AudioTube Napisano 22 godziny temu Udostępnij Napisano 22 godziny temu Jacek, to będzie/jest naprawdę duże pomieszczenie, poddasze. Ponad 45 mtr kw i ponad 5mtr wysokie na sporej powierzchni. Za plecami ponad 8mtr kw. A tam jak wszyscy wiemy fraktale, takie prawie idealne, najlepszą robotę zrobią. Z Lęborka biorę, sevenaudio. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikelas76 Napisano 22 godziny temu Udostępnij Napisano 22 godziny temu 13 minut temu, AudioTube napisał: Z Lęborka biorę, sevenaudio hmmm, znajomy probowal, za duzo tlumia, ale moze ci sie spodoba... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 22 godziny temu Udostępnij Napisano 22 godziny temu 6 minut temu, AudioTube napisał: Jacek, to będzie/jest naprawdę duże pomieszczenie, poddasze. Ponad 45 mtr kw i ponad 5mtr wysokie na sporej powierzchni Adam, to powiem Tobie, że łatwo nie będzie. Tak duże pomieszczenia nie są łatwe w opanowaniu akustyki. Ale będziemy kibicować , wysokość 5m no nie wiem co o tym myśleć. Może zapytać Bartka Chojnackiego, czy nie trzebaby obniżyć troszkę sufitu. Żeby nie trzeba było robić adaptacji sufitu jak w filharmonii 🤭 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fp74 Napisano 22 godziny temu Udostępnij Napisano 22 godziny temu 9 minut temu, DiBatonio napisał: Adam, to powiem Tobie, że łatwo nie będzie. Tak duże pomieszczenia nie są łatwe w opanowaniu akustyki. Ale będziemy kibicować , wysokość 5m no nie wiem co o tym myśleć. Ale muzyka organowa to chyba bez adaptacji dobrze zabrzmi. Jak w kościele 😉. Powodzenia. Też jestem ciekawy tych dyfuzorów bo sam mam w planie dać coś za plecy i Bartek doradzał właśnie dyfuzory fraktalne jako rozwiazanie topowe, przy czym u mnie jest w porównaniu mikro pomieszczenie i stwierdził, że w tym układzie nawet najprostszy dyfuzor 1D też da duży efekt. No i nie potrzebuję na szczęście ośmiu. 😅 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 22 godziny temu Udostępnij Napisano 22 godziny temu (edytowany) 12 minut temu, fp74 napisał: Ale muzyka organowa to chyba bez adaptacji dobrze zabrzmi. Jak w kościele 😉. @AudioTube Adam no popatrz jaka propozycja. Ty nie dyfuzory, tylko organy kupuj, organistę z pobliskiej parafii jakiegoś znajdziesz 🤭 Edytowano 22 godziny temu przez DiBatonio 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 21 godzin temu Udostępnij Napisano 21 godzin temu 3 godziny temu, AudioTube napisał: Na sklejkę mnie nie stać. Poddasze z duża kubaturą. A samemu coś "wyrzeźbić" nie mógłbyś? W większej ilości może wyjść korzystnie, skoro i tak masz w planach silnie zagospodarować tę kubaturę. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rajdek Napisano 20 godzin temu Udostępnij Napisano 20 godzin temu 23 godziny temu, KrólKiczu napisał: ustaw głośność przy pomiarach na około 75 dB To było na prawdę głośno, całe mieszkanie wybrzmiało. Teraz coś to mówi ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu (edytowany) Ale czego oczekujesz, że co Ci powiemy w sprawie tych pomiarów? Gdzie i jakie ustroje ustawić żeby było "lepiej"? Widać, że jest mod w okolicy 50Hz, osłabienie w okolicy 100-120Hz (które też występuje w każdym pokoju w mniejszym lub większym stopniu, niekoniecznie w tym zakresie). Na mod wiesz co robić. Na dołek (efekt SBIR) możesz mieć w pewien sposób wpływ dosuwając lub odsuwając kolumny od ściany, ale i tak nie pozbędziesz się problemu całkowicie. Nadal też nie wiemy na ile wiarygodny jest ten pomiar - nie znamy procedury, nie znamy oprogramowania z którego korzystałeś. Korzystasz z niego zapewne tylko Ty jeden na forum. Edytowano 17 godzin temu przez lpomis 2 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arko55 Napisano 16 godzin temu Udostępnij Napisano 16 godzin temu @AudioTube Zrobisz pomiary odnoiśnie adaptacji przed i po zastosowaniu tych paneli? Ja u siebie jak bym miał wymienić styrodur na inne panele to wyłącznie coś twardszego, chyba minimum sklejka. