mateolo2 Napisano 28 marca 2023 Udostępnij Napisano 28 marca 2023 Hej, Chcialbym poznać Waszą opinie w powyższym temacie. Od lat uważałem, ze główna cześć budżetu na audio powinno się przeznaczyć na kolumny. Jednak poznałem wielu audiofili, którzy twierdzili, że to źródło jest najistotniejszym elementem system, a dopiero potem kolumny. I szczerze przyznam, ze w ostatnich miesiącach tez dołączyłem do tego grona. Zmiana zdania wynikała z tego, ze złożyłem z kilkanaście systemów audio od zera dla znajomych i znajomych znajomych Za każdym razem zaczynałem od zera mając tylko informacje o pomieszczeniu, słuchanej muzyce, preferencji brzmieniowych no i oczywiście budżecie. I któryś raz z rzędu przekonuje się, ze kupno teoretycznie tańszych kolumn i zainwestowanie w wysokiej klasy źródło (czy to jest streamer z daciek, czy CD z daciem) wyciąga z takich kolumn brzmienie, które można byłoby się po nich nie spodziewać. A kolumny, które były najdroższym elementem systemu testowane z tańszym/podstawowym źródłem zawsze dawało gorszy efekt. Jakie jest Wasze zdanie w temacie, do której szkoły należycie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 28 marca 2023 Udostępnij Napisano 28 marca 2023 @mateolo2 Może w poniższym temacie znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie: https://forum.audio.com.pl/topic/72482-brzmienie-systemu-od-czego-zależy/#comments 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateolo2 Napisano 28 marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 28 marca 2023 26 minut temu, lysy napisał: @mateolo2 Może w poniższym temacie znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie: https://forum.audio.com.pl/topic/72482-brzmienie-systemu-od-czego-zależy/#comments Dzięki. Natomiast ja mam swoje przekonanie już, ze źródło jest najważniejsze i po prostu chciałem poznać Wasze opinie. Każdy ma różne określenie wysokiej klasy źródła, dla jednego będzie to node, a dla drugiego jakiś kosmiczny klocek. Bardziej mi chodzi o stosunek w budżecie. Ja nawet mając na system 4 tysiące, a taki tez miałem okazje składać z używek przeznaczyłam na źródło prawie 2 tysiące 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gienas Napisano 28 marca 2023 Udostępnij Napisano 28 marca 2023 Zródło odtworzy plik jaki jest - czy dobry czy zły - nie dowiesz się póki nie uslyszysz przez kolumny... IMHO 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RLC2 Napisano 28 marca 2023 Udostępnij Napisano 28 marca 2023 43 minuty temu, mateolo2 napisał: Bardziej mi chodzi o stosunek w budżecie. Ja nawet mając na system 4 tysiące, a taki tez miałem okazje składać z używek przeznaczyłam na źródło prawie 2 tysiące Możesz napisać co złożyłeś za te 4k? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateolo2 Napisano 28 marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 28 marca 2023 3 godziny temu, gienas napisał: Zródło odtworzy plik jaki jest - czy dobry czy zły - nie dowiesz się póki nie uslyszysz przez kolumny... IMHO hehe dobre! Natomiast ja nie chciałbym tak jak mówię tutaj dowiadywać się jaka jest prawda. Tylko dowiedzieć się, do której szkoły należycie. Bo jak spojrzycie na największych zachodnich youtuberów to są podzieleni i trwa między nimi ostatnio gorąca dyskusja o tym. To mnie zainwestowało, żeby dokładnie na ten temat założyć wątek. 