kaczadupa Napisano 9 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 9 stycznia 2023 Dzień dobry. ...wszystko się kiedyś kończy... Zupełnie bez przekonania, bez większych oczekiwań wypożyczyłem wzmacniacz Exposure. Nigdy nie miałem przyjemności poznać produktów tego brytyjskiego producenta. Wiedziałem tylko, że na "wyspach" Exposure od lat uważany jest za największego rywala innego Anglika - Naima, którego prywatnie używam. Przyjechał i pokazał jak bardzo kocha muzykę. Razem z monitorami ATC scm7 stworzył związek, dla którego muzyka to przyjemność a nie wyczynowość. cdn. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 10 stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 10 stycznia 2023 Pamiątkowe zdjęcia z mojej ostatniej recenzji. Gościnnie wzmacniacz Exposure 3510, jego największy, brytyjski rywal Naim Supernait 3 i mina autora recenzji, gdy gra Expo. I już wspólne, pamiątkowe zdjęcie po pojedynku. Rywale z uznaniem podali sobie grabę 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 10 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 10 stycznia 2023 7 minut temu, kaczadupa napisał: Pamiątkowe zdjęcia z mojej ostatniej recenzji. Masz na myśli to? Dnia 9.01.2023 o 16:17, kaczadupa napisał: Przyjechał i pokazał jak bardzo kocha muzykę. Razem z monitorami ATC scm7 stworzył związek, dla którego muzyka to przyjemność a nie wyczynowość. I to już wszystko??? Jeśli tak, to masz wybitnie syntetyczny umysł! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 10 stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 10 stycznia 2023 Napiszę, napiszę a że mam jeszcze trochę czasu na słuchanie więc.... słucham. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 10 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 10 stycznia 2023 No to zalety Exposure względem Naima - nie brumi, nie bzyczy, nie jest technicznie wybredny co do źródła, nie wymaga kompletowania systemu tylko z firmowych elementów jak Naim - bo ten przecież od razu zakomunikuje to rykiem, szumem lub innym przydźwiękiem z kolumn. No a jak gra? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 10 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 10 stycznia 2023 3 minuty temu, lpomis napisał: No a jak gra? Przy tylu zaletach, które wymieniłeś to już nie musi grać. Od grania jest Naim. A serio, to SN3 też Adamowi nie brumił, więc pod tym względem remis. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano 10 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 10 stycznia 2023 pod względem wyglądu też remis... oba brzydale... 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 10 stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 10 stycznia 2023 (edytowany) Nie, nie, Wojtek wiesz dobrze o co chodzi z uziemieniem w Naim. Było to już wyjaśniane setki razy przez samego Naima, tak samo jak jego luźno latające gniazda pod przewód zasilający itd. To samo tyczyło się ich ukochanego gniazda DIN i znowu... prowadzenia masy. Na forum Naim Community producent tłumaczy to wszystko do znudzenia. Taki jest Naim. Jedynie przewodów głośnikowych podpinanych odwrotnie nie jestem w stanie zrozumieć ale... w sumie w czym to przeszkadza. Co do źródła, każda seria u Naima ma dedykowane źródło np. Nait XS3 ma nd5xs2, SN3 ma NDX2 itd. Wiadomo, że będą to świetnie zgrywające się ze sobą elementy. Tak też jest u innych producentów np. Regi, Exposure, Roksana, Cyrusa itd. 22 minuty temu, lpomis napisał: No a jak gra? Przecież wiesz... Różnice można opisać w trzech krótkich zdaniach. Pamiętaj, że muszę też myśleć o Krafcie. Spokojnie. 