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rajdek Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu Ok, dzięki wszystkim za dobre chęci, coś tam w głowie mi się rozjaśniło. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rajdek Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu Dnia 2.03.2025 o 22:22, lpomis napisał: kostki PM-K7 To jest wiarygodne ? 7cm pianki za 60zł pochłania 57% 125Hz Dnia 2.03.2025 o 22:22, lpomis napisał: Dnia 2.03.2025 o 21:16, rajdek napisał: Monitory są dokładnie 290cm od tylnej ściany i 60 od przedniej (front). To żeś kurde odpowiedział. To jest równanie z jedną czy już z dwiema niewiadomymi? @KrólKiczu pytał jak daleko masz do monitorów gdy siedzisz na sofie odsuniętej od ściany o 90cm Już rozwiązuję równanie 290-90=200 @KrólKiczu do monitorów mam wtedy 200cm. Jakie ma to znaczenie ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yayayaya Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu Ponawiam pytanko o wasze doświadczenia. Co na pierwsze odbicia? Chciałbym vicpattern który rozprasza górę a pochłania 500 - 4000 Hz. Czy full range absorber? Nie chcę 10cm i liczę się z tym że bas będę łapal inaczej. Cel to obrazowanie scena czytelność. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu 1 godzinę temu, rajdek napisał: To jest wiarygodne ? Nie wiem. I nie wiem też jak miałbym to zweryfikować. 24 minuty temu, yayayaya napisał: Co na pierwsze odbicia? A jak sytuacja z pogłosem w pokoju? Bo od niego może też zależeć wybór paneli. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yayayaya Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu (edytowany) 28 minut temu, lpomis napisał: Nie wiem. I nie wiem też jak miałbym to zweryfikować. A jak sytuacja z pogłosem w pokoju? Bo od niego może też zależeć wybór paneli. Nie znajduje starych pomiarów rew. Żywo. Dużo twardego. Za kanapą druga połowa pokoju gdzie stoi stół krzesła a dookoła są okna powierzchniowe. Pierwsze odbicia wypadają mi za firanką na pierwszym zdjęciu i po przeciwnej stronie. Muszę coś co pani domu przyjmie. A walczy Edytowano 6 godzin temu przez yayayaya Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu 16 godzin temu, Mikelas76 napisał: hmmm, znajomy probowal, za duzo tlumia, ale moze ci sie spodoba... O tym mowię. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu 52 minuty temu, yayayaya napisał: Nie znajduje starych pomiarów rew. Żywo. Dużo twardego. Za kanapą druga połowa pokoju gdzie stoi stół krzesła a dookoła są okna powierzchniowe. Pierwsze odbicia wypadają mi za firanką na pierwszym zdjęciu i po przeciwnej stronie. Muszę coś co pani domu przyjmie. A walczy Ja tu widzę tylko opcje na pierwsze odbicia boczne z akcesoriami wolnostojacymi, mobilnymi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yayayaya Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu 2 minuty temu, Chyba Miro 84 napisał: Ja tu widzę tylko opcje na pierwsze odbicia boczne z akcesoriami wolnostojacymi, mobilnymi. Mam mobilne kwiatki obecnie. Zdjęcie na przesuwa. Ja przesuwam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu 16 godzin temu, DiBatonio napisał: Ty nie dyfuzory, tylko organy kupuj Trudno mi zmierzyć. Z obliczeń +/- 175 mtr sześciennych. Pewno więcej. Moja żona na wiolonczeli, córka skrzypce. Nie ma mowy o sufitach czy wełnie jak w obecnym mieszkaniu. To ma być żywe brzmienie. Przede wszystkim Live. Audio Do 150Hz dsp i magia w tym paśmie, bynajmniej w miejscu mojego fotela. Polubiłem brzmienie ze słuchawek, nie myślałem, że tak będzie. A te styrodury na pewno nie zrobią krzywdy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fp74 Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu 3 godziny temu, rajdek napisał: To jest wiarygodne ? 