majkel74 Napisano 21 września 2024 Napisano 21 września 2024 2 minuty temu, Nowy75 napisał: Fakt,kobieca logika czasem zaskakuje . W końcu moderacja nas "aresztuje"za OT😀 Kobieca co? 😁 2 Odpisz, cytując
Gargan Napisano 21 września 2024 Napisano 21 września 2024 6 minut temu, Nowy75 napisał: Trochę już się znamy ,niedługo to będzie 25 lat 😀 . To ja mam ukryty cel ! Gdyby się okazało,że bardzo zapragnę lampy,będę musiał uzasadnić celowość zakupu...😀 . Jak do tej pory stosuję metodę faktów dokonanych, najpierw kupuję ,potem objaśniam... Wystarczy na fakturze zetrzeć jedno zero i nie będzie pytań 🙂 Ps. 25 lat?! 😲 Podziwiam 🙂 Ja tyle wytrzymuję tylko z samochodami 😀 Odpisz, cytując
Rega Napisano 21 września 2024 Napisano 21 września 2024 (edytowany) @Nowy75Raczej nie bo podobnie w audio i nawet po 50 latach słuchania (a tyle już trwa moją przygoda z audio) nie ośmieliłbym się proponować komuś jakiegoś sprzętu. Każdy jest inny i lubi coś innego. Edytowano 21 września 2024 przez Rega 1 Odpisz, cytując
Gargan Napisano 21 września 2024 Napisano 21 września 2024 3 minuty temu, Nowy75 napisał: Fakt,kobieca logika czasem zaskakuje . W końcu moderacja nas "aresztuje"za OT😀 Moderator jest kobietą 😉 Odpisz, cytując
Rega Napisano 21 września 2024 Napisano 21 września 2024 To Kopernik była kobietą 😉Moderatorzy to mężczyźni. Administratorką jest kobieta. Nawiasem mówiąc bardzo miła. Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 21 września 2024 Napisano 21 września 2024 8 minut temu, majkel74 napisał: Kobieca co? 😁 Jest inna ,przyznaję 😀 Odpisz, cytując
majkel74 Napisano 21 września 2024 Napisano 21 września 2024 6 minut temu, Gargan napisał: Wystarczy na fakturze zetrzeć jedno zero i nie będzie pytań 🙂 Najlepiej o nadążającej się „okazji” informować w trakcie wspólnych zakupów (żona sobie coś kupuje ty płacisz). Wtedy na fali entuzjazmu negocjacje są dużo prostsze. Coś ala podatek, który trzeba doliczyć do ceny za wzmacniacz😉 2 1 Odpisz, cytując
Rega Napisano 21 września 2024 Napisano 21 września 2024 (edytowany) Miałem podobnie z kupnem winyli. Sobie Judas Priest lub Oldfielda, a żonie Abbę😉. No i głownym zakupem była Abba (a naprawdę było odwrotnie). No i tym sposobem się nazbierało Edytowano 21 września 2024 przez Rega 2 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 21 września 2024 Napisano 21 września 2024 9 minut temu, Rega napisał: @Nowy75Raczej nie bo podobnie w audio i nawet po 50 latach słuchania (a tyle już trwa moją przygoda z audio) nie ośmieliłbym się proponować komuś jakiegoś sprzętu. Każdy jest inny i lubi coś innego. Zdaję sobie z tego sprawę ,dlatego skutecznie opieram się argumentacji tranowców i lampiarzy . Podejrzewam/bo nie mogę powiedzieć ,że wiem 😀 /,że obie konstrukcje mają wady i zalety i tak naprawdę to wszyscy mają rację!😀 Podejrzewam również ,że pierwszym ,co padnie w Tadze będzie napęd cd . A ponieważ to jeden klocek,stanę przed alternatywą ,albo zewnętrzny cd,albo nowy piec i cd . Chcę bez pośpiechu sprawdzić różne opcje przed podjęciem decyzji,jaki set będzie następcą. A może uda się połączyć dwa,jeśli to nie rozdmucha nadmiernie budżetu, i cieszyć się zaletami obu konstrukcji 6 minut temu, Rega napisał: Miałem podobnie z kupnem winyli. Sobie Judas Priest lub Oldfielda, a żonie Abbę😉. No i głownym zakupem była Abba (a naprawdę było odwrotnie). no i tym sposobem się nazbierało I kto tu pisze,że kobiety mają ukryte cele...😀 . Ta ABBA Gold również w mojej kolekcji 😀 1 Odpisz, cytując
Rega Napisano 21 września 2024 Napisano 21 września 2024 Myślę, ze to zdrowe podejście do tematu. Warto posłuchać wszystkiego co się da, zarówno z lampami jak i tranzystorami, aby wyrobić sobie jakąś opinie . I to nie na podstawie jednego czy dwóch egzemplarzy. Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 21 września 2024 Napisano 21 września 2024 No i brawo chłopaki za kreatywność!😀 . Ona drzemie dalej,a ja wrzuciłem Cesarię Evorę, niech mi kto powie, że nie "urabiam" Jej pod lampę ! 😀 . W trakcie drzemki,zero oporu,tylko chłonie dżwięk😀 Odpisz, cytując
Gargan Napisano 21 września 2024 Napisano 21 września 2024 @Nowy75 jeśli Taga padnie to pozostanie Ci tylko jedna opcja 🤷 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 21 września 2024 Napisano 21 września 2024 6 minut temu, Gargan napisał: @Nowy75 jeśli Taga padnie to pozostanie Ci tylko jedna opcja 🤷 Swego czasu przyglądałem się Francuzom, niestety rzem z AP musiałbym kupić nowe,głębsze meble Odpisz, cytując
Gargan Napisano 21 września 2024 Napisano 21 września 2024 5 minut temu, Nowy75 napisał: Swego czasu przyglądałem się Francuzom, niestety rzem z AP musiałbym kupić nowe,głębsze meble No i to jest argument dla żony 😀 Nowe meble! 😀 Odpisz, cytując
Rega Napisano 21 września 2024 Napisano 21 września 2024 45 minut temu, Nowy75 napisał: W trakcie drzemki,zero oporu,tylko chłonie dżwięk😀 To się nazywa działanie podprogowe. Działasz na podświadomość utrwalając doznania. W niektórych wypadkach bywa to karalne. Uważaj!😉 1 Odpisz, cytując
Ketrab78 Napisano 21 września 2024 Napisano 21 września 2024 (edytowany) W tej całej batalii odnośnie audio... to wszystko o czym tu dyskutujemy, lampy, tranzystory, hybrydy, superskuteczne zespoły głośnikowe itp. itd. staje się drugorzędne w obliczu prawdziwej muzyki. Kiedyś przypadkowo znalazłem wrzucone na yt nagranie VHS z koncertu Scieranskiego gdzieś na Węgrzech bodajże z 1992 roku. Watpliwa jakość dźwięku, ale i tka zrzuciłem to na pendrive do samochodu i nagrałem na mini disc do słuchania w domu. W utworze "release the prince" zagrał tam na swoim basie tak piękną improwizacje, że nie ważne czy słucham tego na gównianym odtwarzaczu w samochodzie z niedziałającym ostatnio jednym głośnikiem czy na trochę lepszym sprzęcie w domu za każdym razem zapiera mi dech. Podsumowując to tak naprawdę to nie lampa czy tranzystor za 50k pln wywołują endorfiny podczas naszych odsłuchów tylko muzyka i nasz ulubiony repertuar, którego za ich pomocą słuchamy Cieszmy się muzyką, zamiast studiować wykresy z laboratorium naszego sprzętu. To jest o wiele ciekawsze, bardziej naturalne i zdrowsze dla naszych umysłów Edytowano 21 września 2024 przez Ketrab78 8 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 21 września 2024 Napisano 21 września 2024 15 minut temu, Ketrab78 napisał: koncertu Scieranskiego W pracy mam akurat jego płytę "Night Lakes" i słucham tam na miniwieży. On jest jednym lepszym basistą niż gitarzystą. Zresztą podobnie jak Jacek Niedziela-Meira. (Sorry za offtop.) 2 Odpisz, cytując
AudioTube Napisano 21 września 2024 Napisano 21 września 2024 @Ketrab78 wczuwam się w Twoje odczucia. Muzycznie tak działa na mnie repertuar z Metro. A może raczej wycieczka do stolicy za młodego. Pociągiem na gapę, gdzieś tam miejscówka w teatrze na schodach. I te wtedy marzenia, nadzieja, że wszystko może się spełnić. Kilkaset razy tą płytę przesłuchałem, przeryczałem. Na chwilę pomagało. Potem w szkole dowiedziałem się, że w tym wypadku muzyka, to „tylko” taki katalizator. A za te emocje to chemia odpowiada. Z tą świadomością jakoś mi nie po drodze do utarczek i wojenek. Z własnym ego już ledwo daję radę. Przeczytałem sobie dzisiaj jeszcze raz ten wpis kolegi/blog, który zapoczątkował być może już niedługo najgrubszy temat na tym forum. Cytuję, „W średnicy jest blisko 90% informacji zawartych w muzyce – emocje, barwy instrumentów, wokale. A tak się składa, że średnica – to najmocniejsza cecha wzmacniaczy lampowych”. Jak Wy rozumiecie ten fragment. Może macie jakieś inne spojrzenie, doświadczenia. 2 Odpisz, cytując
Amarok Napisano 21 września 2024 Napisano 21 września 2024 Ale żeście się rozpisali. Nie było mnie tu od rana i aż 5 stron ....do przeczytania. 😉 Odpisz, cytując
RoRo Napisano 21 września 2024 Napisano 21 września 2024 8 godzin temu, Gargan napisał: Moderator jest kobietą 😉 Jak zwykle pudło... 😜 to Administrator jest kobietą. Koniec tych OT - wątek jest o czymś innym! Zresztą to też trochę dziwny temat, bo wzmacniacze lampowe cały czas były popularne (w przeciwieństwie np. do gramofonów, które przez kilkanaście lat wypadły z orbity zainteresowań dużej części społeczeństwa), a od paru lat są po prostu trochę bardziej popularne 😎 Pozdrawiam Odpisz, cytując
desmodronik Napisano 22 września 2024 Napisano 22 września 2024 7 godzin temu, RoRo napisał: Jak zwykle pudło... 😜 to Administrator jest kobietą. Koniec tych OT - wątek jest o czymś innym! Zresztą to też trochę dziwny temat, bo wzmacniacze lampowe cały czas były popularne (w przeciwieństwie np. do gramofonów, które przez kilkanaście lat wypadły z orbity zainteresowań dużej części społeczeństwa), a od paru lat są po prostu trochę bardziej popularne 😎 Pozdrawiam I moze dobrze ze tak troche zostały zapomniane , bo teraz przezywaja swoj renesans ,co i w cenach ma swoje odzwierciedlenie .... Ostatnio widze rowniez zwyzkę cen magnetofonów ale zostawmy ''tasmociagi''. Ja po zachłysnieciu sie cyfra wróciłem do winyla z po kilkudziesieciu latach i jestem zakochany w muzyce z black kązka . Mam kilkanascie tranów i i 6 lampiaków i moge tylko napisac ze ta miłosc jest odwzajemniona , jednak dopiero po dwoch latach , konfigurowania sprzetu , trafiłem w winylowego Grala , i to nie za kosmiczne pieniadze , kluczem okazał sie praamp gramofonowy klon ANote na lampach oczywiscie , ktory oczarował mnie dzwiekiem , i zaskoczył tym jak mozna dobrze nagrac winyl i to ok 50 lat wstecz. Kol Gargan - lej wode w ciuchcie i przyjedz do mnie zobaczysz co potrafi lampiak , tani , drogi i srednio drogi - czajna vs juesej --- z dobrze dobranymi kolumnami i reszta oczywiscie tez . Biore zakład ze przejdze ci niesmak Twojego ''smierdzacego ''synthetisa. 