Skocz do zawartości

Tidal vs CD

Tomai

Recommended Posts

Zrobiłem porównanie DR .... ale nie jestem za cyferkami ( muzyka lata 60-te)

In The Court Of The Crimson King - 30th Anniversary Edition 

Nie całkiem jest to samo, ja mam wydanie płyty Japan na złotym podkładzie a w Qobuz wersja z bonusowymi kawałkami chociaż edycja na 30-lecie się zgadza. zachowałem właściwe parametry 24-96 record

Zrzut-ekranu-2024-12-09-205502.png

Qobuz - wersja rozszerzona

King-Crimson01.jpg

płyta CD   PCCY-01421

Co do samego albumu? ...... 30th Anniversary Edition nie jest to najlepsze wydanie, a nawet powiem że im nie wyszedł ten master.

King-Crimson02.jpg

14 minut temu, Artur Brol napisał:

@DiBatonio Moze nie cala, ale niestety masz racje. 

Moj 20 letni syn slucha tego co goscilo na listach przebojów gdy ja byłem dużo młodszy niż teraz. To ilustruje jakiej jakości jest obecna muzyka.

Muzyka już się kończyła tyle razy.... :). Starymi tetrykami już jesteście i tyle ;)

1 godzinę temu, Artur Brol napisał:

Moj 20 letni syn slucha tego co goscilo na listach przebojów gdy ja byłem dużo młodszy niż teraz. To ilustruje jakiej jakości jest obecna muzyka.

Coś o tym wiem. Mój 27-latek, przypomina mi o Perfect, KULT, i im  podobnych... ;)

Ja z kolei ostatnio dużo ryję w BandCamp, i jak słyszę, te współczesne produkcje, tak, celowo używam tego słowa, bo, to już nie są kompozycje, to coraz chętniej sięgam, właśnie po muzykę z moich młodzieńczych lat. Tego, co teraz się produkuje, często za pomocą SI, czy innych LLM-ów, po prostu nie da się słuchać. Wszystko sztuczne, jak te grafiki z SI i na jedno kopyto.
Nie ma jak, Edyta Geppert, Sztywny Pal Azji, .... albo Bobby McFerrin, Quincy Jones :), czy z jeszcze innej "beczki": Vangelis, czy stare dobre TD z lat 70/80.

Lubię czasem sobie dokumenty o różnych artystach oglądać, tzn jak taki napotkam to już jestem uziemiony, muszę do końca oglądać. Co jakiś czas dowiaduje się,  że ten lub tamten utwór jest coverem.

Obecnie to nie trzeba mieć głosu nawet, bo sprzedaje się wygląd. 

Jak tak dalej pójdzie,  to Ci pionierzy rocka np. czy ogólnie muzyki rozrywkowej, za sto lat będą wciaz na piedestałach,  bo to co się od iluś już tam lat odwala to jest porażka. 

Jak jestem Polsce, słucham radia i słyszę tych obecnych bohaterów sceny, to sobie myślę - jakim cudem ludzie ich mogą słuchać.

Zresztą ta obliczona na efekt wizualny muzykę z USA to już w ogóle. 

Wszystko co półnagie na scenę wypuszczają. 

14 godzin temu, Artur Brol napisał:

Obecnie to nie trzeba mieć głosu nawet, bo sprzedaje się wygląd. 

Nawet, już wyglądu nie trzeba,... Widać, że to szkarady. Jakiś paszkwil seksapilu ;)
Czasem, jak mi gdzieśwpadnie wideo z jakiegoś koncertu, to się zastanawiam, czy to rozbiegówka do "pocieraza" z sextuba, czy rzeczywiście koncert... 😛
Radio?! Nawet już nie mam odbiornika, bo, po co?!
Jedna Polska stacja informacyjna w internecie, polska, nie polskojęzyczna, mi starcza by czasem się dowiedzieć, że jest gorzej, niż mi się wydaje. I przez kolejne tygodnie nie włączam. ;) No z efefemów, to się dowiesz, że jest git, bo im gorzej, tym lepiej 😛  ...a muzyka?

Ktoś, jeszcze komponuje muzykę, kolokwialnie mówiąc "rozrywkową", czy, to wszystko, to już SI i LLM, czerpiące z kilku szablonów...?

Edytowano przez Eltanianin

Juz nie wiem czy ja jestem zbyt krytyczny, ale pamietam ze piosenki z naszych mlodych lat, mialy tekst, czasem sie ladnie rymowalo.

Teraz jak cos slysze to jest poprostu zlepek slow do siebie nie pasujacych, juz o rymowaniu nie wspomne.

Na You Tube, widzialem filmik, na ktorym standup comiedien , powiedzial ze cos jest z USA ( dla przykladu) nie tak, bo chcieli, jak to sie ladnie mowi, cancel, piosenke Baby its cold outside, a taka w ktorej co chwila bylo slowo puss... itp nagrodzili jakas nagroda.

WTH sie z tym swiatem porobilo.

Edytowano przez Artur Brol

6 godzin temu, Artur Brol napisał:

Juz nie wiem czy ja jestem zbyt krytyczny, ale pamietam ze piosenki z naszych mlodych lat, mialy tekst, czasem sie ladnie rymowalo.

Ja już tych gówień słuchać nie mogę, jak mi gdzieś wleci przez przypadek jakiś YMCA to mi się nóż w kieszeni otwiera (najczęściej na jakimś weselu) no ile można to męczyć czy coś podobnego z tamtych lat, człowiek tym rzyga, obecnie warstwa muzyczna jest o wiele lepsza i bardziej rozbudowana, produkują piękne biciory, teksty też: wleciał niedawno nowy numer Quebonafide i jak to jest tam poskładane technicznie to nie ma pytań.

Edytowano przez S!N!

Są numery czy płyty, które stanowią potęga i kompletnie nie tracą ducha czasu jak np, rzemiosło od schillera (chociaż tutaj sięgamy do końcówki lat 90), ale wałkowanie przez tyle lat jakiś Haddaway - What is love i masę remiksów tego czy korzystanie ze sampli z takich tracków po prostu obrzydziło muzykę z mojej młodości.

Edytowano przez S!N!

Dnia 9.12.2024 o 22:12, DiBatonio napisał:

Muzyka lat 70-80-90' to kicz? 🤔

Już takiej muzyki nie będzie, wykonawców też niestety nie, wielu już odeszło i nadal nie widać godnych następców tych co odeszli.

To już nie wróci niestety.

Współczesna muzyka rozrywkowa i wszelkie jej odmiany to kpina i gnioty w porównaniu do tej z minionej epoki i lat 80', 90'.

Panie, kiedyś to było...😂

@Artur BrolA co w tym dziwnego ? No widać, że nie zrozumiałeś i że raczej kluby były Ci obce - to tylko przykład , gdzie do dziś wykorzystuje się sample z tych numerów oraz dalej do porzygu robi remiksy, więc w moim przypadku bardzo znaczna część muzy z wcześniejszych lat została mi obrzydzona.