Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
41 minut temu, Gargan napisał:

@elektron6 NOS kiedyś się skończą. Właściwie to już się kończą. Widać to po konstruktorach szukających coraz to nowych modeli lamp .

Ciepło i zużycie prądu też mi przeszkadza. 

A przede wszystkim nie słyszę, żeby to lepiej grało. Wszystko jest wolniejsze, zniekształcone i nadmuchane. W najlepszym razie takie samo jak z LM3886. 

Kiedy już wystarczająco stępi mi się słuch może dojrzeję jako audiofil.

Co mi da odsłuch na AVS lub u jakiegoś lampomaniaka? To nie mój sprzęt, nie moje pomieszczenie. 

Xavian Joy też super zagrały na hybrydzie Jolida u osoby, która je ode mnie kupiła. Co nie zmienia faktu, że uważam je za złom, bo nie mogłem zmusić ich, żeby zagrajmy u mnie dobrze na wzmacniaczu tranzystorowym. Bardzo dziwne paczki.

Mam nadzieję ,że taki odsłuch/AVS , lampiarz/ może dać mi odpowiedż ,czy to jest brzmienie ,które chciałbym przenieść w swoje progi . Jeśli tak ,krokiem nr 2 jest próba w warunkach bojowych ,czyli u siebie , oczywiście tylko setu w moim zasięgu finansowym . Warunek jest prosty, już kiedyś pisałem,muszę być oczarowany tym ,co usłyszę .

Napisano (edytowany)

@GarganTo na jakiej podstawie dokonujesz porówna? Dokładna ludzka pamiec słuchowa trwa max kilka minut. Po dłuższym czasie można określi jedynie z grubsza czynniki wpływające na niuanse odsłuchowe. 

Edytowano przez Rega
Napisano
2 minuty temu, Rafał S napisał:

Wzmacniacz zmiał gniazda krzywo wlutowane, bo w środku siedziały lampy, tak? A jakby miał tranzystorowe bebechy, to gniazda byłyby proste - dobrze rozumiem? Kwestia tran / lampa determinuje jakość wykonania obudowy? :)

Miałeś w domu konkretną sztukę konkretnego urządzenia konkretnego producenta. Najwyraźniej została źle zrobiona. I nie ma to nic wspólnego z dyskusją lampa vs. tranzystor.

Ma dużo wspólnego z jakością producenta, a że brzmiał byle jak to już kolejny temat.

Albo się produkuje dobrze każdą sztukę i jest się dobrym producentem, albo trzepie się badziew. Najtańsze produkty to sprawdzian producenta. Czemu miałbym zapłacić za droższe, skoro tańszego i prostszego nie potrafią zbudować?

Napisano
15 minut temu, Gargan napisał:

Gniazda miał krzywo wlutowane, więc raczej się nie przykładają. Po rozgrzaniu śmierdział. Więc wybacz. Za dyszkę to już można czegoś oczekiwać.

Reklamowałeś te gniazda ? Co do zapachu ,to jak odpalam po pół rocznej przerwie monobloki, to też przez chwilę śmierdzi. Po prostu wypala się kurz / 1300 VDC :) /

Napisano
4 minuty temu, Nowy75 napisał:

Warunek jest prosty, już kiedyś pisałem,muszę być oczarowany tym ,co usłyszę .

Na początku oczywiście będziesz oczarowany 🙂

1 minutę temu, tomek4446 napisał:

Reklamowałeś te gniazda ? Co do zapachu ,to jak odpalam po pół rocznej przerwie monobloki, to też przez chwilę śmierdzi. Po prostu wypala się kurz / 1300 VDC :) /

Oddałem go i wziąłem kolejną porażkę - Arcam SA30 😁

Napisano
2 minuty temu, Rega napisał:

To musisz mieć fenomenalną pamięć słuchową, bo dokładna trwa zaedwie kilka minut. Po dłuższym czasie można co najwyżej z grubsza ocenić różnice. 

Nie mam miejsca na wystawki.

Jeśli kupiłem nowy wzmacniacz, to stary już jest na OLX. Bez porównania jednego do drugiego. 

2 minuty temu, Nowy75 napisał:

Jeśli tak,to wejdę dalej w tamat 😀

No właśnie, u mnie to zauroczenie trwało dość krótko 🙂

Napisano
42 minuty temu, Gargan napisał:

Nie zależy mi na unikalności tylko, żeby to po prostu działało. Mała firma nie gwarantuje takiej pewności.

Chodzą słuchy , że Wiim jest bezawaryjny i rozwojowy :) Żadna firma nie gwarantuje bezawaryjności. Po to dają od razu Kartę Gwarancyjną :) Nowiutkie Volvo kumpla / S90/ za ponad 300k zrąbało się po trzech miechach :) W moim dawnym wzmacniaczu Vincencie SA- 31 / SP -331 po tygodniu z pre odpadły gałki :)

Napisano
Przed chwilą, Rega napisał:

Skoro uważasz, ze posiadanie kilku systemów to wystawka, to nie mamy o czym dyskutować. Pozdrawiam. 

Tak samo nie potrzebuję 5 mieszkań i 40 samochodów. Są zbieracze i są użytkownicy. Nie jestem tym pierwszym.

Napisano

Chodzą słuchy , że Wiim jest bezawaryjny i rozwojowy :) Żadna firma nie gwarantuje bezawaryjności. Po to dają od razu Kartę Gwarancyjną :) Nowiutkie Volvo kumpla / S90/ za ponad 300k zrąbało się po trzech miechach :) W moim dawnym wzmacniaczu Vincencie SA- 31 / SP -331 po tygodniu z pre odpadły gałki :)

Pewnie te gałki były takie same dobre jak w mojej Yamaha 😁

Właśnie mi składają samochód, w którym po 20k km wybuchła głowica 😁

Tylko miej zachowaną proporcję. Inaczej się reperuje coś czego jest miliony sztuk, a inaczej jak moje podstawki pod kolumny wykonane w jednej parze. Śrubek do dzisiaj nie dobrałem po uszkodzeniu oryginalnych.