7cm pianki za 60zł pochłania 57% 125Hz Temat był męczony w poradach ciekawego akustyka i tam to Bartek wyjaśniał. Po pierwsze pianka piance nierówna. Po drugie czy gruby portfel wycisza lepiej niż chudy? Jest tu gdzieś wątek o tym czy pieniądze grają... Po trzecie, jak to tylko 6 dych to nic tylko kupić i sprawdzić, jak nie zadziała to zrobisz sobie w szafce z tej pianki jakiś bastrap. Po czwarte wreszcie, sam nawalilem tej pianki to się wypowiem: 6 mb pułapek z pianki + ileś tam metrów kw basotectu już dało u mnie efekt szokujący. A czy to jest 57% ze 125 Hz, czy może 54% ze 137Hz to naprawdę jak ktoś to słyszy to niech zasuwa do księgi rekordów Guinnessa. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rajdek Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu 54 minuty temu, fp74 napisał: to tylko 6 dych to nic tylko kupić i sprawdzić Jak mam sprawdzić ? Na słuch Mega Acoustic ma odpowiednie warunki i urządzenia do testowania. Zastanawiam się czy to błąd czy budowa konkretnie tego panela tak działa, Bartek to gdzieś wyjaśniał ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fp74 Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 7 minut temu, rajdek napisał: Jak mam sprawdzić ? Na słuch Mega Acoustic ma odpowiednie warunki i urządzenia do testowania. Zastanawiam się czy to błąd czy budowa konkretnie tego panela tak działa, Bartek to gdzieś wyjaśniał ? No w koncu o sluch tu chodzi. Oczywiście, że pomiary mają sens I temu nie przeczę. Zależy do czego zmierzamy. Jedni chcą idealnego pomieszczenia odsłuchowego i ja to pragnienie rozumiem i podziwiam wysiłki. Mi wystarczy, że ja to słyszę z przyjemnością, bo mi akurat o TO chodzi. Moze ktos z obecnych jakby tego posluchal to by sie załamał ale robię przecież dla siebie. Nie dajmy się zwariować. I tak nie stworzysz pomieszczenia dobrego do sluchania każdej muzyki, bo muzyka chóralna źle zabrzmi w klubie jazzowym, a trio jazzowe na stadionie itd, I tak trzeba szukać kompromisów bo jeden gatunek lubi pogłos a inny nie. Z kolei muzyka w studiu (bo chyba to jest stan najbliższy idealu) wcale nie brzmi przyjemnie. Jak ktoś był to wie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 38 minut temu, fp74 napisał: bo muzyka chóralna źle zabrzmi w klubie jazzowym, a trio jazzowe na stadionie Akustyka. Odmieniamy na wszystkie przypadki. Dla mnie Ona, to odpowiednie miejsce. To miejsce i odpowiednie, definiuje tą odpowiednią Akustykę. Przy tym odpowiednim miejscu i chór i trio jazzowe „usłyszeć” można wyśmienicie. Czy Chłopaki nie pokapowaliście jeszcze o co chodzi😊? A usiąść nie przed TV, a w tym odpowiednim miejscu może trzeba? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 1 godzinę temu, fp74 napisał: No w koncu o sluch tu chodzi. Oczywiście, że pomiary mają sens I temu nie przeczę. Zależy do czego zmierzamy. Jedni chcą idealnego pomieszczenia odsłuchowego i ja to pragnienie rozumiem i podziwiam wysiłki. Mi wystarczy, że ja to słyszę z przyjemnością, bo mi akurat o TO chodzi. Moze ktos z obecnych jakby tego posluchal to by sie załamał ale robię przecież dla siebie. Nie dajmy się zwariować. I tak nie stworzysz pomieszczenia dobrego do sluchania każdej muzyki, bo muzyka chóralna źle zabrzmi w klubie jazzowym, a trio jazzowe na stadionie itd, I tak trzeba szukać kompromisów bo jeden gatunek lubi pogłos a inny nie. Z kolei muzyka w studiu (bo chyba to jest stan najbliższy idealu) wcale nie brzmi przyjemnie. Jak ktoś był to wie. Ekhm.... klub jazzowy czy stadion masz nagrany na plycie a nie oddajesz go swoim pomieszczeniem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fp74 Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 4 minuty temu, audiowit napisał: Ekhm.... klub jazzowy czy stadion masz nagrany na plycie a nie oddajesz go swoim pomieszczeniem. No i tu dotykasz sedna sprawy. Bo wg mnie zdecydowana większość tego co słyszymy, wynika z tego co i jak zostało nagrane. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu No więc właśnie. Więc nie "stroisz" pomieszczenia pod muzyke ktorej sluchasz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts