Artur Brol Napisano 9 lutego Udostępnij Napisano 9 lutego Nikt tutaj nie wspomina firmy Baltlab. Nikt nie miał, nie sa dobre czy akurat nie do Pylonow? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 9 lutego Udostępnij Napisano 9 lutego (edytowany) 44 minuty temu, Artur Brol napisał: Nikt tutaj nie wspomina firmy Baltlab. Kiedyś się interesowałem tą firmą. Mała manufaktura, dwu konstruktorów, kontakt sympatyczny i rzeczowy w zakresie samego sprzętu (bez opowiadania bajek, że nasze zawsze najlepsze), ale jednocześnie zupełny brak dbałości o logistykę. "Może mamy ten wzmacniacz, a może nie. Tak, mamy. Nie, nie mamy, bo kolega komuś wysłał. Może skonstruujemy kolejny egz. za 2 tyg. albo 2 m-ce, a może wcale. Zrobimy go, jak będziemy mieli części i widoki na sprzedaż." Edytowano 9 lutego przez Rafał S 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 9 lutego Udostępnij Napisano 9 lutego O to szkoda. Czyli takie bardziej hobby 😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubus72 Napisano 9 lutego Udostępnij Napisano 9 lutego (edytowany) Dnia 8.02.2024 o 08:04, Piotr Sonido napisał: Roskan K3 albo Caspian M2 do tych pylonów. Arcam SA30 ale to do stereo. Ewentualnie nowa Radia Z wymienionych przez ciebie Żaden. No może w ostateczności Audiolab. To sa cieplejsze wzmacniacze. Z innych elektronik Cyrus, Primare, Lyngdorf, NAD na przykład M10, Potwierdzam do stereo Arcam SA30 będzie petarda. W ogóle to jest znakomity wzmacniacz. Edytowano 9 lutego przez Kubus72 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 9 lutego Udostępnij Napisano 9 lutego Nad M10 (wersja bieżąca V2) https://www.tophifi.pl/stereo/odtwarzacze-sieciowe/nad-masters-m-10-v2.html Może się tu okazać atrakcyjną propozycją. Pamiętajmy, że jest to seria "Master" więc możliwości jakie możemy oczekiwać są już naprawdę spore Proponuję, umówić się na prezentację albo wypożyczenie z nami Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 11 lutego Udostępnij Napisano 11 lutego Dnia 9.02.2024 o 14:14, Artur Brol napisał: Nikt tutaj nie wspomina firmy Baltlab. Nikt nie miał, nie sa dobre czy akurat nie do Pylonow? Rozmawiałem z szefem, mieliśmy go mieć. Ale potem przestałem się angażować. Myślę że produkty całkiem ciekawe. Dnia 9.02.2024 o 16:06, Kubus72 napisał: Potwierdzam do stereo Arcam SA30 będzie petarda. W ogóle to jest znakomity wzmacniacz. Też tak uważam. I jego funkcje sieciowe różnie odbierane nie obniżają jego wartości. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilosnh Napisano 10 sierpnia Udostępnij Napisano 10 sierpnia Słuchajcie, trudno mi w to uwierzyć ale słuchałem dziś tidal, podkręciłem głośność na 85% i nagle zaczęło bzyczec i z każdą sekunda ciut głośniej. Tak wygląda średniotonowy głośnik. W drugiej kolumnie bez zmian. PYLON Diamond 28 mk2 + Yamaha RN800A Co o tym myślicie? Kolumny mają 5 miesięcy. Czy ktoś wie, co mogło się wydarzyć? 🙁🙁🙁🙁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chmarski Napisano 10 sierpnia Udostępnij Napisano 10 sierpnia 1 godzinę temu, kamilosnh napisał: Co o tym myślicie? Ja bym się skontaktował ze sprzedawcą lub Pylonem. Mają 5 miesięcy to są jeszcze objęte gwarancją. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławomir Unknown Napisano 10 sierpnia Udostępnij Napisano 10 sierpnia O Kurcze nie ciekawie to wygląda . Masz gwarancje to wymienią choćby głosnik. Ja u siebie nigdy jeszcze wzmacniacza nie podkręciłem powyżej 70%. Yamaha ma 200 wat przy 4 ohmach Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 10 sierpnia Udostępnij Napisano 10 sierpnia Jesli tylko w jednej z kolum to sie stalo, to mozliwe ze ten glosnik mial wade i nie wytrzymal. Do sklepu z reklamacja, nic innego nie pozostaje. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 10 sierpnia Udostępnij Napisano 10 sierpnia A jak się pytałem kto słucha na poziomie 110dB to nikt się nie przyznał. Pierwszy śmiałek już jest. Wymienić wymienią ale raczej trzeba będzie za to zapłacić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilosnh Napisano 10 sierpnia Udostępnij Napisano 10 sierpnia Moj wzmacniacz odlicza od 0 do 97 db. Trochę słabo bo robi to w minusie na starcie - 97 db. Jak mi że się zepsuło, to miałem do końca jeszcze -15 db (taka blokada). Więc to było niecałe 85. Nic szczególnego. Fajnie grało, ale szkoda z tylko chwilę. A jak sobie to wyobrażacie, wymienia mi jedna membrane / głośnik i bede go znowu miesiąc wygrzewać? Przexiez one będą inaczej grały Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 10 sierpnia Udostępnij Napisano 10 sierpnia 3 minuty temu, kamilosnh napisał: Przexiez one będą inaczej grały To oczywiste Dobra wiadomość jest, że Twoje uszy/mózg sobie z tym poradzi i wyrówna co i kiedy trzeba. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz Kluczynski Napisano 10 sierpnia Udostępnij Napisano 10 sierpnia 28 minut temu, kamilosnh napisał: Moj wzmacniacz odlicza od 0 do 97 db. Trochę słabo bo robi to w minusie na starcie - 97 db. Jak mi że się zepsuło, to miałem do końca jeszcze -15 db (taka blokada). Więc to było niecałe 85. Nic szczególnego. Fajnie grało, ale szkoda z tylko chwilę. A jak sobie to wyobrażacie, wymienia mi jedna membrane / głośnik i bede go znowu miesiąc wygrzewać? Przexiez one będą inaczej grały Jak znów będziesz odkręcał na te 85, to i tygodnia mogą nie wytrzymać a co tu myśleć o miesiącu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilosnh Napisano 10 sierpnia Udostępnij Napisano 10 sierpnia Wydawało mi się że jak moc maksymalna 250W i efektywność 89db to moj wzmaczniacz jest odpowiedni. Czy ktoś się że mną zgadza lub nie zgadza? To jest dla mnie smutne doświadczenie, te kolumny kosztowały ponad 10k i posobno są dobrej firmy. Cy Pylon to poprostu MANTA, tylko pod inna nazwa? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 10 sierpnia Udostępnij Napisano 10 sierpnia Tweeter też do wymiany albo zdjęcie tak zniekształca. Co robi za źródło jeśli można wiedzieć? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilosnh Napisano 10 sierpnia Udostępnij Napisano 10 sierpnia 19 minut temu, kaczadupa napisał: Tweeter też do wymiany albo zdjęcie tak zniekształca. Co robi za źródło jeśli można wiedzieć? Yamaha RN800A Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sk91 Napisano 10 sierpnia Udostępnij Napisano 10 sierpnia No trochę wygląda na przesterowanie kolumn. A co się stało z głośnikiem wysokotonowym? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilosnh Napisano 10 sierpnia Udostępnij Napisano 10 sierpnia 1 godzinę temu, sk91 napisał: No trochę wygląda na przesterowanie kolumn. A co się stało z głośnikiem wysokotonowym? Dla porównania też wrzucam zdjęcie drugiej kolumny tej sprawnej. Według was twetter też padł? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no_i_fajnie Napisano 10 sierpnia Udostępnij Napisano 10 sierpnia (edytowany) 22 minuty temu, kamilosnh napisał: Według was twetter też padł? A w pierwszej padl, ze piszesz tez? Wszyscy tutaj slysza przez zdjecia. Dzwon na serwis do Pylona i tyle. Nie rozumiem, czemu ktos szuka pomocy w takiej sytuacji, najpierw na forum. 2 godziny temu, kamilosnh napisał: Wydawało mi się że jak moc maksymalna 250W i efektywność 89db to moj wzmaczniacz jest odpowiedni. Dodatkowo nie masz w ogole pojecia, jak uzywac sprzetu, a piszesz o tym, ze jak wymienia Ci przetwornik, to bedzie gral inaczej, bo niewygrzany. Edytowano 10 sierpnia przez no_i_fajnie 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaudio Napisano 10 sierpnia Udostępnij Napisano 10 sierpnia Moc wzmacniacza nie narasta równomiernie z "odkręcaniem" gałki głośności. W większości wzmacniaczy współpracujących z dopasowanymi elektrycznie źródłami dźwięku, moc maksymalna pojawia się przed dojściem gałki volume do godziny 12. Rozkręcanie dalej powoduje przesterowanie wzmacniacza, przegrzanie cewek głośnika i ich uszkodzenie spowodowane drastycznym przegrzaniem. Serwis może to uznać za uszkodzenie z winy klienta. Może raz to uznają na gwarancji, ale drugi raz nie przejdzie. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilosnh Napisano 11 sierpnia Udostępnij Napisano 11 sierpnia 8 godzin temu, no_i_fajnie napisał: Nie rozumiem, czemu ktos szuka pomocy w takiej sytuacji, najpierw na forum. Kolumna przestała mi grac w sobotę rano, niestety pylon działa dopiero od poniedziałku. Szukam pomocy na forum ponieważ liczyłem że ktoś zna / miał podobny przypadek. Pozatym jest tu sporo pomocnych i życzliwych ludzi z którymi fajnie jest powymieniać się doświadczeniami i zadać odpowiednie pytania. Jeśli faktycznie była za duża moc, to nie rozumiem dlaczego uszkodzenia dotknęły tylko prawej komuny. Od poniedziałku pewnie będę już rozmawiać z pylonem. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 11 sierpnia Udostępnij Napisano 11 sierpnia Może jak pisałem w tej prawej był wadliwy głośnik. Inaczej obie kolumny powinny być uszkodzone. Co się dokładnie stało to Ci serwis powie po ich sprawdzeniu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławomir Unknown Napisano 11 sierpnia Udostępnij Napisano 11 sierpnia Dzisiaj dałem potencjometr na 12 na chwile i nic sie nie stało. Mój wzmacniacz to tylko 140 wat przy 4 Ohmach a ta Yamaha to ponad 200 wat. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaudio Napisano 11 sierpnia Udostępnij Napisano 11 sierpnia W tabelce moc nominalna tych kolumn to 120 watów. Zasilane taką mocą mogą pracować ciągle, bez ryzyka uszkodzeń. Pod warunkiem, że sygnał nie jest zniekształcony. Pojęcie mocy maksymalnej to pic na wodę fotomontaż. Trzeba też pamiętać, że głośne granie przez kilka godzin stopniowo coraz bardziej rozgrzewa cewki głośników. Wtedy rośnie też ryzyko uszkodzenia głośnika. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts