Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Chłopaki….

o co biega 🤣

Mam sobie włączony wzmacniacz, nie gra muzyka. Moja współlokatorka z sąsiedniego pomieszczenia uruchamia suszarkę do włosów i pojawia się we wzmacniaczu dźwięk buczacego trafo (taki delikatny). Wylacza suszarkę i trafo jest ciche?!?! Kabel zasilający mam dobrej klasy, listwę mam z filtrami szumów. WTF? 

Kto rozwiąże te zagadkę ma u mnie piwo.

Edytowano przez mateolo2
Napisano (edytowany)
2 godziny temu, mkk napisał:

Zmień współlokatorkę/funduj fryzjera/kup jej inną suszarkę :)

Coś Ci sieje po sieci 

Hahahahahah! Mam w domu instalacje z lat 60/70… to pewnie to

Edytowano przez mateolo2
Napisano (edytowany)

I tak pewnie dźwięk pracujacej suszarki z pokoju obok jest głośniejszy niż owe zakłócenie, wiec nawet jesli wyeliminujesz (buczenie), to i tak głos suszarki bedzie utrudniał odsłuch. "Olej" to po prostu

Edytowano przez Chyba Miro 84
Napisano
58 minut temu, Chyba Miro 84 napisał:

I tak pewnie dźwięk pracujacej suszarki z pokoju obok jest głośniejszy niż owe zakłócenie, wiec nawet jesli wyeliminujesz (buczenie), to i tak głos suszarki bedzie utrudniał odsłuch. "Olej" to po prostu

Nie No hahah nie chodzi o to. Bałem się po prostu ze trafo jak zaczyna tal buczeć ot tej suszarki to sie niszczy czy cos

Napisano
30 minut temu, mateolo2 napisał:

Nie No hahah nie chodzi o to. Bałem się po prostu ze trafo jak zaczyna tal buczeć ot tej suszarki to sie niszczy czy cos

Jprdl ten znowu coś usłyszał 😆😆😆

A skąd wiesz, że to trafo?  Słuchasz trafa?

Napisano
1 godzinę temu, DiBatonio napisał:

Jprdl ten znowu coś usłyszał 😆😆😆

A skąd wiesz, że to trafo?  Słuchasz trafa?

Hahahahaha No a co może buczeć. Buczy tam gdzie jest trafo.

Tak Panowie generalnie wyglada nerwica natręctw - ale spokojnie - leczę się na to 🤣🤣🤣

• 2 weeks later...
Napisano
Dnia 28.11.2022 o 07:50, Piotr Sonido napisał:

Jak nam wszystkim pewnie :P

Ale nie przejmuj się tym. Spotkałem się z podobnymi "skutkami" wysokiego zużycia prądu.

Dnia 27.11.2022 o 21:00, Chyba Miro 84 napisał:

Czyli co, powiedzcie konkretnie. jak kobita suszy włosy, a mi wtedy buczy trafo to można śmiało słuchać dalej muzy? Nie uszkodzi to wzmaka? Co ciekawe sprawdziłem napięcie w gniazdku przy włączonej i wyłączonej suszarce - bez zmian. 

Napisano
14 minut temu, mateolo2 napisał:

Czyli co, powiedzcie konkretnie. jak kobita suszy włosy, a mi wtedy buczy trafo to można śmiało słuchać dalej muzy? Nie uszkodzi to wzmaka? Co ciekawe sprawdziłem napięcie w gniazdku przy włączonej i wyłączonej suszarce - bez zmian. 

Ty weź żonie sprezentuj podchoinkę nową suszarkę z silnikiem bezszcotkowym 😁

A  ultimetrem co Ty chcialeś zmierzyć zakłócenia? 

Naprawdę myślałeś, że wartość napięcia będzie Ci skakać na skali jak chodzi suszarka?

😆

Napisano
3 minuty temu, elektron6 napisał:

Na szybko w wzmacniaczu dołóż do gniazda zasilania między fazę a punkt neutralny kondensator 100nF/630V AC serii X2. 

Albo w listwę lub gniazdku  do którego jest wpięty wzmak.

Kiedyś się bawiłem w takie wygładzanie kondami przeciwzakłóceniowymi klasy X2.

Napisano (edytowany)
5 minut temu, DiBatonio napisał:

Albo w listwę lub gniazdku  do którego jest wpięty wzmak.

Kiedyś się bawiłem w takie wygładzanie kondami przeciwzakłóceniowymi klasy X2.

Ja już mam listwę z filtrami 

17 minut temu, DiBatonio napisał:

Ty weź żonie sprezentuj podchoinkę nową suszarkę z silnikiem bezszcotkowym 😁

A  ultimetrem co Ty chcialeś zmierzyć zakłócenia? 

Naprawdę myślałeś, że wartość napięcia będzie Ci skakać na skali jak chodzi suszarka?

😆

No tak pomyślałem ze skoro mam instalacje która ma 50 lat jak nie lepiej to może są spadki napięcia przy włączonej suszarce i dlatego trafo buczy. Ale co ja się tam znam… w dupie mam, ze buczy mi chodzi o to tylko czy szkodzi mu bycie włączonym jak kobita włosy suszy 🤣🤣🤣 Nie chce po prostu sprzętu „nadwerezac”

Edytowano przez mateolo2
Napisano
4 minuty temu, DiBatonio napisał:

Jaką i z jakimi filtrami?

Posłuchaj co Ci radzą koledzy, a takie kondziorki kosztują guziki.

https://inelsc.pl/pl/c/Kondensatory-polipropylenowe-X2%2C-Y2-MKP/820

https://www.brennenstuhl.com/pl-PL/produkty/listwy-zasilajace/premium-protect-line-60.000a-ochrona-przeciwprzepieciowa-listwa-zasilajaca-6-gniazda-3m-h05vv-f-3g1-5-be-fr

Ja bym sobie z chęcią coś wlutowal, ale się na tym nie znam.

Napisano (edytowany)

Toż to takie komputerowe listwy, a jak będzie porządne przepięcie w sieci to ta listwa nic nie da.

@mateolo2

Ty nic nie musisz lutować,  kupujesz bele wtyczkę w OBI i do jej zacisków przykręcasz końcówki takiego kondensatora przeciwzakłóceniowego X2 i wkładasz w gniazdo. 

Filtry Filtercona są w porządku.

Ja tam, jakbym miał kupować listwę, to chociaż  najtańszą Gigawatta, ewentualnie jednorzędową Tomanka.

Tego Tomanka mam do dekodera i plazmy, tam pod każdym gniazdem  siedzi filtr Schaffnera. 

Edytowano przez DiBatonio
Napisano
1 godzinę temu, mateolo2 napisał:

Czyli co, powiedzcie konkretnie. jak kobita suszy włosy, a mi wtedy buczy trafo to można śmiało słuchać dalej muzy?

W starych suszarkach używano diody prostowniczej w obwodzie zasilania do zmniejszenia obrotów silnika. Taki prostownik połówkowy obniżał wartość skuteczną napięcia przemiennego spowalniając silnik ale wprowadzał do sieci składową stałą. 

Nawet niewielka składowa stała w sieci i trafo szczególnie toroidalne to problemy. Wystarczy DC bloker na to burczące trafo. 

Pozdrawiam. 

Napisano
11 minut temu, DiBatonio napisał:

Tego Tomanka mam do dekodera i plazmy, tam pod każdym gniazdem  siedzi filtr Schaffnera. 

No ale to masz filtry, a nie zabezpieczenie przeciwprzepięciowe.

A co do naszych listew , jako zabezpieczenie przeciwprzepięciowe,  to myślę, że sprawdzą się dobrze. 

W końcu reklamują się ,że wytrzymują upływ do 60 000 A, a i gwarantują to zwrotem ew. kosztów do milona euro. :) 

Póki co, od kiedy je mam (bo mam takie dwie), to nic mi się w chacie nie sfajczyło. A wcześniej zdarzyło się, że spalił mi się wzmacniacz sygnału tv.

Także, na razie listwy się sprawdzają :)

2 minuty temu, MariuszZ napisał:

W starych suszarkach używano diody prostowniczej w obwodzie zasilania do zmniejszenia obrotów silnika

To co to za suszarka ?? Może koleżanka ma jeszcze żelazko z duszą (na węgiel) ? :)