13 minut temu, MarcKrawczyk napisał: pod względem wyglądu też remis... oba brzydale... Mi Expo ocznie nie leży a SN przeciwnie. Edytowano 10 stycznia 2023 przez kaczadupa Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 10 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 10 stycznia 2023 (edytowany) Ok. Jasna sprawa. Wierzę, że Jarek nie może się wporst doczekać Twoich wrażeń z odsłuchu Edytowano 10 stycznia 2023 przez lpomis Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 10 stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 10 stycznia 2023 Żeby jeszcze uwierzył, że grają trochę inaczej... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 10 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 10 stycznia 2023 28 minut temu, MarcKrawczyk napisał: pod względem wyglądu też remis... oba brzydale... Oj, nie mów. Przygarnąłbym obydwa, gdybym miał warunki na kilka systemów. Chociaż z wyglądu jednak bardziej Expo (przyznaję to z niechęcią, bo konsekwentnie kibicuję Naimowi). 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 10 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 10 stycznia 2023 (edytowany) Adam z Twoją bajerą nie uwierzy? 😉 Edytowano 10 stycznia 2023 przez DiBatonio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 10 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 10 stycznia 2023 9 minut temu, kaczadupa napisał: Żeby jeszcze uwierzył, że grają trochę inaczej... Nigdy nie negowałem, że może być słychać, iż grają inaczej. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 10 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 10 stycznia 2023 Dnia 9.01.2023 o 16:17, kaczadupa napisał: Dzień dobry. ...wszystko się kiedyś kończy... Zupełnie bez przekonania, bez większych oczekiwań wypożyczyłem wzmacniacz Exposure. Nigdy nie miałem przyjemności poznać produktów tego brytyjskiego producenta. Wiedziałem tylko, że na "wyspach" Exposure od lat uważany jest za największego rywala innego Anglika - Naima, którego prywatnie używam. Przyjechał i pokazał jak bardzo kocha muzykę. Razem z monitorami ATC scm7 stworzył związek, dla którego muzyka to przyjemność a nie wyczynowość. cdn. Nie jesteś pierwszym, który tak zareagował na Expo. I co ciekawe zawsze w ten sposób reagują nań nowi właściciele. Jestem ciekaw, nie znam Expo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 10 stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 10 stycznia 2023 7 minut temu, audiowit napisał: nie znam Expo. Warto poznać. Lubi różne muzyczne klimaty, więc ciągle czymś zaskakuje. Dużo radości daje i zaskakująco mało powodów do marudzenia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 12 stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 12 stycznia 2023 Exposure 3510 Równowaga , swoboda, harmonia, brak emfazy na dolnej średni jak u każdego znanego mi Naima czy Regi Elicit mk5 i Regi Brio oraz na górnej sredni jak u Cyrusa i niektórych modeli Naima. Świetnie "czyta" tempo - kiedy trzeba gra spokojnie w całym paśmie, kiedy trzeba jest żywioł, nie ma spowalniania i nie ma ciągłej spiny, że po pół godziny słuchania jesteśmy zmęczeni jakbyśmy mieli przez cały czas napięte wszystkie mięśnie czy ktoś nas przegonił na jakimś maratonie ponad nasze siły. Nasycone, bliskie ale nie podbarwione basem czy sopranami. Bas zróżnicowany, dynamiczny, równy, naturalny - bez silenia się na efekciarstwo przez przesadne utwardzanie konturów czy podbijanie jego średniego czy wyższego zakresu (Naimy - wszystkie mi znane) - czy najniższego (Rega Elicit mk5). Średnica barwowo na zero, dolny i górny środek nie wychodzi przed szereg ani się niczym nie przykrywa (wokale bez emfazy - znowu naturalność), góra nasycona i tu jedyny minusik - brakuje tego ostatecznego wyciągnięcia, otwarcia sopranów, jest lepiej jak u Naima SN3 czy Regi Elicit mk5 ale Cyrus 8.2 i Trigon Exxceed potrafią tu więcej. Bas nie podgrzewa ani siebie ani reszty pasma (jak ma to miejsce u Naima SN3, Nait XS3, Atoma), średnica też bez podbarwień, przez co wzmacniacz bardzo ładnie gra z lekko ocieplonymi paczkami. Na każdą okazję i do każdej muzyki. Dla audiofila-masochisty może być trochę za mało najwyższej góry i jej rozdzielczości. Stosunek cena/jakość brzmienia wybitny. Ps. Teraz czekam co o Expo 3510 napisze nasz magazyn AUDIO, gdy kiedyś trafi do Nich na testy Dziękuję Wszystkim, że byli ze mną w mojej audiopodróży, forum AUDIO za zakładkę - Nasze testy. Fajnie będzie za parę lat przeczytać nasze wrażenia i przypomnieć sobie miłe chwile związane z naszym hobby. Teraz muszę trochę odpocząć... Chociaż do pełnego spełnienia brakuje mi Cyrusa Classic AMP oraz jakiegoś małego monitora od Spendora, Harbetha i ProAc. Z całą pewnością będę o nich pamiętał Dzięki! 12 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 12 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 12 stycznia 2023 Zaczynam odliczać... 🙂 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzofan Napisano 12 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 12 stycznia 2023 Ja jestem ciekawy czy rzeczywiście chodzi tu o szukanie idealnego wzmacniacza, w określonym budżecie, czy to już uzależnienie od testowania 🤪 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 12 stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 12 stycznia 2023 (edytowany) A ja myślę jeszcze inaczej, nie myśleć tyle o autorach testów a cieszyć się wspólnie naszą pasją i szczęściem również tych, którzy mają ultra drogie ATC, Naimy i MFy Muzofanie Edytowano 12 stycznia 2023 przez kaczadupa Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzofan Napisano 12 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 12 stycznia 2023 Najważniejsze żeby cieszyć się muzyką. Głównie o to tutaj chodzi 😁 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 12 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 12 stycznia 2023 No proszę. Czyli jednak szukając wzmacniacza zdecydowanie warto zwrócić uwagę na Exposure. Z tego co piszesz Adam to faktycznie lekko ubarwione i ocieplone paczuszki wydają się być dla niego dobrym kompanem. A tak w ogóle - nie wiem czemu, ale zawsze miałem wrażenie, że to dość niedoceniana, wręcz lekko niszowa marka na naszym rynku. Nigdy nie słuchałem Expa, ale uważam, że producent mógłby bardziej zadbać o kwestie marketingowe i (być może) spróbować być bardziej konkurencyjnym pod względem ceny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 12 stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 12 stycznia 2023 (edytowany) Mogę wybaczyć Expo brak takiej reklamy jaką ma arcymistrz marketingu audio czyli Naim/Focal jeżeli tylko różnica w cenie między Supernaitem 3 a Exposure 3510 nadal pozostanie ponad 30 procentowa. No ale każdy producent ma swój pomysł na życie a my decydujmy co wybieramy. Edytowano 12 stycznia 2023 przez kaczadupa Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arko55 Napisano 13 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 13 stycznia 2023 Więc nic dziwnego że z ex 3510 te kolumny dobrze się zgrały, chociaż jak pisałeś fajnie jak by im jeszcze dodać nieco błysku w najwyższych tonach. Niecały rok temu scm7 wyraźnie lepiej zagrały z ładnie wypełnionego neutralnego T+A niż bardziej efektownego i cieplejszego Sony. Lubię mniej popularne, egzotyczne marki, bo nie raz mogą więcej zaoferować od przejedzonych już opisami na forach wzmaków typu Naim. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 24 maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 24 maja 2023 Długo na niego czekałem, po drodze wpadła w gościnę świetna Rega Elex mk4 ale w końcu przyjechał i jest mój. Przywitanie. 5 7 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 25 maja 2023 Udostępnij Napisano 25 maja 2023 (edytowany) Mocny i stabilny wzmacniacz. Transformator Noratel 400VA, cztery kondensatory Kendeil po 10 000 µF każdy i po dwie pary tranzystorów 2SA1943/2SC5200 Toshiba na kanał. Do tego wysoki współczynnik tłumienia. Da sobie radę nawet z trudnymi głośnikami. Edytowano 25 maja 2023 przez Kraft 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts