Top Hi-Fi & Video Design Napisano Niedziela o 06:36 Udostępnij Napisano Niedziela o 06:36 Dnia 18.04.2025 o 23:18, DiBatonio napisał: Ale to są dilerzy audio sprzętu? 😁 Wyłącznie 😇😇 Dnia 19.04.2025 o 00:07, kaczadupa napisał: A macie na stanie jakiś fajny gramiak, żeby go podłączyć do takiego systemu, nadto jakiś odtwarzacz CD idący delikatnie w zmiękczenie i jeszcze bardziej delikatnie w ocieplenie? Pytam ponieważ jestem już gotów na taki wydatek ale będę miał swoje wymagania. Źródło do takiego systemu musi wprowadzić trochę miękkości i płynności. Czekam na propozycje. Wchodząc w hi-end, od razu mam na myśli gramofony od Clearaudio. To jedna z tych topowych marek, od której wymagać można bardzo dużo. Aczkolwiek napisz kilka zdań, o swoich wymaganiach, dopasujemy konkretną specyfikację. 19 godzin temu, soberowy napisał: Ciekawe czy @Top Hi-Fi & Video Design podłączali kiedykolwiek serie 8 do Hegla H95? Pytam ponieważ koledzy z Top Hi-Fi często na forum wspominali, że Bowersy lubią się z wydajnymi wzmacniaczami np. Michi. H95 z chociażby 805D4 to zalążek czegoś dobrego niewykorzystany potencjał tych głosników czuć od pierwszych minut. Każde pasmo wieje ograniczeniem, przypomina to bardziej granie na monitorach 706s3. 4 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano Niedziela o 07:50 Udostępnij Napisano Niedziela o 07:50 1 godzinę temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał: niewykorzystany potencjał tych głosników czuć od pierwszych minut. Wspaniała poezja. 3 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel74 Napisano Niedziela o 08:24 Udostępnij Napisano Niedziela o 08:24 Rozumiem że chodzi o słyszalne ograniczenia wzmacniacza po przełączeniu z takiego bez tych ograniczeń. @Top Hi-Fi & Video Design czy odnosiłeś się do H95 czy jakiegoś innego modelu? Chodzi mi o to granie na poziomie 706 - z jakim wzmacniaczem to nastąpiło? I jeszcze jedno mam pytanie: macie wiedzę, czym różnią się woofery z serii 600, 700 i 800 (w monitorach). Kosz, układ magnetyczny, membrana wygladają tak samo. Zastanawia mnie, co w tych okolicznościach może wpływać na istotną przewagę (samego) głośnika w serii 800, czy tez po prostu wynika ona bardziej z konstrukcji obudowy i lepszego gwizdka? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano Niedziela o 09:11 Udostępnij Napisano Niedziela o 09:11 1 godzinę temu, Kraft napisał: Wspaniała poezja. Więcej wyrozumiałości Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano Niedziela o 11:37 Udostępnij Napisano Niedziela o 11:37 2 godziny temu, kaczadupa napisał: Więcej wyrozumiałości Ja bym raczej powiedział: "więcej przyzwoitości". 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano Niedziela o 11:43 Udostępnij Napisano Niedziela o 11:43 Więcej miłości 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano Niedziela o 13:06 Udostępnij Napisano Niedziela o 13:06 4 godziny temu, majkel74 napisał: Rozumiem że chodzi o słyszalne ograniczenia wzmacniacza po przełączeniu z takiego bez tych ograniczeń. @Top Hi-Fi & Video Design czy odnosiłeś się do H95 czy jakiegoś innego modelu? Chodzi mi o to granie na poziomie 706 - z jakim wzmacniaczem to nastąpiło? I jeszcze jedno mam pytanie: macie wiedzę, czym różnią się woofery z serii 600, 700 i 800 (w monitorach). Kosz, układ magnetyczny, membrana wygladają tak samo. Zastanawia mnie, co w tych okolicznościach może wpływać na istotną przewagę (samego) głośnika w serii 800, czy tez po prostu wynika ona bardziej z konstrukcji obudowy i lepszego gwizdka? Odniosłem się do modelu H95. Z zewnątrz woofery w serii 600, 700 i 800 są takie same. Ale to co jest za nimi to już co innego. Przede wszystkim sztywność samych koszy, materiałów. Te kosze są oparte o aluminium. Lepiej tłumią drgania. Dochodzą co raz lepsze zwrotnice, ich konstrukcje, czyli np.kondensatory. Tweetery, na górze, lepsze, sztywniejsze, cięższe obudowy Ale to wszystko to zapewne wiedzieliście Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano Niedziela o 13:24 Udostępnij Napisano Niedziela o 13:24 15 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał: Przede wszystkim sztywność samych koszy, materiałów. Te kosze są oparte o aluminium. Lepiej tłumią drgania. Kosze wooferów której serii oparte są o aluminium? 600, 700 czy 800? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano Niedziela o 13:39 Udostępnij Napisano Niedziela o 13:39 @Top Hi-Fi & Video Design aluminium to nie najlepszy materiał na wygaszanie drgań niestety. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soberowy Napisano Niedziela o 14:07 Udostępnij Napisano Niedziela o 14:07 Tak Jacek, ale on pisał o koszu głośnika, a nie membranie. Kosze z odlewanego aluminium robi np. Scan Speak. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano Niedziela o 14:21 Udostępnij Napisano Niedziela o 14:21 56 minut temu, Kraft napisał: Kosze wooferów której serii oparte są o aluminium? 600, 700 czy 800? 700 i 800 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano Niedziela o 14:34 Udostępnij Napisano Niedziela o 14:34 Dnia 19.04.2025 o 14:55, kaczadupa napisał: nadal na logikę aktywna kolumna to NAJLEPSZY wybór pod względem jakości brzmienia, a to że tak mało osób się na nie decyduje....jak sam napisałeś ostatnio - milion much nie może się mylić Hej, A jakie wzmacniacze w tych paczkach siedzą? Hegle? Regi? Te wspomniane hi-endowe paczki mają klasę AB wewnątrz, ale jak widzę 200W i obudowę pudełka po butach to coś mi się nie klei bajka o totalnej wyższości nad pasywnymi paczkami. Poza tym te najnowsze ATC 20 ASL to tylko 15cm wooferki w obudowie zamkniętej. To ogromne kompromisy są. Szybkość kosztem pasma. Pewnie nie do każdej nuty takie rozwiązania będą. Czyli wybitnie w jednym, dobrze w innym gatunku, a dla tych basolubnych hiphopowców to tylko z subem 😉 Pozdrawiam. M 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano Niedziela o 14:34 Udostępnij Napisano Niedziela o 14:34 12 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał: 700 i 800 Czyli tak samo, jak w serii 600;) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano Niedziela o 14:51 Udostępnij Napisano Niedziela o 14:51 (edytowany) 19 minut temu, MariuszZ napisał: A jakie wzmacniacze w tych paczkach siedzą? Hegle? Regi? Mariusz, tak zerkam ostatnio na to co wypisujesz na AS a teraz to tutaj i nie rozumiem w czym jest problem. I w sumie nie chcę wiedzieć. Fajnie, że jako człowiek, który zmodyfikował swój wzmacniacz, zmodyfikował swoje głośniki i swoje źródło oraz kable i inne wtyczki jest już takim specem, że takie ATC czy inny Hegel to mu mogą co najwyżej… Na forum każdego poza Pi technicznie zagniesz o każdej porze dnia i nocy ale czy tak samo byś błyszczał rozmawiając z ludźmi od Hegla czy ATC? Może i tak a może to oni by się tylko uśmiechali np. z Twoich modyfikacji Edytowano Niedziela o 14:53 przez kaczadupa 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano Niedziela o 14:55 Udostępnij Napisano Niedziela o 14:55 Ha,ha Do czego prowadzi , to hobby😂? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano Niedziela o 15:12 Udostępnij Napisano Niedziela o 15:12 @kaczadupaNie mam nic do Hegla czy Regi, to poprawnie skonstruowane wzmacniacze sa, ale w ATC to jakaś mikrowersja wzmacniacza jest. Podobno liczy się rozmiar trafola, bateria kondziołków w zasilaczu. To gdzie to w ATC poupychali? Popatrz na Twojego Heńka. Zapakujesz go w ATC? Debatujecie o wzmacniaczach często do godzin porannych, a później piszesz o hajendzie w ATC. Wiesz chociaż jaki transformator w nich jest? Jakieś PSRR ma zasilacz w nich, czym ten wzmacniacz się wyróżnia, jakie ma braki? Czy nie ma to znaczenia? W kontekscie fajnie grających Hegli i Reg pytam 😉 4 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano Niedziela o 15:19 Udostępnij Napisano Niedziela o 15:19 Panowie, droga moderacjo, odbiegacie od tematu ;). Ja z chęcią poznałbym odpowiedź na pytanie kolegi. 6 godzin temu, majkel74 napisał: czym różnią się woofery z serii 600, 700 i 800 (w monitorach) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soberowy Napisano Niedziela o 15:45 Udostępnij Napisano Niedziela o 15:45 Na oko niczym. Według Topów w serii 700 i 800 użyto aluminiowych koszy. Kraft twierdzi, że w serii 600 ( nigdzie nie znalazłem takich danych ) również występują tego typu kosze 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano Niedziela o 16:56 Udostępnij Napisano Niedziela o 16:56 2 godziny temu, soberowy napisał: Tak Jacek, ale on pisał o koszu głośnika, a nie membranie. Kosze z odlewanego aluminium robi np. Scan Speak. Wiem, że pisał o koszu głośnika. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano Niedziela o 16:58 Udostępnij Napisano Niedziela o 16:58 To teraz B&W są best of the best? Już nie ATC? Znowu czeka mnie kolejny wydatek 🥴? 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano Niedziela o 17:11 Udostępnij Napisano Niedziela o 17:11 Wspólnie z Mariuszem a raczej dzięki niemu obaliliśmy umiejętności firmy ATC. Nie znają się na swojej robocie i sprzedają nam audiovoodoo. Na szczęście my to już wiemy więc nie kupimy. Ominie nas konieczność modyfikowania bubli. A za chwilkę rozgryziemy patenty i technologie Bowersa, jesteśmy blisko. Został kosz…. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano Niedziela o 17:16 Autor Udostępnij Napisano Niedziela o 17:16 10 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał: niewykorzystany potencjał tych głosników czuć od pierwszych minut. Każde pasmo wieje ograniczeniem, przypomina to bardziej granie na monitorach 706s3. Kurde mać, chyba moja Nova nie wykorzystuje potencjału i może spróbować na Michi, czy jak mu tam 11 minut temu, KrólKiczu napisał: To teraz B&W są best of the best? Już nie ATC? Znowu czeka mnie kolejny wydatek 🥴? Jak dobrze, że popełniłem ten wydatek 1.5 roku wcześniej i już o nim prawie zapomniałem 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel74 Napisano Niedziela o 17:17 Udostępnij Napisano Niedziela o 17:17 4 godziny temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał: Z zewnątrz woofery w serii 600, 700 i 800 są takie same. Ale to co jest za nimi to już co innego. Przede wszystkim sztywność samych koszy, materiałów. Te kosze są oparte o aluminium. Lepiej tłumią drgania. No właśnie będę drążył temat tych różnic. W necie znalazłem zdjęcia wooferow z serii 600, 700 i 800 (głośnik 16.5 cm z modeli 606, 706 i 805). Wklejam niżej w losowej kolejności, żeby nie było zbyt łatwo ;). Dla mnie one się nie różnią, producent tez przemilcza progres w konstrukcji wooferow w kolejnych seriach (wskazując takowy w głośnikach wysokotonowych). Stąd było moje pytanie: czy macie wiedzę, czy i jakie są różnice między nimi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano Niedziela o 17:18 Udostępnij Napisano Niedziela o 17:18 1 godzinę temu, soberowy napisał: Kraft twierdzi, że w serii 600 ( nigdzie nie znalazłem takich danych ) również występują tego typu kosze Kurcze, miałem 606, ale już nie pamiętam jak to tam wyglądało. Świecąc latarką w wylot z tyłu 706 widać ładny odlew kosza. W 705S3 już nic nie widać bo tunel jest już inny, zakrzywiony w dół. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel74 Napisano Niedziela o 17:23 Udostępnij Napisano Niedziela o 17:23 3 minuty temu, Grzesiek202 napisał: Kurcze, miałem 606, ale już nie pamiętam jak to tam wyglądało. Świecąc latarką w wylot z tyłu 706 widać ładny odlew kosza. W 705S3 już nic nie widać bo tunel jest już inny, zakrzywiony w dół. Wyglada jak na rozbieranym zdjęciu z Audio-Video, w którym to teście autor stwierdził, że to identyczna konstrukcja jak we wcześniej testowanych 706: Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts