2. Albo w listwę lub gniazdku do którego jest wpięty wzmak. Kiedyś się bawiłem w takie wygładzanie kondami przeciwzakłóceniowymi klasy X2. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateolo2 Napisano 10 grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 10 grudnia 2022 (edytowany) 5 minut temu, DiBatonio napisał: Albo w listwę lub gniazdku do którego jest wpięty wzmak. Kiedyś się bawiłem w takie wygładzanie kondami przeciwzakłóceniowymi klasy X2. Ja już mam listwę z filtrami 17 minut temu, DiBatonio napisał: Ty weź żonie sprezentuj podchoinkę nową suszarkę z silnikiem bezszcotkowym 😁 A ultimetrem co Ty chcialeś zmierzyć zakłócenia? Naprawdę myślałeś, że wartość napięcia będzie Ci skakać na skali jak chodzi suszarka? 😆 No tak pomyślałem ze skoro mam instalacje która ma 50 lat jak nie lepiej to może są spadki napięcia przy włączonej suszarce i dlatego trafo buczy. Ale co ja się tam znam… w dupie mam, ze buczy mi chodzi o to tylko czy szkodzi mu bycie włączonym jak kobita włosy suszy 🤣🤣🤣 Nie chce po prostu sprzętu „nadwerezac” Edytowano 10 grudnia 2022 przez mateolo2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 10 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 10 grudnia 2022 Jaką i z jakimi filtrami? Posłuchaj co Ci radzą koledzy, a takie kondziorki kosztują guziki. https://inelsc.pl/pl/c/Kondensatory-polipropylenowe-X2%2C-Y2-MKP/820 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateolo2 Napisano 10 grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 10 grudnia 2022 4 minuty temu, DiBatonio napisał: Jaką i z jakimi filtrami? Posłuchaj co Ci radzą koledzy, a takie kondziorki kosztują guziki. https://inelsc.pl/pl/c/Kondensatory-polipropylenowe-X2%2C-Y2-MKP/820 https://www.brennenstuhl.com/pl-PL/produkty/listwy-zasilajace/premium-protect-line-60.000a-ochrona-przeciwprzepieciowa-listwa-zasilajaca-6-gniazda-3m-h05vv-f-3g1-5-be-fr Ja bym sobie z chęcią coś wlutowal, ale się na tym nie znam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
terracan1929 Napisano 10 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 10 grudnia 2022 (edytowany) Mam taką samą listwę. Traktuję ją jako zabezpieczenie przeciwprzepięciowe. Wprawdzie ma wbudowane filtry emi/rfi , ale są one niezbyt rozbudowane, powiedzmy podstawowe. i stąd zapewne zakłócenia przez nie przechodzą. Myślę,że przy zakłóceniach jakie masz u siebie w domu, musiałbyś mieć coś takiego https://www.google.com/search?q=filtr+emi+&tbm=isch&ved=2ahUKEwjgnerT4e_7AhXC-yoKHYoRAYEQ2-cCegQIABAA&oq=filtr+emi+&gs_lcp=CgNpbWcQAzIECAAQHjIECAAQHjIHCAAQgAQQGDIHCAAQgAQQGDIHCAAQgAQQGDIHCAAQgAQQGDIHCAAQgAQQGFD1AljGBWCiC2gAcAB4AIABWogBrQKSAQE0mAEAoAEBqgELZ3dzLXdpei1pbWfAAQE&sclient=img&ei=_NqUY-CvK8L3qwGKo4SICA&bih=722&biw=1536&rlz=1C1GCEU_plPL1034PL1034#imgrc=Zf-fdNR8Ht4xKM albo https://www.google.com/search?q=filtr+emi+rfi&tbm=isch&ved=2ahUKEwiR9YaZ4O_7AhUHx4sKHfTQDSYQ2-cCegQIABAA&oq=filtr+emi+rfi&gs_lcp=CgNpbWcQAzIECAAQHjoFCAAQgAQ6BwgAEIAEEBhQ3ARYoxBglRpoAXAAeACAAYkBiAGtBJIBAzUuMZgBAKABAaoBC2d3cy13aXotaW1nwAEB&sclient=img&ei=ddmUY9Fmh46vBPSht7AC&bih=722&biw=1536&rlz=1C1GCEU_plPL1034PL1034#imgrc=mVIcRe9bRtctmM albo https://allegro.pl/oferta/filtr-przeciwzakloceniowy-filtercon-pl-5a-emi-rfi-10041465469 Edytowano 10 grudnia 2022 przez terracan1929 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 10 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 10 grudnia 2022 (edytowany) Toż to takie komputerowe listwy, a jak będzie porządne przepięcie w sieci to ta listwa nic nie da. @mateolo2 Ty nic nie musisz lutować, kupujesz bele wtyczkę w OBI i do jej zacisków przykręcasz końcówki takiego kondensatora przeciwzakłóceniowego X2 i wkładasz w gniazdo. Filtry Filtercona są w porządku. Ja tam, jakbym miał kupować listwę, to chociaż najtańszą Gigawatta, ewentualnie jednorzędową Tomanka. Tego Tomanka mam do dekodera i plazmy, tam pod każdym gniazdem siedzi filtr Schaffnera. Edytowano 10 grudnia 2022 przez DiBatonio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 10 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 10 grudnia 2022 U mnie podłączona jest taka. Mam nadzieję , że w razie potrzeby spełni swoje zabezpieczające zadanie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 10 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 10 grudnia 2022 1 godzinę temu, mateolo2 napisał: Czyli co, powiedzcie konkretnie. jak kobita suszy włosy, a mi wtedy buczy trafo to można śmiało słuchać dalej muzy? W starych suszarkach używano diody prostowniczej w obwodzie zasilania do zmniejszenia obrotów silnika. Taki prostownik połówkowy obniżał wartość skuteczną napięcia przemiennego spowalniając silnik ale wprowadzał do sieci składową stałą. Nawet niewielka składowa stała w sieci i trafo szczególnie toroidalne to problemy. Wystarczy DC bloker na to burczące trafo. Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 10 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 10 grudnia 2022 Albo tak jak pisałem, nową suszarkę pod choinkę 😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
terracan1929 Napisano 10 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 10 grudnia 2022 11 minut temu, DiBatonio napisał: Tego Tomanka mam do dekodera i plazmy, tam pod każdym gniazdem siedzi filtr Schaffnera. No ale to masz filtry, a nie zabezpieczenie przeciwprzepięciowe. A co do naszych listew , jako zabezpieczenie przeciwprzepięciowe, to myślę, że sprawdzą się dobrze. W końcu reklamują się ,że wytrzymują upływ do 60 000 A, a i gwarantują to zwrotem ew. kosztów do milona euro. Póki co, od kiedy je mam (bo mam takie dwie), to nic mi się w chacie nie sfajczyło. A wcześniej zdarzyło się, że spalił mi się wzmacniacz sygnału tv. Także, na razie listwy się sprawdzają 2 minuty temu, MariuszZ napisał: W starych suszarkach używano diody prostowniczej w obwodzie zasilania do zmniejszenia obrotów silnika To co to za suszarka ?? Może koleżanka ma jeszcze żelazko z duszą (na węgiel) ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts