Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Dnia 18.04.2025 o 23:18, DiBatonio napisał:

Ale to są dilerzy audio sprzętu?  😁

Wyłącznie 😇😇

Dnia 19.04.2025 o 00:07, kaczadupa napisał:

A macie na stanie jakiś fajny gramiak, żeby go podłączyć do takiego systemu, nadto jakiś odtwarzacz CD idący delikatnie w zmiękczenie i jeszcze bardziej delikatnie w ocieplenie?  Pytam ponieważ  jestem już  gotów na taki wydatek ale będę miał swoje wymagania. Źródło do takiego systemu musi wprowadzić trochę miękkości i płynności. Czekam na propozycje.

Wchodząc w hi-end, od razu mam na myśli gramofony od Clearaudio. To jedna z tych topowych marek, od której wymagać można bardzo dużo. Aczkolwiek napisz kilka zdań, o swoich wymaganiach, dopasujemy konkretną specyfikację.

19 godzin temu, soberowy napisał:

Ciekawe czy @Top Hi-Fi & Video Design podłączali kiedykolwiek serie 8 do Hegla H95? 

Pytam ponieważ koledzy z Top Hi-Fi często na forum wspominali, że Bowersy lubią się z wydajnymi wzmacniaczami np. Michi. 

H95 z chociażby 805D4  to zalążek czegoś dobrego :)

niewykorzystany potencjał tych głosników czuć od pierwszych minut. Każde pasmo wieje ograniczeniem, przypomina to bardziej granie na monitorach 706s3.

Napisano

Rozumiem że chodzi o słyszalne ograniczenia wzmacniacza po przełączeniu z takiego bez tych ograniczeń.

@Top Hi-Fi & Video Design czy odnosiłeś się do H95 czy jakiegoś innego modelu?

Chodzi mi o to granie na poziomie 706 - z jakim wzmacniaczem to nastąpiło?

I jeszcze jedno mam pytanie: macie wiedzę, czym różnią się woofery z serii 600, 700 i 800 (w monitorach). Kosz, układ magnetyczny, membrana wygladają tak samo. Zastanawia mnie, co w tych okolicznościach może wpływać na istotną przewagę (samego) głośnika w serii 800, czy tez po prostu wynika ona bardziej z konstrukcji obudowy i lepszego gwizdka?

Napisano
4 godziny temu, majkel74 napisał:

Rozumiem że chodzi o słyszalne ograniczenia wzmacniacza po przełączeniu z takiego bez tych ograniczeń.

@Top Hi-Fi & Video Design czy odnosiłeś się do H95 czy jakiegoś innego modelu?

Chodzi mi o to granie na poziomie 706 - z jakim wzmacniaczem to nastąpiło?

I jeszcze jedno mam pytanie: macie wiedzę, czym różnią się woofery z serii 600, 700 i 800 (w monitorach). Kosz, układ magnetyczny, membrana wygladają tak samo. Zastanawia mnie, co w tych okolicznościach może wpływać na istotną przewagę (samego) głośnika w serii 800, czy tez po prostu wynika ona bardziej z konstrukcji obudowy i lepszego gwizdka?

Odniosłem się do modelu H95.

Z zewnątrz woofery w serii 600, 700 i 800 są takie same. Ale to co jest za nimi to już co innego. Przede wszystkim sztywność samych koszy, materiałów. Te kosze są oparte o aluminium. Lepiej tłumią drgania. Dochodzą co raz lepsze zwrotnice, ich konstrukcje, czyli np.kondensatory. Tweetery, na górze, lepsze, sztywniejsze, cięższe obudowy 

Ale to wszystko to zapewne wiedzieliście :)

Napisano
15 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Przede wszystkim sztywność samych koszy, materiałów. Te kosze są oparte o aluminium. Lepiej tłumią drgania.

Kosze wooferów której serii oparte są o aluminium? 600, 700 czy 800?

Napisano
Dnia 19.04.2025 o 14:55, kaczadupa napisał:

nadal na logikę aktywna kolumna to NAJLEPSZY wybór pod względem jakości brzmienia, a to że tak mało osób się na nie decyduje....jak sam napisałeś ostatnio - milion much nie może się mylić :)

Hej, 

A jakie wzmacniacze w tych paczkach siedzą? Hegle? Regi? 

Te wspomniane hi-endowe paczki mają klasę AB wewnątrz, ale jak widzę 200W i obudowę pudełka po butach to coś mi się nie klei bajka o totalnej wyższości nad pasywnymi paczkami. 

Poza tym te najnowsze ATC 20 ASL to tylko 15cm wooferki w obudowie zamkniętej. To ogromne kompromisy są.

Szybkość kosztem pasma. Pewnie nie do każdej nuty takie rozwiązania będą. Czyli wybitnie w jednym, dobrze w innym gatunku, a dla tych basolubnych hiphopowców to tylko z subem 😉

Pozdrawiam. M

Napisano (edytowany)
19 minut temu, MariuszZ napisał:

A jakie wzmacniacze w tych paczkach siedzą? Hegle? Regi? 

Mariusz, tak zerkam ostatnio na to co wypisujesz na AS a teraz to tutaj i nie rozumiem w czym jest problem. I w sumie nie chcę wiedzieć. Fajnie, że jako człowiek, który zmodyfikował swój wzmacniacz, zmodyfikował swoje głośniki i swoje źródło oraz kable i inne wtyczki jest już takim specem, że takie ATC czy inny Hegel to mu mogą co najwyżej…

Na forum każdego poza Pi technicznie zagniesz o każdej porze dnia i nocy ale czy tak samo byś błyszczał rozmawiając z ludźmi od Hegla czy ATC? Może i tak a może to oni by się tylko uśmiechali np. z Twoich modyfikacji ;)

Edytowano przez kaczadupa
Napisano

@kaczadupaNie mam nic do Hegla czy Regi, to poprawnie skonstruowane wzmacniacze sa, ale w ATC to jakaś mikrowersja wzmacniacza jest. 

Podobno liczy się rozmiar trafola, bateria kondziołków w zasilaczu. To gdzie to w ATC poupychali?

Popatrz na Twojego Heńka. Zapakujesz go w ATC? 

Debatujecie o wzmacniaczach często do godzin porannych, a później piszesz o hajendzie w ATC.

Wiesz chociaż jaki transformator w nich jest? Jakieś PSRR ma zasilacz w nich, czym ten wzmacniacz się wyróżnia, jakie ma braki? 

Czy nie ma to znaczenia? W kontekscie fajnie grających Hegli i Reg pytam 😉

Napisano

Wspólnie z Mariuszem a raczej dzięki niemu obaliliśmy umiejętności firmy ATC. Nie znają się na swojej robocie i sprzedają nam audiovoodoo.
Na szczęście my to już wiemy więc nie kupimy. Ominie nas konieczność modyfikowania bubli. 
A za chwilkę rozgryziemy patenty i technologie Bowersa, jesteśmy blisko. Został kosz…. 

Napisano

10 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

niewykorzystany potencjał tych głosników czuć od pierwszych minut. Każde pasmo wieje ograniczeniem, przypomina to bardziej granie na monitorach 706s3.

Kurde mać, chyba moja Nova nie wykorzystuje potencjału i może spróbować na Michi, czy jak mu tam :) 

11 minut temu, KrólKiczu napisał:

To teraz B&W są best of the best? Już nie ATC? Znowu czeka mnie kolejny wydatek 🥴?

Jak dobrze, że popełniłem ten wydatek 1.5 roku wcześniej i już o nim prawie zapomniałem :)

Napisano
4 godziny temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Z zewnątrz woofery w serii 600, 700 i 800 są takie same. Ale to co jest za nimi to już co innego. Przede wszystkim sztywność samych koszy, materiałów. Te kosze są oparte o aluminium. Lepiej tłumią drgania. 

No właśnie będę drążył temat tych różnic. W necie znalazłem zdjęcia wooferow z serii 600, 700 i 800 (głośnik 16.5 cm z modeli 606, 706 i 805). Wklejam niżej w losowej kolejności, żeby nie było zbyt łatwo ;). Dla mnie one się nie różnią, producent tez przemilcza progres w konstrukcji wooferow w kolejnych seriach (wskazując takowy w głośnikach wysokotonowych). Stąd było moje pytanie: czy macie wiedzę, czy i jakie są różnice między nimi.

BCFAB5D1-0056-4748-8BA8-CC4584841C6A.jpeg

CB245F3D-5B7A-4785-9AA4-143E38E9FD6F.jpeg

9F16DE9E-33B2-41A4-9109-D68EB72ABBC7.jpeg

Napisano
1 godzinę temu, soberowy napisał:

Kraft twierdzi, że w serii 600 ( nigdzie nie znalazłem takich danych ) również występują tego typu kosze :)

Kurcze, miałem 606, ale już nie pamiętam jak to tam wyglądało. Świecąc latarką w wylot z tyłu 706 widać ładny odlew kosza. W 705S3 już nic nie widać bo tunel jest już inny, zakrzywiony w dół.

Napisano
3 minuty temu, Grzesiek202 napisał:

Kurcze, miałem 606, ale już nie pamiętam jak to tam wyglądało. Świecąc latarką w wylot z tyłu 706 widać ładny odlew kosza. W 705S3 już nic nie widać bo tunel jest już inny, zakrzywiony w dół.

Wyglada jak na rozbieranym zdjęciu z Audio-Video, w którym to teście autor stwierdził, że to identyczna konstrukcja jak we wcześniej testowanych 706: 

26D3ED7E-2A00-4DFA-8DF3-A19851CD9EEC.jpeg