Mikelas76 Napisano 12 lutego Udostępnij Napisano 12 lutego 3 minuty temu, Rafał S napisał: Zacznę więc od układu 4 x 2 i w razie czego dokupię i dokleję kolejny rządek czterech paneli Ale sprawdz gdzie ci wypada pole na ktore masz kleic panele. Zeby nie bylo ze bedziesz musial jeszcze kolejne doklejac 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 14 lutego Udostępnij Napisano 14 lutego Doszły kolejne panele. A z nimi zgrabna uloteczka. 3 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 14 lutego Udostępnij Napisano 14 lutego 41 minut temu, Kraft napisał: Doszły kolejne panele. Przebijam!. Dzisiaj domówiłem kolejne trzy sztuki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Motyka Napisano 14 lutego Udostępnij Napisano 14 lutego Dnia 12.02.2025 o 13:08, Mikelas76 napisał: Dnia 12.02.2025 o 12:16, Mariusz Motyka napisał: Oczywiście aby taki efekt uzyskać trzeba poświecić dość dużo miejsca w pokoju na odpowiednie pułapki eliminujące występujący problem. Ciekawe, pokazesz jakie pulapki i gdzies e zastosowales? proszę bardzo jak widać to strojone na problematyczne częstotliwości rezonatory helmholtza łącznie to co widać na tylnej ścianie to objętość 2200 litrów. Nie przypadkowo dwa narożne rezonatory zasłonięte są tkaninami o odpowiedniej garmaturze. Zanim posypią się komentarze jak to brzydko wygląda, informuje że w chwili obecnej interesuje mnie osiągnięcie możliwie wypłaszczonego wykresu a w przyszłości całość ma być zasłonięta tkaniną z nadrukiem - próbę widać na rezonatorze tym najbardziej z prawej strony. A czy gra była warta świeczki uważam że tak dlatego poniżej zamieszczam wykresy SPL kanału lewego przed i po adaptacji tak samo kanału prawego przed i po adaptacji oraz wykres wodospadu L+R. Przeglądając wykresy proponuje się skupić w zakresie od 30 do 70 hz ponieważ w tym zakresie strojone były rezonatory choć efekt widoczny jest też powyżej 100 hz. Jak widać na załączonych wykresach da się wyeliminować problematycznego moda i przy tym odzyskać w innym miejscu bardzo dużo basu (miejscami nawet +15 db) w wyniku czego zamiast myśli o sprzedaży audio ze względu na fatalne granie sprzętu człowiek naprawdę zaczyna czerpać przyjemność ze słuchania muzyki. 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 14 lutego Udostępnij Napisano 14 lutego (edytowany) 5 minut temu, kaczadupa napisał: Przebijam!. Dzisiaj domówiłem kolejne trzy sztuki. Pas;( Już nie bardzo mam miejsce. Poza tym muszę pomierzyć i zobaczyć, gdzie się obecnie znajduję. Edytowano 14 lutego przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 14 lutego Udostępnij Napisano 14 lutego 5 minut temu, kaczadupa napisał: Dzisiaj domówiłem kolejne trzy sztuki. Przypomnisz, ile masz w sumie paneli każdego modelu? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 14 lutego Udostępnij Napisano 14 lutego 5 minut temu, Rafał S napisał: Przypomnisz, ile masz w sumie paneli każdego modelu? 4 sztuki DC3 8 sztuk Cinema Round Premium 6 + 3 dzisiaj domówione Ultra Wavewood mk2 Cała jedna krótsza ściana z oknem z solidnymi zasłonami po całości. Dywan „audiofilski” z IKEI między miejscem odsłuchu a linią bazy. „Jebitny” 55 cali tv do zmiany na mniejszy. Na 12m z paczkami OZ i do bliskiego pola musi wystarczyć. ps. Teraz można brać Bowersa 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 14 lutego Udostępnij Napisano 14 lutego 12 minut temu, kaczadupa napisał: 6 + 3 dzisiaj domówione Ultra Wavewood mk2 Tzn. dyfuzor Wavewood Diffuser Ultra MKII? https://vicoustic.com/product/wavewood-diffuser-ultra-mkii?multifuser-dc2-finishes=Grey&wood-colors=Natural Oak Czy też absorber VicPattern Ultra Wavewood MKII? https://vicoustic.com/product/vicpattern-ultra-wavewood-mkii?g=0&wood-colors=Natural Walnut (Jeden i drugi sprzedają po 3 w paczce). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 14 lutego Udostępnij Napisano 14 lutego (edytowany) VicPattern Edytowano 14 lutego przez kaczadupa Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 14 lutego Udostępnij Napisano 14 lutego (edytowany) Ale się Koledzy rozbujali ! Teraz tylko zloty organizować😋 Edytowano 14 lutego przez Rega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 14 lutego Udostępnij Napisano 14 lutego 8 minut temu, kaczadupa napisał: VicPattern Mnie jakoś trudno uwierzyć, że te 5 cm ma tak wysoki wsp. pochłaniania. To samo odnośnie do 7.5 cm Cinema Round Premium. Według danych innych producentów nawet 10cm wełny mineralnej nie jest tak skuteczne, a w każdym razie nie w tak szerokim zakresie. Nie rozumiem tego. Faktycznie słyszycie to pochłanianie? Przekłada się to znacząco na niższy pogłos w tak dużej części pasma? Z drugiej strony - dane dla tych styropianowych dyfuzorów 15cm (na sufit) wyglądają realistycznie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 14 lutego Udostępnij Napisano 14 lutego 10 minut temu, Rega napisał: Ale się Koledzy rozbujali ! Teraz tylko zloty organizować😋 Powiadasz, że następny zlot u kaczejdupy ? 😉 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikelas76 Napisano 14 lutego Udostępnij Napisano 14 lutego 29 minut temu, kaczadupa napisał: 4 sztuki DC3 8 sztuk Cinema Round Premium 6 + 3 dzisiaj domówione Ultra Wavewood mk2 Cała jedna krótsza ściana z oknem z solidnymi zasłonami po całości. Dywan „audiofilski” z IKEI między miejscem odsłuchu a linią bazy. „Jebitny” 55 cali tv do zmiany na mniejszy. Na 12m z paczkami OZ i do bliskiego pola musi wystarczyć Prosze prosze. I to ten ktory wraz z kolegami cisnal mi i batonowi ze pierniczymy tylko o akustyce…. A teraz ma nawalone ustrojow po kokardke. Mam nadzieje ze chociaz z sensem porozmieszczane. Ja to sie zmienia punkt widzenia, teraz juz mozna pisac o akustyce bo krolik tez ma ustroje…. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 14 lutego Udostępnij Napisano 14 lutego (edytowany) Zdaje się, że kolega Adam ustrojami bawi się już z 5 lat, albo dłużej, więc uwaga średnio na miejscu. Edytowano 14 lutego przez Kraft 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 14 lutego Udostępnij Napisano 14 lutego 5 minut temu, Mikelas76 napisał: Ja to sie zmienia punkt widzenia, teraz juz mozna pisac o akustyce bo krolik tez ma ustroje…. Że ja 😁? No sorry. Ale ja nie mam ustrojów, chyba że masz na myśli obrazy. A poza tym nigdy nie byłem przeciwnikiem adaptacji. Po prostu zdaję sobie sprawę, że z wielu względów wiele osób się na nią nie decyduje i przekonywanie kogoś na siłę, że musi ją robić nie ma sensu. A jeśli ktoś ma warunki i zrobi to z głową to przecież jest to jak najbardziej wskazane. U mnie jednym z największych problemów jest dołek gdzieś pomiędzy 125 a 350 Hz (z wyrównaniem na 200) i raczej nic z tym nie zrobię bo przypuszczam że to pasmo "zjada" mi dość duży narożnik. Jednak żeby się o tym przekonać, musiałbym go wynieść z pokoju, a na to nie mam niestety siły 😁. No i pytanie jest czy gdybym usunął ten dołek, usłyszałbym realną poprawę dźwięku. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikelas76 Napisano 14 lutego Udostępnij Napisano 14 lutego 1 godzinę temu, Mariusz Motyka napisał: czy gra była warta świeczki uważam że tak Napewno warto bylo. Ladnie odzyskales troche basu. Ja probowalem w salonie ale moj ustroj byl za maly. Poza tym zajmuje to za duzo miejsca w salonie do zycia. Ale gdybym mial osobny pokoj to by sie dzialo… 2 minuty temu, KrólKiczu napisał: Że ja 😁? No sorry. Ale ja nie mam ustrojów O przepraszam, chodzilo o kolege @kaczadupa Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rajdek Napisano 14 lutego Udostępnij Napisano 14 lutego 46 minut temu, Rafał S napisał: Mnie jakoś trudno uwierzyć, że te 5 cm ma tak wysoki wsp. pochłaniania. To samo odnośnie do 7.5 cm Cinema Round Premium. Według danych innych producentów nawet 10cm wełny mineralnej nie jest tak skuteczne, a w każdym razie nie w tak szerokim zakresie. Nie rozumiem tego Mega Acoustic jest wiarygodnym producentem, posiada panele PET - "Posiadają wysokie wartości współczynnika pochłaniania dźwięku, dodatkowo wzmocnione dzięki wypełnieniu paneli wełną mineralną" 7cm bardzo podobnie do 10cm wełny mineralnej Rockwool Rockslab Acoustic. "Wełna VicPET wewnątrz panelu Wavewood została ulepszona do grubości warstwy 38 mm" pomimo 5cm panelu, to trochę marnotrawstwo. Vicoustic Cinema Round Premium - "Akustyczne panele pochłaniające z pianki poliuretanowej pokryte tkaniną" brak informacji o parametrach tej pianki. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 14 lutego Udostępnij Napisano 14 lutego (edytowany) Ależ Panowie! Ważne , że wszystko idzie w dobrym kierunku. Nie ma sensu wypominać co, kto i kiedy. Teraz zainteresowani będą mogli zamieszczać zdjęcia swoich ścian w wątku o pokojach odsłuchowych. Tylko się cieszyć. A, że ktoś ma takie , a ktoś inne - nie ważne. Ma takie jakie chce i na jakie Go stać. Edytowano 14 lutego przez Rega 3 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikelas76 Napisano 14 lutego Udostępnij Napisano 14 lutego To moze ja napisze wielkimi literami. MOIM ODKRYCIEM W ROKU 2024 SĄ BEZPIECZNIKI, KTÓRE NIEJEDNOKROTNIE MAJĄ TAKI SAM WPŁYW JAK KABLE ZASILAJĄCE A MOŻE NAWET WIĘKSZY. PRZYKŁADEM JEST VERICTUM X2. zresztą Jacek pisze o tym od lat. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikelas76 Napisano 14 lutego Udostępnij Napisano 14 lutego 25 minut temu, Chyba Miro 84 napisał: przy takim temacie jak akustyka Nie no, czytam i nie wierze, HAHAHAHAHA ale masz racje akustyka to "TAKI" jest temat. Dobrze że w końcu forumowi MISZCZE to pojęli. 3 godziny temu, Mariusz Motyka napisał: strojone na problematyczne częstotliwości rezonatory helmholtza Wracajac do tematu, zrobilem kiedyś taki strojony rezonator, regulowany dluzsza czy tez krotsza rura pcv, z mozliwoscia zmiany srednicy. Takie bydle stalo w salonie jako prototyp do wykonczenia, ale za malo to dzialalo zeby pokusic sie o wojne domowa i wstawienie 2 takich. Mialo mi odzyskac troche basiska od 30hz do 55hz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 14 lutego Udostępnij Napisano 14 lutego (edytowany) Żeby nie było, że zabieram głos w temacie - to rok 2020. Proszę zwrócić uwagę na sufit. Rozmieszczenie i rodzaj ustalone z Bartkiem. Edytowano 14 lutego przez Rega 4 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikelas76 Napisano 14 lutego Udostępnij Napisano 14 lutego 8 minut temu, Rega napisał: Żeby nie było ale tam miales tego towaru fiu fiu. To u Ciebie byl Halik i od Ciebie mial te monitory 3way? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 14 lutego Udostępnij Napisano 14 lutego 18 minut temu, Mikelas76 napisał: Nie no, czytam i nie wierze, HAHAHAHAHA ale masz racje akustyka to "TAKI" jest temat. Dobrze że w końcu forumowi MISZCZE to pojęli. Poszukaj może "miszczów" na innym forum. Ile razy można zwracać uwagę żeby nie prowokować i nie "trzodzić" w tematycznych wątkach? Odpocznij od pisania, ochłoń i zmień nastawienie do innych użytkowników forum to może nie będzie takich nieprzyjemnych postów jak ten. @Redakcja AUDIO podejmie decyzję ile to potrwa. Pozdrawiam. M 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 14 lutego Udostępnij Napisano 14 lutego (edytowany) @Mikelas76 - tak Chario do Halika trafiły ode mnie. Bardzo miło wspominam te wizytę. Nie tylko Halika, bo z Halikiem był też inny Kolega. Nie wymieniam z nicka, bo nie wiem czy sobie tego życzy. Obaj zrobili na mnie bardzo pozytywne wrażenie. Edytowano 14 lutego przez Rega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 14 lutego Udostępnij Napisano 14 lutego @DiBatonio Jeszcze kilka "uprzejmości" wymieńcie z @KrólKiczu miedzy sobą i również odpoczniecie. Nie będę powtarzał kolejny raz, ale zrobię wyjątek. Nie prowokujcie awantur, używajcie "nietoksycznych" zwrotów i szanujcie się, a nie bedzie takich nieprzyjemnych rozmów. Pozdrawiam. M Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts