Skocz do zawartości

Dyfuzor , absorber czy hybryda ?

tomek4446

Recommended Posts

5 godzin temu, Nowy75 napisał:

tak bardziej w temacie,wszyscy absorbują, nikt nie rozprasza ?

Jak to nie 😉

Ja mam tylko dwa panele PT80, 4 "pułapki basowe" coś na tyłach (ćwierćwalce), ale reszta to dyfuzory przód, boki, tył i góra (sufit).

Żadne hybrydy mnie nie interesują, bo kawałek sklejki na froncie nie czyni z tego panelu dyfuzora, a w pomiarach i tak wychodzi, że to bardziej absorber niż rozpraszacz.

Bardziej walor estetyczny niż rozpraszający, czy odbijający.

4 minuty temu, AudioTube napisał:

Załóżmy, że wykonałem i do tego poprawnie. Czy to już koniec drogi? 

Jeśli chodzi o stwierdzenie ewentualnego przegłuszenia, to tak. Oczywiście jest jeszcze kilka innych mierzalnych parametrów, które dobra adaptacja akustyczna powinna spełniać. Liczy się nie tylko czas pogłosu.

1 minutę temu, AudioTube napisał:

Te pierwsze odbicia, to kiedy wiemy, że nie przeszkadzają?

Widać to np. na wykresie odpowiedzi impulsowej. 

4 minuty temu, AudioTube napisał:

A ten wykres zrównoważony, to jakie odchyłki są niekorzystne? 

Nie da się tego tak sztywno określić, tym bardziej, ze same kolumny potrafią mieć spore nierówności pasma. Zależy to też od częstotliwości (na basie tolerujemy więcej).

8 minut temu, Rafał S napisał:

Tzn. ile? ;)

To zależy od wielkości pomieszczenia. W większym może być dłuższy. Tak ok 0,3-0,45 s (na basie może być trochę więcej, tak o 0,05-0,1 s ).

21 minut temu, Rafał S napisał:

ile? ;)

Rałał tyle ile trzeba ;) 

Męczycie temat od strony indywidualnych potrzeb, oczekiwań i wrażeń. Są narzędzia do kreślenia granic. "Accourate trial" jest chyba najbardziej odpowiedni i dostępny. Wpisujecie dane pomieszczenia, importujecie impuls pomiarowy z REW i oglądacie czy mieści się w granicy normy np. DIN 18041 dla muzyki czy mowy. Na obrazku u mnie dla normy studyjnej EBU3286. 

Accourate trial

01.jpg

02.jpg1.jpg

2.jpg

3.jpg

3 minuty temu, MariuszZ napisał:

Rałał tyle ile trzeba ;)

Trochę żartobliwie zapytałem. Kiedyś na spacerze z nudów próbowałem sobie policzyć, jak to będzie wyglądało w zależności od wielkości pokoju. Zacząłem od założenia, że liczba odbić składających się na czas pogłosu jest z grubsza odwrotnie proporcjonalna do długości przekątnej prostopadłościanu pomieszczenia (im mniejszy pokój, tym krótsza droga pomiędzy kolejnymi odbiciami). Ale już sama energia od odbić nie będzie proporcjonalna do ich liczby, bo przecież spada wykładniczo w funkcji średniego współczynnika pochłaniania. I w tym momencie odechciało mi się liczyć, bo bez kartki nie daję sobie rady z logarytmami. :) 

W warunkach studyjnych i przy produkcji muzyki jest to warunek konieczny. Musi byc jakis punkt odniesienia do poźniejszej obrowki ( wzorzec).

W warunkach domowych tak zeby mieć ciary i wloski stajace deba na skórze i czasem opad szczeny u gosci.

Oczywiscie zeby uzyskać ten efekt trzeba coś tam liznać akustyki i troche się osluchać zeby nie miec efektu bólu głowy lub poblazliwych usmieszkow gosci ;)

1 minutę temu, Rafał S napisał:

Trochę żartobliwie zapytałem. Kiedyś na spacerze z nudów próbowałem sobie policzyć, jak to będzie wyglądało w zależności od wielkości pokoju. Zacząłem od założenia, że liczba odbić składających się na czas pogłosu jest z grubsza odwrotnie proporcjonalna do długości przekątnej prostopadłościanu pomieszczenia (im mniejszy pokój, tym krótsza droga pomiędzy kolejnymi odbiciami). Ale już sama energia od odbić nie będzie proporcjonalna do ich liczby, bo przecież spada wykładniczo w funkcji średniego współczynnika pochłaniania. I w tym momencie odechciało mi się liczyć, bo bez kartki nie daję sobie rady z logarytmami. :) 

Na spacerach to ja myslę o czyms innym a najchetniej o niczym ;)

16 minut temu, audiowit napisał:

Na spacerach to ja myslę o czyms innym a najchetniej o niczym ;)

Ja po jakimś czasie nie daję już rady gapić się na fale i słuchać tych cholernych mew. A ze słuchawkami też nie lubię chodzić, więc szukam innej drogi ucieczki dla umysłu. ;)

(Przepraszam za offtop.)

Edytowano przez Rafał S

No i zawisły. Słucham dopiero parę godzin , więc może to nie być w pełni miarodajne , ale ....

Większe zmiany o dziwo słyszę na lampie ,niż na tranzystorze. 

Wysokie poszły do góry. jeszcze mnie nie wkurzają na szczęście , ale niewiele brakuje. Przez to poprawiły się mikro detale , są wyraźniej słyszalne. Bas ? Szczerze to nie wiem jeszcze. przed panelami nie miałem z tym pasmem problemu i teraz też nie mam. Scena się nie zmieniła wg. mnie . Nadal za kolumnami , dosyć zwarta. Wokal jest może ciut wyraźniejszy, puściłem trochę metalu i wokal słyszę jakby czytelniej , ale ręki nie dam sobie za to uciąć :) 

Jest jeszcze coś. Może to śmieszne , ale jak teraz słucham to wydaje mi się , że te panele też grają :)  Oficjalnie mówię , ze niedawno przechodziłem dość szczegółowe badania i nic nie wykazało :) 

W sobotę zrobię pomiary REW-em , zobaczymy co wyjdzie , choć cudów nie oczekuję. 

P.S. 

Kurde , wpiąłem pod lampy ten kabel za 10 kafli , to te zmiany , to może jednak nie panele ... :) 

IMG_4545.JPG

IMG_4546.JPG