kaczadupa Napisano 4 maja Udostępnij Napisano 4 maja (edytowany) Cześć, Pytanie odnośnie monitorów (różnic) jak w temacie. Uściślając: - które zagrają bardziej konturowym i dynamicznym basem a które bardziej miękko, swobodnie; - które są gładsze, mniej podkreślają głoski syczące, odpowiedź - żadne z ww też mile widziana jeżeli faktycznie oba monitory mają tendencję do syczenia i trzeba to (mocno) brać pod uwagę przy doborze reszty toru; - które mają pełniejszą/równiejszą średnicę (brak odchudzenia dolnego środka/brak osłabienia wyższego środka ale też w drugą stronę czyli pogrubiona średnica czy emfaza (dzwonienie, krzykliwość, nerwowość) na górnej średni); - które mają bogatszą paletę barw na wysokich a nie tylko jednostajnie metalicznie dzwonią bez opamiętania i które mają bardziej lotną górę pasma. Interesują mnie tylko dwa przedmiotowe monitory, nic innego. Dziękuję za pomoc. Adam. Edytowano 4 maja przez kaczadupa Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaudio Napisano 4 maja Udostępnij Napisano 4 maja Na ten moment odświeżona seria QR se jest na tyle nowym tematem, że pozostanie ci jedynie wycieczka i odsłuchy. Jako użytkownik audiovectorów dwóch typów, (w tym przypadku QR5) mogę ci podpowiedzieć jedno, starsza seria QR jest bardzo przejrzysta, przez to dla mnie uniwersalna, mało wnosi od siebie, pokazuje za to dość dokładnie możliwości i brzmienie towarzyszącej elektroniki. Z suchym źródłem i tranzystorem zagra chudo, z barwną lampą zagra barwnie. QR-y nie mają jakiejś określonej maniery, jeśli usłyszysz sybilanty, to dlatego że podkreśla je wzmacniacz czy źródło. W łagodniejszym zestawieniu ich nie będzie, w dobrym zestawieniu usłyszysz sybilanty tylko wtedy, gdy pojawią się w nagraniu. Ogólnie wolę je z lampą set, dla mnie to połączenie bardziej synergiczne, niż na przykład Yamahą a-s2100, z którą grały wczesniej, i przez kilka miesięcy naprzemiennie. Tak że nie zostanie ci nic innego, niż sprawdzić nowe QR 1 se u siebie w domu. Tylko pamiętaj, że powiedzą ci sporo o elektronice. Seria QR miała różne opinie, sądzę że spowodowane dość przypadkowymi konfiguracjami sprzętu towarzyszącego. Trzeba tylko pamiętać że są dość "prawdomówne", więc czasami można z nich usłyszeć coś nieprzyjemnego, więc miej świadomość, że wymagają już co nieco od reszty toru. 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 4 maja Udostępnij Napisano 4 maja Adam cześć. Zechciałbyś wkleić kilka numerów, może być jeden, taki w którym możesz ocenić czy basik konturowy i dynamiczny czy taki po drugiej stronie. Dziś to burze u mnie, ale jutro chętnie bym posłuchał. pzdr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 4 maja Autor Udostępnij Napisano 4 maja (edytowany) Adam, proponuję abyś założył osobny wątek, jeżeli jesteś zainteresowany (i nie wiesz, jasne... ) jak masz poznać, kiedy bas jest konturowy, twardy, miękki, swobodny, podgrzany, przeciągnięty w czasie, zróżnicowany, ujednolicony itd., itd. Można też ten temat omówić posiłkując się studyjnym torem słuchawkowym, żeby było jak najbardziej pro. Oczywiście na końcu i tak wyjdzie z tego ku..pa bo posiadacz lampy czy miłośnik wszechobecnej miękkości stwierdzi tak jak ostatnio redaktor W.P., że aż "wqurwia" go, gdy usłyszy z systemu X wyraźne kontury i twardość. Myślę, że zaliczasz się do tych osób. Pozdrawiam serdecznie i mam nadzieję, że wracamy do rozmowy o monitorach Bowers & Audiovector . Dwóch ww producentów, których celowo przywołałem w temacie, również a może głównie? pod kątem precyzji niskich rejestrów oraz ich zróżnicowania. Edytowano 4 maja przez kaczadupa Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 4 maja Udostępnij Napisano 4 maja BoSZe, niebo zamarzło, czy jakoś tak, Adam zainteresował się Bowersami Idzie chłop w moje ślady, najpierw Naim, a teraz to 5 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 4 maja Udostępnij Napisano 4 maja Na podstawie tego utworu/odsłuch oceniam jak „twardy” i „dynamiczny” jest bas/jego określony zakres. U mnie brzmi to konturowo, mega dynamicznie i twardo. Podoba mi się, ponieważ jest barwny aż do granic barwności. Wqrwia mnie jak w ujednolicony sposób gra to na 702 S3. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 4 maja Autor Udostępnij Napisano 4 maja (edytowany) Może doprecyzuję w kontekście przywołanych przez Adama konstrukcji. Mówimy o małych monitorach, pytanie brzmiało : 6 godzin temu, kaczadupa napisał: które zagrają bardziej konturowym i dynamicznym basem a które bardziej miękko, swobodnie; a jak wiadomo, idealnie na basie z takich maluchów nie będzie. Chodzi o wskazanie różnic, który z nich bardziej idzie w kierunku konturu, twardości, precyzji a który bardziej stawia na miękkość, swobodę, podgrzanie basu itp. Edytowano 4 maja przez kaczadupa Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miras23 Napisano 4 maja Udostępnij Napisano 4 maja Moim zdaniem Audiovector zagra jaśniej na górze, i da Ci mocny dół, obszerny. BW nie co spokojnej na górze i bas bardziej konturowy. Środek, tu i tu raczej podobny. Bez wątpienia prąd ze strony wzmacniacza wymagany i to konkret. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 6 maja Udostępnij Napisano 6 maja cześć, moim zdaniem też nieco za szybko na porównania Może niedługo zdarzy się okazja by porównać lub spotkać klienta, których słuchał Bowersów Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 6 maja Autor Udostępnij Napisano 6 maja @Q21Nie ukrywam, że liczyłem iż jak nie od klientów to sami prywatnie sprawdzacie, słuchacie najciekawszych i popularnych serii głośników od konkurencji bo przecież i tak czasami jest. W końcu nie samym asortymentem Q21 audiofil żyje, nawet jak jest największy w kraju. No nic, dziękuję za odpowiedź. Zostaje rzut monetą, które sprawdzić chociaż @MMarek chyba mi nie wybaczy jak ślepy los wskaże Audiovectory Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 6 maja Udostępnij Napisano 6 maja Żadne nie grają bardziej miekko. Chodź tu deliaktna przewaga audiovector W pozostałych apsektach nie wiem które by delikatnie wygrywały. Wybrałes dwie bardzo ale to bardzo podobne kolumny. Tu musisz sam odsłuchać i to koniecznie w tym samym pomieszczeniu bo akustyka to będzie grac pierwsze skrzypce. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 6 maja Autor Udostępnij Napisano 6 maja 3 minuty temu, Piotr Sonido napisał: Wybrałes dwie bardzo ale to bardzo podobne kolumny. Które byś dla siebie wybrał do Caspiana M2? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel74 Napisano 6 maja Udostępnij Napisano 6 maja (edytowany) Nie mam doświadczenia z Bowersami 707, natomiast miałem czas jakiś 706s2 i to były monitory o mocnym, ale bardzo jednostajnym basie. Różnicowania barwy niskich tonów ja nie stwierdziłem. Do tego ten bas wcale nisko nie schodził. A słuchałem ich z dwoma wzmacniaczami z bardzo ciekawymi niskimi tonami, niestety nawet Gryphon nic tu nie poradził. Bas mocno ale jednostajnie łupał i tyle. Oczywiście jest szansa, że mniejsze 707 są pod tym względem lepsze… Edytowano 6 maja przez majkel74 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 7 maja Udostępnij Napisano 7 maja 14 godzin temu, kaczadupa napisał: Zostaje rzut monetą, które sprawdzić chociaż @MMarek chyba mi nie wybaczy jak ślepy los wskaże Audiovectory Absolutnie nie wybaczę, przenigdy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 7 maja Autor Udostępnij Napisano 7 maja 10 minut temu, MMarek napisał: Absolutnie nie wybaczę, przenigdy Nawet jak Audiovectory bardziej audiofilskie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 7 maja Udostępnij Napisano 7 maja @kaczadupa, Bowersy są na tyle ciekawe, że na jakimś etapie kariery audiofilskiej wypada je posiadać. Zatem, jak nie miałeś, to kup. Będziesz miał z głowy. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 7 maja Udostępnij Napisano 7 maja 19 minut temu, kaczadupa napisał: Nawet jak Audiovectory bardziej audiofilskie? A są takie? 5 minut temu, Kraft napisał: @kaczadupa, Bowersy są na tyle ciekawe, że na jakimś etapie kariery audiofilskiej wypada je posiadać. Zatem, jak nie miałeś, to kup. Będziesz miał z głowy. Słuchaj Jarka, on dobrze prawi, nie to co np........., ach, nie będę wymieniał Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 7 maja Autor Udostępnij Napisano 7 maja Tak, to jest silny argument ale Jarek nie testował żadnego Audiovectora a to mogłoby wręcz zburzyć jego ranking monitorów do 10kzł. 15 minut temu, MMarek napisał: A są takie? Z pomiarów zdecydowanie tak. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 7 maja Udostępnij Napisano 7 maja 4 minuty temu, kaczadupa napisał: Z pomiarów zdecydowanie tak. Pendolić pomiary, najważniejszy jest "najwyższy stopień umuzykalnienia" Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 7 maja Udostępnij Napisano 7 maja 4 minuty temu, kaczadupa napisał: Tak, to jest silny argument ale Jarek nie testował żadnego Audiovectora a to mogłoby wręcz zburzyć jego ranking monitorów do 10kzł. W sklepie porównawczo odsłuchiwałem QR3, ale to się nie liczy. Przyjmij, że będziesz miał w karierze i jedne i drugie. Wtedy zejdzie ciśnienie. Rzuć monetą, które kupisz pierwsze. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel74 Napisano 7 maja Udostępnij Napisano 7 maja 30 minut temu, Kraft napisał: @kaczadupa, Bowersy są na tyle ciekawe, że na jakimś etapie kariery audiofilskiej wypada je posiadać. Zatem, jak nie miałeś, to kup. Będziesz miał z głowy. Coś w tym jest, ja już mam z głowy i dobrze mi z tym 😉 Choć cały czas mam gdzieś z tylu tejże głowy monitory serii 805 wiec nie wykluczam że jeszcze raz wejdę do tej rzeki. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 7 maja Udostępnij Napisano 7 maja 16 godzin temu, kaczadupa napisał: @Q21Nie ukrywam, że liczyłem iż jak nie od klientów to sami prywatnie sprawdzacie, słuchacie najciekawszych i popularnych serii głośników od konkurencji bo przecież i tak czasami jest. W końcu nie samym asortymentem Q21 audiofil żyje, nawet jak jest największy w kraju. No nic, dziękuję za odpowiedź. Słuchać Bowersa to słuchaliśmy, ale tu chodzi o bardziej bezpośrednie porównanie jednak No i QR 1 SE też jeszcze u siebie nie mieliśmy. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 7 maja Udostępnij Napisano 7 maja 22 godziny temu, kaczadupa napisał: Które byś dla siebie wybrał do Caspiana M2? Audiovectory zdecydowanie. Bo Bowers gra dla mnie technicznie, seperując instrumenty. Nie lubię takiego brzmienia. Rozumiem jednak jeśli ktoś świadomie słownie za to je wybierze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 7 maja Autor Udostępnij Napisano 7 maja 8 minut temu, Piotr Sonido napisał: Audiovectory zdecydowanie. Bo Bowers gra dla mnie technicznie, seperując instrumenty. Nie lubię takiego brzmienia. Rozumiem jednak jeśli ktoś świadomie słownie za to je wybierze. Mamy podobny gust ?? Dziwne Chociaż Jarek i większość tu piszących osób jest za Bowersem to ja poczekam, aż specjalna wersja QR1 wjedzie do Q21. A od 9 maja audiofilskie święto i baaaardzo dużo premier na każdą kieszeń. Będzie się działo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 7 maja Udostępnij Napisano 7 maja 19 minut temu, kaczadupa napisał: Mamy podobny gust ?? Dziwne Chociaż Jarek i większość tu piszących osób jest za Bowersem to ja poczekam, aż specjalna wersja QR1 wjedzie do Q21. A od 9 maja audiofilskie święto i baaaardzo dużo premier na każdą kieszeń. Będzie się działo. Być może. Kto wie. Znajomemu Bowersy także doradzałem. I jest zadowlony. Ale on miał takie oczekiwania. Seria 600. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts