Skocz do zawartości

Czy warto zainwestować w DAC do takiego zestawu stereo?

Recommended Posts

Napisano
1 godzinę temu, Artur Brol napisał:

Przyklad to byl. Ale to samo sie dzieje w swiecie odtwarzaczy, kolumn, wzmacniaczy i ogolnie, wszystkiego co z Audio ma cos wspolnego.

No nie rozpędzałbym się aż tak. Jednak kolumny brzmią bardzo różnie. Wzmacniacze też (oczywiście te źle skonstruowane ;)). Streamery też... na ale tu jest więcej zmiennych od przekroju, rodzaju i czystości metalu w kablu. 

Napisano
6 godzin temu, Grzesiek202 napisał:

Stawiam Ci to dobre niemieckie pszeniczne, o którym wspominałeś (też lubię), gdzieś wyżej,  jeśli wskażesz mi jakąś naukową definicję tej miedzi "długoziarnistej". Być może masz na

Nie wskażę niestety,bo gdzieś w odmętach internetu znalazłem to określenie czytając o kabelkach. I jeszcze ktoś pogrążony w oparach absurdu twierdził ,że to słychać .

@Grzesiek202 znalazłem na szybkiego na stronie sklepu RMS w części kable głośnikowe. Ale tylko info ogólne

Napisano (edytowany)
7 godzin temu, Chmarski napisał:

No nie rozpędzałbym się aż tak. Jednak kolumny brzmią bardzo różnie. Wzmacniacze też (oczywiście te źle skonstruowane ;)). Streamery też... na ale tu jest więcej zmiennych od przekroju, rodzaju i czystości metalu w kablu. 

Naprawdę myślisz ze ten przekrój, rodzaj i czystosc metalu cos zmienia?

Moim zdaniem żaden sprzet tych roznic nie jest w stanie nam zaprezentować, jeśli one nawet występują. Juz nie wspominając naszego słuchy. Najlepszy na planecie🤣

No ja tego nie kupuję 😏

Ok kolumny czasem delikatnie sie różnią,  a co do wzmacniaczy, zgadzam sie , ze inaczej brzmia te wadliwe. Też o tym gdzies czytałem.

8 godzin temu, il Dottore napisał:

I biznes się kręci. Ale Unitra coś nie za bardzo. :) 

Moze weszli na rynek ze zbyt wygórowanymi cenami, sentyment to czasem za mało, wzornictwo tez nie dzisiejsze. 

Edytowano przez Artur Brol
Napisano
33 minuty temu, Artur Brol napisał:

Naprawdę myślisz ze ten przekrój, rodzaj i czystosc metalu cos zmienia?

Moim zdaniem żaden sprzet tych roznic nie jest w stanie nam zaprezentować, jeśli one nawet występują. Juz nie wspominając naszego słuchy. Najlepszy na planecie🤣

Miałem wrażenie, że porównujesz różnice w brzmieniu kabli do różnic jakie są w kolumnach, streamerach czy wzmacniaczach.

Ja na razie nie czuję potrzeby bawić się kablami. Te pieniądze mogę lepiej spożytkować.

36 minut temu, Artur Brol napisał:

Ok kolumny czasem delikatnie sie różnią,  a co do wzmacniaczy, zgadzam sie , ze inaczej brzmia te wadliwe. Też o tym gdzies czytałem.

Dla mnie kolumny brzmią bardzo różnie. Wzmacniacze też. Tylko nie wiem, który to jest ten poprawnie skonstruowany...

Napisano
34 minuty temu, Artur Brol napisał:

Ok kolumny czasem delikatnie sie różnią,  a co do wzmacniaczy, zgadzam sie , ze inaczej brzmia te wadliwe.

Kolumny różnią się, czasem nie delikatnie tylko BARDZO, co do wzmacniaczy to również, nie wnikam już w ich konstrukcję. Czy poprawnie czy niepoprawnie skonstruowane tego nie wiem, nie interesuje mnie to, po prostu słyszę różnicę. 

Napisano

Kolumny różnią się, fakt, ale nie zawsze to muszą być duże różnice. Pamiętam odsłuch w Pura Audio, D&D 8C i Kii Three. W tamtym pomieszczeniu, z tym samym sprzętem grały bardzo podobnie.

Oczywiście, zdaję sobie sprawę z mojego ubytku słuchu, być może też szumy uszne mogą maskować pewne szczegóły, trudno powiedzieć.

Napisano

Dlatego napisałem - czasem -. Według mnie, najlepiej usłyszysz to u siebie, w swoim miejscu odsłuchu. Naprawdę przewinęło się u mnie dziesiątki kolumn i 'czasami' słychać delikatne różnice a 'czasami' bardzo duże. Nie popadajmy w skrajności, niedługo wyjdzie na to, że wszystko gra tak samo. 😉

Napisano
11 godzin temu, Grzesiek202 napisał:

jeśli wskażesz mi jakąś naukową definicję tej miedzi "długoziarnistej"

Nie ma co się podniecać tym LGC (Long-Grain Copper). Niektóre marki używają tego terminu (np. Audioquest), ale nie podają jaką czystość miedzi to oznacza. Jeśli komuś na tej czystości faktycznie zależy, to już lepiej trzymać się firm, które chwalą się konkretnymi poziomami od 3N (99.9%) do 8N (99.999999%). Z 8N producenci audio się raczej wycofują, bo koszt wytwarzania był zbyt duży, a przełożenie na dźwięk dyskusyjne nawet według ekstremalnych kablo-entuzjastów. Np. Acrolink (korzystający z miedzi od Mitsubishi) w pewnym momencie wrócił do 7N, za to zaczął przywiązywać większą wagę do wtyków, ekranowania itd. 

Napisano
3 godziny temu, Nowy75 napisał:

znalazłem na szybkiego na stronie sklepu RMS w części kable głośnikowe. Ale tylko info ogólne

Rzeczywiście skromnie. Ciekawe jest moim zdaniem jednak to, że im droższe druty, tym mniej danych technicznych, a więcej kwiecistych opisów ich wpływu na brzmienie, historii marki, prestiżu... :)

Napisano
5 minut temu, Grzesiek202 napisał:

mnie tu wcale nie chodzi o czystość miedzi, o której piszesz, ale o jej strukturę. 

Brak konkretów. Ogólnie: dłuższe włókna, ale nikt nie podaje szczegółów. Dlatego nie budzi to mojego zaufania. :) 

1 minutę temu, Grzesiek202 napisał:

Ciekawe jest moim zdaniem jednak to, że im droższe druty, tym mniej danych technicznych, a więcej kwiecistych opisów ich wpływu na brzmienie, historii marki, prestiżu... :)

Niekoniecznie. Zależy od marki. Japończycy potrafią się chwalić osiągami - jak w elektronice. :) 

Napisano
2 minuty temu, Grzesiek202 napisał:

Rzeczywiście skromnie. Ciekawe jest moim zdaniem jednak to, że im droższe druty, tym mniej danych technicznych, a więcej kwiecistych opisów ich wpływu na brzmienie, historii marki, prestiżu... :)

Moze powyzej pewnej ceny, sam produkt sie nie obroni, wiec trzeba mu slowem pomoc.

Napisano

Panowie,poruszacie się niebezpiecznie blisko rejonów,w których rzeczowa dyskusja staje się bardzo trudna,lub wręcz niemożliwa i potem trzeba ukrywać posty😁. Myślę,że w tym konkretnym wątku ( a odnosi się to też do innych) chodzi o pewną higienę doradzania ,albo kolejność wykonywania działań,jak w matmie. Najpierw rzeczy najistotniejsze,a potem chętni mogą zagłębiać się w detale. A tu proszący o podpowiedź człowiek dostaje 600 h wygrzewania na dzień dobry . W innych wątkach,masz problem z basem,kup wzmacniacz X ,albo kabelek Y... . Nie zaczynamy korekty układu jezdnego w aucie od zmiany pokrowca na kole kierownicy.

Napisano (edytowany)
26 minut temu, Chmarski napisał:

W domu jest wymagane, by stwierdzić czy w nagrywaniu było używane ;) 

Tylko ze jesli jak podano powyżej, standartem jest 4- max5N, to z logicznego punktu widzenia ktoś kto tworzy produkt, chyba wie lepiej niż "pierwszy lepszy słuchacz". A co "utracone" na początku drogi, chyba nie do "odzyskania" w późniejszym etapie🤔

10 minut temu, Nowy75 napisał:

Nie zaczynamy korekty układu jezdnego w aucie od zmiany pokrowca na kole kierownicy.

Żeby tylko o pokrowcu mowa. Nieraz to i jego kolor jest uwzględniany 😜

Faktycznie za dużo OT się zrobiło.

Edytowano przez Chyba Miro 84