Skocz do zawartości

Dyfuzor , absorber czy hybryda ?

tomek4446

Recommended Posts

6 minut temu, AudioTube napisał:

Jacek, to będzie/jest naprawdę duże pomieszczenie, poddasze. Ponad 45 mtr kw i ponad 5mtr wysokie na sporej powierzchni

Adam, to powiem Tobie, że łatwo nie będzie. Tak duże pomieszczenia nie są łatwe w opanowaniu akustyki.

Ale będziemy kibicować , wysokość 5m no nie wiem co o tym myśleć.

Może zapytać Bartka Chojnackiego, czy nie trzebaby obniżyć troszkę sufitu.

Żeby nie trzeba było robić adaptacji sufitu jak w filharmonii 🤭

9 minut temu, DiBatonio napisał:

Adam, to powiem Tobie, że łatwo nie będzie. Tak duże pomieszczenia nie są łatwe w opanowaniu akustyki.

Ale będziemy kibicować , wysokość 5m no nie wiem co o tym myśleć.

Ale muzyka organowa to chyba bez adaptacji dobrze zabrzmi. Jak w kościele 😉.  Powodzenia. Też jestem ciekawy tych dyfuzorów bo sam mam w planie dać coś za plecy i Bartek doradzał właśnie dyfuzory fraktalne jako rozwiazanie topowe, przy czym u mnie jest w porównaniu mikro pomieszczenie i stwierdził, że w tym układzie nawet najprostszy dyfuzor 1D też da duży efekt. No i nie potrzebuję na szczęście ośmiu.  😅

Ale czego oczekujesz, że co Ci powiemy w sprawie tych pomiarów? Gdzie i jakie ustroje ustawić żeby było "lepiej"? Widać, że jest mod w okolicy 50Hz, osłabienie w okolicy 100-120Hz (które też występuje w każdym pokoju w mniejszym lub większym stopniu, niekoniecznie w tym zakresie). Na mod wiesz co robić. Na dołek (efekt SBIR) możesz mieć w pewien sposób wpływ dosuwając lub odsuwając kolumny od ściany, ale i tak nie pozbędziesz się problemu całkowicie.

Nadal też nie wiemy na ile wiarygodny jest ten pomiar - nie znamy procedury, nie znamy oprogramowania z którego korzystałeś. Korzystasz z niego zapewne tylko Ty jeden na forum.

Edytowano przez lpomis