audiowit Napisano 7 lutego Napisano 7 lutego No to u mnie z duzym zapasem. W studiach i profesjonalnych adaptacjach bardzo czesto robi się sufit. Zadko 1n czy 2n. Bo to powierzchnia nieuzytkowa, a przy duzej ilosci rackow i duzych konsoletach ma to znaczenie. 1 Odpisz, cytując
Mikelas76 Napisano 7 lutego Napisano 7 lutego 1 godzinę temu, DiBatonio napisał: Ale najczęściej jest zaniedbywany. O totototo 👍 1 godzinę temu, Kraft napisał: Bez przesady:) Wlasnie dlatego tak wazny ze zaniedbywany 1 godzinę temu, audiowit napisał: No to u mnie z duzym zapasem. Wyznaczasz z kalkulatora jaka ma byc powierzchnia plus 0,5m w kazdym kierunku dajesz nadmiarowo. Generalnie wyjdzie minimum 8 paneli. zobaczcie przyklafowa adaptacje. Odleglosc miedzy glosnikiem a sluchaczem to 206cm, a obliczony obszar oddzialywania na tej dlugosci to tylko 41cm. Panel na szerokosc 59cm. Jeden panel jest teoretycznie wystarczajacy, ale w praktyce, gdy zmieniamy czasami polozenie glosnikow daje sie na dlugosci 206cm dwa panele. To fla mnie ma sens. Zazdroszcze Jarkowi tego ruchu z sufitem. Ja temat w domu urabiam od roku... Odpisz, cytując
Kraft Napisano 7 lutego Napisano 7 lutego (edytowany) Co to za aplikacja? Edytowano 7 lutego przez Kraft Odpisz, cytując
audiowit Napisano 7 lutego Napisano 7 lutego Mikelas, dziekuje za dobre rady. Temat sufitu juz mam dawno przerobiony i zakonczony :). Mam wiecej niz 8 paneli :). Jakieś 60, 70% sufitu. Odpisz, cytując
Mikelas76 Napisano 7 lutego Napisano 7 lutego 12 minut temu, audiowit napisał: Mikelas, dziekuje za dobre rady. Temat sufitu juz mam dawno przerobiony i zakonczony :). Mam wiecej niz 8 paneli :). Jakieś 60, 70% sufitu. Wrzucilem ogolnie, dla zainteresowanych. Doczytalem ze masz zrobione 😉 16 minut temu, Kraft napisał: Co to za aplikacja? https://www.acoustic.ua/forms/calculator4.en.html 1 1 Odpisz, cytując
Kraft Napisano 7 lutego Napisano 7 lutego 49 minut temu, Mikelas76 napisał: Zazdroszcze Jarkowi tego ruchu z sufitem. Ja temat w domu urabiam od roku... A ja Tobie zasłon. Dla mnie one są największym wyzwaniem. Urabiam się już na nie od nie wiem kiedy. Ale nie odpuszczę. W końcu zawisną;) 1 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 7 lutego Napisano 7 lutego 15 godzin temu, Kraft napisał: Ja sobie zafundowałem coś takiego i uważam, że jest poprawa. Pomijając kwestie rodzinne, trochę mnie zniechęca brak możliwości przetestowania ustrojów sufitowych przed decyzją o zakupie. Panele ścienne można jakoś prowizorycznie postawić na oparciu kanapy, szafkach, stołkach czy nawet podłodze. A tutaj chyba nie da się czegoś podobnego zrobić, żeby zostawić sobie opcję zwrotu towaru. Czy się mylę? Odpisz, cytując
Kraft Napisano 7 lutego Napisano 7 lutego Na upartego się da. Można przyczepić je na łatwo usuwalne rzepy. Polecam takie. 2 Odpisz, cytując
Pitt39 Napisano 7 lutego Napisano 7 lutego 1 godzinę temu, Kraft napisał: A ja Tobie zasłon. Dla mnie one są największym wyzwaniem. Urabiam się już na nie od nie wiem kiedy. Ale nie odpuszczę. W końcu zawisną;) Mam do sprzedania/oddania po taniości, bo własnie wyrzuciłem; niestety u mnie było już za dużo tego "dobrego" 😉 Odpisz, cytując
audiowit Napisano 7 lutego Napisano 7 lutego 1 godzinę temu, Kraft napisał: A ja Tobie zasłon. Dla mnie one są największym wyzwaniem. Urabiam się już na nie od nie wiem kiedy. Ale nie odpuszczę. W końcu zawisną;) Polecam z pluszu bawelnianego. Muszą być grube. Nawet podwojnie szyte. U Ciebie musthave. Mozesz przejzeć oferty zaslon akustycznych, bo takie są, ale sa bardzo drogie i prawdę powiedziawszy nie slysze roznicy. Wiadomo, ze bezposrednio nie porownywalem z pluszem. Odpisz, cytując
Pitt39 Napisano 7 lutego Napisano 7 lutego ps. oczywiście żart, nikomu nic nie wciskam. Odpisz, cytując
audiowit Napisano 7 lutego Napisano 7 lutego 1 godzinę temu, Mikelas76 napisał: Wrzucilem ogolnie, dla zainteresowanych. Doczytalem ze masz zrobione 😉 https://www.acoustic.ua/forms/calculator4.en.html Ok. Nie ma problemu. Jestem juz przewrazliwiony na dobre forumowe rady 1 Odpisz, cytując
AudioTube Napisano 7 lutego Napisano 7 lutego Jestem otwarty/24hr na rady jak więcej usłyszeć/uszy/mózg/wrażenia. Nie krępujcie się, każda rada na wagę złota, podam numer komóry, maila i klucze do domu. Nie proponujcie driverów berylowych. Już mam. I w dalszym ciągu chciałoby się więcej. Odpisz, cytując
wtsz Napisano 7 lutego Napisano 7 lutego 2 godziny temu, Mikelas76 napisał: Wrzucilem ogolnie, dla zainteresowanych. Doczytalem ze masz zrobione 😉 2 godziny temu, Kraft napisał: Co to za aplikacja? https://www.acoustic.ua/forms/calculator4.en.html Super, jakiś konkret. 1 Odpisz, cytując
Mikelas76 Napisano 7 lutego Napisano 7 lutego 41 minut temu, audiowit napisał: Mozesz przejzeć oferty zaslon akustycznych Żona, krawcowa z pierwszego zawodu stwierdzila z cala stanowczoscia ze sa kompletnie bez sensu. Marketing marketing i jeszcze raz.... Odpisz, cytując
audiowit Napisano 7 lutego Napisano 7 lutego No wiec wlaśnie. Moje skromne zdanie potwierdzone przez profesjonalistkę, ktora zna sie na materiale. Odpisz, cytując
Kraft Napisano 7 lutego Napisano 7 lutego 55 minut temu, Pitt39 napisał: Mam do sprzedania/oddania po taniości, bo własnie wyrzuciłem; niestety u mnie było już za dużo tego "dobrego" 😉 Prześlij fotkę. Może akurat. Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 7 lutego Napisano 7 lutego 1 godzinę temu, AudioTube napisał: Nie proponujcie driverów berylowych Hej, Spróbuj diamentowych. Piotr @nowy78 może coś o rożnicach napisać. Pozdrawiam. M 1 Odpisz, cytując
Mikelas76 Napisano 7 lutego Napisano 7 lutego (edytowany) 1 godzinę temu, audiowit napisał: No wiec wlaśnie. Moje skromne zdanie potwierdzone przez profesjonalistkę, ktora zna sie na materiale. Ja i tak za ciezkie grube zaslony do salonu dalem jakies 900zl. Jak policzylem sobie akustyczne za 4-5 tysiecy to odpuscilem a zona tylko postukala mnie po czole. Co mi powiedziala, nie przytaczam 🤣🤣🤣 Edytowano 7 lutego przez Mikelas76 Odpisz, cytując
AudioTube Napisano 7 lutego Napisano 7 lutego 32 minuty temu, MariuszZ napisał: Spróbuj diamentowych Tweetery około 50 tys złotych. Nie mam tylu. Beryle Bliesmy/niektóre to wyjątkowo duża ilość informacji. Odpisz, cytując
audiowit Napisano 7 lutego Napisano 7 lutego Są rózne rodzaje diamentowych kopułek. Stosowane w B&w z napylanego syntetycznego diamentu i np takie jak ma Piotrek czyli węgiel o nieco slabszych wiazaniach atomowych. Różnia sie też sposobem produkcji Nie wszystkie sa tak drogie. Odpisz, cytując
nowy78 Napisano 7 lutego Napisano 7 lutego 7 godzin temu, MariuszZ napisał: Spróbuj diamentowych. Piotr @nowy78 może coś o rożnicach napisać. Wprawdzie mógłbym porównać berylowca z Usherów Be-718 (które zresztą nadal posiadam), z diamentową kopułką obecnie używanych Dancerów tej samej marki, ale wydaje mi się, że nie będzie to zbyt miarodajne. Po pierwsze powstało sporo kontrowersji, co do berylowości kopułki w Be-718. Tak więc do końca nie ma pewności, ile w niej tego berylu jest i czy w ogóle. Druga sprawa to nieco inna budowa głośników, choć po zastanowieniu to chyba lepiej powiedzieć, że są pewne różnice. Otóż w głośniku berylowym jest zastosowana silikonowa przekładka pomiędzy magnesem a wytłoczką, w której jest osadzona membrana. Element ten nie występuje natomiast w DMD. Jestem przekonany, że ma on spore znaczenie. W każdym razie, porównując oryginalne wersje głośników, DMD jest bardziej rozdzielczy i szczegółowy. Niemniej jednak jakiś czas po zmianie nieco drażniło mnie w nim wyostrzenie względem berylu, który grał łagodniej i przyjemniej. Nawet przez chwilę zastanawiałem się nad zamianą. Sporo czasu upłynęło zanim znalazłem przyczynę tej ostrości. Myślę, że łagodniejsze granie akurat tego głośnika berylowego ma związek właśnie ze wspomnianą silikonową przekładką. A utwierdzają mnie w tym przekonaniu modyfikacje poczynione później w DMD, za sprawą których zupełnie się pozbyłem tej niezbyt przyjemnej ostrości. W tej chwili można sobie przyłożyć ucho do samej kopułki i słychać jedynie krystalicznie czysty dźwięk. Zero szeleszczenia czy innego piłowania. 1 Odpisz, cytując
wtsz Napisano 8 lutego Napisano 8 lutego (edytowany) Ciąg dalszy planowania redukcji poglosu. Jaka będzie różnica za zastosowaniem absorberów o grubości powiedzmy 6cm a 11cm, tak π razy drzwi i drugi problem absorber od podlogi za kulmnami lepiej jak jest od podłogi czy oze to być 30cm powyżej? Pianka pomiędzy kolumnami obniża pogłos w paśmie. Co ciekawe, przy dolnym BR najlepsze ustawienie pianki jest za kolumną, a nie w pierwszym punkcie odbicia ( lusterkowym). Chociaż zapewne właśnie jest to właściwy punkt odbicia. Edytowano 8 lutego przez wtsz Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 8 lutego Napisano 8 lutego (edytowany) 33 minuty temu, wtsz napisał: Ciąg dalszy planowania redukcji poglosu. Jaka będzie różnica za zastosowaniem absorberów o grubości powiedzmy 6cm a 11cm, tak π razy drzwi i drugi problem absorber od podlogi za kulmnami lepiej jak jest od podłogi czy oze to być 30cm powyżej? 11cm będzie skuteczniejszy w kwestii basu, zabierze też troszkę góry. Absorber zawsze minimum 30cm nad podłogą, a przynajmniej tak by średniotonowy i kopułka wypadały na środku tego panelu. Panel dobrze odsunąć od ściany, chociaż 5-10cm w moim przypadku jest to jakieś 20cm i jest dobrze. Edytowano 8 lutego przez DiBatonio Odpisz, cytując
wtsz Napisano 8 lutego Napisano 8 lutego (edytowany) Muszę podzielić na klocki, tak że akurat kopułka wypadnie na końcu absorbera. Odstawienie od ściany to max 1cm, jak żona nie zauważy...I jeszcze muszę wyrzucić dwa obrazy, a to zauważy. Edytowano 8 lutego przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio pod nim nie ma sensu cytować go w całości Odpisz, cytując
Recommended Posts