Napisano
4 minuty temu, tomek4446 napisał:

A temu co odpadło ? :)

Firmware i aplikacja na telefon 🙂

Tematu Dirac nawet nie zaczynam...

1 minutę temu, elektron6 napisał:

A ja gram sobie na wzmacniaczach i 70 letnich i nic nie chce odpaść :) 

Może wtedy jeszcze umieli przyczepić gałkę do potencjometru?

Moja Yamaha miała źle wyfrezowany otwór w gałce i znacznik na gałce w złym miejscu. Ktoś nie pomyślał, że potencjometr jest tam pod kątem 45°. Nie dało się dobrze zamocować gałę. Albo spadała, albo kreska była w złym miejscu.

Napisano (edytowany)

@Gargan jak masz na imię?

Chciałbym, żeby Ci dobrze było. No na tym forum i tak po prostu wszędzie. 
Przeczytałem o awariach, usterkach. O poszukiwaniach elementów, nawet coś nie tak z autem. Pisałeś o hałasie za oknem. O małym pomieszczeniu odsłuchowym.
Czy czujesz smutek, złość, rozczarowanie?

Czy jest coś w audio co Tobie wyszło i zechciałbyś się ze mną/nami podzielić? 

Adam

Edytowano przez AudioTube
Napisano
18 minut temu, Gargan napisał:

Nie mam miejsca na wystawki.

Jeśli kupiłem nowy wzmacniacz, to stary już jest na OLX. Bez porównania jednego do drugiego. 

No właśnie, u mnie to zauroczenie trwało dość krótko 🙂

Może będę bardziej stały w uczuciach 😀

Napisano
4 minuty temu, Gargan napisał:

Śrubek do dzisiaj nie dobrałem po uszkodzeniu oryginalnych.

Sorry za OT , /  @Wing0 Michał będzie wiedział o czym mówię/ , nikt wg. mnie nie pobije producentów zawiasów do okien :) Do 4 zawiasów mamy 8 różnych / l,P,góra , dół/ osłonek. Każdy producent okuć ma swoje , ten sam producent ma różne w zależności od modelu okuć , jak wchodzą nowe okucia tego samego producenta, to zmieniają się osłonki i automatycznie stare przestają być produkowane :) Jaja są jak berety , kawałek plastiku staje się nie do zdobycia :)

10 minut temu, Gargan napisał:

Firmware i aplikacja na telefon 🙂

Tematu Dirac nawet nie zaczynam...

Nie polecam gry w pokera na kasę :)

Napisano

Sorry za OT , /  @Wing0 Michał będzie wiedział o czym mówię/ , nikt wg. mnie nie pobije producentów zawiasów do okien :) Do 4 zawiasów mamy 8 różnych / l,P,góra , dół/ osłonek. Każdy producent okuć ma swoje , ten sam producent ma różne w zależności od modelu okuć , jak wchodzą nowe okucia tego samego producenta, to zmieniają się osłonki i automatycznie stare przestają być produkowane :) Jaja są jak berety , kawałek plastiku staje się nie do zdobycia :)

No i to jest frustrujące 🙂

A teraz kup jakieś audio-badziewie na unikatowych lampach, unikatowych transformatorach, unikatowym wszystkim, bo akurat ten producent coś sobie wymyślił i wprowadził w całych 5 egzemplarzach... 

Mnie takie podejście nie przekonuje. Przy byle usterce musisz kontaktować się z producentem a on rozłoży ręce, bo nawet on nie ma części 🙂

10 minut temu, AudioTube napisał:

@Gargan jak masz na imię?

Chciałbym, żeby Ci dobrze było. No na tym forum i tak po prostu wszędzie. 
Przeczytałem o awariach, usterkach. O poszukiwaniach elementów, nawet coś nie tak z autem. Pisałeś o hałasie za oknem. O małym pomieszczeniu odsłuchowym.
Czy czujesz smutek, złość, rozczarowanie?

Czy jest coś w audio co Tobie wyszło i zechciałbyś się ze mną/nami podzielić? 

Adam

Dziękuję, nie chcę się z Tobą niczym dzielić 🙂

Miło mi, Аняна 🙂

Napisano

Takie przypadki to jakieś ekstremum, kojarzę chyba tylko Ayona i ich jeden czy tam dwa wzmacniacze na nietypowych lampach. 300b, 2a3, el34, el 84 i dziesiątki innych są w ciągłej produkcji, NOSów jest masa. Trafa, kondy, rezystory itd itd można zmienić podmienić itd. 

Napisano
19 minut temu, Gargan napisał:

Właśnie mi składają samochód, w którym po 20k km wybuchła głowica 😁

Ciekawe co odstawiłeś w poprzednim zyciu , wszystko się psuje .

Czego byś nie dotknął 🙆 

Napisano
9 minut temu, Nowy75 napisał:

Może będę bardziej stały w uczuciach 😀

Już jesteś zepsuty hybrydą, więc jest duże prawdopodobieństwo, że tak będzie 🙂

3 minuty temu, Dedal napisał:

Ciekawe co odstawiłeś w poprzednim zyciu , wszystko się psuje .

Czego byś nie dotknął 🙆 

Najazd na Mezopotamię i spalenie Babilonu to się liczy? 🤔