3 godziny temu, RLC2 napisał: Możesz napisać co złożyłeś za te 4k? Jasne. To był malutki systemik do mieszkanka - Monitor Audio Silver 100, Azur 740c, Musical Fidelity v90 dac, bluesound node 2, okablowanie mogami. Całość wyszła około 4200 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RLC2 Napisano 29 marca 2023 Udostępnij Napisano 29 marca 2023 7 godzin temu, mateolo2 napisał: Monitor Audio Silver 100, Azur 740c, Musical Fidelity v90 dac, bluesound node 2 Brakuje mi w tym zestawieniu najważniejszego elementu czyli wzmacniacza? 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 29 marca 2023 Udostępnij Napisano 29 marca 2023 (edytowany) 12 godzin temu, mateolo2 napisał: ... wysokiej klasy źródło (czy to jest streamer z daciek, czy CD z daciem) wyciąga z takich kolumn brzmienie, którego można byłoby się po nich nie spodziewać. Może to tylko kwestia Twoich błędnych, zaniżonych "spodziewań". To nie musi być dowód na rolę źródła. 12 godzin temu, mateolo2 napisał: A kolumny, które były najdroższym elementem systemu testowane z tańszym/podstawowym źródłem zawsze dawało gorszy efekt. Jak wyglądał taki test? Przepinałeś źródła? Co dokładnie grało i w jakich okolicznościach? Edytowano 29 marca 2023 przez Kraft 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrJ12 Napisano 29 marca 2023 Udostępnij Napisano 29 marca 2023 Ja słucham głównie z Tidala i gramofonu, nie mam CD. Zawsze słuchałem z aplikacji na telewizorze, podpiętej po optyku do aplitunera. Kilka dni temu zmieniłem na steamer z Tidal connect, podpięty po coaxialu i jest efekt woooow... Kolumny nagle schodzą niżej, dzwiek jest bardziej dynamiczny i przestrzenny i przede wszystkim, przy niezbyt głośnym słuchaniu, jakość jest bardzo dobra. Tak, że zgadzam się z autorem wątku, dobry zestaw można zepsuć, podłączając słabe źródło. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 29 marca 2023 Udostępnij Napisano 29 marca 2023 U mnie optyk z TV jest cichy. Przełączenie na streamer zawsze robi wrażenie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 29 marca 2023 Udostępnij Napisano 29 marca 2023 9 godzin temu, mateolo2 napisał: Monitor Audio Silver 100, Azur 740c, Musical Fidelity v90 dac, bluesound node 2 Uważasz, że przetwornik w Azur 740c oparty na 2 kościach Wolfsona był za słaby do Silverów i Node 2? Naprawdę zewnętrzy dak MF, aż tyle wniósł? Ciekawe. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiki2010 Napisano 29 marca 2023 Udostępnij Napisano 29 marca 2023 9 godzin temu, mateolo2 napisał: Tylko dowiedzieć się, do której szkoły należycie. Ja do każdej (zajebiste źródło, dzielonka i kolumny)😀 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 29 marca 2023 Udostępnij Napisano 29 marca 2023 31 minut temu, J4Z napisał: Rok temu sam nie wiedział co ma kupić, a teraz opowiada jak składał (kilkanaście!) systemów innym. Raz, że świadczy to o stromej krzywej uczenia. Dwa, że najłatwiej doradza się innym. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RLC2 Napisano 29 marca 2023 Udostępnij Napisano 29 marca 2023 35 minut temu, J4Z napisał: On sam nie wie co "składał" ludziom. Mateuszek składa TEMATY na forum jeden za drugim to mu świetnie wychodzi 😉 2 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 29 marca 2023 Udostępnij Napisano 29 marca 2023 7 minut temu, J4Z napisał: O wybujałym ego lub ściemie. Kolega chciał dobrze...a wyszło jak zwykle. Niedługo strach będzie coś napisać, aby nie zostać zaoranym. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 29 marca 2023 Udostępnij Napisano 29 marca 2023 A Tobie też Kolega złożył system 😉? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 29 marca 2023 Udostępnij Napisano 29 marca 2023 14 godzin temu, mateolo2 napisał: Natomiast ja mam swoje przekonanie już, ze źródło jest najważniejsze i po prostu chciałem poznać Wasze opinie. Wiesz sa i takie wpisy tu na forum że kable sa najważniejsze! Ja to czekam kiedy ktoś wypali, że najwazniejszy to jest bezpiecznik 😇 2 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 29 marca 2023 Udostępnij Napisano 29 marca 2023 (edytowany) 39 minut temu, J4Z napisał: Jakieś kabelki glosnikowe, rca - 200 Skoro jest zewnętrzny dak MF między odtwarzaczem Azur i wzmacniaczem (zakładam optymistycznie obecność jakiegoś pieca w torze) to dochodzi jeszcze koaksjal. Chyba, że jedziemy z Azura do MF po optyku (trochę żal). W każdym razie, za 200 zł. kable na 3 odcinkach toru to nawet z używanych będą sznurówki. W tym momencie naprawdę zastanawiam się nad sensownością kupowania zewnętrznego daka MF. Postawiłbym raczej na Wolfsony w Azur i dołożył cenę tego MF do lepszego wzmacniacza lub kolumn. Ale, jak kto lubi. 4 minuty temu, Chyba Miro 84 napisał: Wiesz sa i takie wpisy tu na forum że kable sa najważniejsze! Ja to czekam kiedy ktoś wypali, że najwazniejszy to jest bezpiecznik 😇 @DiBatonio JA-CEK, JA-CEK, JA-CEK!!! Edytowano 29 marca 2023 przez Rafał S 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 29 marca 2023 Udostępnij Napisano 29 marca 2023 Najważniejszy jest człowiek. Co do Azura ja bym go z MA nie łączył 🤷 no i tu właśnie ten człowiek się pojawia 😉 2 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 29 marca 2023 Udostępnij Napisano 29 marca 2023 2 minuty temu, Dedal75 napisał: Co do Azura ja bym go z MA nie łączył Ale to tylko cedek, w dodatku używany jako transport, więc wielkiej krzywdy nikomu nie zrobi. Chyba, że @mateolo2 się pomylił i chodziło mu jednak o 740A. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 29 marca 2023 Udostępnij Napisano 29 marca 2023 Obstawiam że pomyłka. Dziwne że tego nie zdementował ..No cóż to pewnie niuanse 😎 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 29 marca 2023 Udostępnij Napisano 29 marca 2023 2 godziny temu, Rafał S napisał: Uważasz, że przetwornik w Azur 740c oparty na 2 kościach Wolfsona był za słaby do Silverów i Node 2? Naprawdę zewnętrzy dak MF, aż tyle wniósł? Ciekawe. Tym bardziej że V90 to słabiutki dac Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 29 marca 2023 Udostępnij Napisano 29 marca 2023 Co do źródła - chciałem ustawić poprawne napięcie 2V na wyjściu z mojego Claretta. Wyjąłem CA z szuflady, zapiąłem po analogu do Arcama. Włączyłem Tidal connect 🙄 Jaką Chromecast Audio ładną i pełna barwa gra.... Owszem moja malina z 3 liniowymi ma detali, szczegolow i smaczków, ale CA gra naprawdę przyjemnie... 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 29 marca 2023 Udostępnij Napisano 29 marca 2023 (edytowany) 2 godziny temu, Kraft napisał: U mnie optyk z TV jest cichy Często w opcjach TV jest możliwość ustawiania poziomu głośności cyfrowego wyjścia audio. Poszperaj. 35 minut temu, J4Z napisał: Obym tylko nie zapomniałem vol wyrównać! 😱 Porównaj. Możesz się zdziwić. Ja sprawdzałem optyka w tym TV i po wyrównaniu głośności i przełączaniu 1:1 w locie nie byłem w stanie wychwycić różnicy między dwoma zewnętrznymi tanimi streamerami. Słuchane było Spotify Minus jest taki, że TV jednak przetwarza dźwięk i upsampluje wszystko jak idzie do 48kHz. Edytowano 29 marca 2023 przez lpomis 2 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 29 marca 2023 Udostępnij Napisano 29 marca 2023 1 godzinę temu, J4Z napisał: Serio? Nie widziałem. Masz ochotę poszukać czy nie bardzo Nooo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts