Skocz do zawartości

Dyfuzor , absorber czy hybryda ?

tomek4446

Recommended Posts

1 godzinę temu, DiBatonio napisał:

Ale najczęściej jest zaniedbywany.

O totototo 👍

1 godzinę temu, Kraft napisał:

Bez przesady:)

Wlasnie dlatego tak wazny ze zaniedbywany

1 godzinę temu, audiowit napisał:

No to u mnie z duzym zapasem.

Wyznaczasz z kalkulatora jaka ma byc powierzchnia plus 0,5m  w kazdym kierunku dajesz nadmiarowo. 

Generalnie wyjdzie minimum 8 paneli. 

zobaczcie przyklafowa adaptacje. Odleglosc miedzy glosnikiem a sluchaczem to 206cm, a obliczony obszar  oddzialywania na tej dlugosci to tylko 41cm. Panel na szerokosc 59cm. Jeden panel jest teoretycznie wystarczajacy, ale w praktyce, gdy zmieniamy czasami polozenie glosnikow daje sie na dlugosci 206cm dwa panele. To fla mnie ma sens. 

Zazdroszcze  Jarkowi tego ruchu z sufitem. Ja temat w domu urabiam od roku... 

Screenshot_20250207_105314.jpg

12 minut temu, audiowit napisał:

Mikelas, dziekuje za dobre rady. Temat sufitu juz mam dawno przerobiony i zakonczony :). Mam wiecej niz 8 paneli :). Jakieś 60, 70% sufitu.

Wrzucilem ogolnie, dla zainteresowanych. Doczytalem ze masz zrobione 😉

16 minut temu, Kraft napisał:

Co to za aplikacja?

https://www.acoustic.ua/forms/calculator4.en.html

49 minut temu, Mikelas76 napisał:

Zazdroszcze  Jarkowi tego ruchu z sufitem.  Ja temat w domu urabiam od roku... 

A ja Tobie zasłon. Dla mnie one są największym wyzwaniem. Urabiam się już na nie od nie wiem kiedy. Ale nie odpuszczę. W końcu zawisną;)

15 godzin temu, Kraft napisał:

Ja sobie zafundowałem coś takiego i uważam, że jest poprawa.

Pomijając kwestie rodzinne, trochę mnie zniechęca brak możliwości przetestowania ustrojów sufitowych przed decyzją o zakupie. Panele ścienne można jakoś prowizorycznie postawić na oparciu kanapy, szafkach, stołkach czy nawet podłodze. A tutaj chyba nie da się czegoś podobnego zrobić, żeby zostawić sobie opcję zwrotu towaru. Czy się mylę?

A ja Tobie zasłon. Dla mnie one są największym wyzwaniem. Urabiam się już na nie od nie wiem kiedy. Ale nie odpuszczę. W końcu zawisną;)

Mam do sprzedania/oddania po taniości, bo własnie wyrzuciłem; niestety u mnie było już za dużo tego "dobrego" 😉

Polecam z pluszu bawelnianego. Muszą być grube. Nawet podwojnie szyte. U Ciebie musthave.

Mozesz przejzeć oferty zaslon akustycznych, bo takie są, ale sa bardzo drogie i prawdę powiedziawszy nie slysze roznicy. Wiadomo, ze bezposrednio nie porownywalem z pluszem.

1 godzinę temu, audiowit napisał:

No wiec wlaśnie. Moje skromne zdanie potwierdzone przez profesjonalistkę, ktora zna sie na materiale.

Ja i tak za ciezkie grube zaslony do salonu dalem jakies 900zl. Jak policzylem sobie akustyczne za 4-5 tysiecy to odpuscilem a zona tylko postukala mnie po czole. Co mi powiedziala, nie przytaczam 🤣🤣🤣

Edytowano przez Mikelas76

7 godzin temu, MariuszZ napisał:

Spróbuj diamentowych. Piotr @nowy78 może coś o rożnicach napisać.

Wprawdzie mógłbym porównać berylowca z Usherów Be-718 (które zresztą nadal posiadam), z diamentową kopułką obecnie używanych Dancerów tej samej marki, ale wydaje mi się, że nie będzie to zbyt miarodajne. Po pierwsze powstało sporo kontrowersji, co do berylowości kopułki w Be-718. Tak więc do końca nie ma pewności, ile w niej tego berylu jest i czy w ogóle. Druga sprawa to nieco inna budowa głośników, choć po zastanowieniu to chyba lepiej powiedzieć, że są pewne różnice. Otóż w głośniku berylowym jest zastosowana silikonowa przekładka pomiędzy magnesem a wytłoczką, w której jest osadzona membrana. Element ten nie występuje natomiast w DMD. Jestem przekonany, że ma on spore znaczenie. 

W każdym razie, porównując oryginalne wersje głośników, DMD jest bardziej rozdzielczy i szczegółowy. Niemniej jednak jakiś czas po zmianie nieco drażniło mnie w nim wyostrzenie względem berylu, który grał łagodniej i przyjemniej. Nawet przez chwilę zastanawiałem się nad zamianą. Sporo czasu upłynęło zanim znalazłem przyczynę tej ostrości. Myślę, że łagodniejsze granie akurat tego głośnika berylowego ma związek właśnie ze wspomnianą silikonową przekładką. A utwierdzają mnie w tym przekonaniu modyfikacje poczynione później w DMD, za sprawą których zupełnie się pozbyłem tej niezbyt przyjemnej ostrości. W tej chwili można sobie przyłożyć ucho do samej kopułki i słychać jedynie krystalicznie czysty dźwięk. Zero szeleszczenia czy innego piłowania. 

Ciąg dalszy planowania redukcji poglosu.

Jaka będzie różnica za zastosowaniem absorberów o grubości powiedzmy 6cm a 11cm, tak π razy drzwi i drugi problem absorber od podlogi za kulmnami lepiej jak jest od podłogi czy oze to być 30cm powyżej?

Pianka  pomiędzy kolumnami obniża pogłos w paśmie. Co ciekawe, przy dolnym BR najlepsze ustawienie pianki jest za kolumną,  a nie w pierwszym punkcie odbicia ( lusterkowym). Chociaż zapewne właśnie jest to właściwy punkt odbicia. 

Edytowano przez wtsz

33 minuty temu, wtsz napisał:

Ciąg dalszy planowania redukcji poglosu.

Jaka będzie różnica za zastosowaniem absorberów o grubości powiedzmy 6cm a 11cm, tak π razy drzwi i drugi problem absorber od podlogi za kulmnami lepiej jak jest od podłogi czy oze to być 30cm powyżej?

11cm będzie skuteczniejszy w kwestii basu, zabierze też troszkę góry. 

Absorber zawsze minimum 30cm nad podłogą, a przynajmniej tak by średniotonowy i kopułka wypadały na środku tego panelu.

Panel dobrze odsunąć od ściany, chociaż 5-10cm w moim przypadku jest to jakieś 20cm i jest dobrze.

Edytowano przez DiBatonio

Muszę podzielić na klocki, tak że akurat kopułka wypadnie na końcu absorbera. Odstawienie od ściany to max 1cm, jak żona nie zauważy...I jeszcze muszę wyrzucić dwa obrazy,  a to zauważy. 

Edytowano przez RoRo
Odpowiadając na post bezpośrednio pod nim nie ma sensu cytować go w całości