2 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 22 września 2024 Napisano 22 września 2024 30 minut temu, desmodronik napisał: I moze dobrze ze tak troche zostały zapomniane , bo teraz przezywaja swoj renesans ,co i w cenach ma swoje odzwierciedlenie .... Ostatnio widze rowniez zwyzkę cen magnetofonów ale zostawmy ''tasmociagi''. Ja po zachłysnieciu sie cyfra wróciłem do winyla z po kilkudziesieciu latach i jestem zakochany w muzyce z black kązka . Mam kilkanascie tranów i i 6 lampiaków i moge tylko napisac ze ta miłosc jest odwzajemniona , jednak dopiero po dwoch latach , konfigurowania sprzetu , trafiłem w winylowego Grala , i to nie za kosmiczne pieniadze , kluczem okazał sie praamp gramofonowy klon ANote na lampach oczywiscie , ktory oczarował mnie dzwiekiem , i zaskoczył tym jak mozna dobrze nagrac winyl i to ok 50 lat wstecz. Kol Gargan - lej wode w ciuchcie i przyjedz do mnie zobaczysz co potrafi lampiak , tani , drogi i srednio drogi - czajna vs juesej --- z dobrze dobranymi kolumnami i reszta oczywiscie tez . Biore zakład ze przejdze ci niesmak Twojego ''smierdzacego ''synthetisa. I to jest wielki konkret!😀. Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 22 września 2024 Napisano 22 września 2024 41 minut temu, desmodronik napisał: kluczem okazał sie praamp gramofonowy klon ANote na lampach oczywiscie , ktory oczarował mnie dzwiekiem , i Mam rozumieć, że najwięcej w charakterze brzmienia, które lubisz wniósł właśnie pre gramofonowy ? I muszę zapytać. Jak dajesz radę słuchać z takiej ilości wzmacniaczy? Osobiście mam trzy i ten najbardziej stereotypowo lampowy/analogowy stoi bezrobotny bo nie łapie się na swoją kolejkę. A Ty masz KILKANAŚCIE wzmacniaczy, jak i kiedy dajesz radę im o sobie przypomnieć? 1 Odpisz, cytując
AudioTube Napisano 22 września 2024 Napisano 22 września 2024 1 godzinę temu, desmodronik napisał: i 6 lampiaków A jakie to one te lampowe? A koledzy może skorzystają, gdy konkretnie napiszesz. Odpisz, cytując
desmodronik Napisano 22 września 2024 Napisano 22 września 2024 12 minut temu, kaczadupa napisał: Mam rozumieć, że najwięcej w charakterze brzmienia, które lubisz wniósł właśnie pre gramofonowy ? I muszę zapytać. Jak dajesz radę słuchać z takiej ilości wzmacniaczy? Osobiście mam trzy i ten najbardziej stereotypowo lampowy/analogowy stoi bezrobotny bo nie łapie się na swoją kolejkę. A Ty masz KILKANAŚCIE wzmacniaczy, jak i kiedy dajesz radę im o sobie przypomnieć? Niestety kilka jest na sprzedaż , ale nie ma chetnych ....i co począć ? Z tej grupy wyłoniło sie kilka wybitnych wzmaków ktorych słucham naprzemiennie ale z dobranymi kolumnami podkreslam kolumny tanie i drozsze bez fajerwerków . czsem mnie meczy detaliczny dzwiek precyzja nie zawsze jest pomocna wiec podłaczam te gorsze, i znów na odwrót , lampiaki sa nie do ruszenia bo ich dziek bardzo mi odpowiada a winyl i lampa sie lubią i to bardzo . Wzmaki tranzystorowe wg mnie wymagaja bardzo UWAŻNEGO dobrania do kolumn inaczej nic z dobrego dzwieku nie bedzie . tak wiec porownóje nie same wzmaki ale układ wzmacniacz - kolumny i tak sobie przepinam co kawałek ale jest grupa z brzmieniem które mi odpowiada i szukałem go ostatnie kilka lat . Odpisz, cytując
Recommended Posts