Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
11 godzin temu, kaczadupa napisał:

Poczekajmy na wnioski Mariusza i... pomiary. 

Zrobiłem kilka pomiarów, ale nie za bardzo jest co prezentować. Na wykresach amplitudy dB SPL praktycznie bez zmian. 

Coś tam się zadziało na wykresie THD. 2-ga harmoniczna u mnie wysoka bo wzmacniacz lampowy, ale widać że z panelami rozpraszającymi na suficie jest tych zniekształceń mniej w zakresie od 600Hz do ok. 5kHz.

Ja to interpretuję, że po prostu mniej się od sufitu do mikrofonu w tym zakresie odbija więc sumarycznie (addytywnie) tych THD, których jest sporo widać mniej.

Jest jeszcze zmiana w filtrowanym impulsie pomiarowym w zakresie od ok. 150ms do ok. 400ms gdzie widać mniej "garbików" na ETC.

Ja to interpretuję jako mniej echa trzepoczącego w tym zakresie (frattering echo), ale w tym przypadku prosiłbym @Bartek Chojnackio interpretację czy czasem nie opowiadam kocopołów bo nie jestem przekonany czy dobrze kojarzę te "garbiki" na ETC. 

Wracając do wrażeń słuchowych przy odtwarzaniu muzyki. Podtrzymuję, że z panelami na suficie jest deczko lepsza detaliczność, odczuwam to jako więcej blasku w sopranach, niewiele ale wrażenie w głowie pozostaje. Obrazowanie przestrzenne jest konsekwencją tego fenomenu. Znowu mały kroczek do przodu w zakresie kreślenia muzycznych obrazów w przestrzeni. Jest nieznacznie lepiej wg moich standardów :) 

W załączniku pomiar z dzisiaj w położeniu standard i "wyczynowym" z subem, gdzie kolumny wysunięte do przodu nieco. Do porównań wrzuciłem pomiar z lutego br w położeniu standard bez suba.

Pozdrawiam, M

dB SPL.jpg

THD 2nd.jpg

IR ETC.jpg

porównanie heresy vs DC3.mdat