Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
39 minut temu, Nowy75 napisał:

1. 7 metra

Jasna sprawa. U mnie tylko 18m2, ale odsłuch w trójkącie równobocznym o boku 2.5m. A jak się mocniej oprę, to jestem jeszcze kolejne 10-20cm dalej. Więc mimo mniejszego pomieszczenia wolę trochę masywniejsze paczki. :) 

(Ale nawet przy odległości 1.7m ja bym jednak posłuchał tych scm19. ;)

Napisano (edytowany)

@Nowy75 Mariusz, w przypadku scm19 dolny przetwornik ma tylko 15cm, ale pracuje on w skrzynce o sporej kubaturze. Masa paczek (17 kilo każda) też robi wrażenie - ufam tu, że bierze się ona z konkretnego wkładu. :)

Edytowano przez Rafał S
Napisano

@Rafał S pytanie jak liczyć. Kiedyś czytałem wnikliwą recenzję 11- tek. Autor pisał, że waga samego woofera to 45 procent wagi skrzynki,a jeśli chodzi o średnicę to gdyby mierzyć tak jak inni producenci to 16cm ATC równa się minimum 18 u innych ,bo oni nie wliczają całego kosza tylko samą membranę. 

Napisano
10 godzin temu, Nowy75 napisał:

A gdybyście, @lpomis @Kraft mieli doradzić tylko trzy monitory, żeby ktoś sobie sprawdził co mu w duszy gra

Bowers 706 - czystość, klarowność, detal
Audio Physic Classic 3 - równowaga, uniwersalność, przestrzenność
Gato FM8 - spokój, ciepło, nasycenie

Jeśli chodzi o dwie propozycje Jarka, tj. Diamondy 18 i Opticony 2 - ok, to różne granie. Ale sam nie mogę ich polecić. Uważam, że to po prostu słabe kolumny i nie są warte swojej ceny.

Napisano (edytowany)

To prawda. Ceny nowych AP to niezła odklejka.

Swoją drogą, można by było zrobić listę kolumn przypominających swoim charakterem granie B&W. Dla zagorzałych fanów, którym przyjdzie kiedyś ochota na zmianę, ale będą chcieli nadal pozostać w podobnych klimatach i nie rozstawać się z czystością, detalicznością brzmienia. Jeśli chodzi o monitory, to na pewno bym tu zaliczył:

- Audiovector z serii QR1/QR1 SE
- Martin Logan Motion 35XTi

Też pasują, ale już nieco mniej:

- Triangle Esprit Comete Ez
- PMC Twenty5.21/5.22

Ktoś coś dorzuci? :)

Edytowano przez lpomis
Napisano
2 godziny temu, lpomis napisał:

Też pasują, ale już nieco mniej:

- Triangle Esprit Comete Ez
- PMC Twenty5.21/5.22

Ktoś coś dorzuci? :)

Cóż, miałem u siebie 706s2, teraz słucham Twenty5.22i i szczerze mówiąc, to nie widzę ani jednej cechy wspólnej tych prezentacji.

Napisano
12 minut temu, majkel74 napisał:

Cóż, miałem u siebie 706s2, teraz słucham Twenty5.22i i szczerze mówiąc, to nie widzę ani jednej cechy wspólnej tych prezentacji.

Szczegółowość i kreowanie dużej przestrzeni. To je moim zdaniem łączy. 706 grają natomiast większym, bardziej zamaszystym dźwiękiem. Ale PMC mi się bardzo podobały. 

Napisano
16 minut temu, lpomis napisał:

No zaraz. Wspominałeś przecież, że PMC grają czysto, przejrzyście i wyraźnie. Bez podgrzania. To jak w takim razie jest w przypadku Bowersów pod tym względem?

Odnoszę się do konkretnego modelu: 706s2. Dla mnie nie grał ani czysto, ani przejrzyście. Było dużo ostrej góry po prostu. Średnica nie była wyraźna - była martwa , pozbawiona całkowicie tzw. namacalność. Bas nie miał niskiego zejścia i miał monotonny charakter. Mam nadzieję że nikt tu się nie obrazi na moją opinię, ale to był chyba mój najgorszy zakup w audio.

Na marginesie dodam, że model 702s3 podobał mi się bardzo. Podobnie słuchane przez chwilę 707s3 zrobiły na mnie dużo lepsze wrażenie.

Napisano
14 minut temu, Grzesiek202 napisał:

Szczegółowość i kreowanie dużej przestrzeni.

Potwierdzam.
Dodam tylko, że Majkel ma u siebie większe PMC, będzie zdecydowanie większa skala i dynamika jak z maluchów, które znam (20.21 i Prodigy 1). 
Góra PMC jednak bardziej wybaczająca jak ta z Bowersa ale Bowers bardziej soczysty na basie i chyba trochę bliżej środek. Te nowe PMC Prodigy to już całkiem łatwo przyswajalna góra pasma ale nadal granie jasne.

Napisano (edytowany)
14 minut temu, kaczadupa napisał:

Góra PMC jednak bardziej wybaczająca jak ta z Bowersa

Zdecydowanie.

14 minut temu, kaczadupa napisał:

ale Bowers bardziej soczysty na basie

Też, i te niskie częstotliwości były, moim zdaniem, ich mocną stroną. Naprawdę dawały kawał basu kiedy trzeba. W takich 705 S3 to już jest inaczej zrobione. Więcej tonów, mniej ataku i masy.

Edytowano przez Grzesiek202